Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Julstädning och julstök

Julstädning och julstök

Julen är den kanske mysigaste tiden på året. Många människor ser fram emot att träffas, ha trevligt, umgås och allt det som hör julen till. Det är också en tid att städa och rensa ut. Vi tar fram vackra linnedukar, dekorerar och hänger upp julgardinerna.

Att städa hemmet inför julen innebär en ansträngning, men tänk på de många fördelarna du får om du gör det.

Att ha ett rent och välstädat hem

När du har ett rent hem och välstädat hem är inte bara trevligt, du minskar också risken för att någon i familjen ska bli sjuk på grund av en smutsig miljö. Att ha rent och snyggt gör även hemmet till ett trevligt och bekvämt ställe att bo på.

Juldekorera snabbare och enklare

Om det är rörigt och ditt hem inte har någon plats för juldekorationer så kommer det, istället för att vara en trevlig tradition, att stressa dig. Om du är en person som älskar julen och njuter av att inreda ditt hem, så bör du göra dig redo och städa rent hemmet inför julhögtiden.

Få mer plats för dina julprydnader

Om du har mycket på gång i ditt hem och har för mycket saker framme, kommer det inte vara avkopplande alls. När du städar och organiserar ditt hem, se till att allt är på rätt plats. Då kommer du har mer utrymme att placera dina julprydnader på. Du kan också plocka bort en del av de dekorationer du har framme året om för att istället ge plats för mer juliga prydnadssaker.

Gör ditt hem redo för gäster

Julen är en tid då vi ofta får gäster och självklart vill vi se till att våra gäster får en fantastisk tid, och det borde du också ha. Genom att se till att hemmet är rent när du tar emot besökare. Genom att ha ordning och välstädat så behöver du inte tänka mer på det. Du behöver inte stressa och kommer att, precis som gästerna, kunna njuta av tiden tillsammans med dem.

Det är mycket att stå i inför julen. Det är mycket som ska fixas och städas.

Här är idéer om hur du kan rengöra inför julen

Det finns många uppgifter som en husägare måste göra inför julen. Här är idéer om hur man julstädar hemmet.

Noggrann rengöring

När man julstädar och förbereder den kommande högtiden så måste man städa så noggrant som möjligt. Du kan, om du vill, göra en checklista för att se till att du verkligen får med allt och att alla rum verkligen blir städade.

Det är också bra att ta tillfället i akt och städa bort saker man inte vill ha kvar, köra saker till återvinningen osv.

Genom att röja får du mer utrymme för juldekorationer, hemmet kommer också se nytt och trevligt ut. Men när man storstädar kommer det ofta fram nytt damm, så du kan tyvärr bli tvungen att dammsuga och torka i omgångar.

Dammsug rummen

Dammsugning är så klart en viktig bit (om inte den viktigaste) av julstädningen. Speciellt viktigt är det att dammsuga mattorna. Det finns massor av smuts i mattorna, oavsett vilket rum de ligger i. Så alla mattor kommer att behöva dammsugas.

Om man vill kan man lämna in mattorna på kemtvätt, men det är inte nödvändigt. Det går också att rengöra mattorna hemma. Det finns faktiskt riktigt bra mattrengöringsmedel och verktyg för att göra det själv hemma.

Även om du har en robotdammsugare är det viktigt att ta fram den ”vanliga dammsugaren” så att du verkligen blir av med allt damm.

Putsa fönster

Även om du julstädar hemmet väl, men hoppar över fönsterputsningen, kommer hemmet inte att se så rent och fint ut. Det är också viktigt att inkludera fönsterputsningen i julstädningen.

Det är viktigt att rengöra fönstren, tvätta dem och ta bort fläckarna. Gnistrande rena fönster gör att hela hemmet ser fräscht ut. Rena fönster gör att hela hemmet känns renare. Är det minusgrader ute? Tyvärr, det är inte en bra ursäkt. Det går faktiskt att putsa fönstren även om det är minusgrader.

Håll möblerna och apparaterna rena

Apparater behöver också rengöras, såsom kylskåp, ugn, spishäll och liknande. När du vill att hela huset ska vara skinande rent, utelämna inte dessa föremål. Om det fortfarande finns fläckar på kylskåpet, droppar på spishällen och om det finns matspill på ugnen ser städningen halvdan ut.

Det är förstås alltid enklast att göra rent dessa apparater direkt efter att man har använt dem. Det är lättare att få bort damm och smuts direkt.

Man behöver även göra rent möblerna. Det är dags att ta bort fläckarna på din tygsoffa, och se till att få bort katthår ur den. Eller rengöra skinnsoffan. Se till att soffan ser ren och tilltalande ut om du har gäster över julen.

Det samlas damm på möbler som bord och bänkar, de behöver torkas av.

Rengöra badrummet

Självklart vill vi alltid ha ett rent badrum, och även dina gäster föredrar att använda ett rent badrum. Badrummet är ett rum som kommer användas mer under julen. Hela familjen är hemma, ni har släktningar och vänner som kommer på besök. Skrubba golvet, torka av kakel, rengör duschkabinen eller badkaret.

Att städa badrummet är viktigt, även när man inte har gäster.

Under julen kan du behöva titta till badrummet och se till att det fortfarande är rent och fräscht.

Rengöring av entrén

Det är där du kan hitta röran av skor, gamla väskor, paraplyer eller andra föremål som familjen lägger ifrån sig och sedan glömmer där. Röran måste plockas bort för att man ska kunna dammsuga och städa hallen ordentligt.

Även ytterdörren kan behöva ses om. Det fastnar ofta smuts och fläckar. Alla som kommer in tar i handtaget och på dörren. Se till att inte missa dem!

Städning utanför ditt hus

Det är inte bara inomhus som behöver rengöras utan även utomhus. Du behöver röja upp i röran både i trädgården, på baksidan av huset, i garaget och på garageuppfarten.

Om det ser stökigt och skräpigt ut utanför ditt hem, så spelar det ingen roll hur mycket julpynt och kransar du täcker huset med. Det ser ändå inte mer välkomnande, om du förstår vad jag menar.

Våttorka golven

När du har rengjort alla ytor, plockat undan, och dammsugit golven behöver du också våttorka golven. På plastmattor använder du en golvmopp, såpa och vatten. Men när det kommer till att rengöra parkettgolvet behöver du vara mer sparsam med vatten och rengöringsmedel.

Både du och dina gäster kommer att njuta av doften av nystädat. Det är förstås också skönt att veta att man har eliminerat bakterier och damm effektivt.

Byt gardiner

Efter att ha putsat fönstren och rengjort hela huset är det nu den bästa tiden att hänga dina nystrukna och rena gardiner. Det kommer skapa julstämning i hemmet. Gardinfärg är förstås en smaksak, men de flesta föredrar att ha julfärger när de väljer sina gardiner.

Diska av finporslinet och polera silvret

Du kan förbereda ditt finporslin genom att diska av det med lite diskmedel.

För att polera silverbesticken använder du så skonsamma kemikalier du kan som t.ex. salt och bakpulver, för att inte skada det. Du kan skölja allt i rent varmt vatten och torka allt med en mjuk handduk.

Förbered julduken

De flesta dukar blir skrynkliga efter att de tvättats. Det ser inte så roligt ut att lägga på bordet, så du behöver stryka julduken innan. En välstruken duk på julbordet gör att det ser fantastiskt ut.

Dekorera julbordet

När du lagt ut julduken kan du även juldekorera bordet. Här kan du använda olika färgskalor i rött, guld, silver och grönt för att få den traditionella julkänslan.

På julbordet kan du använda tallriksunderlägg, blommor, ljusstakar, tomtar, men också annat grönt som kvistar av gran eller tall. Gran och tall gör också att det doftar fantastiskt i köket. Välj en färgskala som passar bra tillsammans med dina tallrikar så att det inte ser en rörig känsla.

Ta fram julgranen och andra juldekorationer

Julgranen är nog den största symbolen för jul och julfirande. Att klä julgranen är en trevlig tradition som hela familjen brukar delta i. Pappa brukar få trassla upp ljusslingorna som så hastigt plockades undan förra året. Barnen hänger julgranens nederdel full med kulor och saker de gjort i slöjden.

Men har du tänkt på att kulorna som vi plockar fram varje år. Det kan kanske vara på tiden att damma av dem lite om du inte förvara dem dammfritt.

Sedan är det bara att njuta av en härlig jul, god mat och ha roligt tillsammans med familj och vänner!

Att städa efter julen är enklare

När julen är över måste du också städa ditt hus och plocka undan julsakerna och ta fram de dekorationer som du eventuellt plockade bort inför julen. Hade du gäster på besök under julen är städning ett måste. Det byggs upp damm och smuts under julhelgen, och när du inte har chansen att städa under julen är det viktigt att ta itu med det efteråt.

Städning efter jul

Rengöring efter julen kräver tålamod och ansträngning. Men att städa kan också ge energi och man känner sig glad, på samma sätt som när man storstädar inför julen.

Det finns många saker du behöver fokusera på och en checklista kan hjälpa dig den här gången också. Även om du tycker det är tråkigt att högtiden är över och du måste börja arbeta igen så är det också trevligt att återgå till vardagen igen.

Det kan vara en möjlighet att städa huset och samtidigt dekorera det för att välkomna det kommande året.

Här är sätt att städa efter jul

Ta bort alla julprydnader och inredning

Det är dags att rengöra dekorationerna före förvaring. Börja med julgranen och kontrollera sedan resten av julsakerna. Om prydnadssakerna behöver dammas av och torkas av, se till att rengöra dem innan du stoppar ner dem i lådor.

Skaffa en förvaringslåda till julsakerna

När du förvarar dina julsaker, se till att du har en låda där de kan ligga säkert så att de varken blir smutsiga eller går sönder till nästa år. Prydnadssaker och andra ömtåliga föremål kan du behöva linda in i papper var för sig för att de ska hålla längre.

Ta bort julbelysningen

Linda lamporna i en bit kartong eller ett hårt material före förvaring. Det kommer att säkerställa att lamporna inte trasslar in sig och gör det lättare att sätta upp nästa gång.

Dammsug hela huset

Dammsugning efter julfirandet brukar verkligen vara välbehövligt, speciellt när man har haft gäster. Mattan kommer att se sliten ut om du inte tar hand om den så snart som möjligt. Människor som kliver på mattan kan också lämna fläckar och smuts, som du behöver ta bort. Det brukar vara svårare att få bort dem ju längre man väntar.

Rensa ut oönskade objekt

Efter julen brukar det finnas högar med presentpapper och kartonger. De kommer göra att det ser stökigt ut, så det kan vara bra att köra dem till återvinningen för att bli av med dem.

Efter julen brukar det finnas mycket mat kvar i kylskåpet, så det är viktigt att hålla koll, så att det inte blir gammalt. Man behöver äta ur det som går och kasta bort det som blivit för gammalt.

Ta bort sängkläder, dukar och gardiner för tvätt

När julen är över är det också dags att ta bort juldukar och gardiner och lägga det på tvätt. Det kan också vara välbehövligt att tvätta sängkläder, eftersom de har använts ett tag och samlat damm och smuts.

Kontrollera vad som behöver rengöras ytterligare

Du måste göra en snabb inventering och se vad som finns kvar att göra på din checklista. Om du städar inomhus efter jul, titta också utomhus eftersom husägare kan vara för upptagna under julen och glömma att titta på bakgården, trädgården och garaget som också kräver tillsyn.

Det finns olika frågor du måste tänka på före och efter julhelgen. Förutom mat och julklappar behöver du även städa och damma. Det gäller att hitta tid för att åtminstone hinna med det allra viktigaste.

Julstädning och julstök
Rulla till toppen