Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tvättar man sängkläder?

Sömn är en av de grundläggande mänskliga behoven. Kvalitén på sömnen påverkar direkt livskvalitén, så det är inte konstigt att vi alla älskar att sova. I genomsnitt sover amerikaner 6,8 timmar per natt, medan japaner sover i genomsnitt mindre än 6 timmar. Forskning visar att en vuxen människa behöver ca 8 timmars sömn. Det är mycket tid vi lägger på att sova. För att göra sömnen så bekväm som möjligt investerar vi mer och mer i sängar, madrasser och sängkläder. Du vet den känslan när du lägger dig i nyvättade sängkläder? Det verkar som om du är i himlen. Hur tvättar du dina sängkläder för att få den friskheten?

Så hur tvättar man sängkläderena? Det är bäst att du tvättar sängkläderna under den högsta temperatur som anges på tvättråden. Eftersom vi tillbringar mycket tid med att sova, samlas många bakterier och kvalster i våra sängkläder. Mycket höga temperaturer dödar både kvalster och bakterier. För att bevara vår hälsa måste vi vara noga med att tvätta sängkläderna i hög temperatur.

Lika bekväm som vår säng är för oss, så är den ocså ett ställe där bakerinerna trivs. Varje dag tar vi med oss många bakterier till vår säng, vilket är oundvikligt. En studie genomförd i Amerika analyserade sängkläder efter 4 veckors använding (utan tvätt). Efter en vecka fanns det fler bakterier på kuddarna än på toalettstolen. Mer exakt, 3 miljoner av dem. Efter 4 veckor hade kuddarna nästan 12 miljoner bakterier på sig. Ett liknande resultat erhölls för sängkläder. Nu när vi vet hur många bakterier som finns på våra sängkläder är det viktigt att lära oss hur man tvättar sängkläderna ordentligt för de ska bli riktigt rena.

Hur tvättar du dina sängkläder?

I genomsnitt tillbringar människor en tredjedel av sitt liv med att sova. På så sätt producerar en man 98,4 liter svett i sängen per år. Till detta lägger vi till oljor, lotioner och andra kosmetiska produkter som vi lämnar på våra sängkläder. Sängkläder är verkligen en bra bostqad för många kvalster och bakterier. Kvalster lever av död hud som samlas på sängkläderna varje natt. För att bli av med dem är det nödvändigt att tvätta sängkläderna på rätt sätt.

När vi tvättar sängkläderna får vi inte lägga för många saker i tvättmaskinen. För att sängkläderna ska tvättas ordentligt är det nödvändigt att ha plats i maskinen. Det måste finnas tillräckligt med utrymme för att sängkläderna ska tvättas ordentligt och förhindra att de slits. Om vi ​​planerar att tvätta andra saker tillsammans med sängkläderna är det bättre att välja några lätta saker i samma färg. Människor tvättar ofta sängkläder med handdukar. Tvätt av handdukar tillsammans med sängkläder kan minska sängklädernas livslängd eftersom handdukar kan skapa mycket friktion. Det är bäst att sängkläder ensamt i tvättmaskinen!

För tvätt är det nödvändigt att använda ett tvättmedel för att se till de bllir rena. När det gäller att välja tvättmedel är det en personlig fråga. Vissa människor föredrar intensiva dofter, medan det för andra är viktigt att det inte finns dofter. Var försiktig så att du inte använder för starka tvättmedel eftersom de kan skada sängkläderna. Det är heller inte bra att använda för mycket tvättmedel. De flesta sängkläder är inte lika smutsiga, så det räcker att använda ett mildare rengöringsmedel som det för barnkläder. Vanligtvis räcker det med en kvarts kopp flytande tvättmedel för en normal tvättmängd av sängkläder.


Det enklaste sättet att bestämma tvättemperaturen är att titta på etiketten med tvättråd. Sängkläder ska tvättas vid högsta tillåtna temperatur. Polyester tvättas bäst med varmt vatten, medan bomull kan tvättas i hett vatten. Att tvätta vid höga temperaturer är mycket viktigt eftersom kallt vatten inte kan uppnå samma effekt.

Varmt vatten används vid tvätt av sängkläder eftersom det möjliggör dödande av alla kvalster och bakterier som är potentiellt hälsofarliga. Många tvättar sängkläderna vid 40 ° C, men det räcker inte för att döda kvalsterna. Sådana temperaturer tar bara bort damm. För att ta död på kvalster är det nödvändigt att tvätta minst 60 ° C. De flesta är resistenta mot sådana infektioner, men de kan vara farliga för personer med nedsatt immunitet, äldre och patienter som nyligen har skrivits ut från sjukhuset.

Efter tvätt, är det bra att ta hand om tvätten omedelbart för att undvika mögel och veck. Om vädret är fint, torka dem i den friska luften för att ge dem ett extra friskhet. Om du torkar dem i tumlaren, så använd en medium eller låg inställning för att torka dem. Om du använder för hög temperatur för torkning kan det leda till att sängkläderna slits ut snabbare. Dessutom kan dina lakan krympa under för höga temperaturer. Om mjukhet är viktigare för dig än färskhet, var noga med att välja torkning i en torktumlare. Men det är en smaksak!

Vill du vara säker på att dina sängkläder blir helt rena är mycket viktigt att stryka allt efter tvätt. Strykning hjälper till att döda kvarvarande kvalster och bakterier och kommer också att göra det lättare för dig att lagra dina nytvättat sängkläder.

Tvätta inte i onödigt höga temperaturer för att undvika att sängkläderna veckar sig. Undvik att använda blekmedel eller andra intensiva kemiska produkter vid onödigt höga temperaturer. Torka inte heller sängkläderna alldeles för mycket, eftersom det också kan bidra till att de skrynklar.

Hur ofta ska sängkläder tvättas?

Eftersom vi tillbringar så mycket tid i sängen, måste se till att hålla sängen ren. Olika experter föreslår olika intervall mellan tvätt av sängkläder. Vissa säger att det måste tvättas en gång i veckan, medan andra säger att det räcker en gång varannan vecka. Det rekommenderas att tvätta dem minst en gång i veckan, och det maximala intervallet mellan tvättar bör vara 2 veckor. Det är nödvändigt att tvätta sängkläderna varje vecka om du:

  • har allergier eller astma
  • har en infektion
  • svettas mycket
  • sover med ett husdjur
  • ​​äter i sängen
  • inte duschar innan du går och lägger dig
  • sover naken

Under sommaren svettas vi mycket mer och sover oftare naken, så det är nödvändigt att tvätta sängkläderna oftare. Under sommaren rekommenderas att tvätta minst en gång i veckan.

Kudden ska tvättas en gång var tredje månad eller minst tre gånger om året. På det här sättet kommer du att bli av med gammal lukt, bakerier och döda hudceller som kvalster kalasar på. Vissa kuddar kan tvättas i maskin medan andra behöver kemtvättas. Det viktigaste är dock att aldrig sova på en kudde utan örngott. Mellan att tvättarna av kuddarna är det bra att lämna dem i direkt solljus. Solen är ett naturligt antibakteriellt medel som håller kuddarna fräscha.

Glöm inte att tvätta din pyjamas minst en gång i veckan eftersom det också påverkar sängklädens renhet.

Om ditt barn har en favoritnallebjörn som han sover med varje natt, glöm inte att tvätta den regelbundet för att bli av med kvalster som lätt samlas på den. Om du är rädd att den kommer att förstöras, lägg den i en plastpåse och frysen i 12 timmar innan du tvättar den och tvätta den sedan vid en lägre temperatur.

Vilken inställning tvättar du lakan på?

För att tvätta sängkläderna är det bäst att välja ett normalt eller skonsamt tvättprogram. Normala inställningar hjälper sängkläder att undvika alltför stora veck. Det är alltid nödvändigt att tvätta hela programmet med full sköljning, eftersom detta förhindrar ansamling av kemikalier i fibrerna. Om det är ren vit bomull kan du tvätta den i en normal tvätt upp till 90 ° C. Tvätta den färgade bomullen vid 60 ° C.

Dessa regler gäller dock inte för siden- och satinsängkläder. Om det är känsliga tyger, tvätta dem med ett milt tvättprogram i kallt vatten. Det är viktigt att använda ett rengöringsmedel för känsliga tyger. Använd inte blekmedel eller sköljmedel eftersom de kan skada dessa känsliga tyger. Lägg dem aldrig i tumlaren vid höga temperaturer, eftersom värmen kan skada dem. Om du redan torkar dem i tumlaren, placera torktumlaren på lägsta värmen.

Måste nya sängkläder tvättas?

De nya sängkläderna är definitivt rena. Ingen har använt dem före dig, hur kan de vara smutsiga? De nya sängkläderna är verkligen inte rena. Tillverkare använder ett antal kemikalier för att bibehålla färskheten i sängkläderna. Var noga med att tvätta det nya sängkläderna innan du använder dem. Nytt sängkläder kan ha färgämnen och kemiska rester så att de måste tvättas före första användningen.

För att tvätta dem, se instruktionerna på etiketten. Vissa experter rekommenderar att det är bra att lägga en kopp bakpulver i förtvätten. Under sköljprogrammet rekommenderas att du tillsätter en kopp vit vinäger. Tillsätt bakpulver och vit vinäger rekommenderas endast för den första tvätten. Senare tvätta sängkläderna enligt instruktionerna på tvättrådet.

Relaterade frågor

Hur får jag tvätten att dofta gott? Vill du att tvätten ska dofta extra gott kan du använda linnevatten. Linnevatten finns att köpa färdigt, med många olika dofter, eller så tillverkar du ditt eget linnevatten för att få din tvätt att dofta fantastiskt.

Hur tvättar man sängkläder?
Rulla till toppen