Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Husmorstips mot damm

Damm bildas av små partiklar av fast material som flyger i luften. Damm lyfts vanligtvis av vinden, och en luftström bär dammet tills det faller till marken.

Damm ska torkas och rengöras med en våt trasa. Att fukta trasan förhindrar att dammet sprids. Dammet fastnar på trasan och faller inte ner på golvet. När dammet har torkats av med en trasa bör du dammsuga golvet för att få upp eventuella partiklar som föll till golvet.

Det är omöjligt att bli av med damm för alltid. Dessa små partiklar uppstår både utomhus och inomhus. Dammet som kommer utifrån kommer ofta från marken, medan husdamm är partiklar från döda celler.

Vad är damm?

Vad är damm egentligen? Till att börja med skiljer vi ut två typer av damm, damm som uppstår ute och damm inifrån. Oavsett hur mycket du försöker, kommer båda alltid att vara närvarande i ditt hem, förutom att i en lägenhet med några få fönster kommer yttre damm att vara mindre närvarande.

1.   Damm utifrån

Mer än 60 procent av dammet kommer från utsidan – det består av partiklar från mark och luft. Den återstående delen består av partiklar från möbelväv och mattor och döda celler av mänsklig hud. Därför är damm en mycket varierande blandning, och det är svårt att förhindra det just för att det kommer överallt ifrån.

Eftersom det mesta av dammet kommer från utsidan är partiklar av farliga ämnen som bly och arsenik möjliga. Det förs in i hemmet främst genom skor och kläder. De kan ibland vara farligt för barn och personer med andningsbesvär på grund av olika allergier och ett försvagat immunförsvar.

Den största naturliga dammkällan är jord. Med hjälp av vinden blåses små jordpartiklar bort och flyttas över långa sträckor och tar sig in i våra hem. Havs- och havssalt är också dammpartiklar. Saltvatten när det torkas i luften lämnar saltkorn som också transporteras bort av vinden.

Vulkaner, öknar och skogsbränder bidrar också väsentligt till dammgenerering. Blompollen, djurhår, sporer och svampar är alla en del av dammet.

2.   Damm som uppstår inomhus

Sammansättningen av det inre dammet är mycket logiskt, det är håret från våra husdjur, resterna av deras hud, fina textilfibrer, mänskliga hudceller, människohår, papper och matpartiklar. Allt damm är ständigt i rörelse och tränger därmed in i vårt hus.

Dess partiklar större än 10 mikron ligger snabbt på ytan på föremål och golvet, och vi kan enkelt ta bort dem med en fuktig trasa. Det farligaste för människor är dammpartiklar mindre än 5 mikron. Vi kan inte se dem, och de sätter sig på ytan under mycket lång tid på grund av sin låga vikt. Det är dessa partiklar som lättast tränger in i kroppen genom luftvägarna.

Husdamm består av 35% mineralpartiklar, 12% papper och textilfibrer, 19% flingor av vår hud, 7% pollen, 3% rök- och sotpartiklar, 24% partiklar av okänt ursprung.

Organiskt damm är inte lika farligt för oss som en blandning av mineralpartiklar. Damm med mineralpartiklar kan komma från tex mineralull eller glasull som har isolerat väggarna i vissa hus.

I damm i rökrum har det kemiska grundämnet kadmium upptäckts, vilket är mycket giftigt och farligt för oss människor.

Förutom att det inte ser hygieniskt ut och ger en dålig bild av din städning, är damm också en mycket ”bördig mark” för olika insekter och allergener. De mest kända dammlevarna är kvalster.

Som alla djur producerar kvalster avfall och sprider därmed sjukdomar som kan överföras i luften. Det som är bra är att kvalster är att du kan bli av med dem genom att tvätta i varmt vatten eller om de utsätts för extrem kyla, och dammsugning och torkning av dammet kommer att minska deras möjligheter att överleva.

Vissa ytor samlar mer damm än andra. Till exempel lockar svaga elektriska laddningar i, ditt ljudsystem, TV-skärmen och datorn mycket damm. Under påverkan av luftströmmar bildas mer och mer damm.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Hur förhindrar jag damm?

Det bästa sättet att undvika att föra in farliga partiklar in i ditt hem från utsidan är att lämna dina skor utanför eller att placera dem i ett skoskåp. På detta sätt undviker du att sprida dem till andra rum. Speciellt skor är en av de största källorna till dammpartiklar i ditt hem och måste därför tas av så fort du kommer in i ditt hem.

Förutom att ta av dig skorna är det viktigt att ta hand om din dörrmatta. Eftersom det ligger utanför kanske vi ofta glömmer bort det och tvättar det noggrant bara när alla andra mattor i huset rengörs. För att minska intaget av dammpartiklar i hemmet är det dock nödvändigt att dammsuga även den minst varannan dag.

Glöm inte dammsugarpåsarna. Dessa artiklar är fulla av damm och det rekommenderas att byta dem var 20: e dag. Om du köper en ny dammsugare rekommenderar vi att du väljer en som har en vattentank istället för påsar. Vatten hindrar dammpartiklar från att återgå till luften.

Hur ofta du dammsuger ordentligt beror på hur många som bor i ditt hem. Om din familj har husdjur är det lämpligt att dammsuga varje dag. Om inte, kan du dammsuga ordentligt en gång i veckan, och bara dammsuga de ytor du går på mest daglligen.

Madrasser och kuddar är de största källorna till allergener – alla typer av partiklar, både de som är farligare för hälsan och de som är ofarliga. Du kan helt enkelt rengöra madrassen och det viktigaste är att dammsuga den.

Du har antagligen den stora färgstarka dammvippan hemma med ett handtag. Även om det är en polyesterfiber som drar till sig partiklar genom elektrostatisk påverkan, efter att alltför många partiklar ackumuleras, kommer de att börja falla ut igen i rummet. Använd istället mikrofiberdukar som du sedan kan tvätta och återanvända för att torka damma fler gånger.

Dammsugning tar bort damm från golvet och mattan men på en solig dag kan du se dammpartiklar som fortfarande flyger i alla riktningar. För att förhindra att luftdamm sätter sig på möblerna igen efter dammsugning, vädrar du korsdrag eller sätt på luftkonditioneringen till fläktfunktionen. Detta kommer att blåsa ut små partiklar från rummet.

Nyckeln till att få bort damm är inte att sprida det runt rummet utan att samla upp och ta bort det. För att få bort damm använder du en skål med en halv liter ljummet vatten, droppa några droppar eterisk olja efter önskemål eller olivolja. Doppa en bomullsduk, vrid den väl och torka av trä- och plastytorna med den. För glas använder en blandning av vinäger och vatten.

Mattor är de huvudsakliga dammsamlarna och det är därför det är mycket viktigt att rengöra dem väldigt noga. Dammsugaren tar endast ytligt bort damm och huvuddelen är dold mellan trådarna. Ta ut mattan på balkongen eller på gården en gång i månaden och slå ut dammet.

Hur ofta ska man rengöra?

Om du frågar någon hur ofta du ska städa, kommer de att säga att du ska städa regelbundet. Hur ofta du behöver damma beror dock på rummet.

Sovrummet kräver inte så mycket rengöringsarbete som vissa andra rum i ditt hem. Men du behöver ta hand om dammet under sängen oftare än du tror! Rådet är att göra det varje vecka. Om någon i huset har astma eller allergier, två gånger i veckan. Barnens sovrum ska dock rengöras och dammsugas flera gånger i veckan.

Regelbunden tvättning av sängkläder i varmt vatten, liksom dammsugning av gardiner och möbler, är ett sätt att minska mängden damm. Använd om möjligt en dammsugare med ett HEPA-filter eftersom det stoppar även de minsta dammpartiklarna.

Till skillnad från sovrummet måste köket städas och rengöras oftare. Var noga med att torka av alla arbetsytor och ytor efter tillagningen, torka av köksbordet, lägg smutsig disk i diskmaskinen och ta bort alla livsmedel som du använde och inte längre behöver. Alla matrester bidrar till ansamling av damm.

Vi tillbringar större delen av dagen i vardagsrummet. Behovet av att städa och damma vardagsrummet beror till stor del på om du bor ensam eller i en stor familj, men också om du ofta får gäster som oftast bor i det här rummet. Vardagsrumsgolv bör rengöras minst två gånger i veckan, och oftare om du har husdjur.

Ackumulerat damm i hyllor, skåp och bord bör torkas två till tre gånger i veckan. Förutom att dammsuga mattor, kakel eller parkettgolv, bör möbler som soffor eller fåtöljer också dammsugas en gång i månaden.

Badrummet är det rum som tillsammans med köket blir det smutsigaste, så regelbunden rengöring är nödvändig om du bryr dig om hygien. Det bör rengöras dagligen, och om det rengörs regelbundet räcker det att spendera några minuter om dagen för att torka av dammet som samlats.

Du bör dammsuga hela huset eller lägenheten en gång i veckan. Torka av dammet från alla ytor innan du dammsuger. Du kommer inte att kunna samla allt damm. En del av det kommer att falla på golvet och det är då du ska dammsuga för att samla kvarvarande partiklar.

Varför är det viktigt att rengöra dammet?

Dammpartiklar kan leda till olika typer av sjukdomar, särskilt hos barn, äldre eller personer med nedsatt immunförsvar. De kommer in i kroppen genom inandning eller absorption genom huden. Barn är särskilt känsliga på grund av vanan att röra vid alla typer av ytor och sedan stoppa händerna i munnen.

Allergier, astma, kliande hud och ögon, rinnande näsa, bihåleproblem, eksem och luftvägsinfektioner är de vanligaste effekterna av damm i huset. Eksem förvärras ofta på grund av damm och kan förvandlas till ett tillstånd som kallas kronisk dermatit.

Höst och vinter är de tider då antalet kvalster i ett hem ökar eftersom fönstren är stängda för det mesta. Upp till 500 kvalster kan leva i ett gram damm. Kvalsters avföring är den främsta orsaken till dammallergi.

I vissa fall är de associerade med utvecklingen av näspolyper. Dessa är små klumpar som förekommer i näshålan och orsakar inflammation i näsan. Även om de inte anses allvarliga, kan de vara mycket obekväma.

Dammallergi försämrar ofta luftvägens funktion och kan orsaka astmasymtom som hosta, en känsla av täthet i bröstet och andningssvårigheter.

Personer med dammallergi lider ofta i sina egna hem, särskilt under eller omedelbart efter rengöring, när dammpartiklar är i luften, vilket gör dem lättare att andas in.

Hur får man bort dammet mest effektivt?

Damm orsakar allergier och du bör försöka ta bort det från huset så mycket som möjligt, men få gör jobbet exakt som de borde. Vid dammning är det alltid ett bättre alternativ att använda antibakteriell spray och våt och sedan torr trasa.

Att torrdamma lyfter det helt enkelt upp i luften och sedan faller det tillbaka på hushållsartiklarna. Använd åtminstone något rengörings- eller polermedel istället. Huvudsyftet med att damma är ju inte att sprida det runt rummet, utan att samla det och ta bort det permanent.

Du bör använda en våt trasa för att samla dammet. Lägg några droppar eterisk olja i en skål med en halv liter vatten. Doppa sedan en bomullsduk i den vätskan, krama ur den väl och torka av ytan där dammet har samlats. Skölj trasan mellan torkningarna, om det finns för mycket damm på trasan kommer inte damm att kunna fastna på trasan och den kommer att smutsa ner.

Det är aldrig klokt att applicera något polermedel eller rengöringsmedel direkt på ytan du behandlar. På detta sätt kan en tunn film skapas över tiden vilket gör rengöringen svårare eftersom du har problem med att ta bort den, så ytan kan förbli fläckig eller till och med hal om du till exempel tvättar parkett.

Ta först bort smuts från de högsta föremålen i ditt rum, till exempel tak, höga hyllor och skåp. Fortsätt sedan rengöra mot bänkskivor och plattor. Fortsätt sedan till platser du kanske har missat.

Glöm att använda en dammvippa eller torrduk som bara flyttar damm från en yta till en annan. Skaffa istället en mikrofiberduk eller en elektrostatisk trasa som samlar dammet och behåller det. Därefter ska duken tvättas och dammet i huset blir betydligt mindre.

Luftkonditioneringsapparater och värmare kan dölja stora mängder damm som vi ofta inte eller helt enkelt glömmer att rengöra. Med tanke på detta är den enda smarta och funktionella lösningen att rengöra dem regelbundet så att samma damm inte sprids genom rummet när de används.

Glöm inte heller ventilationsöppningarna. Vi glömmer ofta bort dessa delar i hemmet och de har ett tjockt dammskikt som snabbt sprids i hela huset varje gång du slår på ventilationen. Nästa gång använder du en dammsugare för att helt enkelt plocka upp all smuts du ser, och det skulle vara bra att göra det så ofta som möjligt.

Dammsugarpåsar är ofta den plats där allt damm från huset samlas under dammsugningen. Det är därför du måste byta dem regelbundet så att samma damm inte hamnar över hela huset igen.

Om din dammsugare har ett filter, var noga med att tvätta det regelbundet – anledningen är densamma. Filter är utformade för att attrahera och behålla damm, varför det är ganska logiskt att de sprider sig i rummet om vi inte byter filter regelbundet.

Husmorstips mot damm
Rulla till toppen