Hur man rengör en madrass?

Alla som har provat kemtvätt vet att det inte är billigt och ofta inte ger önskat resultat. Men eftersom vi tillbringar en tredjedel av våra liv i våra sängar är det ju viktigt att den är ren.

För att fräscha upp och rengöra madrassen är det bäst att använda bakpulver och eteriska oljor. Bakpulver tar bort fläckar och smuts, medan eterisk olja kommer att desinficera och fräscha upp din madrass. För att hålla madressen ren och fräsch, dammsug den varje gång du byter sängkläder.

De flesta tänker inte på hur gammal deras madrass är. När är det egentligen dags att köpa en ny madrass? Precis som andra produkter har även madrasser en begränsad livstid. Men det finns faktiskt sätt flera sätt som gör att din madrass håller sig fräsch längre?

Hur gör jag en madrass fräschare?

Madrasser bör rengöras var tredje till sjätte månad. Det är viktigt att rengöra madrassen från svett, döda hudceller, dammpartiklar och parasiter som sätter sig i den.

Rummet du rengör madrassen i ska vara väl ventilerat. Öppna alla fönster och dörrar. Du bör också öppna fönstren i andra delar av ditt hem och slå på luftkonditioneringen för att få korsdrag.

Se till att inte mycket fukt har samlats i rummet. Ventilationen gör madrassen torr efter att du använt rengöringsmedel och gör att du får bort dålig lukt och doft från kemikalierna.

Ta ur sängkläderna. Innan du följer något rengöringstipsen för madrassen måste du ta bort allt som täcker den och som inte är själva madrassen. Detta kommer att vara viktigt eftersom smuts, damm och lukt kan ackumuleras på lakan, foder och skydd. Vik försiktigt lakanen medan du tar bort dem för att förhindra att mer damm eller smuts faller på madrassen.

Du är inte ens medveten om hur mycket smuts och farliga bakterier som finns på en madrass. En madrass innehåller i genomsnitt tio tusen till tio miljoner kvalster, och det är verkligen något du hellre vill undvika.

Inget lakan kan hålla kvar smutsen som samlas på madrassen när du använder den användning, oavsett om det är mänskliga utsöndringar, vätskor som spillts på madrassen, hår, eller damm. Allt detta förstärker ansamlingen av kvalster, ansamlingar av mögel och olika bakterier. Det är saker som även friska människor kan reagera på.

Innan du rengör, tvättar och behandlar madrassen är det nödvändigt att dammsuga den väl. När du har tagit bort alla sängkläder från madrassen, dammsug det väl för att få bort allt damm, hår, och hudrester som möjligt. Ta bort madrassen från sängen och torka av ramen. Du kanske inte ser det men även ramen har mycket damm.

Använd bakpulver för friskhet, smutsavlägsnande och en ny doft. Strö bakpulver mer generöst över madrassens hela yta. Låt bakpulvret sitta i minst två timmar, helst längre. Det kommer att absorbera överflödig vätska och lukt under denna tid.

Dammsug madrassen ordentligt för att ta bort bakpulvret och därmed smutsen. Om fläckarna fortfarande är fuktiga från rengöringen, låt madrassen torka i den friska luften. Använd aldrig en madrass som inte är helt torr.

Du kan använda bakpulver blandad med eteriska oljor för att fräscha upp madrassen. Blanda en liten matsked bakpulver med fyra till fem droppar eterisk olja, till exempel lavendel. Strö på madrassen och låt den stå i minst en timme. Bakpulver drar fukt från madrassen och tar bort obehagliga lukter såväl som envisa fläckar, medan lavendel är den som har en positiv effekt på sömnen och främjar kvalitetssömn.

En hemlagad blandning gjord av vaten, bakpulver och tvättmedel neutraliserar obehaglig lukt på madrassen och tar bort fula fläckar. Du behöver 250 ml vatten, 3 matskedar bakpulver och några droppar flytande tvål eller diskmedel.

Blanda först vatten och bakpulver, och när du får en jämn blandning, häll en droppe tvål eller diskmedel. Rör om väl och häll i en sprayflaska. Spraya på madrassen och se hur skummet kommer att se ut. Vänta tills ytan torkar (du kan påskynda detta med en hårtork) och borsta sedan med en torr pensel eller dammsug rent den.

Döda kvalster

Detta är viktigt eftersom dammkvalster är kända för att förvärra allergier och kan orsaka astma och utslag. Du bör blanda två koppar destillerat vatten och två teskedar eteriska oljor. Spraya blandningen lätt på madrassen. Låt blandningen torka innan du fortsätter.

För att göra en grundlig rengöring måste du desinficera madrassen. Detta kommer att vara viktigt eftersom det kan ackumulera bakterier och andra föroreningar över tiden. Blanda en fjärdedel kopp blekmedel och 4 liter färskt eller kallt vatten.

Om du ska rengöra med blekmedel, använd skyddsutrustning som handskar, skyddsglasögon eller till och med en mask. Du bör också vara i ett välventilerat område. Du kan också använda andra produkter för desinfektion (som Lysol spray).

Det kanske bästa med din madrass är frisk luft och UV-strålar. Om du har möjlighet, ta den ut och eliminera bakterierna på ett naturligt sätt.

Hur tar jag bort olika typer av fläckar från en madrass?

Matt- och möbeltvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en madrass är någon form av möbeltvätt. Det ger det bästa slutresultatet. En mattvätt/möbeltvätt suger upp vattnet ur mattan efter att den har rengjort den. Den är faktiskt inte så dyr som man kan tro. Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att rengöra sängar och har hög sugkraft. Läs mer och beställ

Färska fläckar är lättare att rengöra om du reagerar omedelbart. Om du bara har spillt något på madrassen, rengör den medan den fortfarande är våt. Blötlägg en ren trasa med kallt vatten med högre uppsugningsförmåga. Gnugga inte den våta fläcken på madrassen med en trasa utan sug upp den maximala mängden vätska med den så mycket som möjligt. Upprepa proceduren så många gånger som nödvändigt.

Fläckar kan också tas bort med salt och citronsaft. Blanda de två ingredienserna för att skapa en pasta och sprida på madrassen. Låt den stå i en timme och torka sedan av den med en ren trasa. Citronsaft löser upp smutsen och dess partiklar, medan saltet suger upp det.

Blanda 30 ml väteperoxid (finns på apoteket) och 15 ml flytande diskmedel för våta och torra fläckar. Blanda dem väl med en sked för att bilda ett skum. Använd en liten rengöringsborste för att plocka upp skummet uppifrån och gnugga det på fläckiga områden.

Borsten bör inte vara för hård, för annars skadar du madrassen. Du kan också använda en gammal tandborste om fläckarna är mindre. När du är klar, sug upp överflödigt skum och fukt på de ställen du rengjorde med en ren, torr trasa. Var försiktig med madrasser med memoryform, eftersom de inte bör bli våta alls. Denna typ av rengöring är bäst för mat och dryck fläckar.

Fläckar från svett, avföring, maginnehåll, fett rengörs bäst med ett enzymbaserat rengöringsmedel. De kan köpas i apotek eller butiker för medicinsk utrustning. Blöt en trasa och gnugga ytan där fläcken är med den väl. Lägg aldrig rengöringsmedlet direkt på madrassen, eftersom det skulle bli för vått och det är inte önskvärt. En enzymbaserat rengöringsmedel kommer att verka på fläckar och bryta ner smutsmolekyler efter en halvtimme.

Rengöra madrass från urin

Urin är en av de vanligaste fläckarna på madrasser, särskilt hos barn. Urinfläckar blöter inte bara ner madrassen, utan lämnar också en obehaglig lukt som är svår att ta bort.

Eliminera urinfläckar genom att blanda 3 msk bakpulver, 240 ml väteperoxid och en halv tesked diskmedel. Applicera en liten mängd lösning på urinfläcken. Blötlägg inte madrassen med denna lösning. Låt området torka.

Om fläcken fortfarande kan ses, blanda 3 matskedar tvättmedel och en matsked vatten. Sprid lite av blandningen på fläcken och låt den verka i en halvtimme. Ta sedan bort den med en kniv eller en bit platt tunn plast och försök att ta bort alla rester.

Du kan behandla blodfläckar med en blandning av en fjärdedel kopp väteperoxid, en matsked diskmedel och en matsked bordssalt. Sprid blandningen på fläcken och låt den sitta.

Rengöra madrass från blodfläckar

Blodfläckar är inte lika vanliga som urin, men de förekommer ibland. Även om de inte har en dålig urinlukt är de vanligtvis svårare att ta bort. Om fläcken fortfarande kan ses, gnugga den försiktigt med en ren vit trasa fuktad med väteperoxid.

Rengöra madrass från olika drycker

Spilldrycker är också en av de vanligaste fläckarna som visas på madrassen. Rött vin och sprit avlägsnas genom att strö salt eller läsk. Efter några minuter uppsamlas pulvret försiktigt och den färgade fläcken torkas av med en fuktig trasa.

Juicen som spillts på madrassen kan avlägsnas med en blandning av vinäger och ammoniak, kombinerade i lika stora mängder. För ett alternativ, blanda citronsaft och kallt vatten i lika stora proportioner.

Ta bort kaffe som spillts på sängen med en blandning av 1 kopp vatten och 1 tesked flytande ammoniak. Du kan också ta bort kaffefläckar med saltlösning, en blandning av alkohol och vinäger eller mild tvål. Te- och ölfläckar tas bort med vinäger.

Om du har permanenta smutsfläckar eller fläckar av okänt ursprung, späd tvättmedlet i vatten och häll det i en sprayflaska. Applicera mixen på fläcken och täck med en absorberande trasa. Ta bort efter ett tag.

Hur rengör jag madrassen för att hålla den fräsch efteråt?

Madrassens hållbarhet beror på flera faktorer. Madrassens kvalitet är en avgörande faktor för dess hållbarhet. Med andra ord, ju högre kvalitet du väljer på madrassen, desto längre kommer du att kunna ha kvar den.

Vikten på den person som sover på en madrass påverkar också slitaget. Om en person med tyngre vikt sover på den blir madrassens hållbarhet kortare. Generellt sett kan madrasser av god kvalitet hålla i upp till tio år. Men en bra indikator kan vara känslan du har när du vaknar på morgonen.

Skydda madrassen med ett madrassöverdrag. Dess roll är att ta bort en del av den belastning som kroppen utsätter madrassen för. Således påverkar madrassöverdrag madrassens livslängd. Dessutom är de högsta kvalitetsvarianterna av madrassöverdrag försedda med vitaliserande behandling med antibakteriella, antimikrobiella och luktabsorberande egenskaper.

Korrekt underhåll och rengöring av madrassen inkluderar att vrida den regelbundet. Detta är särskilt viktigt för madrasser av skum och latex, men även för madrasser försedda med fjädrar.

Vänd madrassen åt andra sidan minst två gånger om året. Genom att vrida madrassen undviker du bildning av knölar och håligheter, men det utjämnar också spåren efter att ha legat där. Vänd madrassen genom att vrida undersidan uppåt på bäddmadrassen, men det är även bra att rotera håll på sängbotten.

Madrasser får inte vikas så att kärnan skadas, detta är särskilt viktigt på fjädermadrasser. För att madrassen ska hålla i många år måste den vara torr. Förvara inte madrassen på en fuktig plats och förvara inte madrassen i ett rum som är fullt av fukt.

Det rekommenderas att dammsuga madrassen väl var tredje månad. Använd naturligtvis en bra dammsugare och en ordentlig förlängning för att dammsuga sängen och madrassen ordentligt. Ge dig själv tillräckligt med tid att dammsuga och uppmärksamma madrassens kant eftersom det är där det mesta av dammet samlas.

Det viktiga när du underhåller en madrass är att alltid hålla den torr. Om ett litet barn sover på madrassen, för en säkerhets skull, lägg en plastad froté över madrassen så att ”nattolyckor” inte blötaer ner madrassen.

Försök att ta bort fläckar så snart du märker dem. Häll ljummet vatten i en skål, tillsätt lite tvättmedel i vattnet och torka sedan försiktigt av fläcken med en svamp. Du kan bli av med fläckar och obehaglig lukt med bakpulver, som kommer att strö sängen.

Om din madrass har ett överdrag som kan tas bort och tvättas, så gör det. Läs etiketten. Madrassöverdrag är vanligtvis tvättbara vid 30 ° C och 40 ° C. Jag rekommenderar att du torkar överdraget i friska luften, eftersom den blir väldigt skrynklig i torktumlaren. Då brukar det bli problem att få på överdraget igen.

Tänk på att köpa och använda madrasskydd. Svettning kommer inte att vara ett problem eftersom skyddet absorberar all typ av vätska. Madrassöverdraget är mycket lätt att tvätta och bör tvättas minst sex gånger om året, och ibland ännu mer om du är allergisk mot damm eller kvalster. Byt madrasskyddet i minst två till tre år.

Medan ett överkast är en fin dekoration för ditt sovrum, ska du inte bädda direkt efter att du har stigit upp. Det är en bra idé att låta fukten avdunsta från madrassen innan du bäddar sängen med en täcke, kuddar och överkast.

Tänk på ett mindre traditionellt sätt att bädda sängen, speciellt om du lider av överdriven svettning under natten. Lägg istället täcket över fotänden på sängen och låt madrassen torka och lufta ut helt under dagen.

Dammsugning av madrasser är en bra vana. Gör detta varje gång du byter sängkläder för att ta bort kvalster och förhindra att smuts tränger in i madrassens struktur och överdrag.

Lämna gärna tomt under sängen så att madrassen har tillräcklig ventilation och fukt kan avdunsta underifrån. Dålig ventilation av madrassen i värsta fall kan också orsaka svampbildning och mögel på madrassen.

Om du har en sängram ska du regelbundet kontrollera att botten inte har sprickor eller det har uppstått skador på ramen. En madrass utan ordentligt stöd kommer mycket snabbt att förlora sin form och böja sig under din kroppsvikt, vilket innebär att du heller inte får ordentligt stöd när du sover.

Filtar och lakan ska tvättas minst en gång i veckan. Avskräck kvalster från att flytta in i din madrass genom att byta lakan och filtar minst en gång i veckan. Tvätta dem i tvättmaskinen vid en temperatur på minst 60 grader.

Hur man rengör en madrass?
Rulla till toppen