Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad behöver du när du flyttar hemifrån?

Att flytta från din hemstad, föräldrar, familj och vänner kan vara väldigt läskigt och stressigt eftersom du kommer att lämna allt du någonsin har känt och kommer att börja en ny resa helt på egen hand. Något som kan lugna dina nerver är tanken på att få en helt ny upplevelse och möjligheterna i en ny stad. Du kommer också att kunna lära dig nya saker, träffa nya människor och få nya vänner som kan hjälpa dig att slå dig ner och göra till en positiv upplevelse.

Ett problem är att veta vad du behöver för att starta den här nya resan. Du vill inte komma till din nya lägenhet upptäcka att du inte kan tända lamporna eller att du inte får någon post eftersom du glömt att anmäla det i förväg. Lyckligtvis har vi sammanställt den här artikeln för att hjälpa dig veta allt du behöver veta och göra innan du flyttar hemifrån.

Vad behöver jag köpa om jag flyttar hemifrån? 

Först och främst bör du veta att det inte är något fel att bo hemma hos dina föräldrar, oavsett hur gammal du är. Så överansträng dig inte bara för att leva som dina vänner eller känna dig vuxen. 

Att bo i en hyrd lägenhet ett tag kan vara bra men du kommer få lära dig att hålla i dina pengar för att kunna täcka alla utgifter. Förutom hyra behöver du betala el, transport, telefonabonnemang och annat som du kanske inte betalade när du bodde hemma. När du flyttar hemifrån kanske du är ung och bara har en liten ingångslön från ditt jobb, så en hyreslägenhet kan var ett bra ställe att flytta till. Att flytta från dina föräldrars hus kräver mycket tänkande och planering. Att flytta hemifrån är inget man gör så fort man får idén.

När man tar så här stora beslut behöver man ha en plan. Här är några av de saker du behöver köpa när du flyttar från dina föräldrars hus.

 1. Köp möbler

Detta är något du bör tänka på när du planerar att flytta hemifrån. När du köper möbler för första gången, mät utrymmet så att du vet att möblerna verkligen får plats. Om det är den andra eller tredje lägenheten du flyttar in i, görs mätningarna för att veta om dina gamla möbler från ditt tidigare hus skulle passa in i ditt nya hem. Om du har ont om pengar, bör du prioritera att köpa en säng och en trevlig bekväm soffa. Mycket möbler och inredning kan du handla begagnat och komma undan betydigt billigare än om du köper till nypris.

 1. Teckna el-abonnemang

När du flyttar till din första lägenhet behöver du tänka på att skaffa ett elabonnemang. När du flyttar in i din första lägenhet måste du teckna el-abonnemang. Vatten, avlopp och sopor brukar däremot ingå när man hyr sin bostad. Men bor flyttar du till eget hus tillkommer dessa kostnader. Vanliga elbolag att välja är till exempel:

För att krångla till det här med elabonnemanget ytterligare så kan du ha två leverantörer, en för elen och en för elnätet. Din elleverantör är du fri att välja som du vill. Vill du jämföra och flytta ditt befintliga elavtal, kan du göra det hos Elskling.

 1. Måla och tapetsera

Beroende på vad du gillar för färger vill du kanske måla eller tapetsera om i din nya lägenhet. Vissa människor vill gå för mörka färger medan andra kanske bestämmer sig för ljusa färger. Allt beror på vad vi skulle känna oss bekväma med. Om du planerar att hyra en bostad är det bäst att fråga hyresvärden innan du börjar måla.

 1. Ställ om din post

Beroende på vart du flyttar ska det finnas en postlåda i grannskapet eller i din hyreshus. Men för att du ska få posten till din nya bostad behöver du adressändra. Det gör du på Adressändring.se. Då kommer du både att bli skriven i din nya bostad och få posten eftersänd dit under en period. Sedan gäller det försås att du håller lite koll så att räkningar och andra viktiga papper kommer adresserat till den nya adressen innan perioden för eftersändning går ut.

 1. Skaffa inredning till hallen

De första sakerna man stöter på när man kommer hem till dig på besök är det som finns i din hall. Det är hatthylla, paraplyställ, krokar och skoställ etc. Om du hyr en lägenhet brukar hatthyllan ingå, men övrig inredning bör du tänka på att skaffa dig, för att hålla snyggt och rent i din hall.

 1. Köp extra lakan och handdukar

Om du vill flytta in i en lägenhet direkt efter att du fått dina möbler, är det bra att få extra lakan för att undvika att tvätta hela tiden. Att ha bara ett lakan kommer att vara stressande för dig, särskilt när du har gäster. Så även om du tycker det här förslaget låter lite konstigt, så kommer du vara glad över att ha flera uppsättningar lakan och handdukar.

 1. Köp rengöringsmateriel

Första gången du flyttar in i en lägenhet bör du rengöra den omedelbart för att undvika damm och kontakt med bakterier. Rengöringsmedel som desinfektionsdukar och sprayer, rengöringsmedel, dammsugare och dammsugarpåsar kommer att behövas redan den första dagen du flyttar in.

 1. Skaffa en verktygslåda

Oavsett om du är man eller kvinna, finns det några mindre jobb som du kan hantera själv i din bostad. Glöm inte att ta med dig verktygslådan när du flyttar in i din nya lägenhet. Att bara ha en liten verktygslåda med några små saker är bättre än att inte ha någon alls. För större jobb rekommenderas det att ringa in en fackman och betala för hans eller hennes tjänster.

9. Skaffa TV och Streaming abonnemang

Kanske vill du titta på film och TV även i din nya bostad. Då behöver du ett abonnemang för det. Här hittar du expempel på vanliga leverantörer:

Viaplay (Streama TV, Serier, FIlmer och Sport online)

Storytel (Lyssna på ljudböcker)

Alente (en sammanslagning av Viasat och Canal Digital) De erbjuder tv, streaming och bredband

10. Skaffa hemförsäkring

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Några vanliga hemförsäkringar att välja är till exempel

Vilka möbler behöver jag?

Tja, möbler väljs inte bara för sitt utseende, det finns också andra saker du bör tänka på när du köper dem.

De grundläggande möblerna som du behöver inkluderar:

Säng

När du flyttar in i en lägenhet för första gången, utan möbler i din ägo, först och främst, skaffa något att sova på. Ibland finns det olika erbjudanden med säng, sängram, madrass osv där allt ingår. Men ofta behöver man köpa alla delar separat. Till din säng behöver du en sängram, madrass, ben, madrasskydd osv.

Soffa

Nästa möbel på listan är något att koppla av på. Dessa möbler skulle vara för ditt vardagsrum, men de kan också placeras i ditt sovrum. Här talar vi om en soffa. Du kan också köpa en vilstol för tillfället och använda den istället för en soffa så länge det är bekvämt för dig. 

Att ha en soffa är ett viktigt investering eftersom du skulle behöva det för avkoppling, särskilt när du inte vill gå och lägga dig. Du kan också använda soffan för att titta på TV i vardagsrummet och underhålla dina gäster, särskilt om du är den typ av person som inte tycker om att andra kommer in i ditt privata utrymme som är ditt sovrum i det här fallet. Det är en vanlig möbel, så försök att få något långvarigt, bekvämt och trevligt. 

Matbord

Du skulle också behöva ett köksbord att äta vid. Även ett soffbord skulle fungera bra, beroende på antalet personer som ska bo hos dig och din budget. Du måste också skaffa stolar till ditt köksbord. 

Dekorationer kan också vara trevligt för att försköna ditt nya hem. Du kan få en matta, ljuskrona, konstverk eller en blomvas. Tänk på att du först och främst bör köpa bort alla nödvändigheter innan du investerar i dekorationer. 

Andra saker du kan behöva till din bostad:

TV
Nattduksbord
Gästsäng
Soffbord
Skrivbord
Skrivbordsstol
Fåtölj och fotpall

Försök också ta tag i en första hjälpen-kit. Detta är ett viktigt krav i nödsituationer. Kom ihåg att du inte längre kommer att bo hos dina föräldrar och att det är viktigt att du klarar även en nödsituation. Det är väldigt smart att ha ett första hjälpen-kit tillhands, så hitta ett bra och tillgängligt utrymme för att lagra den. 

Även brandskyddsutrustning är viktigt att tänka på när du flyttar hemifrån.

Brandfilt
Brandsläckare
Brandvarnare

Vilka sängkläder behöver jag?

Ditt sovrum är som din egen lilla värld, så glöm inte att skaffa saker som du själv tycker blir mysigt och som får dig att känna dig avslappnad. I ett sovrum är inte komfort det enda man bör tänka på. Det finns tillbehör eller möbler du kan ha i ditt sovrum som får dig att somna snabbt och lugnt. Som nämnts tidigare, glöm inte att mäta utrymmet innan du köper möbler, så att du inte får en dyr säng som inte passar in i ditt sovrum. 

En säng  är en stor investering eftersom den tenderar att hålla länge. Du bör gå efter något som känns bekvämt och mjukt beroende på ditt val av struktur. Kvalitet är också viktigt, så du inte behöver köpa så många sängar i livet.

Här är en lista över andra saker som du skulle kunna behöva i ditt sovrum:

Vad köksutrustning behöver jag när jag flyttar hemifrån?

Precis som i vardagsrummet är köket också ett viktigt rum. Om du planerar att laga mat bör du skaffa dig tillräckligt med redskap och köksutrustning, så att du inte behöver knacka på hos dina nya grannar och låna. Beräkna vad du behöver i köket innan du börjar handla. Detta nämns för att vissa människor köper redskap som de inte behöver, till exempel för många tallrikar, pizzaskärare eller till och med en glassked. Om du har väldigt lite pengar kan du få ihop en bra utrustning ändå om du tittar på IKEA. Kanske kan du få begagnad köksutrustning från vänner och bekanta?

Listan över vad du behöver i ditt kök är:

Vilka saker behövs i badrummet?

Som alla andra rum i din nya lägenhet måste ditt badrum vara funktionellt. Här är de saker du behöver för att få ditt badrum att fungera.

Duschdraperi

Du kommer att behöva en duschdraperi (köp hos Hemtex) förutom att inte skvätta ner på golvet när du duschar. Duschdraperier finns i olika färger, mönster och texturer.

Handdukar

Du måste investera i en uppsättning slitstarka badhanddukar eller badlakan för att torka dig efter duschen, om du inte vill droppa torrt.

Toalettborste

För att hålla toaletten ren behöver du förstås en toalettborste. Du hittar billiga toalettborstar på IKEA. Eller om du vill köpa en riktigt stilfull, med utbytbara borsthuvuden. Borsthållaren är gjord av keramik med en matt yta.

Avloppsrensare

Varje hem behöver en avloppsrensare eftersom rören ibland blir igensatta, toaletter slutar fungera och vatten rinner över. En avloppsrensare är bra att ha hemma innan katastrofen inträffar.

Badrumsmatta

Det är nästan omöjligt att undvika att blöta ner badrumsgolvet. Så för att förhindra att du halkar när du kommer ut ur duschen måste du ha en absorberande badrumsmatta på golvet och framför duschen.

Toalettpapper

Toalettpapper är en sak du inte kan ha för mycket av eftersom det inte går dåligt. Så fasta ditt badrum genom att köpa toalettpapper i bulk så att du aldrig kommer attbehöva oroa dig för att ta slut.

Spegel

En spegel är ett måste för ett badrum eftersom det inte bara är för att kontrollera hur bra du ser ut utan också för att se till att ingen tandkräm rinner ner i hakan när du borstat tänderna.

Förvaring

Några förvaringskorgar brukar man också behöva i badrummet, även om det är litet.

Badrumshyllor

Oavsett om ditt badrum är litet eller rymligt så är några flyttbara hyllor ett perfekt sätt att skapa utrymme. Där kan du både förvara saker som toalettpapper, handdukar osv. Men även dekorera med till exempel doftljus eller annat.

Gardiner eller insynsskydd

Om du har ett fönster i ditt badrum måste du täcka det eftersom ett badrum kräver viss avskildhet. Det finns många alternativ att välja mellan när du bestämmer dig för vad du ska använda för att täcka över dina fönster som rullgardiner, insynsskydd, persienner och tyggardiner.

Fönsterfilm är ett insynsskydd som du klistrar fast på fönsterglaset. Det finns att köpa med olika mönster och i olika utföranden.

Småsaker till badrummet

Det är också trevligt att ha en snygg tvålkopp, pumpflaska, tandborstmugg osv i badrummet. En snygg tvålflaska gör genast att badrummet känns en aning lyxigare.

Ljus

Förvara några ljus i ditt badrum så att när du vill skapa en spa-liknande atmosfär. Det hjälper dig att slappna av efter en lång dag. Det är sådant som är bra att ha hemma, så du inte behöver gå till affären för att köpa ett.

Småburkar

Små burkar är inte bara för att förvara socker, mjöl och kaffe i köket. De är perfekta för att förvara även bomullspinnar, bomullsbollar och sminksvampar i.

Andra saker som du kommer att behöva skaffa

Heminredning att fundera över

Om det är din första egna bostad kan det lätt gå galet när du shoppar. Det är väldigt frestande att handla upp pengarna på färg, trendiga kuddar eller en galet dyr matta. Det är faktiskt ok om det tar lite längre tid att få färdigt inredningen, men du bör prioritera alla grundläggande saker som du behöver till din bostad först.

Här är några dekorativa bitar som du kanske vill överväga att köpa till din nya lägenhet:

Tips för att göra flyttdagen lite enklare

Att flytta kan vara mycket stressande om du inte har allt planerat. Av den anledningen har vi sammanställt några tips som hjälper dig att göra din flyttdag lite enklare.

 • Skapa en att göra-lista eller en checklista så att du kan hålla koll på dig själv.
 • Det är dyrt att köpa lådor så se till att du frågar runt för att se om någon har lådor du kan få gratis. Om du kommer att flytta ömtåliga föremål, som glas, se till att skaffa bubbelplast, eller använd tidningspapper.
 • När du packar, se till att du packar allt du behöver de första första nätterna i en separat låda eftersom det sista du vill göra är att gräva runt alla lådor på jakt efter en tandborste eller medicin.
 • Innan du flyttar in på din nya lägenhet, se till att flytta post, skaffa elavtal, internet och köp rengöringssaker.
 • Om du köper de möbler du behöver innan du flyttar in i din nya lägenhet, var noga med att mäta både dörröppningarna och rummet så att du är säker på att de kommer att passa.
 • Om du planerar att sköta flytten själv, försök att anlita några av dina vänner och familjemedlemmar som är villiga att hjälpa dig. Boka också en lastbil att köra sakerna i och se till att bekräfta dina bokningar några dagar före flytten.

Vad kommer jag att spendera pengar på när jag flyttar hemifrån?

Innan du flyttar, se till att börja spara så att du får tillräckligt med pengar för att täcka dina levnadskostnader. Här är några kostnader som du troligen kommer att få när du flyttar.

 • Hyra och en deposition: Du måste betala din hyra antingen månadsvis. Vissa fastighetsägare kan också begära att en deposition betalas som kommer att användas för att åtgärda eventuella skador när du flyttar ut ur bostaden.
 • Flyttkostnader: Även om du inte anlitar en flyttfirma kan du behöva hyra en flyttbil eller anlita transporthjälp, och du kan behöva köpa flyttlådor och bubbelplast för ömtåliga föremål.
 • Abonnemang: Om du vill ha el, post och internet den första dagen du flyttar till din nya lägenhet, kan du behöva betala för dessa tjänster.
 • Möbler: I din nya lägenhet behöver du en säng att sova på och en soffa eller stol att sitta på. Du behöver också andra typer av möbler som anges ovan.
 • Hemförsäkring: Det är klokt att teckna en hemförsäkring ifall något skulle hända.

Flytta hemifrån tips

Här är några frågor som du bör tänka på innan du flyttar till din första lägenhet:

Små utgifter blir stora när man lägger ihop dem!

Besök gärna konsumenetguidens sparometer för att se hur mycket du skulle kunna spara in på. Det är små saker som att ta med matlåda till jobbet, avstå från godis, tobak osv. Det brukar vara en ögonöppnare. När man flyttar hemifrån kan man behöva tänka på vart man lägger varje krona.

Känner du till hur man betalar räkningarna och förstår du de saker du kommer att ansvara för ekonomiskt?

Det är troligt att dina föräldrar hittills har betalat de flesta räkningarna. Om du har några frågor, var noga med att ställa dem. Ta reda på vilka räkningar du förväntas betala när du flyttar.

Kommer du att bo ensam eller tillsammans med någon?

Att bo med en rumskompis är billigare eftersom du kommer att dela alla kostnader för lägenheten. Så om du har en stram budget eller flyttar till en stad kanske du vill överväga det här alternativet.

Har du satt en egen budget?

När du flyttar hemifrån och börjar bo själv kommer du att bli förvånad över hur snabbt dina pengar minskar när du börjar handla. Så du måste planera och göra en budget för hur mycket du kan spendera på möbler och mat.

Slutsats

Kom ihåg att det kommer att bli dyrt att flytta, både om du byter bostad eller om du flyttar hemifrån för första gången. Men oroa dig inte även om du har en liten budget. Fråga dina vänner och familj om de har möbler och husgeråd du kan få. Du kan även hitta billiga saker så som porslin på loppis eller på Blocket. När du väl fått ihop alla basgrejer du behöver i din bostad så kan du komplettera och byta ut till snyggare saker efterhand.

Tyckte du att den här artikeln var till nytta? Dela den gärna med andra!

Relaterade frågor

Vad behöver man i ett kök? I ett kök behöver du porslin, glas, bestick, kokkärl, slevar, stekspadar, potatisskalare, konservöppnare, degbunkar, rivjärn, glasformar, smörkniv, osthyvel, kaffebryggare, vattenkokare, mikrovågsugn osv.

Vart hittar jag ett flytta hemifrån startpaket? Bra och billiga startpaket med porslin, startpaket med redskap och startpaket med grytor och stekpanna kan du hitta på IKEA.

Vad kan man ge bort i flytta hemifrån present? Bra flytta hemifrån presenter är till exempel en tavla, en fin pläd, en robotdammsugare, brödrost eller varför inte ett presentkort på IKEA. Fler bra tips på presenter till någon som flyttar hemifrån kan du hitta här.

Hur mycket pengar behöver man när man flyttar hemifrån? Att flytta hemifrån kan bli hur dyrt som helst förstås, men om du handlar smart, tänker igenom dina inköp noga och kanske kan få lite saker av vänner och familj kan du lyckas möblera din lägenhet för kanske 20000kr.

Vad behöver du när du flyttar hemifrån?
Rulla till toppen