Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man det att dofta gott hemma?

Alla älskar att vara i ett hem som doftar fantastiskt. Det gör oss avslappnade och förbättrar vårt humör. Det hjälper dig också att uppnå en viss känsla, till exempel genom att använda kanel, kryddnejlika, tall och apelsiner får dig att tänka på jul. Så, hur får du ditt hem att dofta gott?

Det första steget när du försöker få ditt hem att dofta gott är att ta bort källor till dålig lukt. Om du bara försöker dölja dålig lukt kommer du att ha mycket svårare att få ditt hem att dofta gott. Du bör hålla det rent och stökfritt och använda luftfräschare, potpurri och oljediffusorer.

Det är bäst att hålla sig till naturliga dofter eftersom inte alla gillar överväldigande, starka dofter, och du vill inte att dina gäster ska känna sig obekväma. Om du inte gillar att använda köpta luftfräschare kan du göra dina egna. 

Hur får du det att dofta gott hemma?

Det viktigaste när du försöker få ditt hem att dofta gott är att hålla det friskt och rent. 

Rensa bort röran

Börja med att rensa röran och använd naturliga rengöringsmedel som du enkelt kan göra själv med bakpulver, ättika, eteriska oljeblandningar och så vidare.

Öppna fönster

För att få ut den gamla, stillastående luften, öppna fönstren och låt ren, frisk luft komma in. Du får de bästa resultatet om du öppnar fönster i flera rum för att få korsdrag. Om det inte blåser någon vind ute kan du sätta på dina takfläktar och placera bordsfläktar nära fönstren för att dra in den friska luften.

Bli av med dåliga dofter

Eliminera alla källor till dålig doft. Dessa är vanligtvis husdjurssängar, avfall, fuktig tvätt, ugn eller mikrovågsugn, sunkiga kuddar, trasmattor, papperskorgar och så vidare.

Täck över lukten från papperskorgen

Om du har en katt, strö några torra teblad i kattlådan för att eliminera lukten. 

Använd sköljmedel

Du kan få ditt hem att dofta fantastiskt genom att blanda en kapsel sköljmedel med två kapslar vatten och sedan låta det stå i en skål. Du kan också blanda i den här plandningen i vilket potpurri som helst.

Använd vinäger

Vinäger används ofta som en naturlig luktbortagare. För att ta bort eventuella dåliga lukter i ditt hem kan du helt enkelt ställa en liten skål vinäger i rummet. 

Använd eukalyptus

Eukalyptus är både ett naturligt deodoriserande medel och ett antibakteriellt medel. Det hjälper till att eliminera dåliga dofter och ger ditt hem en fantastisk ren doft. Placera bara några eukalyptusgrenar i garderober för att eliminera dålig lukt. Byt ut dem varannan vecka. 

Hemgjort potpurri

Du kan ta med naturliga dofter i ditt hem genom att göra ett eget potpurri. Du kan göra det av saker du hittar utanför ditt hem, eller saker som du redan har i ditt hem. Det kan t.ex. vara enträ, rosenblad och lavendel.

Hemmagjorda dofter

Det finns många sätt att göra egna dofter om du inte vill använda färdiga luftfräschare. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du gör dina egna dofter som får ditt hem att dofta fantastiskt. 

Luktneutralisering

Luktneutneutralisering är bra för människor som inte vill att deras hem ska ha någon specifik doft. En fantastisk naturlig luktneutraliserare är aktivt kolfilter, som kommer i små påsar som du kan hänga upp runt om i huset. Läs mer om ta bort dålig lukt i huset husmorstips.

Rensa avloppet och töm soporna

Om du märker en kvarvarande lukt i ditt kök bör du tömma soporna och rensa avloppet. För att få abort lukt ur diskhon häller du ner lite citrondoftande diskmedel ner i diskhon och spola sedan med mycket varmvatten. Om lukten fortfarande dröjer sig kvar, häll en 1 dl bakpulver i diskhon och töm på lite varmt vatten.

Det finns en populär missuppfattning att för att ditt hus ska dofta gott måste du känna doften så fort du går genom dörren. Du vill uppnå en allmän känsla av energi och avkoppling. Du bör också ta hänsyn till att dina gäster kan ha allergier eller inte gillar starka dofter, och att du inte vill få dem att känna sig obekväma. 

Det är en bra idé att du håller dig borta från alltför söta, kladdiga dofter när du doftsätter ditt hem. Du kan få ditt hem att dofta så när du är ensam, men dina gäster kan tycka att det är överväldigande. Försök hålla dig till mer naturliga dofter när du har sällskap, som skog, blommor och citrus.

Hur kan jag få mitt hus att dofta friskt?

Det är lättare att få ditt hus att dofta friskt om du tar bort källan till obehagliga dofter än att bara maskera det. Vissa källor till dålig lukt kan vara husdjursolyckor. Dessa dofter kan dröja kvar i veckor eller till och med månader. Matrester kan börja lukta snabbt, liksom matfläckar och spill. Din soppåse är ett avelsområde för bakterier, vilket får den att lukta illa. 

Ta dig tid att inspektera ditt hem för mögel, vattenläckage, kondens eller fukt. Börja med att leta efter mögel i luftkonditionerings- och uppvärmningsventiler, tvättkorgar, möbler och gardiner, krukväxter, fönsterbrädor, mattor, runt diskbänken och toaletten, på duschdraperiet, och på väggarna och golvet.

Om du hittar några tecken på mögel bör du se till att avlägsna det.

Nästa steg för att få ditt hem att dofta friskt är att damma det. Damm tillverkas av både inomhus- och utomhuspartiklar som död hud, papper, pollen, husdjurspäls och avfall fråninsekter. Dammning håller ditt hem fritt från damm och hjälper dig att andas bättre. Det kommer att förhindra att partiklarna som finns i damm får hem luktar illa.

Nästa sak du bör rengöra är dina golv. Golv samlar damm, spill, smulor, husdjurshår och så vidare. Använd en fuktig mopp för att rengöra dina trägolv. Du måste arbeta lite hårdare om du vill rengöra dina heltäckningsmattor. Stänk lite bakpulver över alla fläckar som luktar illa på mattan. Låt det sitta i ungefär två dagar så att bakpulver absorberar lukten. Dammsug sedan bort bakpulvret ur mattan. 

Du bör hålla fönstren öppna i minst en halvtimme varje dag. Detta gör att frisk luft kan ersätta stillastående luft som luktar lite unkete.

Se till att du badar dina husdjur regelbundet för att förhindra att de bidrar till de obehagliga dofterna i ditt hem. Skulle olyckan vara framme och de skulle kissa på golvet finns det lösningar att ta till.

Tvätta lakan minst en gång i veckan och se till att du tömmer tvättkorgen regelbundet. Om din tvättkorg är fylld med kläder under lång tid börjar den lukta, eftersom bakterier bryter ner olja och svett som finns kvar på dina kläder, det släpper ut gaser. 

Dina sängkläder, textilier, stoppade möbler osv samlar damm, dammkvalster och andra föroreningar inomhus. För att förhindra att tyg luktar dåligt, tvätta dina gardiner, använd vit vinäger och vattenblandning för att avlägsna lukt på stoppade möbler och dammsuga stoppade möbler för att ta bort damm och smuts.

Fukt kan orsaka många problem när du försöker få ditt hem att dofta gott. För att se till att ditt hem inte är fuktigt kan du investera i en avfuktare. Detta kommer att dra ut fukten från ditt hem.

Ett annat sätt att få ditt hem att dofta bra är att använda luftrenare inomhus. De fångar upp och avlägsnar föroreningar som finns i ditt hem. När du eliminerar luftföroreningar inomhus tar du bort några av källorna till dålig lukt. 

Du kan också använda en naturlig luktabsorbent som bakpulver för att fånga upp kvarvarande lukt i ditt hem. 

Hur kan jag få mitt hus att dofta naturligt gott?

De flesta kommersiella luftfräschare är fyllda med kemikalier som kan vara potentiellt skadliga. Du kan få ditt hem att dofta fantastiskt på ett naturligt sätt. 

Eteriska oljediffusorer är ett bra sätt att få ditt hem att dofta gott. Det är väldigt enkelt att använda, du droppar bara till några droppar eteriska oljor och slår på den. Diffusorn skapar sedan en fin dimma som sprider doften av eteriska oljor i hela ditt hus. 

Luftrenande växter är inte bara vackra, utan de är också naturliga luftrenare. Några av de bästa är palmer, orkidéer och fredsliljor. 

Du kan också få ditt hem att dofta riktigt naturligt genom att göra din egen rumsspray, doftspridare, mattrengöring och rumsdoft. 

Citron basilika rumsspray

Låt ditt rum dofta fantastiskt med denna citron basilika rumsspray. För att göra det behöver du vatten, torkad basilika, 1,5 dl destillerat vatten, 1 matsked vodka och eterisk olja med doft av citron.

Börja med att koka upp vattnet. Tillsätt sedan 4 msk torkad basilika och låt dra i några minuter. Häll blandningen av vatten och basilika genom ett filter, för att ta bort örterna och släng sedan filtret. Häll upp i en sprayflaska. Tillsätt sedan vodka och 5 droppar eterisk citronolja i flaskan. Sätt på spraymunstycket och skaka för att blanda.

Göra egna doftpinnar

Du kan skapa din egen doft för dina doftpinnar med hjälp av babyolja. Tillsätt bara en tesked av din favorit doft av eterisk olja i en liten glasburk och fyll resten av den med babyolja. Ställ doftpinnarna i behållaren och rör om blandningen försiktigt. Läs mer om hur du kan göra egna doftpinnar.

Mattrengöring

Detta är ett utmärkt sätt att naturligt sätt ta bort kvarvarande dofter från mattan. Blanda en 1 dl bakpulver och 1/2 dl majsstärkelse i en skål. Tillsätt sedan 5 droppar av någon eterisk olja du gillar och rör om för att blanda den. Häll blandningen i en burk. Använd en hammare och en spik för att skapa små hål på locket. Strö blandningen på mattan när du vill bli av med oönskade dofter och låt sitta i minst 30 minuter innan du dammsuger upp.

Gelrumsdoft

För att skapa din egen gelrumsdoft, koka en 2,5 dl vatten i en gryta. Tillsätt fyra paket med smaklöst gelatin i grytan och vispa tills det har löst sig. Tillsätt 1 tesked av din favorit eteriska olja. Du kan också lägga till lite karamellfärg om du vill att din gel ska ha färg. Blanda i 2,5 dl vatten och 1 matsked salt och rör om det väl. Häll blandningen i en glasburk och låt den svalna tills gelén är fast.  

Hur gör man dofter hemma?

Om du föredrar att göra saker själv kan du prova att skapa dina egna luftfräschare och potpourris. 

Potpurri

Detta potpurri är ett utmärkt sätt att få ditt hem att dofta vinter och jul, eftersom de viktigaste dofterna är apelsiner och kanel. För att göra detta potpurri behöver du 1 apelsin, 1 apelsin, 3-5 kanelstänger, 1-2 vaniljstänger, 1 liten gren av färsk tall och 1 liter äppelcider. 

Häll först äppelcider i en gryta och tillsätt några kvistar tall och kanelstänger. Skär vaniljstången på längden och lägg den i grytan. Därefter skär du upp apelsinen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem i grytan. Sätt sedan grytan på medelhög värme och vänta tills det kokar upp. Låt det sjuda på låg värme i några timmar. När vätskan i grytan börjar bli låg, tillsätt vatten eller mer äppelcider.

Hemlagad liljedoftande spray

För att göra din egen spray med liljedoft behöver du lite vodka, vatten och doftolja med doft av lilja. 

Skaffa en sprayflaska och fyll den med ett förhållande 50/50 vatten till vodka. Tillsätt 12 droppar liljeolja. Skaka den och spraya för att se om doften är tillräckligt stark. Om det inte är det, lägg till fler droppar liljeolja. 

Lime, rosmarin och vanilj potpurri

Detta är ett utmärkt sätt att få ditt hus att dofta gott under våren. För att göra detta potpurri behöver du 2 skivade limefrukter, 3-4 kvistar rosmarin, 3 msk. vaniljextrakt och 4 koppar vatten. 

Skär limefrukterna i bitar. Tillsätt 1 l vatten och lime, rosmarinkvister med vaniljextrakt i potten. Se till att du använder rent vaniljextrakt. Sätt grytan på låg värme och låt blandningen sjuda ett tag. Tillsätt mer vatten när det börjar bli torrt.

Julpotpourri

Det finns potpourri för varje säsong, och den här kan få ditt hem att dofta perfekt under jul. För att göra detta potpurri behöver du 3,5 dl färska tranbär, 3 mandariner, 3 kanelstänger, 1 tesked kryddnejlikor, 2 cm färsk ingefära, 1 matsked vaniljstång och vaniljextrakt, 1 liten gren färsk tall, 2,5 dl äppelcider och vatten. 

Börja med att blanda alla ingredienser i en medelstor gryta. Fyll grytan med vatten tills den är full. Sätt den på spisen och koka upp den. Låt det sjuda och tillsätt mer vatten när det blir för lågt. Låt det sjuda i ca 4 timmar, låt det sedan svalna över natten och sjuda upp igen nästa dag. 

Hemmagjord luftfräschare

Du kan använda denna luftfräschare som en rumsspray genom att hälla upp den i en sprayflaska. Du kan använda den i en dimdiffusor genom att fylla en elektrisk doftdiffusor med 1 dl vätska och låta värmen sprida doften i ditt hem. Eller så kan du använda som doftpinnedoft.

För att göra din luftfräschare behöver du 0,5 dl destillerat vatten, 0,5 dl vodka och 20-30 droppar av din favoritolja. 

Kombinera dessa ingredienser och använd den som en spray, eller till doftpinnarna eller elektrisk diffusor. Se till att du förvarar den på en sval och mörk plats när du inte använder den.

Kanel och tall doftburk

För att göra en kanel och tall doftburk behöver du 2 till 3 grenar, 2 kanelstänger, 1 tsk kryddpeppar och vatten. 

Blanda tall, kanel och kryddpeppar i en burk. Fyll burken med vatten och försegla den. Se till att du lämnar lite utryme kvar i burken. För att få ditt hem att dofta gott häller du innehållete i burken i en gryta och åter det sjuda i 10 till 15 minuter. 

Luftfräschare med vattenpärlor eller vattenkulor

Börja med att lägga till en matsked vattenpärlor i en stor skål. Fyll skålen med vatten och låt den sitta över natten så att pärlorna kan expandera. Töm ut vattnet. Fyll sedan burkar med vattenpärlorna och lägg till din eteriska oljora. Börja med att tillsätta 10 droppar olja och öka dropparna om du vill att lukten ska bli starkare. 

Kanelsvamp, apelsin och kryddnejlika Rumspray

För att göra denna rumsspray behöver du en sprayflaska, 10 droppar eterisk olja med kanel, 60 droppar eterisk olja med apelsin, 20 droppar eterisk olja med kryddnejlika, vatten och 30 cl vodka. 

Häll först vodkan i flaskan, tillsätt sedan eteriska oljorna. Skaka flaskan och låt den stå i cirka 2 timmar. När de två timmarna är klara fyller du resten av flaskan med vatten.

Torkade växter

Att torka växter är ett utmärkt sätt att få ditt hem att dofta blommor. Du kommer att behöva vit salvia, cederträ, lavendel, rosor eller någon annan ört eller blomma som torkar bra och ett bommulsgarn att binda ihop dem med.

Börja med att bunta ihop örter och blommor så att de ser snygga ut. Knyt dem hårt och vänta tills de torkar.

Apelsindoftande doftpåsar

Du kan förvara dessa påsar under din kudde, i din garderob och lådor eller på ditt skrivbord. Du behöver, 0,5 torkat apelsinskal, 0,3 dl torkat citronskal, 2 teskedar torkad ingefära, 2 kanelstänger, uppdelade i fyra bitar, 3 droppar eterisk olja som doftar kryddnejlika, 2 droppar av apelsin eterisk olja, 1-2 droppar etersk olja med doft av kanelbark.

Börja med att bryta varje kanelstång i fyra delar så att de kan passa i doftpåsen. Blanda alla torkade ingredienser i en skål och tillsätt i varje eterisk olja. Blanda det med händerna eller en träsked för att se till att doften fördelas jämnt. Skopa blandningen i en doftpåsen med en sked. Påsen ska inte fyllas mer än 3/4. Bind ihop den hårt, så att inget ramlar ut.

Doftande trä

Doftande trä är både en fin dekoration och ett utmärkt sätt att få ditt hem att dofta fantastiskt. Du behöver bara träklossar, doftolja eller parfym och små penslar. 

Du kan antingen måla eller spraya blocken med olja eller parfym. När du täcker dem, lägg dem i en förseglad behållare med lite extra olja. Skaka upp den för att se till att de verkligen fått oljan på sig. Se till att du låter den sitta i behållaren över natten för att absorbera all olja. Sedan är det bara att ta fram träbitarna och låta den ljuvliga doften få sprida sig i ditt hem.

Tips på fortsatt läsning

Ta bort dålig lukt i huset husmorstips

Hur får man det att dofta gott hemma?
Rulla till toppen