Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad är linnevatten?

Har du en kompis vars kläder alltid doftar nytvättat? Jag får aldrig min tvätt att dofta så där gott. Men det kan vara så att hon eller han använder linnevatten på sin tvätt.

Vad är linnevatten? Linnevatten är något man sprayar över textilierna när man stryker för att få dem att dofta extra gott. Det kan också sprayas på sängkläder innan du bäddar. Det finns färdigt linnevatten att köpa, men du kan också göra eget linnevatten för att få kläderna att dofta så där gott.

Vill du också ha väldoftande kläder och sänglinne? Det här är produkten som du inte visste att du behövde! Jag ska berätta hur du lätt fixar ditt eget linnevatten!

Varför använder man linnevatten?

Linnevatten används för att få kläderna att dofta gott. Du kan använda linnevatten både när du stryker tvätten eller för att få kläderna att dofta gott efter att du har använt dem. En del vill gärna spraya linnevatten på lakanen innan de bäddar också, för att få krypa ner under väldoftande lakan varje kväll. Att spraya på linnevatten fungerar på allt i från lakan till blusar och kavajer, men även på plagg som ytterjackor som du inte tvättar så ofta.

Två av tre svenskar lägger kläderna på tvätt när de ser en fläck på kläderna eller om de känns ofräscha. 7% tvättar kläderna efter att ha använt dem en gång, oavsett om de är smutsiga eller ej. (Källa) Men genom att använda linnevatten och vädra sina kläder kan man gör att de känns fräscha lite längre. Att inte tvätta kläderna så ofta minkar belastningen på miljön och det gör faktiskt att dina kläder inte slits lika fort. Så genom att använda linnevatten och vädra dina kläder kan du göra en insats både för miljön och din egen plånbok.

Du kan även använda linnevatten för att spraya på gardiner, kuddar, soffan mm i hemmet för att få den att dofta nytvättat.

Historia

Den mest populära doften för lakan är lavendel. Den har använts av många kulturer för att sätta doft på både kläder och sängkläder. Dess användning har spridits från södra Frankrike till hela värden. Att det var just lavendel som blev så populär är inte så förvånande. Lavendel kan användas för att hålla mal, pälsänger och andra skadeinsekter borta från tyget.

Köpa färdigt linnevatten

Det finns en mängd färdigblandade linnevatten att köpa. Washologi är en svensk produktserie som får mycket positiva omdömen. De har lite alla möjliga dofter både lavendel, mimosa, liljekonvalj eller en doft av nytvättad bomull. Perfekt om man behöver fräscha upp sina plagg. De ensamma flaskorna med linnevatten kostar ca 170 kr och paketet med 4 flaskor kostar 280kr.

Linnevatten Washologi Längtan ljuvligt doftande och vårdande ger en nytvättad känsla och en naturlig mjuk doft av bomullsblomma.
Linnevatten Washologi Välbehag ljuvligt doftande och vårdande ger en nytvättad känsla och en naturlig mjuk doft av bomullsblomma.
Linnevatten Washologi 4-pack ljuvligt doftande och vårdande och ger en nytvättad känsla och bl.a. en vårdoft av liljekonvalj.

Hur gör man eget linnevatten?

Men egentligen är det lite onödigt att köpa. Det går utmärkt att göra eget linnevatten. En flaska eterisk olja kostar visserligen mer än en flaska med färdigt linnevatten, men det kommer att bli betydligt billigare i längden om man gör eget linnevatten.

Så här gör du eget linnevatten:

  1. Häll destillerat vatten i en sprayflaska
  2. Tillsätt några droppar eterisk olja (5 droppar per dl vatten brukar vara lagom att testa med första gången)
  3. Skruva tillbaka spraymunstycket ock skaka flaskan, så att det blandar sig.
  4. Nu är sprayen klar att använda!
Eterisk olja Lavendel & Rosmarin verkar lugnande och avslappnade. Ger fokus och lindrar smärtor och stelhet.
Eterisk olja av cederträ det sägs ge skarpsynthet.

Tänk också på att skaka flaskan före varje användning av linnevattnet så att det blandas ordentligt.

Destillerat vatten

Destillerat vatten är det som lämpar sig bäst för att göra eget linnevatten. Det är renare från metallsalter och mikroorganismer och det gör att det håller längst när det står i flaskan. Destillerat vatten hittar du på apoteket eller på en bensinstation. (På bensinstationen kallas det för batterivatten)

Tips: Om du vill så kan du även tillverka destillerat vatten hemma genom att använda vattnet från torktumlaren och filtrera det för att få bort eventuellt ludd innan du häller det i sprayflaskan.

Dofters inverkan

Olika dofter sägs ha olika inverkan på oss. Lavendel sägs vara avslappnande och göra oss trötta. Det är kanske att föredra om du ska använda det på sänglinne. Om det nu är sant att lavendel gör oss trötta så kanske det inte ska sprayas över barnens skolkläder.

Vi är också olika doftkänsliga. En del människor älskar att krypa ner mellan lakan som doftar gott, att omge sig med väldoftande möbler, gardiner och ha kläder som doftar mycket. Medan andra helt enkelt är mer känsliga och kanske får migrän av starka dofter.

Försiktighetsåtgärder

När jag läser på nätet om linnevatten förekommer det tips om att tillverka eget linnevatten med sköljmedel i. Men det tror jag är något man bör undvika. Sköljmedel doftar visserligen väldigt gott, men det kan innehålla ftalater, vilket är hormonstörande. Speciellt viktigt är det när man har barn att inte utsätta dem för sköljmedel. Vissa ftalater har visserligen förbjudits inom EU, men andra finns fortfarande kvar.

Om du har allergier eller liknande bör du prova med en mindre mängd doft till att börja med om du vill göra ditt eget linnevatten, så du inte är allergisk mot det.

Tvätta av händerna om du kommer i kontakt med den eteriska oljan eftersom den i koncentrerad form kan vara lite irriterande på huden.

Använd linnevatten

Använd linnevatten för att få hemmet att dofta nytvättat. Linnevatten kan du använda både på gardiner, kudde, soffa och på dina kläder.

Kanske kan du använda ditt plagg en gång till efter att du vädrat det och använt linnevatten för att få det att dofta fräscht. Att inte tvätta så mycket är bra både för miljön och för din ekonomi, eftersom plagget heller inte slits så mycket om du inte tvättar det så ofta.

Linnevatten kan du spraya på plagget du stryker eller på plagg du använt någon gång för att fräscha upp dem.

Relaterade frågor

Hur tvättar man kläderna? Kläderna behöver sorteras efter färg och tvättas enligt tvättråden i kläderna. Läs mer om hur man tvättar kläderna här.

Dela gärna sidan!

Vad  är linnevatten och hur gör man eget linnevatten?
Vad är linnevatten och hur gör man eget linnevatten?
Vad är linnevatten?
Rulla till toppen