Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Alternativ till sköljmedel när man tvättar kläder?

Du vet den känslan när du går förbi den nytvättade tvätten och du känner en svag doft av av nytvättat? Nytvättad tvätt har en så speciell doft. Den doftar liksom rent och friskt. För att din tvätt alltid ska vara så fräsch är det nödvändigt att använda tvättmedel, men om du använder flytande tvättmedel eller pulver spelar ingen roll. För många är även sköljmedel en naturlig del av tvätten, medan andra väljer bort det på grund av ftalaterna. Men vad är alternativet till att använda sköljmedel när du tvättar dina kläder?

Alternativ till att använda sköljmedel är bakpulver, tennisboll, vinäger, eteriska oljor, Epsom-salt eller till och med hårbalsam. Många av ingredienserna du har hemma kan vara en bra ersättning för sköljmedel. Efter att ha tvättat den med dessa alternativ blir dina kläder mjuka och du märker inte mycket skillnad.

Mjukgörare är en oumbärlig del av varje hushåll idag. Vi försöker till och med hitta det sköljmedel som luktar bäst och vi är öppna för rekommendationer. Oftast är det viktigt för oss hur sköljmedel doftar för att få våra kläder att lukta så bra som möjligt. Men att få en underbar doft på kläderna är inte syftet med sköljmedel. Sköljmedel är en mjukgörare, det mjukar upp kläderna och gör dem skonsamma mot din hud. För att kläderna ska vara mjuka efter tvätten behöver du inte nödvändigtvis tillsätta sköljmedel i tvättmaskinen, du kan också använda alternativ som du hittar i ditt hem.

Hur kan man få tvätten att lukta gott utan sköljmedel?

Sköljmedel är ett vanligt sätt att ge tvätten en trevlig doft och mjukhet, men det är inte alltid det mest miljövänliga eller hälsosamma alternativet. Det finns dock flera enkla sätt att få tvätten att lukta gott utan att använda sköljmedel. Istället för sköljmedel kan du använda flera ingredienser som du hittar i ditt eget hem. De flesta alternativ till att använda en sköljmedel ger inte en så underbar doft till kläderna som ett sköljmedel gör, men vi kan lösa detta problem genom att helt enkelt tillsätta eteriska oljor.

1. Bakpulver

Bakpulver är en ingrediens som du har när du bakar och som de flesta redan har hemma. Om du inte har bakpulver kan du enkelt köpa den i vilken butik som helst. För att göra dina kläder mjuka, blanda en halv kopp bakpulver i ett glas vatten. Häll den resulterande blandningen i sköljmedelsfacket. Bakpulver mjukar upp vattnet så att dina kläder blir extremt mjuka. På samma sätt absorberar bakpulver obehaglig lukt, vilket förhindrar att dina kläder luktar illa. Efter tvätten luktar dock inte kläderna lika intensivt som du är van vid om du använt sköljmedel tidigare.

2. Tennisboll

Du kan också använda en tennisboll istället för en mjukgörare. Vi vet att det låter lite konstigt, men den här metoden är verkligen effektiv. Du kan stoppa in tennisbollarna löst i tvättmaskinen eller lägga dem i en strumpa som du lägger in i maskinen. Bollarna kommer att slå dina kläder under tvätten och göra dem mjuka. Denna metod är särskilt bra när du tvättar täcken, kuddar eller stora föremål i en tvättmaskin. I sådana tvättar förhindrar tennisbollen fjädrarna i täcket eller kudden från att samlas på ett ställe, vilket underlättar även tvätt. En tennisboll kan användas för flera tvättar, men efter ett tag brukar de ofta falla sönder.

3. Vit vinäger

Vi vet vad du tänker på. Du vill inte att dina kläder ska lukta vinäger efter tvätt. Oroa dig inte, det kommer inte att hända. Vinäger är ett naturligt rengöringsmedel som kan vara en utmärkt ersättning för sköljmedel. Du kan hälla det direkt i tvättmaskinens sköljmedelsfack. Vinäger bevarar färgen på dina kläder under tvätten, förbättrar tvättmedelseffekten och gör din tvätt mjuk. Att använda vit vinäger är ett mycket billigt alternativ och du hittar det i nästan alla butiker. Du behöver bara ungefär två matskedar per tvätt. Dessutom neutraliserar vit vinäger obehagliga lukt från dina kläder. Om du har ett husdjur vet du att det ibland är svårt att skilja husdjurets hår från tyget. Vit vinäger hjälper till att separera hår från kläder och tar lätt bort dem. Bortsett från att vara ett bra alternativ för en mjukgörare, är det också bra för din tvättmaskin. Det kommer att rengöra din tvättmaskin och kommer att ta bort all smuts och till och med spår av kalk och mögel.

4. Ättika

Ett annat sätt att få en mjuk och fint tvätt är att tillsätta ättika i sköljmedelsfacket. Det ger dig inte bara en mjuk tvätt, utan ättika har också förmågan att ta bort dålig lukt. Ättikan håller också tvättmaskinen ren och luktfri inuti.

5. Eteriska oljor

Om du vill skapa ditt eget sköljmedel som luktar underbart, förbered en burk och fyll den med vinäger. Tillsätt sedan 10 till 15 droppar eterisk olja. Använd oljor som du verkligen gillar. Lavendel, citron, apelsin, citrongräs och eukalyptus ger en fräsch doft till dina kläder. Du kan också kombinera flera eteriska oljor för att skapa en unik doft.

Att använda eteriska oljor hjälper dig att hålla dina kläder extremt mjuka och rena. Eteriska oljor tar bort allt tvätt- och tvålrester från dina kläder. Naturligtvis är den största fördelen med att använda eteriska oljor den underbara doften som dina kläder kommer att få. 

Eterisk olja med tall
Eukalyptus eterisk olja
Eterisk olja med lavendel

6. Epsom-salt

Epsom-salt kallas också magnesiumsulfat. Det är en kemisk förening som består av magnesium, svavel och syre som gör dina kläder mjuka. Du kan använda Epsom-salt ensamt som ett sköljmedel men det är mycket effektivare om du blandar det med bakpulver.

För att göra en mjukgörare med Epsom-salt blanda en kopp Epsom-salt med 1/4 kopp bakpulver. För att få en behaglig doft till blandningen tillsätt 10 till 15 droppar eterisk olja efter eget val. Stäng behållaren och skaka den för att blanda ingredienser. För varje tvätt, placera två till tre matskedar av blandningen direkt i tvättmaskinen.

Du kan använda havssalt istället för Epsom-salt, men sedan använda det i mycket små mängder med bakpulver.

7. Hårbalsam

Om du inte vill använda sköljmedel, kan du använda vinäger blandat med en balsam som ersättning. På så sätt blir dina kläder extremt mjuka och luktar fantastiskt. Välj ett hårbalsam vars doft du verkligen gillar. Det behöver inte vara ett dyrt hårbalsam. Blanda 6 glas vatten, 3 glas vit vinäger och 2 koppar balsam i en skål och förvara det i en burk för framtida tvätt. Naturligtvis, om du behöver en alternativ till sköljmedel för bara en tvätt, minska mängden, blanda ingredienserna och lägg dem i sköljfacket i tvättmaskinen.

8. Tvättnötter

Tvålnötter eller tvättnötter är en växtbaserad produkt som du kan använda istället för en mjukgörare och tvättmedel för att rengöra och mjuka upp tyget. Dessa växter innehåller ingredienser som producerar skum under tvätt. Tvättnötter till skillnad från kemiska tvättmedel lämnar inte tvålrester på kläderna och kläderna blir mjuka efter tvätt. Man slänger bara in tvättnötterna i tvättmaskinen tillsammans med tvätten. De kommer att börja släppa ut små mängder tvål och rengöra dina kläder perfekt.

9. Låt kläderna torka utomhus

Att låta kläderna torka utomhus är ett utmärkt sätt att få dem att lukta gott utan att behöva använda sköljmedel. Genom att hänga upp kläderna utomhus för att torka kan de ta till sig den friska luften och doften av naturen. Detta kan ge kläderna en naturlig doft som inte bara är trevlig, utan också hälsosam för dig och din familj.

När du hänger upp kläderna utomhus för att torka, kan du använda en klädstreck eller en klädstång för att hålla kläderna på plats. Se till att hänga kläderna så att de inte nuddar marken, och att de inte hänger för tätt intill varandra, för att säkerställa att de torkar ordentligt.

Fördelarna med att låta kläderna torka utomhus är många. För det första kan det minska mängden kemikalier som används i tvättprocessen, eftersom du inte behöver använda sköljmedel för att få kläderna att lukta gott. För det andra är det en miljövänlig lösning som sparar energi och minskar koldioxidutsläppen jämfört med att använda en torktumlare.

Att låta kläderna torka utomhus kan också förbättra deras livslängd. När du torkar kläderna i en torktumlare kan de utsättas för höga temperaturer och nötning som kan slita på tyget och orsaka skador. Att låta kläderna torka naturligt kan minska risken för skador och bevara klädernas kvalitet över tid.

10. Bikarbonat

Att använda bikarbonat är ett utmärkt sätt att få tvätten att lukta gott utan att behöva använda sköljmedel. Bikarbonat har en naturlig deodoriserande effekt som kan ta bort dålig lukt och ge kläderna en frisk doft. Dessutom är det en miljövänlig lösning som är billig och enkel att använda.

För att använda bikarbonat för att få tvätten att lukta gott, tillsätt en matsked bikarbonat i tvättmaskinen under tvättcykeln. Bikarbonat hjälper till att neutralisera dålig lukt och kan ge kläderna en frisk och naturlig doft. Det är också en effektiv lösning för att ta bort svettlukt från träningskläder.

En annan fördel med att använda bikarbonat är att det kan hjälpa till att mjuka upp kläderna. Bikarbonat kan minska hårdheten i vattnet, vilket gör att kläderna känns mjukare och bekvämare att bära. Detta kan vara särskilt användbart för personer med känslig hud eller allergier mot sköljmedel.

Förutom att använda bikarbonat i tvättmaskinen kan du också använda det för att ta bort fläckar och lukt från specifika plagg. Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och applicera på fläcken. Låt det sitta i några minuter innan du tvättar plagget som vanligt. Bikarbonatet hjälper till att bryta ner fläcken och ta bort dålig lukt.

Det är viktigt att notera att bikarbonat inte fungerar på alla typer av fläckar och att det kan påverka vissa material på ett negativt sätt. Se därför till att testa bikarbonat på en liten del av plagget först för att undvika skador eller missfärgning.

Finns det något sköljmedel som är miljövänligt? 

De flesta sköljmedel innehåller många kemikalier som är skadliga för miljön. Sådana kemikalier är inte bara skadliga för miljön utan kan också vara skadliga för människors hälsa genom att öka risken för cancer, vara hormonstörande, misstänkt njure-, lever- och giftigt att andas in och förorena luften.

Det finns faktiskt flera miljövänliga sköljmedel på marknaden som är växtbaserade och har mineraliska ingredienser som är helt biologiskt nedbrytbara och inte kommer att skada vattenlivet och miljön och människors hälsa i allmänhet. Studera noggrant ingredienserna på förpackningen och kontrollera vilka sköljmedel som är miljövänliga. Växtbaserade sköljmedel finns i de allra flesta butiker med hälsosam mat och andra hushållsartiklar av naturligt ursprung. 

Dessutom är de flesta av dessa metoder som vi har listat som alternativ helt miljövänliga och innehåller inte skadliga kemikalier för miljön, så du är fri att använda dem utan rädsla för att använda dem kommer att äventyra vare sig din egen hälsa eller miljön.

Men traditionella sköljmedel kan vara hälsofarliga. Finns det ett bättre alternativ att få tvätten att lukta härligt?

Finns det bättre alternativ än sköljmedel?

Din tvätt kan lukta härligt utan att använda skadliga kemiska produkter. Du kan enkelt tillsätta eteriska oljor till de miljövänliga alternativen vi har erbjudit dig. Det fantastiska är att du kan välja de dofter du gillar och till och med kombinera dem själv för att få den perfekta kombinationen och en underbar doft på dina kläder.

Några av de fantastiska kombinationerna av eteriska oljor som ger din tvätt en fantastisk fräsch doft är:

  • 10 droppar citron + 5 droppar lavendel
  • 6 droppar lavendel + 6 droppar lime + 2 droppar pepparmynta
  • 7 droppar eukalyptus + 7 droppar pepparmynta
  • 3 droppar citron + 3 droppar lime + 3 droppar grapefrukt
  • 4 droppar lavendel + 3 droppar cypress + 3 droppar eukalyptus

Relaterade frågor

Jag har hört att ättika förstör tvättmaskinen, stämmer det? Ättika förstör inte tvättmaskinen. Ättikan rengör istället tvättmaskinen, smuts och tvålrester lossnar från tvättmaskinen.

Vad är Saras Eviga sköljmedel? Saras eviga sköljmedel är vanlig ättika som du tillsätter i sköljmedelsfacket. Det räcker med en halv deciliter om du tar den 24%-iga.

Alternativ till sköljmedel när man tvättar kläder?
Rulla till toppen