Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med bladlöss?

Du tar ständigt hand om din trädgård, vårdar den och tycker om att se den växa. Då dyker parasiter upp och börjar förstöra trädgården som du har lagt så mycket möda på. Att bekämpa parasiter kan vara väldigt besvärligt. För att bli av med dem måste du ta reda på vilka parasiter som det är frågan om. En av dessa parasiter kan var svårt att upptäcka, nämligen bladlöss. Bladlöss kan stoppa tillväxten av dina växter och orsaka gulnande och förvridna löv. Så hur bli av med bladlöss?

Du kan använda bekämpningsmedel för att bli av med bladlöss, men du kan också använda naturliga preparat, som såpa, för att få bort bladlössen ur din trädgård. Du kan också plantera växter som är kända för att få bort bladlöss. För att lösa problemet naturligt, kan du också skapa boplatser som passar fåglar och insekter som äter bladlöss och bli av med dem lätt.

Bladlöss eller växtlus är små insekter som äter på unga och saftiga delar av dina växter, oftast bladen. Överallt där det finns växter eller blommor finns det också bladlöss. Dessa små insekter förökar sig mycket snabbt och kan orsaka stora problem i din trädgård. Bladlöss kan ha olika färger i brunt, rött, grönt, gult och liknar små spindlar med 8 ben. När de äter av en växt lämnar de ett ämne som kallas honungsdagg. Det sprider sig snabbt och attackerar växten. Dessutom sprider dessa små insekter virus, så det är mycket viktigt att bli av med dem så snart du märker dem.

Vad orsakar bladlössangrepp?

Som redan nämnts så äter bladlöss på saftiga delar av växten, oftast bladen. De skadar dock knoppar, unga stjälkar, blommor, frukter och rötter. När de äter skadar de växten, som sedan försvagas eftersom bladlusen suger växtsafter från den, som växten använder för att återhämta sig. Dessa små insekter kommer i grupper om 10 eller fler på ett enda blad och förökar sig snabbt. Specifikt kan en hona få 40 eller fler ungar, och en ny generation kan dyka upp på bara sju dagar.

Bladlöss väljer emellertid växter som är svagare vilket innebär att din växt har varit svag på något sätt före bladlössangreppet. Det kan finnas många skäl till det. Din planta kan ha varit stressad av olämpliga klimatförhållanden, lite eller för mycket vatten eller lite eller för mycket solljus. Växten kan redan ha attackerats av insekter eller så kan det vara så att du redan använt alldeles för mycket bekämpningsmedel. Oavsett orsaken så var din växt stressad redan innan den attackerades av bladlöss. För att förhindra att bladlöss återkommer, försök ta reda på varför din växt är svag.

Om din växt annars är frisk och du inte tidigare har märkt några tecken på stress på den, är en möjlig orsak till bladlössangrepp att djur som normalt äter upp bladlössen har försvunnit. Det kan till exempel vara fjärilar, fåglar, sländor, och större insekter som normalt lever av bladlöss. De är så effektiva att de under normala förhållanden håller borta bladlöss. Bladlössen klarar då inte att föröka sig och förstöra dina växter. Men en överdriven användning av insektsmedel kan leda till att du dödar även de nyttiga insekterna. Finns det inga insekter som äter bladlöss förökar sig bladlössen snabbt och de kan fritt attackera din trädgård.

Hur bli av med bladlöss? 

Det finns många sätt att behandla bladlöss. Många bekämpningsmedel på marknaden löser framgångsrikt problemet med bladlöss, men mer och mer strävar vi efter ekologiska produkter som inte skadar naturen, inte heller oss själva. Vi ger dig en lista över produkter du kan använda för att behandla bladlöss, och det är upp till dig att bestämma om du vill använda kemiska eller naturliga produkter.

1. Coca Cola

Vi vet att du inte trodde att Coca-Cola skulle hjälpa till att bekämpa bladlöss, men du kommer bli förvånad. Alla söta drycker som innehåller stora mängder socker kan lyckas med att bekämpa bladlöss. Lägg Coca Cola eller någon annan söt juice i en sprayflaska och spraya sedan växten. Sockret från drycken skapar ett klibbigt lock som förhindrar bladlössens rörelse, hindrar dem från att matas och i slutändan dödar dem. Upprepa proceduren beroende på attackens intensitet och vädret. Kom ihåg att spraya växterna igen efter varje regn.

2. Tvål eller såpa

Tvål eller såplösning kan användas för att bekämpa bladlöss. Organiska tvålar är att föredra för att minimera skador på växten. För att göra ett bladlusdödare, blötlägg 300 gram tvål i 10 liter vatten. Om du använder flytande tvål eller såpa, tillsätt 1 dl till 10 liter vatten. Om du inte behöver så mycket blandning kan du minska mängden och tillsätt 50 ml tvål till 4 liter vatten. Du kan också använda diskmedel istället för tvål. Häll sedan blandningen i en sprayflaska och spray växten väl. Var uppmärksam på de nedre delarna av bladen eftersom bladlöss ofta döljer sig där.

Såpa och tvål tar bort den oljiga filmen på bladlusen som skyddar dem mot uttorkning. När detta skyddshölje är borta är bladlössen utsatt för värme, så höga temperaturer kommer att döda dem mycket snabbt och lösa trädgårdsproblem.

3. Tobak

Om du har tobaksblad kan du använda dem för att bli av med bladlöss. Ta 400 gram tobaksblad och häll med 10 liter varmt vatten. Lämna tobak i vattnet i 3 timmar för att frigöra ämnena och sila sedan väl. Applicera vätskan på den infekterade växten för att ta bort bladlössen.

4. Aska och tvål

Om du inte har ett tobaksblad, oroa dig inte. Istället för tobak kan du lägga 300 gram träaska i 10 liter vatten och sedan koka blandningen i 25 minuter. Efter att blandningen har svalnat, sila den och tillsätt sedan 50 gram tvål. Rör om blandningen och spruta sedan växterna med den.

5. Lök

Lök har en ganska stark lukt så det är inte konstigt att bladlöss inte gillar det heller. För att bli av med bladlöss med hjälp av lök, skär bara löken i bitar och låt den koka i en liter vatten. Tillsätt 5 till 6 gram tvål i vattnet och rör om väl för att lösa upp det. Låt blandningen stå i minst 5 timmar och sedan är blandningen redo att användas på växter.

6. Vitlök

Vitlök kan ha en ännu mer intensiv lukt än lök, så det är en stor fiende för bladlusen. Det är särskilt effektivt i kampen mot svart växtlus, som ofta attackerar tomater. För att göra ett blandning mot bladlöss behöver du 200 gram vitlök och en liter vatten. Riv eller skär vitlöken i mindre bitar och koka den sedan i en liter vatten. Lämna vitlöken i vattnet i 5 timmar och sila den sedan. Denna beredning är mycket stark, så du måste späda den före användning. Blanda en kopp av denna blandning med 10 liter vatten och sedan kan du spraya växterna med den.

7. Nässlor

Brännässlan är en vän i kampen mot bladlöss. För att göra blandningen behöver du 1 kilo färsk nässla eller 200 gram torr nässla och 10 liter vatten. Vattnet behöver inte kokas, utan lägg bara nässlan i vattnet och låt det stå i 12 till 24 timmar. Var noga med att inte lämna den i mer än 24 timmar, eftersom då nässlan inte längre är effektiv för att bekämpa insekter. Sila blandningen och behandla sedan de angripna växterna. Detta preparat har visat sig vara särskilt framgångsrikt när det gäller att bekämpa gröna bladlöss, medan det inte är särskilt effektivt vid bekämpning av svarta bladlöss.

8. Malört

Om du är störd av myror och kvalster, kvalster och maskar, löser malörtblandningen alla dessa problem. Häll 300 gram färsk malört eller 30 gram torr malört med 10 liter vatten och låt sedan stå i vatten i 10 timmar. Var dock försiktig så att du inte behandlar dina växter ofta med denna blandning eftersom malört är extremt stark och kan skada dina växter i alltför stora mängder.

9. Tallbarr

Om du har en skog eller tall i närheten, kan du använda tallbarr för att bli av med bladlössen snabbt och smärtfritt. Finhacka små grenar, ungefär ett halvkilo. Det är lättast att göra detta med en yxa, men om du är osäker, använd bättre trädgårdssax eller kniv. Lägg de hackade kvistarna i 10 liter vatten och låt blandningen stå i 3 till 4 dagar på en varm plats och rör om ibland. Efter 3 till 4 dagar silar du blandningen. Tillsätt en liter vatten och 2 matskedar flytande tvål i den och blanda den väl. Lägg i en sprayflaska och spray på växterna.

Det är bra att använda denna blandning redan innan bladlöss dyker upp, som en förebyggande åtgärd. Gör denna blandning tidigt på våren och spraya den på plantorna tre gånger: under knopptillväxt, under tillväxten och efter blomning. På så sätt skyddar du växterna från bladlöss, malar och andra skadedjur och dina växter kommer att kunna växa obehindrat.

10. Fysiskt avlägsnande av bladlus

Även om de kan skada dina växter är bladlöss egentligen mycket känsliga insekter. Ta på dig handskar och plocka sedan bladlöss från dina växter. För att döda dem är det nödvändigt att krossa dem, inte bara ta bort dem från växten. Om du tar bort dem finns det en möjlighet att de kommer tillbaka, så se till att du har förstört dem helt. Om bladlusen redan har förökat sig kan den här metoden vara ineffektiv eftersom det tar timmar att ta bort dem alla, så det är bättre att använda någon av de andra metoderna som erbjuds

11. Beskärning av löv

Om du ser att växtlusen redan har spridit sig till din växer och multiplicerar snabbt en potentiell lösning är att klippa bladen som de ligger på. På detta sätt kommer du att förhindra deras fortsatta reproduktion på dina växter och låta dem fortsätta växa obehindrat. Se till att det inte finns några dolda bladlöss på växten, för om de förblir kommer de att föröka sig mycket snabbt igen och du kommer att få problem igen.

12. Sköljningsmetod

Om du märker att din växt är full av bladlöss, är det inte värt att riva av löven eller ta bort bladlusen fysiskt eftersom du inte kan ta bort alla de som finns på växten. Ett mer effektivt sätt är att spola ner dem med vatten. Även om bladlus senare kan klättra upp igen är de inte lika ihållande så det är mycket osannolikt att de kommer tillbaka till samma växt. Sätt på en slangsprutfäste och spruta växten väl på alla sidor för att se till att du har tagit bort alla bladlus. Var noga med att spruta de nedre delarna av bladen som bladlöss på dessa platser som att gömma sig. Upprepa proceduren var tredje dag, och om du märker att den här metoden inte fungerar är det dags att tillämpa en av de hårda metoderna för att döda dem och ta bort dem från din trädgård.

13. Alkohol

Alkohol är mycket stark så det blir dödligt för bladlöss. Alkohol kommer att angripa bladlusens känsliga kroppar och därmed döda dem såväl som deras ägg. Köp 70% alkohol och blanda 2 koppar alkohol med 5 glas vatten och några droppar diskmedel. Innan du använder blandningen på hela växten, testa hur lösningen reagerar på ett blad. Vänta några dagar och om du ser att växten har reagerat bra, spraya lösningen på hela växten. Du kan använda den alkohol du har hemma för denna blandning, men använd sedan en mindre mängd vatten.

14. Eteriska oljor

Eteriska oljor är extremt användbara och löser nästan alla problem i ditt hem, men också trädgården. Du kan använda dem för att skapa din egen sprayblandning och därmed ta bort bladlus. Tillsätt vatten i en liten sprayflaska, tillsätt sedan 4 till 5 droppar av följande eteriska oljor: pepparmynta, kryddnejlika, rosmarin och timjan. Skaka ingredienserna väl och spraya sedan blandningen på växten. Denna blandning dödar vuxna bladlöss, larver och ägg. Din växt kommer att vara säker och den kommer också att lukta riktigt bra.

15. Bakpulver

Bladlöss tål inte bakpulver, så bakpulver kan vara rätt val i kampen mot bladlöss. För att göra lösningen, tillsätt en tesked bakpulver och en tredjedel av en kopp olivolja till en kopp vatten. Blanda ingredienserna väl och spraya dem sedan på de angripna växterna. Kombinationen av olja och bakpulver smälter bladlusens ägg och ägg och dina växter är säkra.

16. Kamomill

Vi vet hur helande och gott kamomillte är för människokroppen. Men när det gäller bladlöss är kamomill olämpligt för dem. För att lösa problemet med bladlöss i 10 liter vatten, lägg ett halvt kilo torkad kamomill. Efter att kamomillen har stått i vattnet i 12 timmar, sila blandningen. När du vill applicera den på en kopp blandning, tillsätt 2 koppar vatten och lite tvål. Häll blandningen i en sprayflaska och spray växterna.

17. Bekämpningsmedel

Det finns många bekämpningsmedel på marknaden som kan lösa bladlössproblemet. I vilken växt butik som helst kan du be en säljare om rekommendationer av bekämpningsmedel att ta itu med bladlus. Var dock försiktig så att om du använder bekämpningsmedel, välj de som inte skadar nyttiga insekter. När du använder bekämpningsmedel för att bli av med bladlöss, händer det ofta att bekämpningsmedel också dödar nyttiga insekter som äter på bladlöss och andra parasiter och samtidigt pollinerar din trädgård och hjälper den att växa.

Om du skadar sådana insekter kommer du att äventyra tillväxten av andra växter i din trädgård. Dessutom tillåter du oavbruten vidare reproduktion av bladlus. Bladlöss reproducerar sig mycket snabbare än nyttiga insekter, så de kommer att kunna äta på dina växter obehindrat tills de nyttiga insekterna återvänder till din trädgård. Var väl informerad om de bekämpningsmedel du planerar att använda och använd dem endast enligt instruktionerna på produkten. Om du är osäker är det bättre att använda en av de naturliga metoder som du är säker på att inte kommer att skada dina växter.

Hur dödar du bladlöss naturligt?

För att bli av med bladlus är det bättre att använda naturliga preparat och lösningar. Användning av bekämpningsmedel kan resultera i att döda nyttiga insekter istället för bladlöss. Om detta händer kommer du att skada din trädgård ännu mer eftersom nyttiga insekter tar längre tid att reproducera än små bladlöss. På samma sätt har du ingen som kan döda parasiter som bladlöss om du dödar nyttiga insekter.

Många djur äter bladlöss, så att du kan använda deras hjälp för att döda bladlöss naturligt. Du kan bjuda in insekter och fåglar till din trädgård för att lösa bladluslössfrågan åt dig.

Många insekter är naturliga fiender till bladlus och använder dem som föda. Sådana insekter är till exempel nyckelpigor, flugor, skalbaggar och till och med parasitiska getingar. För att locka dessa insekter till vår trädgård kan vi skapa ett hotell för insekter. Att göra ett hotell är ganska enkelt. Gör en trästruktur där du placerar olika element med ett hål så att användbara insekter kan skyddas i dem. Lägg några löv, halm eller torrt gräs mellan träbitarna för att göra det mer bekvämat för insekterna. Eller köp ett färdigt insektshotell och häng upp.

Förutom insekter äter många småfåglar också bladlöss. Några av dessa fåglar är sparvar. För att locka fåglar till din trädgård behöver du inte bygga hotell, men det skulle vara bra att göra dem fågelholkar eller sätta in matare i din trädgård. Förbered fågelmatare på vintern för att ge dem en konstant matkälla och för att hålla dem i din trädgård.

Neemolja är mycket effektiv mot bladlöss, särskilt när det gäller att döda ägg och larver. Oljan täcker äggen och mjukar dem och förstör dem. Bladlusens kropp är extremt mjuk och oskyddad, så neemolja kommer att göra detsamma mot vuxna och därmed döda alla bladlöss och lösa dina problem i trädgården. Neemolja kommer också att stöta bort andra insekter som skalbaggar, kålmaskar, myror och larver. Det är dock möjligt att neemolja också tar bort fördelaktiga insekter, vilket kan äventyra din trädgård, så använd den enligt instruktionerna på produkten och använd den inte i alltför stora mängder.

En annan sak som är viktigt att veta om bladlöss är deras koppling till myror. Myror äter honungsdagg som lämnas av bladlössen. Myror är smarta små varelser, som därför odlar bladlöss för att ha en matkälla. Om du ser många myror som ständigt passerar genom din trädgård, se över så att du inte bladlöss på växterna. Myror kan vara en bra indikator på bladlössangrepp. Om du märker bladlöss, använd en av metoderna för att ta bort dem, men glöm inte på något sätt att behandla myrorna också. Om du lämnar myrorna kommer bladlusen förmodligen att återvända till din trädgård mycket snabbt.

Hur förhindrar du bladlöss från att komma tillbaka?

För att förhindra att dessa tråkiga små insekter återvänder till din trädgård och sparar tid kan du använda flera naturliga ingredienser som förhindrar bladlöss. 

Kiselgur är ett sätt att förhindra bladlössangrepp. Den är ett naturligt förekommande sedimentärt berg som smulas ner till ett vitt pulver som kommer att döda de insekter som klättrar ner till marken. Kiselgur är helt säkert för människor såväl som för dina husdjur så att du inte behöver oroa dig. Du kan placera den på marken runt växten eller strö på plantans yta för att förhindra att bladlöss kommer tillbaka.

Du kan också stänka marken runt växten med träaska eller cigaretter. Cigarettaska är den mest effektiva eftersom den har en stark lukt och kommer att störa bladlusen, så de lämnar plantan. Askan är dock inte skadlig för växten så den fortsätter att växa obehindrat. Det bör dock noteras att denna metod inte kommer att döda bladlöss utan driva dem ut ur din trädgård.

Om du inte har aska kan du använda en ingrediens du verkligen har hemma, mjöl! Mjölet förhindrar att bladlusen fastnar vid växterna i din trädgård och därmed hindrar dem från att reproducera sig. Glöm inte att strö ut mjöl igen efter att det regnat.

För att förhindra att bladlöss bildas i din trädgård, överväga att plantera växter som stöter bort eller lockar bladlöss. Växter som senap lockar bladlöss så att du kan plantera dem bredvid växter som du inte vill att bladlusen ska attackera och därmed omdirigera deras attack. Att sätta växter som lockar bladlöss i trädgården kommer att göra ditt jobb enklare, för om en bladlöss uppträder i din trädgård vet du vilka växter som måste kontrolleras och behandlas först. Förutom senap är växterna som lockar bladlöss aster, kosmos, knöliga begonior och dahlia.

En annan taktik är att plantera växter i trädgården som stöter bort bladlus. Till exempel har kattmynta, vitlök, lök och gräslök en intensiv doft som stöter bort bladlöss så att du kan plantera dem bredvid rosor som bladlöss älskar att attackera. Kombinera trädgårdsväxter som bladlöss gillar och de som de inte gillar för att skydda känsliga växter. Några andra växter som bladlöss inte gillar är koriander, ringblomma och lavendel.

För att förhindra att bladlöss kommer tillbaka, placera aluminiumfolie mellan växterna för att reflektera solen och förhindra bladlöss. Det rekommenderas dock inte att använda aluminiumfolie i din blomsterträdgård, men det kommer att vara mycket effektivt i grönsaksgården.

Kan bladlöss försvinna på egen hand?

Bladlöss är små insekter, men de är ganska starka. De förökar sig snabbt och lägger ständigt ägg, vilket säkerställer växtens överlevnad. Om du inte tar bort dem helt från växten försvinner inte bladlusen på egen hand så länge de alltid finns för livet i din trädgård.

Bladlöss uppträder när vädret är varmt och torrt eller efter kraftiga regn. Den optimala temperaturen för tillväxt av växtlöss är 20-28 ° C. Bladlöss tål höga temperaturer och kan fortfarande reproducera sig. Kraftiga regn kan ta bort bladlus från dina växter, men det kommer inte att döda dem helt. Det tar bara kort bort dem från dina växter.

Om du vill bli av med bladlöss är det bäst att göra det själv. Om du väntar på att bladlusen försvinner på egen hand kommer du bara att förlänga deras liv, låta dem reproducera sig ohämmat och därmed skapa ännu större problem i trädgården. Vänta inte, utan använd omedelbart en av ovanstående metoder för att hjälpa din trädgård och låt den blomstra smidigt.

Relaterade frågor

Hur får man bort bladlöss på chili? Plocka bort de bladlöss du ser förhand och spraya sedan chiliplantan med växtsåpa. Undvik starkare gifter här eftersom du vill kunna äta din giftfria chilifrukt.

Kan man få bort bladlöss med såpa och ättika? Att använda såpa och ättika för att bli av med bladlöss är ett gammalt beprövat husmorstips. Blanda bara 1 tsk ättika, 1 msk såpa per i en liter ljummet vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spruta din planta.

Kan man använda persilja mot bladlöss? Du kan faktiskt använda persilja för att bekämpa bladlössen. Koka en näve persilja i en gryta med vatten, sila och använd sedan avkoket (när det svalnat) för att vattna blommorna. Det får bladlössen att släppa taget om växten.

Vad finns det för biologisk bekämpning av bladlöss? För att bekämpa bladlössen på ett biologiskt sätt kan du använda såpvatten, Kiselgur eller ta hjälp av fåglar och insekter i din trädgård.

Hur blir man av med bladlöss?
Rulla till toppen