Hur tar man bort tapet?

När man ska tapetsera om vill man ibland plocka ner de gamla tapeterna först, men det kan vara ganska knepigt om man inte vet hur.

Att ta bort tapeter innebär att ytan blötläggs med vatten eller medel och sedan drar man loss tapeten. Om du har en spackelspade går det enkelt att få ner tapeten. Eventuella limrester tvättar du bort med vinäger och vatten.

Låt mig berätta hur du ska göra för att spara tid när du tar ner dina tapeter!

Förbered rummet när du ska ta bort tapeter

Ta bort så många möbler som möjligt utanför rummet eller, om detta inte är möjligt, gruppera alla möbler i mitten av rummet och lägg över täckplast. Själva tapetborttagningsprocessen involverar mycket vatten så täck golvet och resten av möblerna med presenningar i plast och använd skyddstejp för att täcka alla eluttag, strömbrytare och avlopp. Det är en bra idé att stänga av elen i rummet för att undvika olyckor.

Fukta tapeterna så de lossar lätt

Fukta tapeten med en svamp doppad i varmt vatten och observera hur och om vattnet absorberas. Om vatten droppar och glider av tapeten betyder det att det inte absorberas, att det inte tränger igenom tapeten. I det här fallet måste du perforera tapeten med en nålrulle så att vatten kan tränga igenom alla lager och mjuka upp dem.

Du kan blöta upp tapeten med rent varmt vatten, men du kan också lägga till lite sköljmedel. Ett alternativ till sköljmedel är vinäger. Gör blandningen så att förhållandet är 20% vinäger och 80% vatten. Tänk på att vattnet ska vara varmt. Det gör att tapeten suger upp vattnet lättare. Fukta tapeten med en svamp och / eller vanlig blomspruta.

Blötlägg tapeten en liten bit i taget. Det är viktigt att ta ner dem medan de fortfarande är våta; när de torkar krymper de igen och du måste fukta dem igen för att kunna ta ner dem. Så fukta inte hela tapeten på en gång, det gör bara att processen tar onödigt lång tid.

Ta ner tapeterna

När tapeten är väl är genomblöt och har absorberat vätska genom alla lager, börja ta bort den. Börja ta bort från kanten av tapeten eftersom du har den bästa chansen att dra av den i en större bit. Blötlägg de återstående mindre delarna ytterligare och skala dem sedan med en färgspatel.

Var försiktig så att du inte skadar väggen ytterligare. Tyvärr kommer tapeter som har suttit på väggen i många år troligen vara mycket svåra att ta bort, så du måste fukta dem flera gånger och de kommer att riva av i mindre bitar.

Om det blir lim kvar på väggen

Om du upptäcker kvarvarande lim på vägen, blanda varmt vatten, diskmedel och tillsätt en matsked bakpulver i en hink. Om du märker att limmet inte lossnar så lätt när du applicerar blandningen på väggen, tillsätt vinäger i den, 2 dl per fyra liter vatten brukar vara ungefär lagom.

Ta på dig gummihandskar och gnugga blandningen på den utvalda delen av väggen med en fuktig svamp. Försök inte applicera den på hela väggen samtidigt, det är viktigt att arbeta på mindre delar av väggen så att du kan ta bort limmet medan det fortfarande är mjukt.

Låt blandningen sitta några ögonblick och torka sedan av limresterna med en trasa. Du kan också använda en spackelspade för att skrapa bort envisa bitar. Du kan behöva blötlägga enskilda delar flera gånger. Upprepa processen tills du har täckt hela rummet och helt tagit bort limmet.

Torka av rengöringsmedlet från väggarna med en ren, fuktig trasa i cirkelrörelse. Torka väggen med en annan ren trasa eller handduk. Ventilera rummet och låt väggarna torka väl (cirka 24 timmar) innan du målar dem. Väggarna ska vara släta och om du hittar klibbiga delar måste du upprepa processen.

Hur tar man bort tapet?
Rulla till toppen