Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur gör man en hotellbäddning

Den bästa delen av att bo på hotell är att sova i en hotellsäng. Dessa sängar verkar alltid så bekväma och inbjudande. Många vill ta den sängen med sig hem, men lite visste de att de kan få sin säng att kännas som en hotellsäng. Så, hur man gör en hotellbäddning?

När du gör en hotellbäddning vill du använda ett slätt lakan med cirka 300 trådar och med en sk. sjuhusvikning. Den största delen av att få din säng kännas som en hotellsäng är att välja rätt fasthet. Hotellsängar har vanligtvis dunkuddar, men du kan också använda någon annan lyxkudde. 

Det finns mer i hotellsängar än bara hur de känns. Halo-effekten får oss att känna som om hela rummet är modernt och renoverat, så välj vita sängkläder. Något att tänka på när man undrar varför hotellsängarna känns så bekväma är att du troligen är utmattad när du går in i din hotellsäng, vilket automatiskt gör att du känner dig mer avslappnad och det känns mysigare. 

Varför är hotellsängar så bekväma?

Av någon anledning är hotellsängar otroligt bekväma. De får dig bara att vilja krypa ner och sova hela dagen. Men hur gör de det?

De flesta hotell spenderar mer än ett år på att bestämma vilken madrass de ska ha på rummen. Eftersom deras rykte beror på om deras gäster känner sig bekväma eller inte, tar de inga chanser med sina sängar. Hotellsängar är inte desamma som vanliga sängar, eftersom hotell måste följa specifika regler och regler för sängar. 

Hotell använder ofta en hybridmadrass som innehåller memoryform och latex. Det ger den där den extra komforten. Vissa använder en lyxigare bäddmadrass för att göra det bekvämare. Den kan vara en fjäder eller ett minneskum och dess uppgift är inte bara att göra dig bekväm utan också att skydda madrassen och bevara den längre.

Vissa hotell har luftmadrasser. Dessa madrasser är fyllda med luft snarare än med spolar. Detta gör det enkelt för dig att justera dem och de sätter inte press på samma kroppsområden. 

Den vanligaste madrassen på hotell är resårmadrassen. Dessa madrasser med fjädrar gör det möjligt för hotellgästen att få bästa stöd tack vare fjädringen under skumplattan, latexen eller kudden. Resårmadrassesr finns i olika serier när det gäller fasthet och priser. 

Latexmadrasser är gjorda av syntetiskt eller naturgummi. De erbjuder fast support och har en liknande komfortnivå som en madrass med memoryform av god kvalitet.

En annan sak som gör hotellsängar så bekväma är att du blir trött av att resa. Det är därför som det kan tyckas att du har en bättre sömnkvalitet, men i verkligheten beror deet bara på att du är utmattad.

Det är inte många som vet detta, men hotell använder ofta ett psykologiskt trick på oss genom att använda smart design. Rummens färg har stor inverkan på hur vi faktiskt uppfattar sängen och rummet. Detta kallas Halo-effekten. Om hela rummet är vitt, inklusive alla sängkläder och kuddar, upplever vi det som att det är nyrenoverat och mycket rent.

Vad använder hotell på sina sängar?

Lakanen på hotell är vävda med ett trådantal på cirka 200. Detta trådantal är luftigt och andas, men det har fortfarande den frasiga, smidiga känslan som så många människor älskar med hotell. 200 trådantal är också hållbart och skrynkelfritt, och det ger en bra balans mellan att vara hållbart och mjukt. 

Hotellakan är nästan alltid gjorda av antingen bomullspercale eller satin. Dessa två är i grunden gjorda av samma material, men skillnaden ligger i vävningen. Kvaliteten på ett material kan ändras helt genom vävningstekniken. 

Bomullspercale har blivit en synonym för lyx, eftersom många 5-stjärniga hotell använder den. Percale är en vävningsteknik som används för att göra ett tätt korsmönster som skapar en tät finish. När den är gjord med 100% bomull är bomullspercale tjock och lyxig men ändå andas. Detta gör det till ett perfekt material för hotellsängar. Korsmönstret gör materialet starkt och slitstarkt vilket hjälper din lyx att hålla i sig, medan du fortfarande har gott om lufthål för att undvika överhettning eller fiberskador från kroppsvärme och oljor. Bomullspercale är det perfekta materialet på marken som är långvarigt och säsongsbeständigt.

Lyxigt påslakan i bomullspercale
Underlakan i bomullspercale

Silke and satin tillverkas med en liknande vävningsteknik men olika fibrer. Silke används för att tillverka satin, medan satin använder bomull. Även om silke kan verka som ett mer lyxigt alternativ är det ett ganska ömtåligt material som förmodligen inte kommer att hålla länge.  

Satin är tillverkad med ett mönster över 1 under 3, vilket innebär att det finns mer plan yta på materialet. Detta ger dig en mjuk och silkeslen känsla och får den att lysa. Det känns nästan som silke, men eftersom det är tillverkat av bomull kommer det att hålla längre och hålla bättre eftersom bomullen gör det mer andas. Vävtekniken gör satin tyngre och tjockare, varför det är ett perfekt material för kallare rum eller mörkare nätter.

Välj rätt täcke för hotellbäddning

Hotell använder vanligtvis en 10,5 tog täcke eftersom det ger ett perfekt mellantäcke som kan användas året runt. Det känns lätt, men det är fortfarande varmt och mysigt. Under de kallare månaderna kommer hotellet att lägga till filtar. 

Det viktiga när det gäller täcken är fyllning. Hotell använder duntäcken som är fyllda med fina fluffliknande fjädrar, vilket gör dem mjuka och sköna och ger sängen ett molnliknande utseende. 

Hotellkuddar

Om du inte anger att du har allergier kommer kuddarna i ditt hotellrum att vara fyllda med fjäder, eftersom de är supermjuka. Du kommer att erbjudas ett urval av fyllningar. Dunkuddar staplas vanligtvis ovanpå en mikrofiberkuddar eller till och med en kudde av memoryform. Då lägger de den mjukaste kudden ovanpå en styvare. Detta ger dig den perfekta kombinationen av stöd och mjukhet. 

Hur får jag min säng att se ut som en hotellsäng?

Grunden för vilken säng som helst är en bra madrass. De flesta hotell använder resårsängar och en tjockare madrass för att uppnå en lyxig känsla. Det är bäst att du byter madrass vart sjätte år. 

För att få din säng att se ut och kännas som en hotellsäng, börja med att uppgradera din madrass. Se till att madrassens fasthet passar din sovposition.

Ett annat sätt att få din säng att känna sig som en hotellsäng är att ha många kuddar som du staplar på varandra. För en queen eller en king size-säng är det bäst att du staplar på 4-5 kuddar. De flesta hotell erbjuder dunkuddar tillsammans med andra alternativ. 

Nästan alla hotellsängar har vita sängkläder. Denna vithet får hela rummet att se renoverat, svalt och rent ut. Det skapar också en lugnande intryck av ditt rum, nästan spa-liknande och meditativt. 

Om du lägger till en bäddmadrass stoppad med fjäder kommer din säng att bli mer fluffig och mysig. 

Hotell använder inte dra på lakan, de använder platta lakan och de använder sjukhusvikning. För att göra ett sjukhusvikning, lägg ett platt lakan över madrassen, stoppa lakans fyra sidor under madrassen. Låt hörnen hänga ut. Det material som fortfarande sticker ut i hörnen använder du för att skapa en 45 graders vinkel med dessa hörn och stoppa dem ordentligt.

Alla lyxhotellssängar är släta och skrynkelfria. Du behöver inte ånga din säng, men håll en sprayflaska fylld med vatten nära sängen. Spraya ditt täcke och lakan med en lätt vattendimma och vänta några sekunder. Släta försiktigt sängkläderna med händerna över sängen.

Vilka kuddar får du för att sängen ska se mer exklusiv och lyxig ut?

De vanligaste typerna av kuddar är kuddar med naturfyllning, som fjäder och dun, i kombination skum eller syntet.

Även om du kanske tror att alla kuddar är desamma är det skillnad mellan en vanlig kudde och en lyxig kudde. Vissa människor kommer att säga att den enda skillnaden är varumärket och prislappen. Det finns dock fler skillnader än bara en prislapp. De är hållbara och har en garanterad livslängd, förstklassig komfort, garantitäckning och vissa specialfunktioner som allergivänliga och är gjorda av naturliga material. 

En lyxkuddar kanske inte har alla dessa egenskaper, men du bör förvänta dig åtminstone några av dem. 

Även om inte alla gillar att köpa lyxkuddar, säger andra att det var ett av de bästa besluten i deras liv. 

Många människor som inte kan få en god natts sömn, eller som vaknar av smärta, skyller på madrassen. Om du får en bättre madrass och din sömnkvalitet fortfarande inte har förbättrats, men ta en titt på din kudde. Det finns många anledningar till varför du ska göpa dig en lyxkudde. 

Den rätta kudden kan erbjuda rätt dämpning för överkroppen. En lyxig kudde kan hjälpa till att förhindra rygg- och nacksmärtor samt hålla ryggraden i linje medan du sover.

Vissa psykologer säger att kuddar kan förbättra hur en person känner hela dagen. 

Låt oss inse det, vi tillbringar en tredjedel av vårt liv i vår säng, därför är mycket viktigt att investera i bra kuddar och madrasser. 

Det finns några olika typer av lyxkuddar. 

Dunkuddar

Dunkuddar är gjorda med dunfjädrar. Dunfjädrar är fjädrar som finns under de hårdare fjädrarna. Vissa kuddar är gjorda med blandade fjädrar, men kudden måste fyllas med minst 75% av dunfjädrarna för att betraktas som en dunkudde. 

Fjäderkuddar 

Fjäderkuddar är fyllda med anka eller gåsfjädrar. Ibland kan de också innehålla dunfjädrar. 

Kuddar med memoryform

På grund av sin förmåga att forma sig mot huvud och nacke och därmed ge bättre stöd har memoryform blivit ett vanligt val när man köper en lyxkudde. 

Alternativ till dunkuddar

Alternativ till dunkuddar ska efterlikna den komfort och känsla som dunkuddar erbjuder. Men de är fyllda med naturliga eller syntetiska fibrer och de är ofta allergivänliga. Dunkuddar kan orsaka problem för personer med allergier. Det är därför dessa alternativa kuddar är så populära. De är också billigare än dunkuddar.

Syntetiska kuddar

Syntetiska kuddar är vanligtvis gjorda av polyestermaterial. Eftersom de inte innehåller några fjädrar är de perfekta för personer med allergier. 

När du köper en dunkudde kan du välja mellan anka och gåsfjädrar. Gåsfjädrar tros vara det bättre valet eftersom de har mindre lukt och är mjukare än ankfjädrar. Om du har allergier, kontrollera att en kudde är allergivänlig innan du köper den. 

När du köper din lyxkudde finns det några faktorer du bör tänka på. 

Kuddstorlek och typ

Se till att du först kontrollerar vilken typ av kudde du köper. Detta kommer att avgöra om den allergivänlig och vilken typ av fjädrar eller skum det är gjort av. Storlek är en viktig faktor när du väljer din kudde eftersom den bidrar till din komfort. Om du sover på sidan eller kramar din kudde medan du sover kanske du vill ha en större kudde. En konturerad kudde är bäst för rygg- och magsovare. Vanliga storlekar på kuddar är Standard, Queen och King.

Komfort och fasthetsnivå

Komfort och fasthet beror på dina personliga preferenser. När du väljer fasthet är din sovposition mycket viktig. Medelstora kuddar är perfekta för den som sover på rygg, fasta och superfasta är bäst för den som sover på sidan, medan mjuka kuddar fungerar bäst för dem som sover på magen. Om du sover i mer än en position, är det bäst att välja en medelstor kudde.

Hållbarhet

Du vill att din kudde ska hålla så länge som möjligt, särskilt om den är dyr, se till att du kontrollerar trådantalet på kuddfodralet, eftersom det bidrar till din kuddes livslängd.

Vilket täcke ska man köpa?

Det finns några saker du bör tänka på när du köper ett täcke. 

Vilket täcke ska jag välja

Det finns några saker du behöver ha koll på när du ska köpa täcke, nämligen bärighet och fyllnadsvikt.

Bärigheten talar om hur spänstigt dunet är. Det är ett samspel mellan dunets spänst och luften däremellan. Ju högre siffra desto fluffigare är täcket och desto mer spänst är det i kudden.  

När det gäller fyllnadsvikt innebär en högre siffra ett varmare täcke. Täcken under 600 gram fyllnadsvikt brukar ofta anses som svala medans täcken med 900 gram och över anses som varma. 

Det är viktigt att du förstår vilken bärighet och fyllnadsvikt som är bäst för dig, och för säsongen. Det kan bli svårt att sova bra om du är för varm eller för kall.

Under sommaren och om du svettas mycket på natten kan det vara skönt att ha ett tunt täcke med en låg fyllnadsvikt. De är perfekta under sommarmånaderna eftersom de ger mindre isolering och håller dig svalare.

Vår- och hösttäcken går från 600g fyllnadsvikt. Dessa håller dig varm under kallare nätter på våren och hösten. I ett välisolerat hem räcker det med dessa för att hålla dig varm även under vintermånaderna.

Vinterntäcken med en fyllnadsvikt på 900g och över. De är perfekta om du bor i en kall miljö, men om ditt hem är välisolerat kommer det förmodligen att vara för varmt för dig. 

Tillsammans med ett mysigt täcke är påslakanet är det som gör att ditt täcke känns fantastiskt. 

Naturliga täckefyllningar

Dessa täcken är mjuka, varma och andas mer än syntetiska material. De mest populära naturliga fyllningarna är dun- eller fjäderfyllningar, både gås och anka. De flesta naturliga fyllningar är maskintvättbara, hållbara och biologiskt nedbrytbara.

Duntäcken

Dun ger ungefär tre gånger mer värme än syntetiska material. Det är mjukt, fluffigt, slitstarkt och ger de högsta värmen i ett täcke. 

Svalt duntäcke
Medelvarmt duntäcke
Varmt duntäcke

Silkestäcken

Silkestäcken är mycket slitstarka och lätta täcken fyllning. De är allergivänliga och ger god temperaturreglering och kan både tvättas och torktumlas. 

Svalt silkestäcke
Medelvarmt silkestäcke
Varmt silkestäcke

Syntetiska täcken

Syntetiska täcken är ofta allergivänliga eftersom de kan tvättas regelbundet vid högre temperaturer. De är andas sämre än naturliga fibrer, så de fungerar inte för dig om du blir väldigt varm när du sover. Dessa täcken är inte återvinningsbara och de hamnar på tippen när du slänger dem. De kan släppa ut mikroplast i miljön när du tvättar den. 

Svalt syntettäcke
Medelvarmt syntettäcke
Varmt syntettäcke

Hur ett täcke tillverkas är en viktig faktor eftersom du vill att din fyllning ska fördelas jämnt över natten. 

Quiltade täcken

Quiltade täcken är när topp- och bottenlagret sys ihop i ett korsmönster som bildar lådor. Denna sömmar ser till att samma mängd fyllning hålls i varje låda.

Box-sydda täcken

Boxtäcken är svårare att göra. Materialremsorna sys mellan det övre och det nedre lagret av material i ett korsmönster för att bilda kuber. Denna form möjliggör en större fyllnadsvolym än ett quiltat täcke. Detta ger dig mer utrymme att andas utan att komprimeras, vilket håller ditt täcke fluffigt. 

Vilka sängkläder ska man ha?

En av de viktigaste sakerna du bör kontrollera innan du köper dina sängkläder är trådantalet. Trådantalet är antalet både vertikala och horisontella trådar per kvadrat tum tyg. Ju högre trådantal, desto mjukare blir tyget. 

Ibland kan du dock stöta på trådräkningar på över 1000. För att lura människor att tro att de köper extremt lyxiga sängkläder vrider återförsäljare faktiskt flera trådar ihop vilket gör att de kan komma upp i 1000 som trådantal. Dessa uppblåsta trådräkningar förbättrar faktiskt inte kvaliteten på något sätt och kan ibland till och med göra lakanen sämre.

Det maximala trådantal som kan vävas in i en tyg är bara 500-600. Det bästa trådantalet för lyxiga sängkläder är dock mellan 300-400.

De flesta hotell använder lakan som är 300-trådars, skrynkelfri bomullsblandning, vilket sannolikt är en blandning av bomull och polyester. Bomull används för att ge mjukhet och göra lakan som andas, medan polyestern gör dem hållbara och motståndskraftiga mot rynkor. Dessa lakan är faktiskt billigare än 100% bomullslakan. 

Lakan av 100% bomull är slitstark, andas, lätt att sköta, lätt att tvätta. De erbjuder bra valuta för pengarna och är otroligt långlivade. Ett allt populärare val för hotellägare är merceriserad bomull eftersom det ger tyget ett glänsande utseende. Merceriserande bomull är en process där natriumhydroxid appliceras på bomullsfibrerna. Detta gör tyget starkare, ökar motståndskraften mot mögel och gör det lättare att färga. Processen innebär att lakanen är märkbart ljusare under en längre tid. Denna typ av bomull krymper inte lika mycket som vanlig bomull.

Egyptisk bomull tros vara den bästa typen av bomull. Det är förknippat med 5-stjärniga hotell och avancerade produkter. 

Vilken fasthet är hotellmadrasser?

Fasthet används för att beskriva känslan av en madrass i termer av komfort. Fasthet är mycket subjektivt, eftersom det som kan kännas bekvämt för en person kan vara obekvämt för någon annan. Det är anledningen till att madrasser erbjuds i olika nivåer av fasthetsnivåer. Alla kan hitta den bästa madrassen för just dem.

Fasthet är inte samma sak som stöd. Stöd berättar hur bra en madrass främjar ryggradens inriktning, medan fasthet berättar hur mjuk eller hård madrassen är. Stöd, till skillnad från fasthet, är inte subjektivt.

Fasthetsskalan bedömer madrassens fasthet från 1-10.

1 är extremt mjuk, den har maximal mjukhet där man sjunker ner väldigt mycket. Denna typ av extra plyschmadrass är sällsynt.

2-3 är mjuk och fluffig och man sjunker ner en del. Madrassens mjukhet gör att den kan anpassas nära kroppen och det är därför mycket mjuka madrasser kan hjälpa till att lindra tryckpunkter och hålla ryggraden i linje. Men många människor tycker att de sjunker ner för långt i den här madrassen, vilket kan leda till en för stor krökning i ryggraden. Denna fasthetsnivå är bäst för sidosömn. De som har mer uttalade tryckpunkter vid höfter och axlar och kan dra nytta av mer dämpning vid dessa punkter. Denna fasthetsnivå är inte bra för de flesta sov- och ryggslipare eftersom man sjunker ner för mycket i en mycket mjuk madrass och det kan skjuta ryggraden ur linje.

4-6 är medium. Denna fasthetsnivå är den vanligaste, och den erbjuder ett mellanting mellan fluff och att man inte sjunker ner för mycket. Dessa madrasser erbjuder det bästa stödet generellt, eftersom de har tillräckligt med konturer för att minska tryckpunkterna samtidigt som de inte tillåter överdriven nedsänkning i madrassen. De flesta tycker att ryggraden är bäst på denna madrass. Denna typ av madrass fungerar bra för alla typer av sovpositioner. Det fungerar också för personer som sover i mer än en position eller par som inte sover i samma position.

7-9 är fast. Denna nivå definierar en mycket hårdare madrass med endast begränsad mjukhet och nedsjunkning. Dessa madrasser erbjuder fortfarande tillräckligt med stöd. Även om de inte har de så mycket konturerande egenskaperna som finns hos mjukare madrasser, har de tillräckligt med dämpning för att förhindra problem vid tryckpunkter. Dessa madrasser är inte de bästa för sidosovrare, men rygg- och magslipare tycker att denna högre fasthet förhindrar att magen sjunker för djupt i madrassen. 

10 är extremt fast. Denna typ av madrass har ingen mjukhet eller möjlighet att sjunka ner. Det är mycket sällsynt att du hittar så här hårda madrasser i butik.

Madrassens fasthet är den viktigaste aspekten när man köper en madrass. Anledningen är att det påverkar hur bekväm din säng kommer att bli. Det avgör också om du vaknar med värk och smärta. Om du sover hela natten på en madrass som är för fast eller inte tillräckligt fast för dig, är det bara en tidsfråga innan du börjar känna effekterna. En obekväm madrass ger dig inte det stöd du behöver, vilket ökar risken för ryggproblem och att du vaknar ledbruten på morgonen.

De flesta hotell använder medelfasta madrasser eftersom denna fasthetsnivå fungerar för alla sovlägen. 

Hur gör man en hotellbäddning
Rulla till toppen