Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar man hand om rosor?

Rosor är bland de vackraste blommorna och är även en favorit hos många blomsterälskare. Vi har dem både i vas och i trädgården. De symboliserar både skönhet och kärlek. Det är säkert därför de är en grundsten i bröllopsvärlden. Dess doft och överflöd är några av dess kvalitéer. Och visste du att de har funnits i mer än trettio miljoner år? Ja, de är verkligen tidlösa skönheter! Ge en bukett till någon speciell eller kombinera den med andra blommor till ett blomsterarrangemang för ett kommande händelse. 

Låt dig dock inte skrämmas av dess skönhet! Den goda nyheten är att det inte är så svårt att starta en rosenträdgård och ta hand om rosor. Du behöver inte vara en trädgårdsmästare. Bara en grundläggande förståelse och lite vård. Men hur ska du göra det rätt? 

Se till att dina rosor får tillräckligt med solljus. Vattna regelbundet för att ha konstant fuktig jord. Du måste dessutom gödsla dem för att odla en en prunkande rosenträdgård. Slutligen behövs lite beskärning särskilt under våren för att bli av med sjuka eller gamla grenar. Och i likhet med andra blommande buskar är rosor också utsatta för sjukdomar. Så kontrollera alltid om det finns svart fläck eller mögel. 

Att ta hand om dina rosor är avgörande för deras allmänna välbefinnande och liv. Men som du ser är det inte vara en speciellt svår process. Även mindre erfarna trädgårdsmästare kan lyckas få de underbara blommorna att trivas året runt. Du har säkert många frågor när det gäller rosor, till exempel hur man tar hand om en nyplanterad ros och håller den blommande. Om du har en döende ros, hur gör man för att rädda den? Oroa dig inte, det är därför vi skapade den här guiden. Som en bonus inkluderade vi också det bästa gödselmedlet du kan använda för att ge växter och buskar rätt mängd näring för optimal tillväxt. 

Hur ser tar man hand om nyplanterade rosor? 

Rosor är ett vackert tillskott till alla hem eller trädgårdar. Men här är den knepiga delen: att ta hand om dina nyplanterade rosor. Mer uppmärksamhet och omsorg kommer att krävas, särskilt under det första året. Det behöver mer gödsel. Resultatet kommer verkligen vara värt dessa ansträngningar! 

 1. Vattna rosorna ofta

Nyplanterade rosor behöver mycket mer vatten än andra blommande buskar. Du måste vattna på rosens bas. En soaker-slang kan också vara smidigt att använda. Men det fungerar bra med vilket som. Vattna inte bladen, eftersom du då kan sprida eventuella sjukdomar eller oavsiktligt skada blommorna. Vattna ordentligt så att jorden blir fuktig 3-5 cm ner. Detta kommer att hjälpa rosorna att växa och ge ett massivt, förankrat rotsystem som hjälper dem att uthärda även svårare torka. Du bör vattna dem 2-3 gånger per vecka hela den primära växtsäsongen. 

 1. Gödsel på rosorna

En viktig sak att veta om rosor är att de kräver gödsel. Så du måste gödsla regelbundet för att få friska växter. Det gödningsmedel du använder behöver vara anpassat speciellt för rosor. Strö gödslet under och runt rosen. Gödsla igen så snart blommorna börjar blomstra. 

Gödslet bör också ha rätt balans mellan näringsämnen – fosfor, kalium och kväve – tillsammans med några spårämnen inklusive järn, bor och koppar. De uppmuntrar en sund tillväxt av rot- och växtcellen. 

Dessa näringsämnen finns både i organiska och oorganiska eller syntetiska gödningsmedel. Nyplanterade rosor måste gödas med flytande gödning, antingen organiskt eller syntetiskt. Göd dem regelbundet och snart kommer du att belönas med en frodig trädgård som är full av doftande och vackra blommor. 

 1. Sprid ett bra lager kompost

Kompost är en annan viktig del när du ska ta hand om dina nyplanterade rosor. Det gör att det blir mindre ogräs och det håller fukten i jorden.

Marken måste vara fri från gamla och sjuka löv innan du lägger på kompost. Du bör också se till att dina rosor vattnas ordentligt och gödslas. Sprid sedan ett lager av komposten runt blomman. Kompostlagret kan du göra 5-8 cm djupt.

 1.  Klipp av blommastammarna 

Klipp inte av blommorna under den första sommaren och våren efter att du planterat rosen. Även om du kan klippa ner det strax efter plantering. Korrekt skärning av stjälkar är tjugo cm över det ympade området. Utför raka, rena skär med sekatör eller sax. 

 1. Beskärning 

Beskärning är viktigt för blomningen. Hur ofta eller hur mycket du beskär beror till stor del på vilken typ av ros du äger. Till exempel behöver busk- och buskrosor beskärning under våren. Det hjälper till att ta bort alla de döda växtdelarna. Detsamma gäller för klätterrosor. Du måste också beskära på våren till halva blommans höjd och för att bli av med döda stänglar. Detta gynnar den nya tillväxten.

Om du har engelska buskrosor, rekommenderas det att du inte beskär dem så hårt, särskilt under de första åren. Låt stammarna härda och utvecklas – tillräckligt för att stödja blommorna. 

Hur underhåller du en rosväxt? 

För att underhålla en ros gör du på liknande sätt som med en nyplanterad ros. Processen innefattar vattning, gödning, kompostjord och beskärning. Här lär du dig några tips om hur du underhåller inomhusrosor och rosor i en kruka. 

Tips för att underhålla rosenplantan

 • Inomhus behöver du se till att dina vackra rosor får tillräckligt mycket solsken. Placera dem inte i ett mörkt hörne av rummet! Annars blommar de inte, utan dör långsamt. Det bör få många timmars solljus varje dag. 
 • Blommande rosor brukar bli törstiga hela tiden. De torkar snabbt när de placeras i kruka. För att kontrollera om det är torrt, stick bara ner ett finger i jorden. 
 • Att plocka bort de döende blommorna med dina händerna kan vara frestande, men det är ingen bra idé. Du skadar bara och river sönder stammen. Trimma i 45 graders vinkel med hjälp av sekatör. 
 • Om du har årsgamla rosor växer över krukan, dra försiktigt isär rötterna med fingrarna och peta sedan bort den ursprungliga jorden så mycket som möjligt. Återplantera växten i en kruka som kan hålla och stödja blommorna. Se också till att krukan har dräneringshål. 
 • Har du en miniatyrros inomhus, då är det viktigt att du ger den en viloperiod under vintersäsongen. Det beror på att de tappar sina löv. Genom att följa detta tips kommer du att förlänga livet på dina värdefulla växter.
 • Gödsla inomhusrosor på samma sätt som rosor utomhus. Men du behöver bara gödsla dem under deras växtsäsong, oavsett om det är sommar eller vår. Att gödsla dem kan du också göra mindre ofta. 
 • Rosor ska inte planteras för tätt. Plantera den i en egen rabatt eller kruka för att säkerställa att den utvecklas hälsosamt. 
 • Försök hålla din rosenrabatt fri från ogräs. Det lockar lätt till sig skadedjur och insekter.
 • Spraya dina växter med en antisvampblandning vid behov. Det kommer att hålla dem snygga och fläckfria. Det bästa är att behandla växten vid kallt väder. De kan ta bort svarta fläckar på bladen, mjöldagg och andra liknande problem. 

Tips för underhåll av rosor i kruka

 • Placera krukrosor på en plats där det kan få minst sex timmars solljus. För heta områden, plantera din ros i en lerkruka eftersom den håller rötterna helt svala. 
 • Du kan plantera rososr in nästan vilken kruka som helst och få dem att bli vackcra. Se bara till att rotutrymmet är tillräckligt stort så att rötterna får plats. Krukan bör ha ett djup på minst 60 cm och en diameter på ca 40-45 cm. Ju djupare krukan är, desto bättre kommer växterna att trivaqs och blomstra. Och eftersom krukrosor inte delar rotutrymme med flera andra växter, växer de vanligtvis väldigt bra. Du kan även plantera rosor i grupper tillsammans med andra växter, men var försiktig när du planerar dem så att de inte behöver trängas. Lågväxande monocots och alyssum är några av de bästa växterna du kan odla tillsammans med rosorna. De är vackra och framhäver verkligen rosornas skönhet.
 • Vissa rosenvarianter är inte idealiska för att odla i kruka, t.ex. busk- och klätterrosor. Men oroa dig inte! Du kan odla dem i en stor kruka eller behållare med ett djup av 47-120 cm.
 • Jämfört med matchande delar i marken kan krukrosor behöva ytterligare tillskott av gödselmedel och kväve. 

Hur tar man hand om en döende ros? 

Att plantera rosor är inte alltid en dans på rosor. Förvänta dig att hantera vissa frågor, som en döende ros. Vad ska du nu göra om dina älskade blommor börjar visa tecken på sjukdomar? 

Men först bör du bekanta dig med vanliga skäl till varför rosor dör. 

 • Du har glömt att gödsla

Som nämnts är rosor behöver extra näring. Detta gäller speciellt om du har planterat dem tillsammans med andra växter eftersom det då är konkurrens om näringen.

 • … eller använt för mycket gödsel

Att lägga på för mycket gödsel kan också orsaka allvarliga problem. Det kommer att resultera i brända, krympta och brunfärgade löv. 

 • Dina rosor får inte tillräckligt med vatten 

Det är bäst att vattna din rosenbuske varje dag, både på natten och på morgonen. Om du gör det kommer vattnet att absorberas. 

 • Rosor kan drabbas av en sjukdom eller svamp 

Har du upptäckt mjöldagg, svart fläck eller andra symptom? Dina blommor kan drabbas av både sjukdom eller svamp. För att förhindra dem måste du vattna rötterna, klippa bort de drabbade delarna och köpa ett svampbekämpningsmedel.

 • Det finns inget ordentligt skydd mot solen

Dina rosor kan planteras på vel ställe, vilket är ett vanligt misstag att de flesta nybörjare gör. Förutom att få sex upp till åtta soltimmar bör de också skyddas från hårt väder. I det här fallet kan du behöva plantera dem nära ett träd eller en fastighet där de kan få eftermiddags- eller morgonsol. Samtidigt som de måste stå skyddade mot de skadliga effekterna av solen. 

 • De angrips av skadedjur 

På grund av sin söta doft och vackra blomning är rosor mottagliga för flera former av skadedjur, som inkluderar spinnkvalster, sniglar och bladlöss. Dessa små men ändå irriterande djur älskar att krypa i buskarna och göra dem till sitt hem. Därför rekommenderas starkt att investera i bekämpningsmedel av god kvalitet. 

 • Rådjuret kan vara den största skyldige 

Rådjur tycker om rosor lika mycket som människor gör. Men istället för att beundra deras utsökt på långt håll, älskar de att äta upp dem – från översta till botten! Så om det finns rådjur i ditt område, kan det vara bra att begränsa framkomlighetn i din trädgård för att hålla blommorna helt säkra och intakta hela året. 

 • Du kan överdosera bekämpningsmedel

Detta kallas abiotisk skada. Du vet att det är din blommas fiende om de plötsligt blir gula eller vissnar. Detta kommer också att märkas eftersom det blir missbildade blommor. Glyfosatherbicid är det som vanligtvis orsakar det. En liten dos kan försämra kronan på din växt medan en stor mängd kan döda blommorna ganska snart efter att det sputats på.

Hur räddar man en döende ros? 

 1. Beskär alla livlösa och gamla grenar. Du bör bara använda skarpa beskärningssaxar. Utför en stor beskärning under mitten av sommaren, hösten och våren. 
 2. Rensa bort dött skräp under din ros. Använd en trädgårdstratta för att göra det. 
 3. Strö gödselmedel med den rekommenderade mängden som anges på etiketten. Göd rosen en gång i veckan, men så snart den börjar må bättre, gör det bara en gång i månaden. 
 4. Naturligtvis är det också viktigt att vattna dina blommor. Fortsätt att vattna tills marken blir tillräckligt dränkt. När det är varmt väder ska man vattna i femton minuter varje dag – särskilt om temperaturen når över trettio grader. Om du befinner dig i ett kallare klimat, vattna rosen varannan dag. 
 5. Var noga med att kontrollera om det finns några tecken på skadedjursangrepp. Vanliga tecken inkluderar små håligheter i bladen. Plocka bort eventuella skadedjur. Torka av bladen med en fuktig trasa. Stressa dig inte när skadedjur fortsätter att plåga dina blomstrande blommor. Spraya bara med såpvatten eller använd en insektsmedel. 

Vad är den bästa gödselmedlet för rosor? 

Gödsel består av två typer: organiskt och oorganiskt. Båda kan garantera att dina rosor ger rika näringskällor under växtsäsongen – så att de kan blomstra bättre och motstå sjukdomar och skadedjursproblem. 

Organisk gödselmedel för rosor 

Detta kan härledas från animaliska eller växtämnen. Extremt perfekt om du vill leva mer miljövänligt.

 • Alfalfamjöl anses vara ett balanserat naturligt gödningsmedel. Det är om du kan uthärda lukten eftersom den är känd för att ha en skarp lukt. Blanda det bara i vattnet och jorden. 
 • Bananskal innehåller kalium tillsammans med andra viktiga spårämnen. Du måste i princip begrava den i jorden. 
 • Epsom-salt används för att mata alla rosenbuskar utom små rosor. Rekommenderas endast att användas vartannat år. 
 • Benmjöl är en bra källa till fosfor. Blanda det helt enkelt i jorden. Lägg till en stapel matsked för varje rosväxt. Det matar inte bara jorden utan förhindrar också att vilda djur skadar dina växter. 
 • Torkat blodmjöl tillför kväve. Tillsätt en matsked runt växterna. 
 • Äggskal har högt kalciuminnehåll, vilket gör det till ett utmärkt organiskt gödningsmedel för rosor. Det kommer att härda växtceller medan det hindrar patogener för att skada växtkroppen. 
 • Stallgödsel (ofta från nöt, gris eller hästgårdar, innehåller ofta även strö av halm eller spån) kan med fördel användas som gödsel. Då sprider du ut de under senhösten eller vintern. Detta eftersom det tar längre tid innan det bryts ner och kommer plantorna tillgodo. 

Andra organiska gödningsmedel du kan prova är äppelcidervinäger, fiskakvariumvatten, löv, begagnade tepåsar, vit vinäger, bakpulver, fiskben och mjölkpulver. 

Oorganiskt gödsel för rosor 

Oavsett om det är konstgjorda, syntetiska eller kemiska. Detta är bekvämt, färdigt att använda, billigt och mer koncentrerat. Men till skillnad från organiska alternativ kan det inte garantera att jorden förbättras plus att det inte finns någon tydlig bestående effekt.

När du väljer oorganiskt gödningsmedel, ha detta kväve-fosfor-kaliumförhållande i åtanke: 18-24-16. Mängden gödselmedel du behöver tillsätta är redan specificerat av tillverkaren. Var noga med att följa det noggrant. Den allmänna tumregeln indikerar dock att ett komplett gödningsmedel bör innehålla en halv kopp för varje ros. 

Sprid inte gödselmedlet på torr mark eftersom det vanligtvis orsakar brännskada. Kom ihåg att oorganiska produkter är mer koncentrerade. Applicera istället enhetligt och fint runt växterna. Lägg det snyggt i våt eller fuktig mark. 

Slutsats: Hur håller du rosor blommande? 

Att känna till dessa metoder och tips för att hålla dina rosor blommande kan överväldiga dig. Men så kan det vara till att börja med. När du väl bekant dig med hur det är att ta hand om rosor kommer du kunna njuta av dina vackra blommor och ha en källa till tillfredställelse.

Hur tar man hand om rosor?
Rulla till toppen