Hur blir man av med röklukt?

Lukten av rök kryper in i textil- och trämöbler, gardiner, mattor, kläder och kan få väggarna att ändra färg.

För att effektivt ta bort rökluken är det bäst att använda bakpulver. Bakpulvrets egenskaper gör den till den bästa ingrediensen för att absorbera obehaglig lukt. Det fungerar för att ta bort lukt i kläder, bilar, hem och möbler.

De flesta kanske tänder doftljus när det luktar illa, men det tar de inte bort röklukten helt. Om någon rökt inne mycket behöver både möbler och kläder rengöras noggrant.

Hur blir man av med röklukt i hemmet?

Du kan använda ammoniak blandat med vatten (eller något ammoniakbaserat rengöringsmedel) på väggar och tak. Människor försummar ofta dessa delar av rummet, och det är på dem som den mesta lukten faktiskt sitter. Om ammoniak inte hjälper måste du måla om rummet. Välj att grundmåla med en spärrfärg för att förhindra att röklukten går igenom.

Kol kan effektivt absorbera rökstanken. Allt du behöver göra är att placera skålar fyllda med kol i rummet som luktar rök. Kol kommer mycket framgångsrikt att ta bort rökens lukt. Du kan till och med hälla vanlig alkoholhaltig vinäger i en skål och lämna den i rummet över natten.

Många hävdar att citrusskal är perfekta för att ta bort all obehaglig lukt. Du kan också lämna citrusskal i rummet i några dagar tills skalet är helt uttorkat och torkar. En ännu bättre metod är att lämna citrusskal på ett element. Äpplen har samma effekt. Skär ett äpple i hälften på en liten tallrik och lämna det i rummet.

Ångrengöring kan hjälpa till för att få bort röklukten från mattor. Koldioxid är känt för att döda alla obehagliga lukter och till och med ta bort fläckar. Om du inte har en ångrengörare kan en grundlig dammsugning också hjälpa till med detta.

Vissa blir av med röklukt med parfym. De sprutade parfym på en kall elektrisk glödlampa. När ljuset tänds och glödlampan värms upp skulle rummet spridas med den behagliga doften av parfym. Nackdelen är att den bara delvis maskerar lukten av rök.

Det hjälper inte att ställa fönstret lite på glänt. Luftcirkulationen är för liten för att hjälpa till med ventilation. Öppna snarare fönstren på vid gavel en gång i timmen och låt det vädras i minst fem minuter. Skaffa en ljusstake för eteriska oljor. I den placeras ett litet ljus på botten och på toppen är ett kärl i vilket vatten placeras. Droppa fyra till fem droppar eteriska oljor i vattnet, helst lite citrus eftersom de är mest effektiva för att ta bort lukt.

Förutom regelbunden ventilation är luftrenaren till stor hjälp för rökborttagning. Om du till exempel värmer med en luftkonditionering kan du installera denna renare i luftkonditioneringen om den inte redan är installerad.

Hur kan man bli av med röklukt i kläder?

Det mest effektiva sättet att bli av med röklukt är att tvätta kläderna i en tvättmaskin. Men det finns några sätt att döda lukten, även utan att behöva tvätta dem.

Eftersom det inte alltid är möjligt att tvätta kläder som luktar av rök på en gång, är det bäst att lägga kläderna på elementet och låta dem stå i minst tre timmar, och helst över natten, om elementen är varma. Värmen kommer att dra ut röken bättre än att ha dina kläder hängande hela natten på terrassen.

Många använder naturligt doftande dofter i garderoben, som till exempel lavendelpåsar. Denna metod används om du inte har tillräckligt med tid att tvätta kläderna. Du kan lämna dina kläder utomhus i en timme för att lufta ut och sedan lägga dem i en plastpåse tillsammans med lavendelpåsar.

Du kan använda köpta doftande klädsprayer, men du kan till och med göra en deodoriserande spray. Tillsätt 45 gram malda hasselnötter och 10 till 14 droppar av din favorit eteriska olja i en tom sprayflaska. Skaka flaskan före användning och spraya doften på dina kläder, vilket döljer obehaglig lukt.

Många luktborttagningsprodukter använder kol eftersom det har en förmåga att binda dålig lukt. Placera några kolbriketter längst ner i papperspåsen och lägg på kläderna på toppen, stäng sedan påsen ordentligt och låt den stå över natten. Du kan också sätta briketter i skor och stövlar för att bli av med obehaglig lukt.

Om du behöver ta bort lukten snabbt, använd vit vinäger. Tillsätt vit vinäger och 10 droppar av din favorit eteriska olja i sprayflaskan. Skaka flaskan och spraya den på kläderna. Vinäger syra tar bort 98 procent av bakterierna, och eterisk olja maskerar lukten av vinäger.

Papperet absorberar också lukt mycket bra. Ta en tidning och stoppa den i ärmarna eller byxbenen och lämna över natten (eller minst fyra timmar). Det porösa papperet tar upp nästan alla obehagliga lukter. Detta trick kan också användas för skor.

För skor kan du använda en blandning av äppelcidervinäger och vatten. Spraya vätskan på skorna och inuti skorna. Vi rekommenderar att du lägger dina skor i en stor väska över natten. På så sätt kommer de att vara instängda och vinägerna kommer att fungera. Ta dem ur påsen på morgonen och lägg dem på en varm plats för att torka, i solen eller nära elementet.

Hur blir man av med röklukt i bilen?

I bilen finns det ett överflöd av material som lätt absorberar lukt.

Att tvätta bilens interiör tar bäst bort oönskade lukter. Först bör hela inredningen borstas med en borste med medelhård borst för att lyfta all smuts och sedan dammsugas väl. I butiker där du hittar bilbarnstolar, bilklädslar och mattor till bilden där kan du också hitta rengöringsmedel vars syfte är att neutralisera lukt.

Djuprengöring av bilens interiör i kombination med rengöring av luftkonditioneringssystem tar nästan säkert bort obehagliga lukter från fordonet. Luftkonditioneringen rengörs av experter inom underhållstjänster för luftkonditionering och kemtvätt av klädsel och mattor kan göras i många biltvättar. Du kan också använda en möbeltvätt.

Möbeltvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra bilens säten är någon form av möbeltvätt. Det ger det bästa slutresultatet. Den suger upp vattnet ur sätena efter att den har rengjort den. En möbeltvätt är faktiskt inte så dyr som man kan tro.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta säten och har hög sugkraft.

Läs mer och beställ

Börja med att öppna alla dörrar och dammsug noggrant alla ytor i bilen. En metod är att torka av alla ytor med en trasa indränkt i vinäger. Det är också nödvändigt att tvätta fönstren noggrant från insidan med diskmedel.

Bakpulver kan också användas i bilen. Försök att gnugga bakpulver i alla tyger i bilens interiör. Låt allt stå i några timmar och dammsug allt noga. Du kan lämna malet kaffe, vinäger eller kol i en kopp över natten.

Hur kan man bli av med röklukten i möbler?

Bakpulver är den ultimata ingrediensen för att ta bort lukt. Strö bakpulver på möbler och mattor och låt stå över natten. Det kan absorbera lukten av rök, liksom all annan lukt som finns i ditt hem. Nästa dag, dammsug helt enkelt ytorna. Upprepa proceduren om lukten fortfarande finns kvar.

Om alla rum i ett hus har en röklukt, kommer lukten sannolikt att finnas i örngott, gardiner och påslakan. Samla allt du kan tvätta i en tvättmaskin och tvätta dem ordentligt.

För att ta bort röklukt från skåp, lådor och garderober behöver du öppna dem för att ventilera. Blanda en lösning av en halv liter vatten, en halv deciliter vit vinäger och två teskedar flytande tvål. För att ta bort lukten av rök från möblerna, torka av alla möbelytor med den blandade lösningen.

Ett av de effektiva sätten är att bära ut möblerna i solen. Med hjälp av frisk luft tar ultravioletta strålar bort all lukt från möblerna. Var noga med att inte lämna möblerna för länge eftersom solljuset kan få färgämnen att blekna och läder kan spricka under hög värme.

Använd flytande möbeltvätt för att rengöra möbelklädseln ordentligt. Produkter som Lysol eller Febreeze är bra för att ta bort dofter, men du kan behöva flera omgångar för att helt ta bort lukten.

Du kan kombinera vinäger och vatten och hälla dem i en sprayflaska. Spraya ner möblerna, vänta tills de torkar så kommer rökluken ska vara borta. Precis som med väggar kan du blanda en halv kopp ammoniak med en liter varmt vatten. Skrubba klädseln med lösningen, men var försiktig så att möblerna inte blir genomblöta.

Hur blir man av med röklukt?
Rulla till toppen