Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur länge luktar kattkiss? (Och hur man rengör det!)

Hur länge luktar kattkiss illa

Som sagt, här är en viktig fråga, hur länge luktar katturin egentligen?

Det kan ta lång tid att bli av med lukten av kattkiss. Men det är inte säkert att den försvinner för alltid, även om du lyckas få bort den. När du rengör ytan kan det verka som lukten är borta, men efter ett tag (dagar eller månader) dyker lukten upp igen beroende på innehållet i kisset och fuktigheten som finns i ditt hem.

Det finns många fördelar med att äga och uppfostra en katt. För det första kan det vara mycket tillgiven och ge dig villkorslös kärlek. Bortsett från det kräver de inte mycket utrymme och kan också hjälpa dig att bekämpa skadedjur i ditt hus. Men katter kan också vara väldigt irriterande att leva med på grund av ett par saker, till exempel deras beteende och dålig urinlukt.

På tal om kattkiss, så innehåller den en hög nivå av urinsyra och urea, vilket beror på deras höga proteinförbrukning och att de dricker mindre vatten. Katturin skiljer sig inte så mycket från andra djur faktiskt. Det enda problemet är när katter kissar utanför sina kattlådor, som på dina mattor. Då kan det vara ganska svårt att ta bort lukten av urinen.

Om du inte vet består kattkiss av några huvudkomponenter; dels en klibbig vätska, den fläckframkallande pigmenteringen, och urinsyra- och karbamidhalten. Även om det kan vara mycket enkelt att ta bort de två första komponenterna med de vanliga rengöringsprodukterna som finns må marknaden, kan den tredje komponenten, som orsakar den hemska lukten, vara mycket svår att rengöra. I resten av den här artikeln kommer jag att dela med mig om allt du behöver veta om lukten av katturin och effektiva sätt att ta bort den.

Försvinner lukten av kattkiss någonsin?

Visst kan den hemska lukten av kattkiss elimineras från de drabbade ytorna. Naturligtvis kräver detta att du agerar mycket snabbt, genom att upptäcka det drabbade området i tid och applicera en bakteriebaserat eller enzymbaserat rengöringsmedel. 

Men om du inte är där när katten kissade eller märkte det när den fortfarande var våt, är det värt att veta att det kan vara ganska svårt att upptäcka den drabbade platsen, man brukar bara känna den karaktäristiska lukten. Men du behöver inte oroa dig så mycket, eftersom tipsen nedan hjälper dig att identifiera var lukten kommer ifrån.

För att upptäcka var urinlukten kommer ifrån är en av de effektiva metoderna att först rengöra kattlådan. Om lukten sedan kvarstår efter att du har rengjort lådan noggrant, är en annan metod att sniffa runt området som lukten av kattkiss kommer ifrån. Leta på ställen som mattor, soffan, sängar och titta även i vinklar och vrår i hemmet.

Om du efter att ha gjort det fortfarande inte lyckas hitta platsen där lukten kommer ifrån, måste du kontrollera om det finns fläckar på mattan och möblerna. Intressant kan du också handla för den bästa katturindetektorn, till exempel en speciell UV-blacklight-ficklampa. De är mycket effektiva när det gäller att upptäcka fläckar av kattkiss.

Slutsatsen, genom att snabbt upptäcka de områden som påverkas av urinen och applicera någon effektbaserad eller enzymbaserad rengöringsmedel, en blandning av vinäger och vatten, samt andra pro-bakterieprodukter, kommer du att kunna bli av med lukten av kattkiss.

Hur rengör man kattkiss i hemmet?

Beroende på det område som påverkas av kattkisset finns det olika metoder du kan använda för att städa upp kisset.

Första metoden: rengöring av mattan

 • För att rengöra mattan är det allra första du behöver göra att få bort kisset från det drabbade området med en torr handduk. Detta hjälper till att absorbera det mesta av flytande urininnehåll på ytan av mattan.
 • Efter att du sugit upp så mycket du kan av vätskan sköljer du området med en tvållösning.
 • Använd sedan en mattrengörare för att suga upp området och torka sedan av det igen.
 • Slutligen applicera en bakterie- eller enzymbaserad rengörare på området. Se dock till att du använder ett rengöringsmedel som är specialiserat på mattor.

Andra metoden: rengöring av trägolv

Metoden för rengöring av trägolv skiljer sig något från att rengöra mattor. I det här fallet måste du:

 • Först torka vätskan för att undvika att den skadar trägolvet.
 • Applicera sedan en enzymatisk rengöringsmedel för att mätta golvet. Det är värt att notera att det finns rengöringsmedel gjorda speciellt för trägolv – så se till att du använder ett sådant.
 • Efter applicering av ämnet, se till att du använder en bit absorberande material för att absorbera överflödigt rengöringsmedel på golvet.
 • Men om lukten kvarstår, strö ut bakpulver på det drabbade området. Ämnet är effektivt för att neutralisera och permanent eliminera den lukten av kattkiss.
 • Se till att du håller katten borta från bakpulvret, eftersom intag av en stor mängd av ämnet kan skada den.

Tredje metoden: rengöra soffa från kattkiss

När det gäller att bli av med kattkiss i soffan liknar metoden den för att ta hand om kattkiss på en matta. Som sagt, så här kan du rengöra din soffa:

 • Eftersom det kan vara ganska svårt att hitta kissfläcken på soffan, är det tillrådligt att antingen lukta runt och försöka hitta lukten eller använda en urindetektor.
 • När du har lokaliserat det drabbade området, använd en enzymatisk rengöringsmedel för att hjälpa till att mätta soffan. Se dock till att du använder rätt rengöringsmedel och väljer ett som är lämpligt för tyger.
 • Använd sedan en bit absorberande material för att suga upp överflödigt rengöringsmedel på soffans yta.
 • Slutligen, se till att du upprepar de ovan nämnda processerna tills fläcken och lukten har elimineras helt.

Fjärde metoden: rengöra madrass från kattkiss

Förutom på golvet och soffan är madrassen en annan plats som katter ofta kissar. Om så är fallet för dig, här är några enkla och enkla steg för att rengöra det drabbade området.

 • Använd först en speciell UV-ficklampa för att upptäcka de exakta fläckarna på madrassen där katten har kissat.
 • Hämta sedan en enzymatiskt rengöringsmedel, speciellt tillverkad för tyger, och applicera den på de drabbade ytorna på madrassen. Låt stå i mer än 15 minuter så att rengöraren bryter proteinet som finns i katturinen.
 • Använd sedan en bit absorberande material för att suga upp överflödigt rengöringsmedel på madrassens yta.
 • Se till att du fortsätter processen tills fläckarna inte längre syns med UV-lampan.
 • För att vara på den säkra sidan bör du vända på madrassen och söka efter fläckar med UV-ljus även där. Om någon fläck upptäcks, se till att du upprepar de ovan nämnda stegen för att eliminera den så snabbt som möjligt.

Femte metoden: rengöra kattkiss på kläder

Om du upptäcker att din katt pissade på dina kläder som låg i tvättkorgen finns det två sätt att förhindra den starka lukten. Den första metoden är att kasta kläderna – detta kanske inte är en optimal lösning. Om du inte har råd att kasta kläderna, här är några enkla och ansträngande steg för att rengöra kattkiss på kläder.

 • Skaffa en enzymatisk rengöringsmedel, speciellt utformad för tyg, och spraya på de drabbade områdena av kläderna.
 • Låt stå i mer än 15 minuter så att rengöraren bryter proteinet som finns i katturinen.
 • Därefter måste du tvätta dem så snabbt som möjligt. Men för att göra det måste du använda en blandning av ditt vanliga tvättmedel och en kopp enzymatisk rengöringsmedel.
 • Fortsätt processen tills både fläckar och lukt är helt borta.
 • Häng sedan upp plagget för att lufttorka – det är bättre än att använda en torktumlare.

Fler tips på hur du rengör kattkiss kan du hitta här!

Det är värt att notera att alla ovannämnda tekniker rekommenderades av experterna vid Ohio State University College of Veterinary Medicine (OSU).

Husmorstips för att få bort gammalt kattkiss

Om du inte upptäckte kattkisset förrän lukten blev väldigt stark, finns det alltid en väg för dig att eliminera den hemska lukten. Allt du behöver är att spruta de drabbade ytorna med rätt innehåll (se nedan), skrubba och torka området ordentligt och använda en dammsugare för att avsluta hela processen. Det är dock värt att notera att stegen nedan är specifikt för tyg, vävda mattor, textilgolv, betonggolv, trägolv och några andra.

På tal om rätt innehåll, som används i ovanstående sammanhang, betyder det att man använder rätt ingredienser. Dessa inkluderar en matsked bakpulver, en tesked diskmedel och 473 ml 3% väteperoxid.

Skaffa dessutom en sprayflaska och blanda alla ingredienser i den. Applicera sedan lösningen på det drabbade området och låt det stå en stund för att torka helt. Visst kommer det att finnas rester av bakpulver på ytan av det drabbade området efter torkning. Eftersom så är fallet, använd en dammsugare för att suga dem helt.

Hur effektivt är blekmedel för att rengöra lukten av katturin?

Nu vet du redan att enzymatiska rengöringsmedel och ett par andra blandade innehåll är effektiva för rengöring av katturin. Men här är en brinnande fråga, är blekmedel effektivt för samma ändamål?

Jag hör några människor som säger att en blandning av ammoniak och blekmedel är effektiv för att rengöra katturin. Jag är ledsen att avslöja det för. Detta är inte effektivt för det avsedda syftet. Bortsett från det är det inte heller är säkert. Om du inte vet det sidan tidigare så är ammoniak en komponent i katturin. Det betyder att om du tillsätter ammoniak till ditt blekmedel ökar bara den hemska lukten.

Även om blekmedel kan vara mycket effektivt för att ta bort fläckar på ytorna i det drabbade området, finns det liten risk att problemet på golvet inte kommer att vara helt löst. Istället blir det bara värre att blanda det med ammoniak, eftersom det kan orsaka att man svimmar. Det är ännu farligare om var du applicerar blandningen är ett slutet rum där det finns liten eller ingen ventilation.

Med det sagt är det bästa sättet att bli av med lukten av katturin är att använda någon av de ovan nämnda stegen.

De bästa produkterna för att ta bort kattens urinlukt

Är du trött på lukten av kattkiss i ditt hem. Den är ett resultat av din katts urin, men du är säkert intresserad av att äntligen bli av med den! Det finns många produkter där ute som du kan använda för att rengöra fläckarna och ta bort lukten. Men bara ett fåtal av dem är mycket effektiva och ger de bästa resultaten.

Du behöver inte oroa dig så mycket för att hitta rätt produkt för avlägsna den envisa fläcken och lukten. Du behöver inte oroa dig eftersom jag har gjort en grundlig undersökning och hittat många produkter på tex Amazon som kan hjälpa dig. Som sagt, låt oss ta en titt nedan på listan över de fem bästa produkterna för att ta bort lukten av katturin.

1- Black Diamond Stoneworks Ur-in Control urine odor eliminator

Den första platsen på denna lista är Ur-in Control urin odor eliminator av Black Diamond Stoneworks. Jag rekommenderar den här produkten för dig eftersom den är gjord av giftfria ingredienser, inklusive 100% biologiskt nedbrytbara enzymproducerande bakterier, doft och vatten.

Funktioner

 • Ur-in Control maskerar inte bara den stinkande katturinlukten, utan säkerställer att lukten elimineras permanent.
 • Produkten hjälper också till att helt bli av med fläckar och gammal katturinlukt.
 • Ur-in Control är giftfri, vilket gör det riskfritt och ger bästa resultat.
 • Säker för olika ytor som påverkas av urinen, inklusive matta, klädsel och madrasser.
 • Du kan använda den för att eliminera den mänskliga urinen, liksom för andra husdjur, såsom hundar.
 • Du kan också använda den för kattens kattlåda, husdjurssängkläder, resekasser, hamsterburar och många fler.

För information om priset och hur du beställer katt urin lukt eliminator, kan du kolla här för att läsa om det.

2- Piss Off Lavendel

En annan effektiv produkt i denna lista är Piss Off Lavendel. På tal om den här produkten, den är gjord av en mängd giftfria ämnen, så det är därför jag vill rekommenderar produkten för dig. Piss Off Lavendel är ett speciellt desinfektionsmedel med basisk karaktär (ammoniakförening).

Den här produkten har också en mängd fantastiska funktioner, som inkluderar:

 • Det är ofarligt för djur.
 • Du kan använda den för gamla, långvariga kattlukt.
 • Det är kostnadseffektiva och ger snabb resultat.
 • Piss Off är effektivt på bakterier och mögelsvamp.
 • Medlet är biologiskt nedbrytbart.

För övrig information om priset och hur du beställer katten lukt off produkt, kan du kolla här för att läsa om dem.

3- Urine Off Cat fläck- och luktborttagare.

På den tredje platsen i denna lista sitter Urine off fläck- och luktborttagare.

Till skillnad från vissa andra produkter som bara hjälper till att maskera urinlukten, eliminerar urine off cat permanent både lukten och fläckarna. Som sagt, här är några av de fantastiska funktionerna som packas av produkten nedan:

 • Urine Off bryter ner urinkristallerna och neutralisera dem, detta innebär att det blir både rent och luktfritt. 
 • Den är effektiv och fungerar på olika ytor, inklusive mattor, mattor, klädsel, tyger, bilinredning och trägolv.
 • Snabb åtgärd – det hjälper till att neutralisera urinlukt vid kontakt.
 • Kan även råda bot på gamla urinfläckar.
 • Eliminerar permanent lukt och förhindrar anmärkningar.

För annan information om pris, kvantitet och hur man beställer Urine off Cat fläck- och luktborttagare, kan du läsa mer här.

4- Enkel lösning kattfläckar och luktborttagare | Enzymatisk rengöring med pro-bakteriers rengöringseffekt

Nästa på listan över de bästa produkterna för att avlägsna katturinlukt är enzymdriven husdjurslukt och fläckborttagare. Förutom att vara effektiv för att avlägsna stinkande katturin, är denna produkt också giftfri – vilket gör den till en av de bästa för dig.

Här är några av funktionerna i de fantastiska produkterna:

 • Kan användas för olika ytor, inklusive mattor, klädsel, betong, kakel, trägolv, laminat, golv, möbler och många fler.
 • Det är enzymaktiverat och eliminerar fläckar, lukt och rester mycket snabbt.
 • Enkel lösning är helt säker för användning runt husdjur och barn

För mer information om priset, kvantiteten och hur du beställer fläck- och lukt borttagningsmedel, kan du läsa om dem.

5- OUT! Urinfläckar och luktborttagare för husdjur

Sista på listan över de bästa produkterna för att ta bort lukt från katturin är OUT urinfläck- och luktborttagare för husdjur. Produkten är gjord av giftfria ämnen och hjälper till att bli av med den besvärliga lukten av kattkiss.

Några av dess funktioner inkluderar:

 • Kan användas på mattor, sängkläder, kakel, betong och mycket mer. 
 • Fungerar som både luktneutraliserande och mattrengörande, för att ta bort katturin och fläckar.

För mer information om priset och hur man beställer OUT!, kan du hitta mer information om produkten här.

Hur länge luktar kattkiss? (Och hur man rengör det!)
Rulla till toppen