Hur rengör man kattkiss?

Katter är underbara. De är smidiga och lojala, kräver inte mycket arbete och är alltid där för dig. Om du har ett sällskapsdjur, tog det förmodligen dig ett tag att lära den var man ska kissa. Under processen hände det så klart att den kissade där den inte borde. Även när du har lärt den var den ska kissa, kommer katten antagligen att kissa utanför kattlådan då och då. Och det är normalt, men hur rengör man kattkisset?

För att rengöra kattkiss måste du rengöra området noggrant med ett bra rengöringsmedel. Beroende på var katten urinerade måste olika metoder användas för rengöringen. Undvik produkter som har en stark lukt, eftersom katten då kan urinera igen på samma plats för att maskera den lukten.

Liksom hundar måste katter markera sitt territorium. För det mesta gör de det genom att gnugga eller klösa, men ibland gör de det genom att urinera. Om katten är liten gör den det för att den är rädd eller förvirrad, medan urinering kan vara ett tecken på sjukdom eller stress hos en vuxen katt. Rengöring av kattens urinpölar kan vara tråkig om den upprepas ofta, men det är inte speciellt krävande faktiskt. Vid rengöring är det viktigast att vara försiktig med vilken rengöringsprodukt vi använder. Undvik ammoniak eftersom dess intensiva lukt liknar katturin och kommer att intensifiera problemet. Undvik också produkter som har en stark lukt, eftersom katten behöva markera om sitt territorium. Kort sagt kommer den att urinera igen på samma plats. För att göra ditt liv enklare kan du läsa hur du tar bort kattkiss från olika ytor. Kattkiss kan sitta i och lukta länge, även om du rengjort området.

Hur rengör du kattkiss på soffan?

Om din katt har urinerat i soffan, försök att agera så snart som möjligt. När soffan absorberar kattens urin är det svårare att bli av med lukten som urinen lämnar. Det är svårare, men inte omöjligt.

Först och främst, om du upptäcker urin tidigt på soffan, försök att rengöra så mycket som möjligt med pappershanddukar. Ju mer urin på pappershandduken, desto mindre är det i din soffa.

Om du har en mattvätt har du inte så stora problem. Denna typ av mattrengörare har ett möbelrengöringstillbehör som du kan använda för att ta bort fläckar och därmed katturin.

Mattvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en mattor och soffor hemma är någon form av mattvätt. Det ger det bästa slutresultatet. En mattvätt suger upp vattnet ur tyget efter att den har rengjort den.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta möbler och mattor.

Läs mer och beställ

Blötlägg fläcken med ett rengöringsmedel med hjälp av en möbelutrustning och dammsug den sedan för att rensa kvarvarande urin. Upprepa processen flera gånger så att lukten och fläcken försvinner helt.

Om du inte har en automatisk mattrengörare, spraya fläcken med ett enzymbaserat rengöringsmedel. Enligt PetMD fungerar enzymer på urin genom att separera katturin i koldioxid och ammoniak. När de separeras avdunstar dessa gaser lätt vilket påskyndar avlägsnandet av obehaglig lukt. Låt produkten vara på i 10 till 15 minuter för att absorbera helt. Använd aldrig tvålar eller andra produkter med den, eftersom de kan förhindra verkan av enzymer. Enzymbaserat rengöringsmedel är lätt tillgängliga och du hittar dem i vilken djuraffär som helst.

Om du inte har ett rengöringsmedel till hands, blanda en del vit vinäger med tre delar varmt vatten. Låt det stå i 10 minuter och samla sedan överskottet med en pappershandduk. Upprepa proceduren om du fortfarande känner resterna av katturin.

Du kan också använda väteperoxid för att lyckas ta bort fläcken. För att ta bort fläcken, blanda en kopp väteperoxid med två matskedar diskmedel och häll blandningen över fläcken. Gnugga fläcken väl med en borste för att få blandningen i soffan och skölj sedan med kallt vatten och sug upp resterna med en pappershandduk. Ett försiktighetsord: använd inte denna blandning på mörka tyger eftersom de kan blekna!

Om du blir av med fläcken men ändå känner lukten av urin, använd bikarbonat. Du kan helt enkelt använda den ensam eller lägga till en blandning av vit vinäger eller väteperoxid.

Hur rengör du kattkiss på golvet?

Hur du rengör kattkiss från golvet beror på vilken typ av golv du har.

Om du har linoleum har du verkligen tur. Sug upp urinen med en pappershandduk och rengör sedan området noggrant med varmt vatten. För att ta bort lukten av urin, blötlägg en svamp med vit vinäger och torka av området. Efter det är det bara att låta stället bara torka och voila! Din linoleummatta är ren.

Om du har kakel beror rengöringsmetoden på om de är glaserade eller inte. Om de är det, sug bara upp urinen och torka av ytan så är du klar. Om plattorna inte är glaserade eller urinen har spridit sig till kakelfogarna, använd ett rengöringsmedel för att rengöra den. För att ta bort lukten gör du helt enkelt en pasta av vatten och bikarbonat och sprider den på kakel och fogar. Torka av plattorna när de är torra.

Om en fläck redan har bildats på plattorna, häll vinäger över plattorna. Gnid väl och låt torka. Häll sedan liter kallt vatten och syreblekmedel och gnugga plattorna väl med en pensel. Efter att ha gnuggat plattorna, torka dem ordentligt med vatten.

Hur rengör du kattkissa på matta?

För att rengöra kattkiss från mattan kan du använda alla de medel som anges för att rengöra kattkissa från soffan. Var försiktig så att du inte använder väteperoxid på en mörk matta.

Förutom alla ovanstående metoder för att ta bort kattkiss från mattan kan du också använda diskmedel blandat med vatten. Blötlägg fläcken med blandningen utan att skrubba och låt den verka i en timme eller två. Sug upp resten av vattnet. Blötlägg fläcken med kolsyrat vatten och låt den vara i 10 minuter. Sug upp resten av vattnet och täck fläcken med en handduk eller pappershandduk och lägg något tungt på det. Nästa dag, spraya området med en enzymbaserad produkt.

Om urinfläckarna är gamla har lukten troligen krupit djupt in i mattan. Använd en UV-ficklampa för att avgöra exakt var din katt kissade. När du hittar platsen, försök blötlägga den väl med en enzymrengöringsmedel. Om det fortfarande luktar det kan du behöva överväga att ta mattan för kemtvätt.

Hur rengör du kattkiss på sängen?

Om din katt sover med dig kan det hända att den kissar i sängen. Oroa dig inte. Och det finns en lösning på det.

Tvätta lakan och allt sängkläder i maskinen med ett glas vinäger utan tvättmedel. När tvätten är klar, tvätta sängkläderna igen, men den här gången med det tvättmedel som du vanligtvis tvättar dem.

Madrassen kräver lite mer arbete.

Det är bäst att placera madrassen på en plats där du kan rengöra den utan att skada sängramen. Sug upp så mycket urin som möjligt från madrassen med en pappershandduk. Madrassen absorberade fortfarande det mesta av urinen. För att rengöra den, blötlägg madrassen först med några glas vatten på den plats där katten urinerade. Sug sedan upp allt vatten du kan med en handduk. Häll eller spruta en halv kopp rengöringsmedel på plats. Som rengöringsprodukt kan du använda alla blandningar som anges för rengöring av soffan. Du kan också tillsätta lite eterisk olja till dem för att ge en fin doft. Låt stå i 15 minuter och sug upp så mycket som möjligt med en handduk. Täck området med bakpulver för att suga upp överflödig fukt och lukten av urin, dammsug sedan bakpulvret från madrassen.

Hur rengör du kattkiss på trä?

Om du märker urin snabbt, använd en pappershandduk för att ta bort den från träet. Det räcker vanligtvis då att rengöra träet med det rengöringsmedel du normalt använder.

Om urinen har stått ett tag eller om ditt trägolv har absorberat lukten, använd inte kemiska produkter. Sådana produkter kan skada träet, så det är bättre att inte ta några risker.

För att ta bort urinlukt från ett trägolv, blanda 1 kopp vatten, 1/3 vit vinäger och 1/4 diskmedel. Blanda ingredienserna väl och spray på ytan. Torka lätt med en ren trasa och låt stå i 15 minuter. Torka därefter av ytan med en våt trasa.

Även om den här metoden vanligtvis inte skadar trägolv, var noga med att prova den på en liten del av golvet innan du använder den för att se om ditt golv reagerar bra på det. För att vara på den säkra sidan!

Även om väteperoxid också kan användas på golv, finns det en stor risk att det vitnar träet och skadar det. Därför är det bättre att undvika denna metod när det gäller träytor.

Det bästa alternativet för trä är enzymbaserade produkter som framgångsrikt extraherar urinlukt från ditt trä och inte skadar det. Om du fortfarande kan känna lukten av det, upprepa proceduren flera gånger.

Källor: 

https://www.thesprucepets.com/cat-peeing-everywhere-552307

https://www.petmd.com/cat/care/how-clean-cat-urine

https://indoorpet.osu.edu/cats/problemsolving/cleanupurine

Hur rengör man kattkiss?
Rulla till toppen