Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur flyttstädar man?

Hur flyttstädar man

När man flyttar till en ny bostad måste man städa ur lägenheten man flyttar från. När allt kommer omkring välkomnades du till en tom och ren lägenhet när du flyttade in, och det är bara rättvist att du lämnar den lika välstädad när du flyttar ut. Slarvar du med flyttstädningen riskerar du att få betala ersättning till någon som gör det åt dig.

Många människor vet dock inte var de ska börja och vilka speciella områden de måste ta hand om innan de flyttar ut, så jag har tagit fram den här guiden för att hjälpa dig med det. Idag kommer vi att titta närmare på flyttstädning, för att hjälpa dig att bli av med all smutsen och lämna en renare lägenhet bakom dig.

En enkel lösning är att anlita hjäp för din flyttstädning, men det är förstås billigare att göra jobbet själv. Vill du ha en gratis checklista för din flyttstädning?

Men låt oss börja!

Packa först!

Det första du bör göra innan du börjar rengöra är att packa. Detta är helt avgörande, eftersom det kommer att frigöra det utrymme du har att rengöra. Du kommer inte att kunna städa garderoberna och kylskåpet om du inte har tagit ut alla dina saker, så se till att packa innan du börjar rengöra.

När du packar bör du först packa alla de saker du inte behöver. Du bör kanske ha en omgång extra kläder, så att du kan byta när du är klar med all städning (det här är också kläderna du ska resa i). När du är klar med rengöringen tar du en dusch, så se till att du lämnar ett nytt par underkläder, byxor, strumpor och en skjorta. Alla andra kläder kan du packa.

Därefter vill du packa alla andra saker du inte behöver förrän du har kommit till din nya bostad: böcker, lampor, möbler etc.

Du ska inte ta maten ur kylskåpet förrän du börjar rengöra det eftersom det kan bli dåligt. Packa all mat som inte behöver hållas sval, men se till att behålla maten i kylen precis innan du börjar rengöra kylen.

När du väl har packat alla dina tillhörigheter placerar du dem där de inte kommer att orsaka några problem när du städar. Till exempel: dammsug ett tomt hörn i vardagsrummet och lägg alla dina packade saker där.

Damning

Många människor tenderar att tänka på att dammsuga som det första de behöver ta itu med, men det är faktiskt det sista de borde göra, eftersom de flesta smuts faller direkt på golvet och att dammsuga golvet sist kommer att säkerställa att du får med allt damm. Det första du bör göra är att damma. Damma hyllorna där du förvarade dina böcker, borden, köksbänken.

Du får mycket damm med den vanliga dammtrasan eller dammvippan, men mycket kommer också att falla till golvet där du dammsuger senare. Du bör också använda denna möjlighet för att göra alla takhörn rena från spindelnät och andra typer av orena saker som fastnar där inne.

Det är smart att hålla fönstren öppna medan du gör det så att mer damm kan flyga ut den vägen också så att du inte behöver andas in så mycket damm.

Flyttstädning – är du inte så sugen?

Drömmer du också om att få lite hjälp med flyttstädningen? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter flyttstädning och fyller i vad hur stort du bor och om du även vill ha hjälp med flytten. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx och anlita hjälp med flyttstädningen. Det är faktiskt inte så dyrt som man skulle kunna tro.

Klädkammaren

Rengöring av din klädkammare, förutsatt att du har en, är den enklaste uppgiften av alla. Du bör packa alla dina tillhörigheter som du vill ta med dig, lämna till en secondhand och antingen kasta andra saker i papperskorgen.

Saker som gamla tidningar som du inte kastade och inte visste vad du skulle göra med dem hör definitivt till papperskorgen.

Efter att ha tagit hand om det är allt som återstår att göra rent det rummet precis som du rengör alla andra rum. Allt måste verkligen tömmas och rengöras.

Sedan går vi vidare och tittar på hur du rengör köket.

Rengöring av köket

 • Dammsug och torka av golvet.
 • Målade ytor och kakel ska rengöras.
 • Töm alla skåp, hyllor och lådor. Gör rent dem både utanpå och inuti.
 • Avfrosta av och rengör kyl och frys, både invändigt, utvändigt och under.
 • Dra fram spisen och rengör sidorna, väggen, skåpsidor och golv.
 • Om du har spisplattor ska de rengöras både på sidorna och kanterna.
 • Eventuell spishäll ska vara avtorkad och fettfri.
 • Rengör ugn, invändigt samt alla plåtarna och galler.
 • Torka av köksfläkt både in- och utvändigt, rengör även filtret.
 • Rengör skärbrädan
 • Rengör elementen (glöm inte baksidan)
 • Rengör ventiler
 • Rengör diskmaskinen
 • Torka av fönsterbänken och fönsterkarmarna.

Köket är ett av de svåraste områdena att rengöra på grund av spisen och ugnen.

Om din lägenhet har en diskmaskin är det bäst att lägga allt du kan i diskmaskinen och låta maskinen göra jobbet åt dig. Medan detta händer kan du fokusera på spisen.

Spisen kan lätt bli väldigt fet, så det är viktigt att göra rent den. Det finns många sätt att göra det på, och du bör först rengöra spisen med en enkel pappersduk. Fukta sedan en svamp och rengör spisen. Få det torrt med en handduk och använd ett rengöringsmedel för spisar. Du bör gnugga in den med en lite våt svamp och låt den slå sig ner ett tag (högst tio minuter). Det är bäst att låta lösningen få verka lite, för att bli av med alla bakterier och mikrober.

När det har gått ett tag, rengör det med en pappershandduk (du kommer antagligen behöva fler pappershanddukar) och kasta dem i papperskorgen. Du ser att din spis är skinande ren nu, men du bör fortfarande tvätta den med en våt svamp och torka den igen med en pappershandduk.

När du är klar med spisen bör du fortsätta till ugnen. För att rengöra ugnen måste du följa en mycket liknande procedur som med spisen. Du bör ta bort metallstängerna som finns för att hålla plåtar, samt gallret och rengöra dem. Dessa kan vara riktigt svåra att rengöra om du aldrig har gjort det, eftersom mycket fett fastnar på dem. Du kan försöka använda samma lösning som du har använt på din spis, men det är möjligt att det inte räcker om fettet har bränt in i stängerna.

För att göra ren dem bör du köpa en lösning för att göra rent grillar. Eftersom grillar bränns fett i dem i princip varje gång, är dessa lösningar mycket mer användbara för den aktuella situationen. Vad du vill göra är att låta dem ligga en stund i lösningen och gnugga ut fettet med Svinto eller grillrengörare. Detta kommer att ta ett tag och det kommer att kräva mycket ansträngning och kraft.

Men efter ett tag märker du att du faktiskt tar bort allt fett från gallret och att du effektivt rengör dem. När du har fått bort allt fett bör du tvätta dem med diskmedel och en våt svamp. Lägg gallren åt sidan och låt dem torka medan du tar hand om ugnen under tiden.

Det finns många lösningar som är användbara för både ugnar och spisar, och det är bäst att du får den här för att spara lite pengar. Se till att stänga av ugnen innan du rengör den. Detta råd kanske låter dumt, men det finns människor som skadar sig själva genom att försöka rengöra en het ugn! Se till att koppla ur den.

Du bör spruta lösningen över insidan av ugnen och gnugga in den. Det är troligt att fettet inte har bränt fast på ugnens insida så mycket som det har i grillen, så det blir faktiskt lättare än med grillen. Följ samma procedur som med spisen- blötlägg ugnen med till lösning och gnugga in den och vänta en stund för att låta den suga in. Torka sedan av den med pappershanddukar, tvätta den igen med en våt svamp och torka det med pappershanddukar – ugnen ska vara glittrande just nu.

Det är troligt att din diskmaskin är klar med disken nu, så du bör ta ut dem. Du bör rengöra diskmaskinen själv, eller så kan du helt enkelt köpa en tablett som du sätter i den och sätta på ett sköljprogram. Det senare är helt klart ett bättre alternativ eftersom det inte kräver något arbete från dig, men om du insisterar kan du göra det manuellt. Det finns många lösningar för diskmaskiner och principen är ungefär densamma som med ugnar och spisar.

Något som du alltid vill göra rent ordentligt när du städar ditt kök är bänken. Även om det kanske inte verkar så har det lagts mycket mat där och den är smutsig, även om du inte ser det. Använd en vanlig rengöringslösning för att rengöra allt.

De sista sakerna du ska rengöra i köket är att:

Kylskåpet rengörs sist bara för att se till att ingen mat blir förstörd, medan diskbänken tvättas efter att du inte har mer städning att göra.

När vi diskuterar diskbänken (det du kommer att rengöra till sist) är den främsta orsaken igensättning mat. Matrester kastas ofta inte i papperskorgen (som det ska vara) utan tvättas snarare med maten. Detta är dock mycket enklare att rengöra än att försöka fiska ut en tampong från toaletten. De flesta livsmedel är biologiskt nedbrytbara och om den täpps till och inte bryts ned på egen hand (från vatten och naturliga processer) bör du prova kolven.

Detta kommer sannolikt att fungera. Kolven drar ut skräpet och den passerar igenom rören igen, den här gången går helt igenom. Men om det inte gör det (efter flera försök), är det bäst att köpa en kemisk lösning. Du ska hälla den här lösningen i avloppet (enligt anvisningarna på etiketten), och den kommer att lösa upp skräpet snabbt, så att du har ett rent avlopp på nolltid.

Nu ska vi gå vidare från köket till badrummet.

Rengöring av badrummet

 • Se till att de målade ytorna och kaklet är rent.
 • Rensa golvbrunnen och rensa avloppet i handfatet.
 • Gör rent elementen även på baksidan
 • Städa duschkabin
 • Städa badkar (Lossa badkarsfronten och dra ut badkaret lite.)
 • Städa handfat
 • Städa toalett (Även undersidorna och kröken i toalettstolen)
 • Städa ur badrumsskåp.
 • Tvätta fönstren invändigt, utvändigt och i mellan.
 • Torka av fönsterbänken och fönsterkarmarna.
 • Dammsug och torka av golvet.
 • Rengör ventiler

Se till att stänga av tvättmaskinen och koppla ur den om den inte tillhör lägenheten. Ska tvättmaskinen lämnas kvar (om du flyttar från ett hus eller om den tillhör lägenheten) så behöver du göra rent den. Tvättmaskinen rengörs bäst med bakpulver eller vinäger. Se också till att rengöra den på utsidan och flytta den när du dammsuger och tappar golven senare.

När du städar badrummet vill du vänta till sist med att göra rent handfatet.

Vi bör definitivt påpeka att du bör rensa avloppet innan du börjar rengöra allt. När vi diskuterar badrummet kan din toalett och ditt badkar / duschavlopp täppas igen mycket lätt. Hår, nagelklipp, tandtråd och bomullstopps är de vanligaste sakerna rörmokare hittar i avlopp när de kallas för att rensa dem. Du behöver dock inte ringa en rörmokare, eftersom du kan rensa upp de flesta avlopp på egen hand.

Rörmokare rekommenderar att du inte använder kemiska avloppsrenare när du ska rensa avloppet, om det inte är absolut nödvändigt, eftersom de kommer att skada dina rör. Istället bör du använda en kolv eller en orm (inte en riktig orm, men verktyget för att rengöra avloppet, du hittar det i vilken järnhandel som helst). När du använder kolven skapar den ett vakuum som drar ut all smuts och skräp, medan en orm drar ut den fysiskt.

Om du har tagit hand om ditt handfat, badkar och toaletter är det troligt att det inte finns något att rengöra i avloppet. Men ge det några tag med kolven bara för att vara säker. Ibland behöver du inte ens ta ut någonting i sig, men kolven kommer snarare att flytta den och vicka den tillräckligt för att den ska lossna och flytta bort. Som rörmokare säger är det enda som ska gå ner på toaletten nummer 1, 2 och toalettpapper – allt annat hör hemma i soporna.

Rengör först toaletten.

Det finns många rengöringsprodukter för toaletter, och många av dem är faktiskt användbara för toaletter, duschar, badkar, bidéer och till och med handfat. Applicera lösningen på toaletten och på duschen / badkaret, medan du lämnar handfatet, då du rengör den senare.

Så, efter att ha låtit toaletten få stå en stund med rengöringslösningen på, skrubbar du toaletten med en svamp. Först och främst, se till att du bär handskar. För det andra, använd inte samma svamp som du använder för att handfatet eller i köket! Toalettsvampen är endast till för toaletten, och du ska kasta bort den när du är klar. Skrubba toaletten och spola flera gånger. Det är troligt att du kommer att se mycket skum och att du får mycket av det på toalettstolen. Torka gärna det med toalettpapper.

Därefter ska du rengöra duschen. Vissa människor kommer att argumentera för att detta bör rengöras senast eftersom du kommer att duscha när du är klar med allt detta, men en enda dusch kommer inte att orsaka några problem och kommer inte att göra duschen smutsig. Följ samma procedur som du gjorde med toaletten, men kom ihåg att du inte ska tvätta glaset med samma lösning.

Det är väldigt enkelt att rengöra duschen, och när du är klar kommer du att vilja rengöra glaset och spegeln framför diskbänken. Skaffa en spray för glasrengöring och putsa av duschglas, spegel och badrumsfönster med den.

Slutligen, när du har tagit hand om allt detta är det dags att rengöra handfatet. Rengör handfatet på samma sätt som du har rengjort toaletten och duschen, och kontrollera om det finns något hår i avloppet (vanligtvis från rakning eller bara från att hår faller av). Se också till att rengöra alla dina badrumsskåp.

Efter det är du klar med badrummet och det är dags att gå vidare till vardagsrummet.

Rengöring av vardagsrummet

 • Dammsug och torka golven
 • Damma och torka av golvlister, dörrar och fönsterkarmar
 • Rengör persiennerna
 • Rengör elementen (glöm inte baksidan)
 • Torka av fönsterbänken och fönsterkarmarna.
 • Torka av fönsterbänken.
 • Rengör ventiler

Vardagsrummet är sannolikt det rum du tillbringar mest av din tid i, om vi utesluter ditt sovrum. På grund av detta kan många saker både smutsa ner soffan och andra möbler. Har du tur kan du hitta mynt i soffan. Det är inte sällsynt att hitta pengar som ligger mellan soffans kuddar, och innan du flyttar ut, bör du definitivt städa ur soffan. Det är väldigt förargligt när dina flyttfirman kommer plockar ur soffkuddarna för att bära dem separat och de hittar en stor samling mynt och smuts.

När du städar ditt vardagsrum bör du flytta undan möbler så att du kan rengöra under dem.

Därefter ska du flytta till sovrummet, det sista rummet du ska ta hand om innan du avslutar rengöringen.

Flyttstädning av sovrum

 • Dammsug och torka golven
 • Damma och torka av golvlister, dörrar och fönsterkarmar
 • Rengör persiennerna
 • Rengör elementen (glöm inte baksidan)
 • Dammsug och torkar ur garderoberna
 • Klistermärken måste tas bort
 • Torka av fönsterbänken och fönsterkarmarna.
 • Torka av fönsterbänken.
 • Rengör ventiler

Här är det riktigt viktiga att göra här att rengöra sängen. Madrasser, kuddar och täcken transporterar du smartast i sopsäckar. De kan då användas för att lägga emellan möbler och förhindra att de skadas. Samtidigt som sängkläderna ligger väl skyddade så att de inte blir smutsiga. Mycket damm brukar samlas runt bäddmadrasser och på sängramen, så det här kan ta en stund. Du började med att dammsuga rummet, anledningen till det är att det nu är rent på golvet. När du plockar isär sängen kan du ställa bort sängramen och madrasserna i ena änden av rummet. Förmodligen dök det upp mycket damm när du plockade isär sägnen. Så du kan behöva städa det området igen.

Balkong, förrådsutrymmen, garage

 • Städa och sopa rent på balkongen.
 • Förrådet ska tömmas, sopas och städas.
 • Ta med dig alla dina tillhörigheter.

Avsluta rengöringen

Så när du är klar med allt detta är det dags att avsluta rengöringen. Det första du vill göra är att rengöra kylen. Den bästa lösningen för rengöring av ditt kylskåp är att faktiskt äta allt du kan så att du inte har för många saker du behöver ha med dig. Du bör överväga att köpa en kylväska som passar alla saker som finns kvar i ditt kylskåp.

När du tar ut allt detta kommer du också att vilja ta ut alla glashyllorna (eller hårdplast). Rengör dem alla med en våt svamp och ditt vanliga diskmedel. Det är troligt att inget mer än det kommer att vara nödvändigt.

Det är också viktigt att inte stänga av kylskåpet. Många kopplar ur kylskåpet när de lämnar sitt hem ett tag eller om de flyttar, för att de tror att de sparar på el. Vad de verkligen gör är att främja svamptillväxt. Det finns miljontals miljoner mikroorganismer som bor i ditt kylskåp – de kom dit från din mat. Det här är normalt. Kylan i kylen hindrar dem från att utvecklas. När du väl kopplat ur kylskåpet lämnas du dock helt försvarslös och dessa bakterier och svampar börjar utvecklas.

Du kommer att märka mögel på några dagar och en outhärdlig stank som kommer från kylen. Så låt kylskåpet vara på när du flyttar.

Rengör ditt kylskåp med en lösning av varmt vatten och diskmedel, inget mer än det behövs. Gnid in den med en svamp och torka av den med en pappershandduk.

Efter det, returnera alla hyllor i kylen och du är klar.

Rengöring av frysen är en annan sak. När du städar frysen vill du ta ut all mat och lägga den i en kylväska.

Om du har ett frysfack, ett sådant som finns precis ovanpå kylen, bör du smälta all is innan du rengör den. Du ställer bara en skål med kokande vatten där inne eller något annat som är varmt. Se till att stänga av frysen innan du gör detta. Isen börjar smälta, och när den väl har smält kan du rengöra den på samma sätt som du har rengjort ditt kylskåp.

När du är klar, koppla in den igen så är du redo att gå.

När du är klar med ditt kylskåp och din frys bör du gå vidare till att dammsuga hela lägenheten. Se till att få allt – från hörn till hörn. Flytta din soffa, din säng och ditt kylskåp för att få allt. Därefter vill du torka golven. Det tar lite tid för det att torka.

Efter det är du i princip klar. Nu är allt kvar att göra att duscha snabbt och lämna över nycklarna till bostaden till din hyresvärd.

Efter att ha tagit den duschen, se till att tvätta ut badkaret och ta med dig alla dina schampon och duschgrejer.

Det sista som återstår att göra vid denna tidpunkt är att ta ut papperskorgen.

När du flyttar ut från en lägenhet, se till att lämna den i det tillstånd du hittade den i. Det är väldigt oartigt att lämna en röra bakom dig, och du kan också bli ersättningsskyldig om du inte städat efter dig.

Ett tips som mamma, har du småbarn vill du definitivt städa även undersidan av alla bord och se över baksidan på din soffa, torka av tapeterna speciellt bredvid barnens sängar. Där finns det ofta mycket snorkråkor (fast de inte får). Det är otrevligt för flyttgubbarna också att behöva bära möbler där barnen parkerat sina snorkråkor.

Flyttstädning är en vanlig orsak till att köparen och säljaren blir osams

Ofta så skrivs ett överlåtelseavtal mellan säljare och köpare där det framgår hur man ska hantera städningen. Säljaren ska ta med sig allt som inte ingår i köpet. Både bostad, förråd mm ska tömmas och lämnas väl rengjorda. Om man som säljare inte uppfyller dessa villkor kan köparen till exempel anlita en städfirma för att åtgärda problemen.

Att flyttstädningen inte är ordentligt gjord är en vanligt problem och den vanligaste orsaken till att köpare och säljare blir osams.

När man som köpare flyttar in i sitt nya hem, vill man förstås att det ska vara så rent som möjligt. Som säljare måste du antingen sköta städningen själv eller betala någon för att göra jobbet. Säljare funderar ofta på hur noga de behöver städa innan de flyttar. De vill gärna göra så lite som möjligt och komma undan så lindrigt som möjligt. Men det är lite fel tankesätt.

Som säljare bör man istället tänka på att inte förarga köparen genom att lämna bostaden dåligt städad. En köpare som blir arg och besviken för att bostaden inte är ordentligt städad när de flyttar in är mer benägen att även hitta andra fel på bostaden också. (Och komma med ersättningsanspråk mot säljaren)

En flyttstädning är väldigt omfattande, vilket framgår av tipsen på den här sidan. Så om du har svårt att få tiden att räcka till eller känner att du inte orkar städa av någon anledning är ett tips att köpa in städningen. Om du tar hjälp av ett företag med flyttstädningen brukar de flesta städbolag ge garanti på jobbet. Så om köparen av bostaden inte är nöjd med städningen åtgärdar de bristerna. På det sättet vet den som köper in städningen att i alla fall städningen är avklarad. Det är ändå väldigt mycket att tänka på när man byter bostad. Vill du ha fler tips för ditt boende hittar du på: https://www.erikolsson.se/bostadsguiden/tips–rad/

Om du köper en flyttstädning får du göra RUT-avdrag med 50% av arbetskostnaden inklusive moms.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur flyttstädar man?
Rulla till toppen