Hur rengör man kylskåpet?

Kylskåp och frys är de vanligaste hushållsapparaterna och faktiskt produkter som vi har svårt att klara oss utan. Att ha god hygien i kylen är viktigt för din hälsa förstås, men det är också viktigt för driften och livslängden på enheten.

Det finns dagliga, månatliga och årliga åtgärder som man bör göra för att rengöra kylen. De bör rengöras med en blandning av varmt vatten och bakpulver. Det gör man bådfe för att bli av med bakterier och för att eliminera lukt.

För att förhindra lukt, mögel och bakterietillväxt är det viktigt att göra en grundlig rengöring minst två gånger om året och upprätthålla en regelbunden rengöringsrutin varje månad.

Varför rengöra kylskåpet?

Om kylskåpet är överfullt störs cirkulationen av kall luft och då skapas en miljö som är idealisk för utveckling av olika bakterier. Samtidigt kommer det att bli svårare att se matrester eller mat som har gått ut. Med detta riskerar du utvecklingen av farliga bakterier i färska livsmedel som salmonella eller Escherichia coli.

Låga temperaturer i kylskåpet erbjuder också den perfekta grogrunden för bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Det är därför som experter rekommenderar att du inte väntar tills smuts dyker upp, utan rengör kylskåpet regelbundet minst en gång i månaden.

Om du följer detta råd tar det ungefär tio minuter att rengöra hela kylskåpet på lång sikt – eftersom du inte behöver rengöra smutsen som har ackumulerats i sex månader eller mer. Rengöring av kylskåpet en gång i veckan är perfekt eftersom bakterier och andra toxiner ackumuleras ganska snabbt.

Hur rengör du det för att bli av med bakterier?

Först måste allt tömmas så passa på att kasta matrester och kontrollera utgångsdatumet på förpackningar. Ta bort alla avtagbara lådor och hyllor och tvätta dem separat med varmt såpvatten.

Kylskåpets insida är lättast att tvätta med en pasta som du gör av bakpulver och varmt vatten, även om det mesta av smutsen försvinner med bara lite tvättmedel och vatten. För små och knepiga områden är det bäst att använda en gammal tandborste för att rengöra matrester och få bort bakterier ordentligt, och eftersom borsten är mindre än en klassisk svamp kommer du att vara klar tidigare.

Torka slutligen insidan med en ren bomullsduk flera gånger för att avlägsna eventuella rester. Även om det inte är nödvändigt att torka av utsidan av kylskåpet omedelbart, bör handtaget torkas, eftersom det är den plats där de flesta bakterier samlas.

Trots grundlig rengöring är det ibland svårt att bli av med den dålig lukt. Både vinäger och bakpulver är det som bäst tar bort obehagliga lukter, men om du misslyckas finns det några knep. När du har lagt tillbaka allt i kylen, lämna plats för en liten tallrik på hyllan. Lägg några teskedar malet kaffe på fatet och låt det stå över natten. Ett annat sätt är att lägga vit vinäger i en skål med vatten och även låta den stå i kylen.

Om något läcker i kylen, torka av det omedelbart så att fläcken inte torkar upp. Se till att allt du lägger i kylen är rent, torka av burkarna och ketchupförpackningen innan du lägger dem i kylen.

Torka av dörren en gång i veckan och torka av kylskåpet med en trasa fuktad med vatten och en liten mängd rengöringsmedel. Var särskilt uppmärksam på områdena runt handtaget och använd en lämplig spray för ytor av rostfritt stål.

För att ta bort svåra fläckar i kylskåpshyllorna, lägg en handduk blöt i vatten och bakpulver. Lämna dörren öppen och låt dessa delar ligga under vatten i 10 minuter, eller tills fläcken börjar lossna. Upprepa vid behov.

Om du inte har bakpulver kan du använda olja och vinäger. Blanda en halv liter varmt vatten, 200 ml alkoholhaltig vinäger och ett dussin droppar av någon eteriska olja eller färsk citronsaft i en ren sprayflaska. Vinäger har en ganska stark lukt, men citronsaft eller eterisk olja kommer att neutralisera den, så det finns ingen rädsla för att kylen får lukten av vinäger.

Citronsaft hjälper också till att rengöra kylen. På grund av innehållet av citronsyra är den tillräckligt stark för att eliminera bakterier, och dess behagliga lukt är mer än uppfriskande. Blanda lika stora mängder färskpressad citronsaft och varmt vatten.

Det är viktigt att påminna dig om att inte använda tunga kemikalier för att rengöra ditt kylskåp. Överskottet av tunga kemikalier kan inte sugas upp och du riskerar att få det på maten.

Vad är det bästa att rengöra insidan av ett kylskåp med?

För att rengöra ditt kylskåp ordentligt rekommenderar vi dessa rengöringsprodukter och verktyg som du hittar på Amazon.

  1. Mrs. Meyer’s Clean Day Multi-Surface Everyday Cleaner

Denna rengöringsspray kan användas på alla typer av kylskåp. Det är en hygienisk rengöringsprodukt som används för att torka bort smuts. Du sprutar bara insidan av kylskåpet och torkar av det med en trasa utan att skölja.

2. Cerama Bryte Kylrengörare

Denna kylrengörare lämnar en ny doft efter rengöring och förklaras livsmedelssäker. Den är giftfri och tillverkad med biologiskt nedbrytbara ingredienser och till och med flaskan är gjord av återvunnet material. Produkten är utformad för att rengöra spill inne i kylskåpet samt fett, olja och stärkelse.

3. Better Life Natural All Purpose Cleaner

Denna produkt är växtbaserad formulerad för att rengöra allt. Den är gjord av renat vatten, kokosnötaktivt medel och naturligt tensid. Den har inga tillsatta färgämnen eller syntetiska dofter. Det används för att desinficera och förhindra mögel.

4. Deodorizer för kylskåp

För att hålla ditt kylskåp luktfritt rekommenderar vi att du använder en deodorizer för kylskåp. Den är gjord för att ta bort eventuell lukt inom några timmar. De är tillverkade av giftfria material och kan hålla i upp till 6 månader. Den kan ställas var som helst i kylen eftersom de är säkra för mat och doftfria.  

5. Tampico Fiber Dish Brush

För att rengöra ett kylskåp noggrant behöver du en borste för att rengöra områden som är svåra att nå. Även om detta är en diskborste är borsten mycket effektiv vid rengöring av kylen. Den har ett rundat borsthuvud och ett långt handtag, perfekt för rengöring av hörnen. Den är gjord för att klara alla skrubbningsändamål.

Hur kan jag desinficera mitt kylskåp naturligt?

Den första ingrediensen är naturligtvis bakpulver. Bakpulver har avfettande och antibakteriella egenskaper och det är den bästa lösningen för desinfektion. Du kan blanda 3 msk bakpulver med 2 koppar varmt vatten för att få en rengöringslösning. Gnugga insidan av kylskåpet med en trasa och låt den sitta i 5 minuter. Torka av allt med en ren trasa.

Vit vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel. Blanda hälften av en kopp vinäger med 1 kopp varmt vatten. Spraya denna blandning på alla ytor i kylen. Låt den sitta i 5 minuter och torka av den med en ren, absorberande trasa.

Tea tree olja är en organisk produkt som används för desinficering av egenskaper och det gör att ditt kylskåp luktar friskt. Den kan inte användas som en rengöringsprodukt, men den är utmärkt för att eliminera bakterier. Blanda 2 matskedar tea tree olja med 1 kopp vatten och spraya kylskåpets insida. Ta bort överskottet med en ren trasa.

Är mögel i kylen farligt?

Mögel är en typ av svamp som producerar små sporer. De kan innehålla sporer av irriterande ämnen och allergener och är så små att en person kan andas in dem utan att märka det. Vid inandning kan mögelsporer irritera ögon, näsa och hals. Som ett resultat kan hosta, andfåddhet, såväl som allergiska reaktioner uppstå.

Det visas ofta på mörka, varma och fuktiga platser, vilket betyder att ett kylskåp är ett perfekt ställe för mögel att utvecklas. Det finns produkter som är avsedda att förhindra inträngning av fukt, och det finns andra material, färger och beläggningar som är resistenta mot fukt och svampbildning.

Ett enkelt sätt att bli av med mögel från kylskåpet är att använda bakpulver och vinäger. För att ta bort mögel, tvätta kylskåpet noggrant med en fuktig trasa med natron. För att ta bort lukten, torka sedan av kylskåpet med en vinägerlösning och låt det lufttorka.

För att förhindra att mögel uppträder, rengör tätningslisten i kylskåpet. Se till att du snabbt äter upp mat med högt vatteninnehåll. Rengör kondensavloppet regelbundet med små verktyg och förvara maten i lufttäta behållare för hygien.

Ska jag stänga av kylskåpet när jag rengör?

För daglig rengöring, som att torka bort spill, behöver du inte stänga av kylskåpet. Men varje gång du rengör kylskåpet ordentligt bör det stängas av. Om du lämnar den på medan du städar kommer den att blåsa luft och slösa energi.

Du vill att ditt kylskåp ska vara avstängt när du rengör och desinficerar det. Om du använder rengöringslösningar som har varmt vatten kommer det inte att ha samma effekt om du lägger det på kylens kalla väggar. 

Hur rengör man kylskåpet?
Rulla till toppen