Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man kylskåpet?

Kylskåp och frys är de vanligaste hushållsapparaterna och faktiskt produkter som vi har svårt att klara oss utan. Att ha god hygien i kylen är viktigt för din hälsa förstås, men det är också viktigt för driften och livslängden på kylskåpet

Kylskåpets delar behöver rengöras med jämna intervaller. Viss rengöring behöver du göra varje dag, andra en gång i månaden eller en gång om året. Du kan rengöra kylskåpet med hjälp av varmt vatten och bakpulver. Det gör man både för att bli av med baktierer och för att eliminera lukt.

För att förhindra lukt, mögel och bakterietillväxt är det viktigt att göra en grundlig rengöring minst två gånger om året och sedan hålla efter någon gång i månaden.

Varför ska man rengöra kylskåpet?

Om ditt kylskåp är överfullt störs cirkulationen av kall luft, samtidigt som en miljö skapas som är idealisk för baktietillväxt. Samtidigt blir det svårare att se matrester man spiller eller om maten gått ut. Du riskerar att det bildas farliga baktierier så som salmonella eller E. kolibakterier.

För höga temperaturer i kylskåpet erbjuder också den perfekta grogrunden för bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Därför bör du inte vänta tills du ser smutsen, utan rengöra kylskåpet minst en gång i månaden ändå.

Om du följer det rådet kommer det ta ungefär tio minuter att rengöra kylskåpet i fortsättningen, eftersom du inte kommer rengöra smuts som ackumulerats i ett halvår eller mer. Att rengöra kylskåpet en gång i veckan är det ultimata, eftersom bakterier och toxiner kan samlas väldigt snabbt.

Hur städar man för att bli av med bakterier?

Först måste hela kylskåpet tömmas, så passa på att kasta matrester och kontrollera utgångsdatumet på förpackningarna. Plocka ut alla hyllor och lådor och diska av dem med varmt såpvatten.

Kylskåpets insida

Börja med att rengöra kylskpåets insida. Det gör du enklast med hjälp av en pasta av bakpulver och varmt vatten. Du kommer snart upptäcka att den mesta smutsen försvinner efter bara lite skrubbande. För små och svåråtkomliga området kan du använda en gammal tandborste. Det hjälper dig att rengöra kylskåpet från matrester och ta bort baktierier ordentligt. Det är betydligt lättare att använda en tandborste än om du använder en klassisk svamp.

Torka ur kylskåpet med en ren bommulsduk flera gånger för att få bort eventuella rester. Även om det inte är helt nödvändigt att torka av utsidan på kylskåpet så bör du i alla fall torka av handtaget. Det är den plats det samlas flest bakterier.

Trots grundlig rengöring är det ibland svårt att bli av med den dålig lukt. Både vinäger och bakpulver är det som bäst tar bort obehagliga lukter, men om du misslyckas finns det några knep. När du har lagt tillbaka allt i kylen, lämna plats för en liten tallrik på hyllan.

  • Lägg några teskedar malet kaffe på fatet och låt det stå över natten.
  • Ett annat sätt är att lägga vit vinäger i en skål med vatten och även låta den stå i kylen.

Om något läcker i kylen, torka av det omedelbart så att fläcken inte torkar upp. Se till att allt du lägger i kylen är rent, torka av burkarna och ketchupförpackningen innan du lägger dem i kylen.

Torka av kylskåpsdörren en gång i veckan och torka av kylskåpet med en fuktig trasa med vatten och en liten mängd rengöringsmedel. Var särskilt uppmärksam på områdena runt handtaget och använd en lämplig spray för ytor av rostfritt stål.

För att ta bort svåra fläckar i kylskåpshyllorna, lägg en handduk blöt i vatten och bakpulver. Lämna dörren öppen och låt dessa delar ligga under vatten i 10 minuter, eller tills fläcken börjar lossna. Upprepa vid behov.

Om du inte har bakpulver kan du använda olja och vinäger. Blanda en halv liter varmt vatten, 200 ml alkoholhaltig vinäger och ett dussin droppar av någon eterisk olja eller färsk citronsaft i en ren sprayflaska. Vinäger har en ganska stark lukt, men citronsaft eller eterisk olja kommer att neutralisera den, så det finns ingen risk att kylen kommer stinka vinäger sedan!

Citronsaft kan hjälpa till att rengöra kylskåpet. Syran i citronen är tillräckligt stark för att eleminera bakterer. Citron doftar dessutom väldigt gott. Blanda lika stora mängder färsk pressad citron med varmt vatten.

Undvik att använda tarka kemikalier när du ska göra rent kylskåpet. Du vill inte riskera att det hamnar i maten.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Vilket är det bästa rengöringsmedlet för kylskåpet?

För att rengöra ditt kylskåp ordentligt rekommenderar vi dessa rengöringsprodukter och verktyg.

Eco Cléan

Denna rengöringsspray kan användas på alla typer av kylskåp. Det är en hygienisk rengöringsprodukt som används för att torka bort smuts. Du sprutar bara insidan av kylskåpet och torkar av det med en trasa utan att skölja. Läs mer och beställ

Kylskåpsrengörare

Denna kylrengörare lämnar en ny fraish doft efter rengöring. Kylskåpsrengörare med ekologisk alkohol för hygienisk, livsmedelsren och effektiv rengöring. Den tar även bort obehaglig lukt och lätt isbildning i kylskåpet. Läs mer och beställ

Universalrengöring Lemongrass & Orange

Denna produkt är växtbaserad formulerad för att rengöra allt. Den har inga tillsatta färgämnen eller syntetiska dofter. Det används för att desinficera och förhindra mögel. Ecover Multi-Action Spray är en fräsch rengöringsspray som effektivt tar bort fett och smuts på ett miljövänligt sätt tack vare växtbaserade ingredienser. Läs mer och beställ

Deodorizer för kylskåp

För att hålla ditt kylskåp luktfritt rekommenderar vi att du använder en deodorizer för kylskåp. Den är gjord för att ta bort eventuell lukt inom några timmar. De är tillverkade av giftfria material och kan hålla i upp till 6 månader. Den kan ställas var som helst i kylen eftersom de är säkra för mat och doftfria. Läs mer och beställ

Diskborste av naturfiber

För att rengöra ett kylskåp noggrant behöver du en borste för att rengöra områden som är svåra att nå. Även om detta är en diskborste är borsten mycket effektiv vid rengöring av kylen. Den har ett rundat borsthuvud och ett långt handtag, perfekt för rengöring av hörnen. Den är gjord för att klara alla skrubbningsändamål. Läs mer och beställ

Hur kan jag desinficera mitt kylskåp naturligt?

Den första ingrediensen är naturligtvis bakpulver. Bakpulver har avfettande och antibakteriella egenskaper och det är den bästa lösningen för desinfektion. Du kan blanda 3 msk bakpulver med 2 koppar varmt vatten för att få en rengöringslösning. Gnugga insidan av kylskåpet med en trasa och låt lösningen sitta i 5 minuter. Torka av allt med en ren trasa.

Vit vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel. Blanda hälften av en kopp vinäger med 1 kopp varmt vatten. Spraya denna blandning på alla ytor i kylen. Låt den sitta i 5 minuter och torka av den med en ren, absorberande trasa.

Tea tree olja är en organisk produkt som används för desinficering och den kan göra att ditt kylskåp doftar friskt. Den kan inte användas som en rengöringsprodukt, men den är utmärkt för att eliminera bakterier. Blanda 2 matskedar tea tree olja med 1 kopp vatten och spraya kylskåpets insida. Ta bort överskottet med en ren trasa.

Är mögel i kylen farligt?

Mögel är en typ av svamp som producerar små sporer. De kan innehålla sporer av irriterande ämnen och allergener och är så små att en person kan andas in dem utan att märka det. Vid inandning kan mögelsporer irritera ögon, näsa och hals. Som ett resultat kan hosta, andfåddhet, såväl som allergiska reaktioner uppstå.

Mögel växer ofta på varma och fuktiga platser, vilket betyder att ett kylskåp är ett perfekt ställe för mögel att utvecklas. Det finns produkter som är avsedda att förhindra inträngning av fukt, och det finns andra material, färger och beläggningar som är resistenta mot fukt och svampbildning.

Ett enkelt sätt att bli av med mögel från kylskåpet är att använda bakpulver och vinäger. För att ta bort mögel, tvätta kylskåpet noggrant med en fuktig trasa med vinäger. För att ta bort lukten, torka sedan av kylskåpet med en vinägerlösning och låt det lufttorka.

För att förhindra att mögel uppträder, rengör tätningslisten i kylskåpet. Se till att du snabbt äter upp mat med högt vatteninnehåll. Rengör kondensavloppet regelbundet med små verktyg och förvara maten i lufttäta behållare för god hygien.

Ska jag stänga av kylskåpet när jag rengör?

För daglig rengöring, som att torka bort spill, behöver du inte stänga av kylskåpet. Men varje gång du rengör kylskåpet ordentligt bör det stängas av. Om du lämnar den på medan du städar kommer den att blåsa luft och slösa energi.

Du vill att ditt kylskåp ska vara avstängt när du rengör och desinficerar det. Om du använder rengöringslösningar som har varmt vatten kommer det inte att ha samma effekt om du använder det på kylens kalla väggar. 

Relaterade inlägg

Hur rengör man kylskåpet?
Rulla till toppen