Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lagar man en dragkedja?

Är det inte irriterande när du tar på dig dina bästa jeans, eller en perfekt klänning, bara för att inse att blixtlåset är trasigt? Vi står då inför två möjligheter: att kasta bort kläderna eller att försöka reparera den trasiga dragkedjan. Men hur reparerar man ett blixtlås?

Det finns många sätt att reparera en trasig dragkedja och de beror alla på vilken del av dragkedjan som är trasig.

Det finns många saker som kan gå fel med din dragkedja, så det finns mer än bara en lösning för att fixa den. Dragkedjan kan separeras efter att man har dragit upp den, den kan fastna, den kan vägra att hålla sig uppe, dragflärpen kan gå sönder och den kan separeras. Om du har några av dessa problem, oroa dig inte, det finns en enkel lösning för var och en av dem. 

Finns det ett sätt att fixa en trasig dragkedja?

Det finns faktiskt många sätt att fixa en trasig dragkedja. Men innan vi går igenom hur vi fixar blixtlåset, här är hur blixtlåset fungerar.

Dragkedjan består av två linjer som är utrustade med tänder och de är gjorda för att passa perfekt. När du drar blixtlåset uppåt kommer tänderna att ansluta till varandra och bilda ett obrytbart band. 

Det finns ett stopp längst upp på blixtlåset, en liten metallbit på vardera sidan som förhindrar att blixtlåset flyger från änden.

Det finns många anledningar till att blixtlåset är trasigt. Här är vad du kan göra för att fixa blixtlåset.

Dragkedjan separeras efter att man dragit upp den

Om din dragkedja separerar efter att du dragit upp den är det skjutreglaget som orsakerar problemet. Ett skjutreglge är en del som är avsedd att låsa ihop tänderna. Med tiden börjar dessa skjutreglage lossna vilket gör dem mindre effektiva för att hålla tänderna på plats. 

För att åtgärda problemet använder du en tång medan skjutreglaget fortfarande är fäst vid plagget. Det finns två tallrikar på varje blixtlås. Den del av skjutreglaget som fäster vid dragkedjan kallas topplattan och den del av skjutreglaget som vetter mot insidan av plagget är bottenplattan. 

Använd din tång och pressa ihop den övre och nedre plattan för att återställa skjutreglaget till sin ursprungliga, snävare form. Var mycket försiktig, för om du trycker på den för hårt kan det gå sönder. Komprimera plattorna gradvis på vardera sidan om avdragaren tills de sitter rätt.

Dragkedjan sitter fast

Mycket ofta kommer blixtlåset fast. För att fixa det, börja med att kontrollera om det är något som sitter fast i blixtlåset, till exempel ett annat tyg, fodret eller några fibrer. Om du kan, försök att ta bort hindret för hand. Om föremålet som har fastnat inte rör sig, försök att dra ut det som blockerar föremålet med en pincett. 

Om ditt blixtlås fortfarande inte rör sig, försök använda en blyertspenna för att täcka tänderna som omger stoppet med en lätt grafitbeläggning. Detta fungerar som ett smörjmedel för att hjälpa den att glida jämnare. Om det inte hjälpte, använd lite diskmedel och försök flytta tänderna upp och ner. 

Om penna och diskmedel inte hjälpte, försök använda vaselin. Använd en bomullstops och smeta på ett tunnt lager vaselin. Använd sedan topsen för att smörja vaselin på dragkedjans tänderna som omger stoppet. Vaseline kan hjälpa till att ta bort alla mindre föremål som sitter fast i blixtlåset. 

Dragkedjan stannar inte

Om din dragkedja inte stannar uppe betyder det vanligtvis att tänderna antingen har lossnat eller slitits bort. Inspektera dragkedjan noggrant för att se om någon av tänderna inte är i linje. Om så är fallet, använd en tång för att långsamt böja dessa tänder till sin ursprungliga position. 

Om dragkedjans tände ser hela ut är det troligt att din dragkedja fortsätter att falla eftersom tänderna är slitna. Försök i så fall måla tänderna med ett nagellack. Detta kommer att göra tänderna tjockare och potentiellt återställa din dragkedja till dess tidigare funktion. Om ditt blixtlås fortfarande inte stannar upp efter ett lager nagellack, försök lägga till ytterligare ett eller två lager. Se till att du låter varje lager torka helt innan du går över med ett nytt lager nagellack. Om du inte gör det blir tänderna klibbiga och grova.

Du har provat allt och dragkedjan kommer fortfarande inte att stanna uppe. Och nu då? Du kommer antagligen att behöva byta ut den helt. Fram till dess kan du fixa det under en kort tidsperiod. För att göra det, mata in ett gem i slingan på skjutreglaget, haka den andra sidan av gemet över knappen eller spänn fast som blixtlåsets övre del för att hålla det hela på plats.

Dragstroppen i dragkedjan är trasig

När dragstroppen har dragits av är det oerhört svårt att använda ett blixtlås. Men det är det enklaste blixtlåsproblemet att fixa. Du kan förvandla en nyckelring eller en gem till en ny stropp. För bara genom den i öglan på skjutreglaget så fixeras den.

Hur gör man för att blixtlåset inte ska gå sönder

Även om du kan fixa eller byta ut varje blixtlås är det lättare att förhindra att blixtlåset går sönder än att behöva fixa det så ofta. 

Det bästa sättet att förhindra att dragkedjan går sönder är att se till att du inte använder för mycket kraft när du öppnar eller stänger den. Använd stadiga och konsekventa drag för att styra skjutreglagen upp och ner i blixtlåset.

En annan sak att se upp för är om blixtlåset är för hårt. Om du försöker stänga en för fylld väska eller om dina kläder är för små är det möjligt att blixtlåset spänns om det är för mycket tryck som drar isär tänderna. När det är mycket motstånd som glider blixtlåset stängt är det ofta ett tecken på att, även om du lyckas stänga den, kommer blixtlåset därefter att gå sönder.

Kom ihåg att blixtlås i en klänning är ofta ett jobb för två personer. Du behöver ofta en person för att hålla plaggets sidor nära varandra och en annan för att dra upp blixtlåset medan du är noga med att blixtlåsens tänder inte blir böjda eller trassliga. När du försöker dra upp bllixtlåset själv, bakom din rygg, kan du inte se vad som händer och du kommer mer sannolikt att få det ur spår och böja några tänder på vägen.

Det finns ett speciellt dragkedjesmörjmedel som du kan köpa så att du kan smörja upp blixtlåset innan du drar det. Du kan också använda en vanlig tvål eller ett läppbalsam för detta ändamål. 

Dragkedjor i metall är vanligtvis starkare och mycket lättare att böja på plats. När tänderna på en blixtlås av plast böjs snäpper de bara direkt. Det är därför du bör överväga att byta ut alla dina plastblixtlås mot metallblixtlås på alla kläder som betyder mycket för dig eller som du kommer att ha på dig mycket. 

När dragkedjans delar inte riktigt går i varandra

Om du vill spara din klänning, jeans, ett tält eller jacka och inte vill byta ut blixtlåset så här gör du det.

Du behöver en tång. Om dragkedjan förstörs eller är gjord av plast måste du skaffa en ny. Du kan köpa en online till ett mycket bra pris. 

Börja med att ta bort metallpluppen längst upp på dragkedjan, som ligger på samma sida av dragkedjan som där dragstroppen/dragskon sitter. 

Dra sedan bort dragskon.

Om dragkedjan är gjord av metall, försök få tillbaka dragskon i sin ursprungliga form med tång. Om dragskon är gjort av plast måste du skaffa en ny, eftersom den antagligen går sönder om du försöker böja den med tång. Se till att du får en som är av samma storlek som originalreglaget för blixtlås.

Sätt sedan tillbaka dragskon. Det kan ta ett tag, så ha tålamod.

Slutligen, sätt tillbaka metallgrejen högst upp med hjälp av tången.

Hur fixar du en dragkedja som är trasig på ena sidan?

Det händer ofta att blixtlås separeras. Så här fixar du en dragkedja som är trasig på ena sidan.

Börja med att inspektera dragskon. De flesta gånger när blixtlåset separeras och inte går ihop igen när du drar upp så den som är skadad. 

Återställ sedan eventuella uppenbara problem, som böjda tänder i blixtlåset. Böjda tänder gör att blixtlås separeras. Använd tång för att räta ut dem. 

Pressa ihop dragskon med en tång. Det gör att öppningen inuti dragskon blir mindre och drar rätt igen. Se till att du inte gör den för liten eftersom det gör det svårt att öppna och stänga dragkedjan.

Hur fixar du en trasig dragkedja på en klänning?

För att fixa en trasig dragkedja på en klänning måste du börja med att ta bort den och sprätta upp sömmarna. Använd en sprättare för att försiktigt lossa sömmen, samtidigt som du håller tyget stramt. Fortsätt sprätta till hela dragkedjan är loss.

Använd sedan en tillfällig söm för att hålla ihop sömmarna medan du arbetar den nya blixtlåset på plats. Vänd klänningen inifrån och ut och dra ihop de två sömmarna tills de rör vid varandra. Använd sedan en trockelsöm (raksöm med långa stygn) för att skapa en tillfällig söm. Tänk på att du bör använda en tråd som har en annan färg än klänningen så att du enkelt kan ta bort den när du är klar. Gör stygnen så stora som du vill för den här delen eftersom du bara använder dem för att tillfälligt hålla ihop de två sömmarna. För att säkra denna söm ytterligare kan du placera nålar längs sömlinjerna.

Lägg sedan din ersättningsdragkedja över de nyligen sydda sömlinjerna i din klänning och sätt den i linje med veck. Eftersom klänningen är ut och in, lägg blixtlåset neråt, så att blixtlåsfliken och dragkläppen är vända nedåt.

Använd den tråckelsömmen igen för att fästa den nya dragkedjan på klänningen. Du kan använda samma slags teknik som du gjorde i början. Detta är en mycket viktig del av processen, eftersom du vill att den nya dragkedjan ska placeras perfekt på din klänning som den var tidigare, så ta dig tid att verkligen göra det här rätt.

För att hålla din nya dragkedja på plats och hålla den fäst vid klänningen permanent måste du använda en symaskin. Se till att du lägger den nya dragkedjan perfekt i symaskinen.

Styr längs sömlinjerna som du vill sy och var försiktig så att den hålls så rak som möjligt. Det här är den svåraste delen, så ta dig tid för att verkligen få det rätt och snyggt. 

Slutligen måste du ta bort tråckelstygnen och klippa bort och lösa trådar.

Dolda blixtlås

Men tänk om din klänning har en osynlig dragkedja? Dragkedjan har mindre tänder som gör den osynlig för blotta ögat och är svårare att hantera.

Det finns två saker som kan gå fel med denna typ av blixtlås. 

Om sömmen har separerats måste du fixa den från botten. Börja med att ta isär de två sömmarna och ta bort dragskon genom att skjuta den hela vägen från tyget.

Klipp sedan av bottenstoppet på båda delarna av dragkedjan och fäst dragskon igen genom den övre slitsen upp till första tanden. Upprepa samma sak för den andra sidan. Dra sedan dragskon mot dig och dra de två delarna av dragkedjebandet bakom skjutreglaget i motsatt riktning.

Det kommer få dragkedjan att haka rätt igen och fungera som det gjorde tidigare. Slutligen måste du skapa ett nytt bottenstopp så att dragskon inte kan glida av klänningen. För att göra det, använd ett lödkolv för att smälta ett litet område av tänderna längst ner och detta skapar en stopppunkt för skjutreglaget. Eller sy förhand så att det bildas en tjock bulle av tråd som dragskon inte kan ta sig över.

Om dragskon har fallit av blixtlåset, måste du ta bort det övre stoppet som hindrar dragkedjan från att glida av. Ta bort toppstoppet och ett par tänder med tång så att du har tillräckligt med utrymme för att fästa reglaget igen.

Ta sedan sedan dragskon och skjut den på båda remsorna på blixtlåset. När den väl är på plats högst upp på tänderna ska du använda samma teknik som tidigare och dra i ändarna på blixtlåset i motsatta riktningar. Dragkedjan ska sedan skjutas tillbaka på plats och fästas på tänderna igen.

Slutligen måste du göra ett nytt toppstopp. Du kan du göra det genom att ta ett lödkolv och smälta några av tänderna längst upp på båda remsorna på blixtlåset. Detta skapar ett stopp för skjutreglaget så att det inte kan falla av igen. Eller så syr en tjock bulle av tråd där för hand.

Hur lagar man en dragkedja?
Rulla till toppen