Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lagar man jeans?

Vi har alla varit där. Våra favoritjeans går hål i och vi vet inte vad vi ska göra. Ska man kasta bort dem eller försökea fixa dem? Du vet inte om du hittar ett nytt par som passar dig perfekt som dessa gjorde. Om du bestämmer dig för att fixa dem bör du veta hur du gör det. Hur reparerar du jeans?

Det finns många sätt att reparera jeans. Några enklare metoder är att använda tyglim eller tygplåster. Den mest hållbara metoden för att fixa dina trasiga jeans är att sy.

Det spelar ingen roll om du vet hur du syr, eftersom det finns många metoder för att fixa jeans. Varje metod för att reparera dina jeans ger dig olika utseende.

Hur fixar du trasiga jeans utan att sy?

Om du inte vet hur du syr eller inte har en symaskin, oroa dig inte, du kan fortfarande fixa dina jeans. 

För att fixa dina jeans kan du använda en tyglapp. Du kan välja mellan de som har samma färg som dina jeans, eller så kan du välja en dekorativ tyglapp. 

Ett annat sätt att fixa dina jeans utan att sy är att använda tyglim. Var uppmärksam på vilket lim du ska köpa för att fixa dina jeans, eftersom det finns många olika typer.

Dessa två metoder är inte särskilt slitstarka, eftersom limet troligen kommer att lösas upp efter några tvättar.

För något mer permanent kan du istället lära dig att gilla det trasiga utseendet. Om dina jeans går söndr på framsidan är det ett utmärkt tillfälle att förändra utseendet på dina jeans. Trasiga jeans är mycket populära nuförtiden och du hittar dem i vilken klädaffär som helst. De är ofta ännu dyrare än vanliga jeans.

För att få dina jeans att gå från förstörda till coolt trasiga behöver du en sax och lite sandpapper och en plan yta. Om du inte har sandpapper kan du använda en parmesanrivare. 

Börja med att placera dina jeans på en plan yta, helst ett bord. Beroende på var hålet på dina jeans är, ta sedan ett litet föremål och placera det inuti jeansen i det området för att förhindra att du råkar riva på båda sidor av jeansen.

Ta sandpapper eller ostrivare och börja mjuka upp området kring skadan eller hålet i dina jeans. Denna teknik gör att du får ett fransigt och slitet utseendet. Om du hellre vill förlänga hålet eller riva så gör det!

Ta saxen och börja klippa bort lösa fibrer i jeansen i det område du just gick över. Nu börjar du se utseendet på på jeansen. Ta trådarna när de är synliga och var kreativ genom att dra dem i olika riktningar. Se till att dra ut fler trådar om du vill ha ett större hål och färre om du vill ha en mer subtil effekt.

Du kan också förvandla dina trasiga jeans till shorts. Den här metoden fungerar bara om hålen är på jeansens bendel. 

För att förvandla dina jeans till shorts behöver du ett måttband, en tygmarkör och en bra sax. Bestäm hur kort du vill att de ska vara. 

När du har bestämt dig, använd tygmarkören för att markera den plats du vill klippa upp till. Du vill ha ytterligare några centimeter utöver det om du bestämmer dig för om du vill ha sliltna kanter eller en sydd fåll.

Klipp sedan helt enkelt där du gjorde märkena. Detta kan vara slutet på förändringen, eller så kan du ändra dem lite mer.

Om du är ute efter en sliten kant, använd sandpapper eller ostrivare för att mjuka upp trådarna och sedan ta ut trådarna. 

Om du gillar upprullningsutseendet, rullar du upp varje ben när du är klar med att klippa jeansen till rätt längd och viker dessa rullar vid sidan för att hålla dem på plats. 

Kan du använda tyglim på jeans?

Det enklaste sättet att reparera jeans är förmodligen att använda textilim. Om du har undrat om du kan använda textilim på dina jeans är svaret ja. 

När du använder textillim för att fixa dina jeans behöver du också en lapp av denim som liknar dina jeans. Du vill inte att lappen ska vara för synligt.

Se till att du följer anvisningarna på limmet eftersom du måste ha en ordentlig mängd lim både på lappen och på jeansen för att fixa dem. 

För att lyckas reparera dina jeans med lim måste du välja rätt. Du vill få ett textillilm som är permanent och vattentåligt. Köp ett textillim som kommer i ett rör eller en flaska med en liten nålnos, eftersom de förhindrar att det kladdar över allt och hjälper dig att vara exakt. Se till att limet är transparent. 

Skaffa ett flytande textillim och lägg bara ett tunt lager av det eftersom textillim kan göra denim lite stel.

När du har applicerat limet, låt det torka tillräckligt länge innan du användeer dina jeans igen. Tvätta dem inte direkt, utan ge limet en chans att fästa vid fibrerna.

Tänk på att du måste rengöra dina jeans innan du limmar dem, eftersom limet inte fungerar om dina jeans är smutsiga. 

För att se till att du inte klistrar ihop något som du inte ska limma. Vänd dina jeans ut och in, placera en bit kartong mellan hålen och den andra sidan av jeansen.

Det är möjligt att du av misstag spiller lite lim på fel del av jeansen. Om jeansen är vita kan du försöka få bort limmet med en nagellackborttagare. Ett annat sätt att få bort det är med ångvärme, men det tar mer tid. Du kan prova att blanda 2 delar bakpulver och en del kokosnötolja. Sprid den på med en tandborste på det drabbade området och skölj med flytande tvål. Tvätta dem. 

Hur lappar man jeans?

Det näst enklaste sättet att reparera dina jeans är genom att lappa dem. Du kan köpa denimfärgade lappar i butikern. De är väldigt praktiska eftersom de har ett lim på baksidan av dem. Du kan reparera dina jeans genom att helt enkelt hålla lappen ovanpå hålet och stryka över dem.

Den största nackdelen med att använda färdiga tyglappar för att reparera dina jeans är att det inte är en permanent lösning. Limmet slits ut efter några tvättar. En annan nackdel är att det kommer att vara uppenbart att dina jeans reparerades.

För att reparera dina jeans med en färdiga tyglappar, håll lappen uppåt över hålet så att den överlappar minst 1 cm runt hela hålet. Stryk över dem, använd rätt värme för denim, och använd lite tryck för att fixa det ordentligt. 

Kan du lappa jeans på insidan?

Om du undrade om du kan lappa dina jeans inifrån är svaret ja. Beroende på vilken metod du bestämmer dig för kommer du att behöva lite tråd som matchar dina jeans, mellanlägg, saxar, en jenaslapp, en symaskin och en strykbräda och strykjärn. 

Om hålet i dina jeans är litet är en lapp den enklaste lösningen. Eftersom du använder en denim lapp och påstrykbart mellanlägg, fäster du lappen från dina jeans.

För smala revor kan du laga hålet för hand. Det kräver minimala sömnadskunskaper för att göra detta. En blindstygn rekommenderas eftersom det gör att hålet försvinner och stygnen är svårare att se när du är klar. 

Börja med att klippa bort några av de slitna delarna men inte tyget. Börja 1,5 cm från höger kant av hålet genom att trä nålen från jeansens insida till toppen. Gör vertikala stygn och gör dem långsamt större tills de är på hålets höjd. Dra i tråden för att göra den osynlig.

Om du kan sy så kan du använda en symaskin för att reparera dina jeans inifrån.

Hur fixar man trasiga jeans?

Den bästa, mest hållbara och mest permanenta metoden för att fixa trasiga jeans är med en symaskin.

För den här metoden, hitta ett bit jeanstyg i samma färg som dina jeans.

Steg 1: Klipp rent hålet i dina jeans genom att klippa bort lösa trådar från hålet. De gör ingen nytta när du ska reparera hålet sedan.

En annan sak du kan göra är att vända under de sönderrivna kanterna till baksidan. På det sättet blir trådarna inte synliga.

Steg 2: Vänd dina jeans ut och in. Håll lappen du har klippt med framsidan nedåt på hålet.

Steg 3: Fixa det. Du har många alternativ, du kan bara tråckla fast lappen där med några stygn, eller sy runt om kanten på lappen för att fästa den. Dessa stygn tar du bort sedan när du sytt fast lappen riktigt. Men de hjäper till att hålla lappen på plats.

Eller så kan du använda ett mellanlägg. Det är ett tunnt blad du lägger mellan tygerna. När du sedan stryker på tyget med ett strykhjärn smälter det här mellanlägget ner och tygerna limmas ihop.

Steg 4: Vrid jeansen åt rätt håll igen. Du kommer att sy på framsidan av jeansen.

Steg 5: Se till att trä din symaskin med en tråd som liknar jeansens färg.

Steg 6: Sätt jeansen i symaskinen och sy med raksöm eller sicksackstygn.

Steg 7: Kom ihåg att göra stygnen i den riktning originalväven är vävd.

Hur fixar du jeans som är trasiga mellan benen?

För att fixa jeans som har gått sönder mellan benen behöver du pressarfot gjord för stoppning eller en broderifot, bomullsmellanlägg och några trådfärger för att matcha färgen på dina jeans.

När du använder en stoppningsfot är det lättare att se vad du gör, men du kan också försöka använda den vanliga pressarfoten. Mellanlägget hjälper till att stabilisera och stärka det försvagade området. Om du har många trådfärger att välja mellan så lägg ut trådarna på tyget och försök hitta den som matchar denimens ursprungliga färg tillsammans med eventuell blekning.

Denim har bara två riktningar, som är den vertikala tråden, även känd som varp, och en diagonal tråd, även känd som inslag. Eftersom du förmodligen lagar en horisontell rispa vill du först arbeta i varptrådarna och sedan väva in några diagonala trådar för att avsluta. Om detta är väldigt nytt för dig, håll din reparation upp till ljuset för att se vilka trådar som saknas. Då blir det lättare att komma underfund med hur du ska lösa uppgiften. Du kommer också att se hur stor lagningslapp du behöver. Lappen behöver täcka hela hålet och lite till. Mellanlägget ska vara av samma storlek som lagningslappen. Lappen behöver vara större än hålet eftersom du vill börja sy en bit utanför, för att lagningen ska hålla.

Pressa fast mellanlägget med ett hett strykjärn i 20 sekunder. Stryk utan att använda ånga.

Trä symaskinen med passande trådfärger. Innan du börjar sy kan det vara bra att testsy på en provlapp, så att du vänjer dig vid hur symaskinen beter sig och för att se hur resultatete ser ut.

Sy upp och ner och från vänster till höger med trådriktningen som din guide. I det här skedet vill du undvika att flytta för mycket diagonalt. Tänk dig att du byter ut de saknade eller trasiga trådarna och se till att du fortsätter långt över och under ditt hål för att blanda saker så mycket som möjligt.

Varannan minut tar du ditt arbete till ett fönster för att se hur det går. Om du lagar stretchdenim, kommer du att märka att sömmarna kan förvränga tyget eftersom du i huvudsak gör stretch denim till icke-stretch med dina sömmar. 

Tänk på att det är väldigt lätt att bli lurad och råka laga för mycket här. Det är bättre att stanna och se om du verkligen behöver mer än ångra det senare.

När du väl är nöjd med hur ditt första lager blev, kan du välja en mörkare eller ljusare nyans för att fungera i diagonalen. Lägg en tråd eller två över arbetet för att få en känsla av effekten.

När du arbetar med den lite mörkare färgen på diagonalen, ge dina jeans en press med lite ånga som hjälper till att integrera trådarna.

Du kan känna dig stolt! Du har nu lyckats rädda dina sköna favoritjeans och dessutom sparat en slant.

Källor

https://www.thecreativefolk.com/patch-pants-inside/

https://www.manmadediy.com/2651-the-diy-tailor-an-easy-way-to-fix-holes-in-your-jeans-and-other-garments

https://www.gq.com/story/the-best-way-to-fix-your-ripped-jeans

Hur lagar man jeans?
Rulla till toppen