Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur bleker man jeans? En steg-för-steg-guide!

Hur bleker man sina jeans

När du är trött på alla gamla jeans i din garderob, är blekning av dem ett genialt sätt att blåsa nytt liv i dem. Medan mörka jeans kan ge ett formellt utseende kan de ibland bli lite tråkiga. Att fräscha upp din garderob med bleka jeans är ett roligt sätt att hitta din egen stil utan att behöva spendera tusentals kronor.

Vanligtvis försöker människor hitta ett sätt att göra sina jeans mörkare, inte ljusare. Så ibland kan det bli lite förvirrande när du försöker blekna dina jeans. Inga bekymmer dock! Att bleka dina jeans är ett enkelt projekt som är lätt att genomföra. Det tar bara några timmar att förvandla dina jeans till ett par ljusa jeans du kommer att älska.

Lyckligtvis finns det flera sätt att snabbt bleka dina jeans med hushållsartiklar. I den här artikeln kommer vi att ge dig en steg-för-steg-guide om hur du kan bleka dina jeans. Så luta dig tillbaka, koppla av och läs vidare för att ta reda på mer. Detta kommer säkert att vara en insiktsfull läsning för dig! Håll dig kvar för mer.

Blek dina jeans med blekmedel

Om du har ett par mörka jeans som du vill få ljusare, är det kanske det bästa alternativet att bleka dem. Att bleka dina jeans kan också ge dem en mjuk och sliten känsla. Du kan bleka dina jeans till önskad nyans och undvika att bränna hål i dina jeans genom att noggrant övervaka blekningsprocessen och vidta försiktighetsåtgärder.

Att bleka dina jeans är en lätt uppgift och tar inte så lång tid. Det tar bara cirka 15 minuter! Det finns dock några försiktighetsåtgärder som du bör vara medveten om innan du kan börja göra detta:

 • Det kan skada tyget– Blekmedel är en superstark kemisk lösning och därför kan det skada dina jeans, särskilt om den har en syntetisk blandning (polyester eller rayon istället för säg bomull). Tyget kan bli tunnare och mjukare. Nackdelen är att det lätt kan rivas eller slitas ut efter en tid.
 • Du bör vidta försiktighetsåtgärder– Du måste vara försiktig när du arbetar med blekmedel eftersom det kan bränna din hud. Det är bra att bära städhandskar och vara försiktig när du hanterar jeansen, så att du inte skadas. Bär också kläder som du inte skulle ha något emot att skada om blekmedlet skulle komma på dina kläder.
 • Det kan förändra tygets egenskaper– Blekmedel kan ändra tygets egenskaper beroende på jeansens sammansättning. Oavsett om det är 100% bomull eller syntetisk blandning, kan tyget reagera annorlunda på blekmedelslösningen. Om dina jeans är stretchiga kan blekning skada jeansens stretchegenskaper så att de kanske inte passar lika bra efter blekning.
 • Ojämnt resultat– Om du inte är försiktig när du blöter jeansen i blekmedelslösningen kan färgen bli fläckig och ojämn. Blekmedel börjar verka snabbt så att du måste vara uppmärksam medan du arbetar, så att dina jeans får det blekta utseende du vill ha. Om det är första gången du bleker, börja aldrig med ditt absoluta favoritpar. Testa först med att bleka ett par som inte är dina favoriter.

Steg 1: Välj rätt jeans för att bleka

Det är bäst att välja ett par jeans som inte har hål eller är elastiska eftersom blekmedel kan förstöra stretchen och fräta bort i hålkanterna. Du kan kontrollera elasticiteten genom att titta på märkningen på dina jeans. Om dina jeans är stretchiga, prova någon av de andra metoderna som vi kommer att diskutera senare i den här artikeln.

Steg 2: Lägg tidningar för att skydda underlaget och använd handskar och skyddsglasögon

Många underlag blir fläckiga av blekmedel, särskilt textilier så som mattor. Så innan du börjar bleka, lägg ut tidningar för att täcka det område som du ska vara på.

Bär också diskhandskar och en långärmad skjorta för att täcka din hud. Detta förhindrar att du blir bränd. Om du inte gör detta kommer dina händer att sticka i slutet av detta projekt.

Du bör också överväga att använda skyddsglasögon för att skydda dina ögon, men du kan också använda vanliga glasögon eller till och med simglasögon.

Steg 3: Byt till kläder som du inte är rädd om

Bär kläder som du inte är rädd om, som gamla t-shirts och svettningar. Du kan också bära ett förkläde om du föredrar det.

Steg 4: Välj ett väl ventilerat område att arbeta på

För att undvika inandning av gaser bör du välja ett område som är väl ventilerat och luftat. Att andas blekmedel orsakar inte nödvändigtvis negativa hälsoeffekter, men det kan göra att vissa mår dåligt. Om du känner dig yr eller svag bör du lämna området omedelbart.

Blanda aldrig blekmedel med andra kemikalier eller hushållsprodukter. Vissa kemikalier, som ammoniak eller alkohol, skapar giftiga ångor om de blandas med blekmedel.

Steg 5: Fyll en balja eller ett badkar med en del blekmedel och en del vatten

Det är möjligt att blanda ditt blekmedel i en hink, men att blanda i ett badkar är förmodligen en bättre idé eftersom det är lätt att ventilera badrummet. Du bör undvika att få en lösning med för hög koncentration av blekmedel. Även om du kan få snabbare resultat kommer lösningen att vara frätande och mer benägen att bränna hål i tyget på dina jeans.

Dina jeans ska vara helt nedsänkta i lösningen så se till att du har tillräcklig mängd vätska.

Steg 6: Få dina jeans fuktiga i normalt vatten

Du får det bästa resultatet om du fuktar dina jeans i vanligt vatten innan du lägger dem i lösningen. Detta beror på att blekmedel fungerar bäst på fuktiga kläder. Du bör därför köra dina jeans under kranen eller blöta dem i diskhon innan du börjar. Bara ett snabbt dopp räcker.

Steg 7: Sänk dina jeans helt i blekmedelslösningen

Sänk ner dina jeans helt i blekmedelslösningen. Se till att blekmedlet når alla delar av dina jeans, så att det inte blir fläck. I ett badkar är det bästa alternativet att lägga dina jeans platt längs badkarets botten. Om inte, kan du behöva vända jeansen ibland för att se till att den bleknar jämnt.

Steg 8: Titta och vänta

Kontrollera jeansen varje halvtimme för att se om de har nått önskad nivå av blekning. Du kan ta ut dem efter 30 minuter om du är ute efter en subtil blekning. Om du vill ha dem ännu blekare kan du behöva vänta ett par timmar. Dina jeans kommer att se lite mörkare ut när de är våta, så ta ut dem lite innan det är den färg du vill ha.

Steg 9: Ta ut dina jeans från blekmedlet och tvätta dem

Skölj dina bleka jeans i kallt vatten. Efter detta, fortsätt att tvätta dem i din tvättmaskin på en låg temperatur. Du bör inte köra dem tillsammans med några andra kläder eftersom det återstående blekmedlet i jeansen kan fläcka de andra kläderna. Använd inte tvättmedel eller sköljmedel eftersom de kan gulna dina jeans. Lufttorka dina jeans genom att hänga ut dem för att torka. Lägg dem inte i torktumlaren eftersom den intensiva värmen också kan orsaka att jeansen blir gulfärgade. .

Kontrollera färgen när dina jeans är torra. Om du inte är nöjd med blekningen, upprepa ovanstående process tills de är din perfekta färg.

Om du aldrig har blekt jeans förut är det bättre att experimentera först. Du kan experimentera med ett gammalt par jeans eller en lapp med jeansmaterial. Prova ditt blekmedel på någon av dessa innan du applicerar den på dina favoritjeans. Detta ger dig en bättre känsla av hur blekmedel bleker jeans och om din lösning är för stark.

Om du vill påskynda blekningsprocessen kan du! Så här:

 • Bär dina jeans i några dagar utan att tvätta dem – Om du kan bära dem en hel dag. Dina jeans bleknar snabbare när det blir mer friktion.
 • Efter några dagar, tvätta jeansen i tvättmaskinen med varmt vatten. Häng dem i solljus för att torka. Resultatet blir lite blekare.

Sammantaget är blekning den mest populära metoden för blekning av jeans. Det är också det mest effektiva och därför rekommenderar en hel del människor det. Problemet är att det vanligtvis är lätt att göra fel första gången. Du bör därför vara extra angelägen och försiktig. Följ tipsen ovan så kommer det att gå bra!

Hur kan jag bleka mina jeans utan blekmedel?

För dig som inte väljer blekmedel för att bleka jeans har vi några goda nyheter för dig. Lyckligtvis finns det flera andra sätt att bleka jeans som inte innebär blekmedel och alla dessa är superlätta att göra. Man kan till och med gå så långt som att hävda att dessa metoder är mycket enklare.

Tja, utan vidare, här är andra sätt du kan bleka dina jeans utan att behöva använda blekmedel.

Använda varmvatten och tvättmaskin

Inte alla av oss har lust att använda blekmedel för att bleka jeans. För det mesta är att använda blekmedel en komplicerad process och ibland kan det kännas lite omständligt. Det är därför den här metoden är betydligt lättare. Det är superenkelt och kräver ingen ansträngning alls. Den enda haken är att du måste upprepa proceduren ett par gånger för att uppnå önskad blekning på dina jeans, vilket kan ta månader.

Denna metod utnyttjar det faktum att jeans bleknar naturligt efter att ha använts och tvättats i ett par månader. Detta beror på friktion som orsakas när jeansen gnuggas mot stolar, bilsäten och andra föremål när du bär dem.

Det är inte det mest effektiva sättet att blekna dina jeans, men den här metoden kan hjälpa dig att få en ljusare ton utan att utsätta dina jeans för starka kemikalier.

Så här gör du:

När du är hemma, bär dina jeans ut och in. Friktionen mot dina ben hjälper dig att bleka snabbare. Denna metod är långsammare än blekning men det är bra för ett subtilare resultat. Du bör ha tålamod med denna metod. Ignorera skratten från dem du lever tillsammans med när du bär jeansen ut och in.

Lägg dina jeans i tvättmaskinen. Slå på varmcykeln. Det varma vattnet hjälper färgämnet i dina jeans att bryta ner. Observera att tvätt i varmt vatten kan krympa vissa jeans. Om taggen på dina jeans säger att du ska tvätta dig kallt, försök inte den här metoden. Det tar några tvättar för att dina jeans börjar blekna. Fortsätt upprepa processen tills du är nöjd.

När du är klar, häng dina jeans för att torka i solen. UV-ljuset från solen hjälper också till att bryta ner färgämnet. Du kan också lämna dina jeans ute i ett par dagar. Om jeansen inte bleknar tillräckligt kan du tvätta dem igen och sedan torka dem i solen.

Att använda kaffe

För vissa kan det verka som för mycket. Men sanningen är att det faktiskt fungerar! Naturligtvis har kaffe sura egenskaper som kan hjälpa till att bryta ner färgämnet i dina jeans. Tro det eller inte, kaffe kan få dina jeans att blekna snabbt. Följ dessa enkla steg för att bleka dina jeans med kaffe.

 • Ta en handfull kaffebönor. Gröna bönor är bäst för detta jobb men rostade kaffebönor fungerar också bra.
 • Gnugga kaffebönorna noga i de områden du vill att dina jeans bleknar.
 • Efter detta, placera dina jeans i ett badkar och häll kokande vatten över dina jeans.
 • Fortsätt att tvätta dina jeans för att ta bort rester av kaffe och hänga dem i solen för att torka.

Efter detta får dina jeans ett blekt utseende, men lite mildare.

Användning av sandpapper eller en pimpsten för fokusblekning

Denna metod är bäst, om du bara är intresserad av att bleka vissa delar av dina jeans. Det låter dig fokusera blekningen på vissa områden men det kommer garanterat att kräva mycket mer ansträngning eftersom du måste använda fysisk kraft för att slipa bort färgämnet. Om den här metoden väcker ditt intresse, så här kan du gå vidare.

 • Ställ in ditt slipområde. Lägg dina jeans på en plan yta med en hård kudde under.
 • Gnugga fram och tillbaka med 180 kornspapper över de områden du vill bleka. Var extra försiktig så att du inte rispar dina jeans medan du gör det här. Se också till att du applicerar jämnt tryck. När du har uppnått önskad blekning upprepar du processen på alla andra områden du vill bleka.
 • När du är nöjd med utseendet, lägg jeansen i tvättmaskinen. Detta kommer att bli av med överflödigt färgämne eller fibrer. Häng ut jeansen för att torka och voila! Du är redo att gå ut och njuta av dina ”nya” jeans.

Använda citronsaft

Om blekmedel är lite skrämmande för dig, så är här ett lika effektivt sätt att bleka dina jeans. Du kan dra nytta av citronens naturliga blekningsfunktioner om du vill undvika att använda starka kemikalier. Tänk på att även om citron kan bleka tyg så är det inte så starkt som blekmedel. Det betyder att det tar längre tid och blekningen av dina jeans kommer inte att bli så stor.

Men om du vill göra dina jeans en eller två nyanser ljusare, är koncentrerad citronsaft och solljus en genial metod. Så här kan du gå igenom hela processen.

 • För att börja, blötlägg dina jeans med vatten. Se till att alla delar av dina jeans är våta. Ta bort eventuellt överflödigt vatten efter att du har blött dem.
 • Förbered din koncentrerade citronsaftlösning. Fyll ditt badkar upp till några centimeter högt med koncentrerad citronsaft. Alternativt kan du använda en hink. Till skillnad från blekmedel är citron mycket svagare. Det betyder att du behöver en mycket koncentrerad lösning så att du kan bleka dina jeans. Så du behöver minst en liter citronsaft, beroende på mängden vatten du kommer att använda.
 • Blötlägg jeansen i den koncentrerade citronsaften, se till att den når varje del av jeansen, så att färgen blir jämn. Processen tar flera timmar så ha tålamod. Kontrollera varje timme och vänd jeansen när du gör det.
 • Efter detta, ta ut dina jeans. Det blir lite mörkare när det är vått, så ta bort jeansen när det är några nyanser mörkare än vad du önskar blekna. Skölj jeansen ordentligt i vatten.
 • Häng ut jeansen i solen för att torka. Detta är ett viktigt steg eftersom citronens blekningskapacitet aktiveras i solljus. Jeansen ska få minst några timmars direkt solljus. De är redo att bära när de har torkat.

Sammanfattningsvis bör du vara extra försiktig med några av dessa metoder. Du kan förstöra jeansen om du inte är försiktig eller ännu värre kan du skadas själv. Överdriv inte saker. Håll dig till tipsen i den här guiden så går det bra.

Hur bleker man jeans? En steg-för-steg-guide!
Rulla till toppen