Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan man använda schampo för att tvätta bilen?

Som bilentusiast kommer du säkert att hålla med mig om att det finns flera fördelar med att rengöra ditt fordon. För det första hjälper regelbunden tvätt din bil att se ut som ny. Bortsett från det hjälper det också till att förhindra att det skyddande lagret som finns på bilen slits ner.

När det gäller att tvätta ditt fordon kan du välja att handtvätta eller att köra in den i en biltvätt. Även om många väljer det senare, är det faktum att ingenting gör den finare än om du tar dig tid att handtvätta den.

Som sagt är en av de viktigaste sakerna du behöver för att tvätta din bil för hand är bilschampo. Men här är en viktig fråga, vad händer när du har slut på bilschampo och inte hör möjlighet att skaffa mer – kan man välja hårschampo för att tvätta bilen istället?

Du kan använda hårschampo för att tvätta din bil. Se dock till att du använder rätt produkt för ditt fordon. Se också till att produkten inte sitter kvar för länge på bilen, eftersom det kan göra att lacken slits. Med detta sagt, se till att du sköljer bilen noggrant och så snabbt som möjligt.

Som tidigare nämnts är bilschampon det bästa när det gäller att tvätta din bil för hand. De är speciellt utformade för att eliminera smuts från ditt fordon. Men om du är i en nödsituation och inte har riktigt bilchampo, är hårschampo ett bra alternativ. I resten av den här artikeln kommer vi att utforska ytterligare allt du behöver veta om hårschampon för att tvätta din bil.

Är det säkert att använda schampo för att tvätta bilen?

Om du tycker det är ganska svårt att få rätt bilschampo, kan du alltid använda hårschampo för att tvätta bilen. Och ja, det är väldigt säkert att använda hårvårdsprodukten. 

Se dock till att du använder rätt typ av schampo och se till att du inte nöjer dig med det för alltid. Bortsett från det, se till att schampot inte stannar för länge på bilens kaross under tvätten. Detta för att förhindra att fordonets yttre beläggning slits ut eller bleknar.

Till exempel är utspätt babyschampo effektivt för att hjälpa dig att rengöra din bil – speciellt om fåglar bajsat på den. Det kan emellertid bli farligt för bilens färg om produkten får vara kvar länge på ytan. Med detta sagt, se till att du sköljer produkten omedelbart med rent vatten efter att du har tvättat bilen.

Dessutom, om du använder hårschampo, se till att du bara använder det tillfälligt. På tal om dem är de gjorda för att lämna vissa kemikalier i håret. Även om dessa ämnen hjälper till att hålla håret friskt, är de verkligen inte bra för bilen.

Med det sagt finns det många bilschampon på marknaden som du alltid kan välja att rengöra ditt fordon. De är effektiva och tillverkade av vissa kemikalier som inte skadar lacken på din bil. Men det går bra att använda hårschampo om du inte har något bilschampo hemma.

Hur tvättar du din bil med schampo?

Undrar du hur du använder schampo för att rengöra din bil? I så fall kan det vara värt att veta att stegen inte skiljer sig från när du använder vanligt bilschampo. Som sagt, här är det material du behöver för att göra jobbet.

 • Schampo
 • Två svampar – en för däcken och den andra för resten av bilen
 • Tandborste (gammal)
 • Mjuk, torr handduk
 • Slang med rinnande vatten
 • En hink för att fylla med varmt/ljummet vatten

Steg 1: Förbered bil- / hårschampolösningen

Det allra första du behöver göra är att förbereda schampot. Om du inte vet det, oavsett schampot du använder för biltvätten, är det värt att notera att alla schampon bildar skum lätt tillsammans med vatten för att ta bort smuts. Därför ska du inte använda för mycket av produkten.

På tal om mängd räcker det med 2 matskedar av ditt hår- eller bilschampo för att skumma bra i 1 liter rent vatten. För att vara på den säkrare sidan, kontrollera dock indikationen på flaskan på produkten. Häll sedan den exakta mängden i den tomma hinken och tillsätt vatten, helst varmt eller ljummet.

Se också till att du kontrollerar schampoprodukten för att se om den behöver spädas ut. Det beror på att det finns några schampon på marknaden där du bara ska hälla det direkt på den våta tvättborsten.

Steg 2: Börja tvätta från däcken

När du har förberett schampolösningen är nästa steg att börja tvätta. Även om du kan börja tvätta bilen från vilken del som helst, är det bäst att börja från däcken – det beror på att den är den smutsigaste delen av hela bilen.

Med detta sagt måste du börja tvätta genom att först använda vattenslangen för att skölja smuts eller lera på däcken. Därefter fortsätter du med att hälla schampolösningen på dem och använda svampen för att avsluta jobbet. Slutligen, skölj däcken noggrant genom att spola tillräckligt med vatten med slangen.

Steg 3: Fortsätt att tvätta karossen på bilen

Efter att ha tvättat alla däck, så är nästa steg att tvätta karossdelarna. Se dock till att du använder en separat svamp och inte den som används för däcken. Du behöver också byta vatten och fylla på med rent vatten och schampo i hinken. Som tidigare nämnts är däcken den smutsigaste delen av en bil, och de har sannolikt lera och svart damm. Eftersom så är fallet kommer det sannolikt att finnas partiklar av sand på svampen, som kan repa lacken på ditt fordon.

Med det sagt börja tvätta karossen genom att först skölja bort smuts och damm från taket och sedan ner till stötfångaren. Men medan du gör det kommer du troligen att stöta på smuts som sitter fast. Se till att du undviker att skrapa bort den från bilens lack för att förhindra repor.

Därefter doppar du svampen schampolösningen. Se till att den blir riktigt blöt, och börja sedan tvätta försiktigt. Skrubba bara karossen om det finns en envis fläck på den, men undvik att göra det allt för hårt för att undvika repor. Glöm inte att du börjar tvätta från taket ner till stötfångarområdet.

Tvätta noggrant och om det finns ett område som svampen inte kunde tvätta, försök använda en gammal borste med en mjuk borst. Detta för att undvika att repa lacken på bilen. Efter att ha gjort allt detta, skölj noggrant och det är allt.

Steg 4: Torka bilen med en handduk eller en mikrofiberduk.

Det sista steget innebär att bilen torkas med en ren och torr handduk eller mikrofiberduk. På tal om handduken, se till att den är en handduk som är superabsorberande – vilket innebär att den ska kunna absorbera allt vatten från bilens kaross.

Med det sagt, börja torka bilen genom att sprida handduken på de områden som behöver torkas. Se till att du torkar bilen ordentligt utan att lämna något vatten kvar.

Vilket hårschampo är bäst för biltvätt?

När det gäller att tvätta dina bilar för hand är den bästa typen av produkt att använda bilschampo. Faktum kvarstår dock att det finns många schampoprodukter på marknaden. Så hur bestämmer du vilken som är bäst för din bil?

De bästa schampon att tvätta din bil är de som produceras för att användas på alla ytor, särskilt färg och klarlack. Du behöver dock inte leta, eftersom jag redan har tagit reda på vilken den bästa produkten är. Med det sagt kan du kolla nedan för en lista över de bästa schampoprodukterna på Amazon för att tvätta din bil.

1- Chemical Guys CWS 402 Mr. Pink Super Suds Car Wash Soap and Shampoo.

Den första platsen på min lista över de bästa schampoprodukterna är ”Mr. Pink Super Suds Car Wash Soap and Shampoo”. Tillverkad av Chemical Guys, är bilschampot tillverkat av en mängd fantastiska ämnen som är säkra på tätningsar och vaxbeläggningar. Dessutom har bilschampot massor av fantastiska funktioner. Här är några av dem nedan:

 • Det har ett balanserat pH, vilket gör det 100% säkert när det används på vax- och tätningsskikt.
 • Till skillnad från andra produkter producerar Mr. Pink Super Suds inte rester och vattenfläckar. Så du kan vara säker på att det sköljs rent.
 • Det är en utmärkt produkt om du vill tvätta din bil regelbundet (varje vecka).
 • Allt tack vare sin avancerade skummande teknik räcker bara en liten mängd för ditt fordon.
 • Det fläckar inte i solljus och hjälper till att effektivt eliminera fläckar, smuts, smuts och skräp.

För mer information om priset på Mr. Pink Super Suds Car Wash Soap and Shampoo och hur du kan beställa det kan du läsa mer här.

2- Adams bilschampo

På den andra platsen på listan över de bästa schampoprodukterna finns Adams bilschampo gallon. Jag rekommenderar den här produkten eftersom den är gjord med giftfria ingredienser och den har fantastiska funktioner, inklusive ett rostfritt stålhandtag och en högdensitetsstruktur av polyetenplast.

Andra fantastiska funktioner i Adams Car Shampoo Gallon inkluderar följande:

 • Designad med avancerad skummande teknik. Så du behöver bara tillsätta en liten mängd bilschampo i din vattenhink.
 • Produkten har en mycket smidig formel som hjälper till att minska risken för småskador i lacken.
 • Erbjuder en fantastisk Wildberry doft
 • Adam’s Car Shampoo Gallon är utformad med en pH-neutral formel. Som sådan kan du använda produkten på alla ytor utan att behöva oroa dig för att vaxet försvinner eller för att torka ut plastdetaljerna.

Du kan läsa mer här, för mer information om priset på Adams bilschampo Gallon och hur du kan beställa det på Amazon.

3- Meguiar’s Gold Class Car Wash Shampo

Nästa, på listan över de bästa schampoprodukterna för att tvätta din bil är Meguiar’s Gold Class Car Wash Shampo. På tal om bilschampo produkten produceras den med hjälp av giftfria ämnen och den innehåller en mängd fantastiska funktioner – desto mer anledning till att jag rekommenderar det.

Några av de unika funktionerna i Meguiar’s Gold Class Car Wash Shampo inkluderar:

 • Finns i olika produkter, inklusive Detailing Clay och produkter för att ta bort småskador i lacken.
 • Meguiar’s Gold Class Shampo för biltvätt är utformat för alla ytor. Så ditt fordon är säkert, varken vax eller färg kommer trilla av.
 • Det fungerar effektivt och hjälper till att eliminera hårda fläckar och småskador i lacken.
 • 100% säker för alla klarlacker och färger.

Du kan kolla här för mer information om priset på Meguiar’s Gold Class Car Wash Shampo och hur du kan beställa det på Amazon.

4 – Griot’s Garage 10866 Car Wash

Den fjärde platsen på listan över bästa bilchampoprodukter är Griot’s Garage Brilliant Finish Car Wash. Precis som resten av produkterna i denna lista är Griot’s Car Wash också utformad med giftfria ämnen och har fantastiska funktioner. Låt oss ta en snabb titt på några av vad den har att erbjuda nedan:

 • Griot’s Garage Brilliant Finish Car Wash är utformad med en säker formel, vilket innebär att den är säker för alla färgytor och klarlack.
 • Den har en balanserad pH-nivå, vilket gör det mycket effektivt att eliminera smuts och smuts från din bil.
 • Den är gjord av premiumingredienser, så att du kan vara säker på strimmelfria resultat.
 • En liten mängd bilschampo räcker för att tvätta ditt fordon – allt tack vare Griot’s Garage Brilliant Finish Car Wash avancerad skummande teknik.

Du kan kolla här för mer information om priset på Griot’s Garage Brilliant Finish Car Wash och hur du kan beställa det på Amazon.

5- Milwaukee Muscle Car Shampo

Milwaukee Muscle Car Shampo är den sista platsen på listan över de bästa biltvättschampoprodukterna. Jag rekommenderar produkten på grund av dess säkra rengöringsfunktioner, som inkluderar följande:

 • Milwaukee Muscle Car Shampo är utformat med en fantastisk pH-neutral biltvättformel. Så du kan vara säker på att det är säkert för fordonets lackytor och klara lager.
 • Det säkerställer att inga fula märken lämnas kvar efter avsköljning.
 • Produkten levereras med en rik, mycket skummande och koncentrerad formel, vilket gör det mycket effektivt att enkelt eliminera smuts, smuts och damm.
 • Allt tack vare den avancerade skumteknologin erbjuder Milwaukee Muscle Car Shampo fantastiskt keramiskt skydd för din bil.

Du kan kolla här för mer information om priset på Milwaukee Muscle Car Shampo och hur du kan beställa det på Amazon.

Vilka hushållsprodukter kan du använda för att tvätta bilen?

Förutom att använda bilschampoprodukter är det också värt att veta att det finns många hushållsprodukter på marknaden som kan användas. Med ingredienser som bakpulver, vinäger och diskmedel kan du enkelt rengöra både fordonets inre och yttre delar. Som sagt, här är de bästa hushållsprodukterna för att tvätta din bil.

1- Bakpulver

Bakpulver är en av de bästa hushållsredienserna som du kan använda för att tvätta både inre och yttre delar av ditt fordon. Det är ett mindre slipande ämne, vilket gör det till ett bra alternativ när det gäller att tvätta din bil.

En av de bästa produkterna du kan lita på för jobbet är bakpulver.

2- Vinäger

Förutom bakpulver är en annan bra hushållsprodukt som du kan använda för att tvätta din bil vinäger. Dessutom har den en mängd fantastiska funktioner, som inkluderar att den både kan ta bort dåliga lukter och användas för att tvätta vindrutan på bilen.

Letar du efter den bästa vinägerprodukten för att tvätta din bil, kan du hitta den på Amazon.

3 – Diskmedel

Inte alla diskmedel är bra för att tvätta bilar. Det finns några diskmedel på marknaden med fantastiska funktioner. Dessa diskmedel, när de blandas med vatten, ger utmärkta skum som ger ett bra keramiskt skydd för din bil. Det är inte allt! Produkterna är också bra för att eliminera svåra fläckar, smuts och damm på din bil. Välj gärna ett diskmedel som innehåller biologiskt nedbrytbara tensider och som eliminerar fläckar. Diskmedel rekommenderas dock inte för sätena.

Kan man använda schampo för att tvätta bilen?
Rulla till toppen