Hur lång tid tar det för disken att torka?

Hur lång tid tar det för disken att torka

Det finns två olika sätt att diska hemma; att diska för hand och i diskmaskin. Oavsett vilken metod du använder är det värt att notera att torkning av disken är en av de viktigaste aspekterna av diskningsprocessen. Enligt en studie som citerats av WebMD kan disk som plockas undan medan den fortfarande är fuktig förorenas av bakterier.

Visst använder moderna diskmaskiner två metoder för torkning: uppvärmning och kondenseringstorkning – det betyder att du är säker om du använder den funktionen på din diskmaskin. Om du diskar för hand måste du dock vara extra försiktig så att den är ordentligt torr innan du ställer in den i skåpet. Om du inte redan visste det, förutom att använda diskmaskin, finns det flera olika metoder som du kan använda för att torka disken.

Några av dem inkluderar lufttorkning, torkning med en pappershandduk och torkning med en handduk. På tal om lufttorkning så kräver det att du placerar disken i ett diskställ. Men här är en relevant fråga, hur lång tid tar det för disken att lufttorka?

Tiden för att lufttorka din disk beror på ett par faktorer, inklusive temperaturen i ditt hem. Om du till exempel använder varmt vatten för att diska kan det ta en kvart att lufttorka disken en solig dag. Men när vädret är mulet kan det ta mer än 45 minuter.

Dessutom beror beslutet att välja mellan att torka disken och använda en pappershandduk eller en kökshandduk på ett par faktorer. Dessa inkluderar utrymmet i ditt diskställ, temperaturen i ditt kök och storleken på disken du planerar att lufttorka. I resten av den här artikeln kommer jag att dela med mig av allt du behöver veta och om det bästa sättet att torka disken efter att ha diskat den.

Hur lång tid tar det för disken att lufttorka?

Som tidigare nämnts beror den exakta tiden det tar att lufttorka din disk på flera faktorer. Dessa inkluderar mängden luft som kommer genom dina fönster i köket, temperaturen på miljön, och ur tätt disken står i diskstället.

Om det är vinter kan du förvänta dig att disken lufttorkar, men inte lika snabbt som under sommarmånaderna. Det är så på grund av mängden kall luft som tränger in i huset. Vintertid är mängden fukt i luften högre än under sommarmånaderna. Som sagt, disk tenderar att torka snabbare under sommarsäsongen på grund av den relativt låga luftfuktigheten.

Så om det är tillräcklig luftcirkulation i ditt kök kan du förvänta dig att disken lufttorkar mellan 15 minuter och 45 minuter. Men om du har sämre cirkulation på luften kan det ta mer än 45 minuter att torka disken.

Är lufttorkad disk renare?

Enligt hälsoexperter är lufttorkning av disken mer hygienisk än att använda en pappershandduk eller en kökshandduk. Det är dock inte lika hygieniskt som att använda en diskmaskinens inbyggda torkfunktion.

Missförstå mig inte, det är verkligen effektivt att använda en diskhandduk eller pappershandduk. Detta kommer dock bara att vara fallet när handduken du använder är mycket ren och fri från bakterier. Om den inte är helt ren sprider du istället bakterier från handduken till den rena disken – och det är inte hygieniskt.

Dessutom är diskmaskiner ofta utformade med en värmetork för att torka disken direkt efter diskning. Även om torken är mycket effektiv och mycket snabb när det gäller att torka fuktig, ren disk, förbrukar den mycket energi – det är väldigt dyrt om du har låg budget. Som sagt, lufttorkning är det bästa sättet att torka disken om du tittar på kostnaden. Det beror på att det är mer hygieniskt och inte ökar tillväxten av bakterier.

Hjälper lufttorkning av disken till att döda bakterier?

Som vi alla vet är lufttorkning av din disk en viktig aspekt av diskning. 

Enligt en studie som publicerades i Journal of the American Dietetic Association finns det en stor risk att fuktig, ren disk kommer att förorenas av bakterier. Det beror på att en fuktig, varm miljö erbjuder bra förutsättningar för bakterietillväxt och det finns bakterier överallt – inklusive i ditt kök. Därför är det viktigt att lufttorka disken innan du plockar in den i köksskåpet igen.

Med detta sagt hjälper lufttorkningsmetoden inte till att döda bakterierna. Istället hjälper det till att förhindra att bakterier förorenar disken och förökar sig. Dessutom hjälper metoden till att förhindra korskontaminering med bakterier, vilket kan uppstå till följd av att samma handduk används för att rengöra och torka disken flera gånger.

Lufttorka vs handdukstorka disken: Vilken av de två metoderna är bäst?

Det är värt att notera att båda disktorkningsmetoderna är effektiva, beroende på hur du hanterar dem.

Om vi startar med handdukstorkning av din våta disk, säger jag att metoden bara är effektiv om du använder en ren handduk. Men det är inte allt! Om du också planerar att torka mycket diskar, se till att du byter handduk ibland. Syftet med det är att förhindra att bakterier sprids från en disk till nästa, som tidigare nämnts. Se också till att du torkar disken ordentligt utan att lämna spår av fukt, eftersom bakterierna trivs där.

Tala om lufttorkning, det är också lika effektivt som att använda rena handdukar från garderoben för torkningsprocessen. Men istället för att orsaka korskontaminering hjälper det till att förhindra det. Det är inte allt! Det hjälper också till att helt förhindra ytterligare kontaminering som kan uppstå som ett resultat av att ha fuktig disk.

Med tiden som avgörande faktor är handdukstorkningsmetoden verkligen bättre. Det beror på att det kräver lite tid, till skillnad från lufttorkning som kan ta upp till en timme eller ännu mer, beroende på temperaturen i din miljö. Dessutom är det värt att veta att båda torkningsmetoderna kanske inte är nödvändiga om du inte planerar att lagra mycket våt disk.

Vilka är de andra effektiva metoderna för att torka dina rätter

1 – Saneringscykel på din diskmaskin

Förutom lufttorkning av disk efter tvätt, är en annan effektiv metod för att torka dem genom att använda desinficeringscykeln på din diskmaskin. Tyvärr är det inget som alla diskmaskiner har.

Om din diskmaskin har alternativet är det lämpligt att använda det, eftersom det är ett mycket effektivt alternativ för disktork. På tal om det desinficerande alternativet för diskmaskiner innebär det att skölja disken med varmt vatten (upp till 66 grader Celsius) för att döda bakterierna. Därefter växlar du till alternativet ”Uppvärmd torr”.

Efter att du bytt till alternativet ”torrt uppvärmt” pumpar din diskmaskin in varm luft, vilket hjälper till att förvandla diskens fukt till ånga (avdunstning).

2- Torkcykel i diskmaskinen

Förutom att använda desinficeringscykeln kan du välja att hoppa över alternativet och istället använda torkcykeln. Även om det inte är lika effektivt som desinfektionsalternativet, ser värmetorkaren till att disken värms upp till en viss temperatur, där bakterier inte kommer att kunna överleva.

3- Torka disken med pappershanddukar

Visst, håller du med mig om att pappershanddukar är fantastiska på att absorbera vatten. Du kan verkligen använda dem för att torka disken efter tvätt. Intressant är att engångshanddukar är engångsbruk, så du kan vara säker på att det inte kommer att finnas någon form av korskontaminering när du använder dem. Eftersom en liten mängd fukt räcker för att odla bakterier på disken, se till att du rengör dem ordentligt och inte lämnar några spår av fukt.

4- Torka disken med en handduk effektivt

Även om du använder en handduk för att torka disken efter att du diskat, är det värt att veta att det är minst effektivt av alla metoder i listan.

Användningen av en kökshandduk är endast effektivt när du har små diskar att torka. Om du har mycket disk att ta hand om, se till att du undviker att använda samma diskhandduk till all disk. Det är för att förhindra korskontaminering med bakterier och mögel. Det är inte allt! Se också till att handdukarna är mycket rena och fria från bakterier.

Metoder för lufttorkning av din disk

Planerar du torka disken så att du kan förvara dem i ditt skåp? Om ja, är det värt att notera att det finns ett par metoder som du kan använda för att få det att hända.

1 – Lufttorka disken i diskställ

Du kan välja att lufttorka dina våta diskar genom att använda ett torkställ. Men för att få mer plats för dina rätter kan du överväga att välja ett tvådelat diskgaller som kan sitta perfekt på diskbänken.

2- Lufttorka diskarna i din diskmaskin

Använd alternativet lufttorkning om det finns 

Förutom lufttorkning med ett diskställ kan du också lufttorka disken med diskmaskinen. Allt du behöver göra är att stoppa maskinen så snart disken är klar och växla till lufttorkningsalternativet. Det är dock värt att notera att inte alla diskmaskiner har det här alternativet.

De flesta maskiner har bara värmetorkningsalternativet och det förbrukar mycket energi. Med det sagt, om du vill minimera mängden energi som förbrukas av diskmaskinen, här är en annan metod nedan.

Lufttorka genom att öppna diskmaskinen

Förutom att använda alternativet ”Lufttorkning” kan du också välja att lufttorka disken direkt utan att behöva förbruka energi. Naturligtvis talar jag inte om att använda värmen i din diskmaskin. Utan tvekan är det mycket effektivt att använda alternativet för din disk. Det kan dock vara mycket kostsamt eftersom det förbrukar mycket energi.

Med detta sagt, efter att ha diskat tallriken i diskmaskinen, istället för att byta till torkningssteget, stoppa tvättmaskinen och öppna den så att den kan lufttorka. Intressant nog sparar du upp till 15 procent av den totala energin som din diskmaskin behöver genom att använda den här metoden.

Bästa diskprodukterna

Oavsett om du har en diskmaskin eller inte, är det värt att veta att diskning för hand är oundviklig för vissa av dina köksprodukter, som krukor och knivar. För den bästa upplevelsen delar jag med dig nedan, några av de kraftfulla produkterna för din handdiskprocess.

1- Diskmedel

Diskmedel är en viktig produkt för handdisken. Förutom att använda den för dina krukor, knivar och stekpannor behöver du den för andra ändamål, till exempel när du ska skrubba disk för hand. För ett effektivt jobb måste du välja den bästa tillgängliga produkten.

En av de bästa diskmedel som jag rekommenderar för dig är Yes, men det klassas inte som miljövänligt längre. Men det tar enkelt ta bort fettiga fläckar och annan smuts på disken. Det finns också mer miljövänliga diskmedel som tex Ecover att välja mellan.

2- Flaskborste

Även om flaskborstar är effektiva för rengöring av många föremål, används de mest för nappflaskor. Är du intresserad av att få en flaskborste till dina champagneflöjter eller vattenflaskor, men förvirrad över vilken som är bäst för dig?

På tal om diskborstar, det är en flaskborste med fem förpackningar som innehåller många funktioner. Du kan se här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

3- Diskställ

När det gäller lufttorkning av disk, är du säker på att diskställ är mycket viktigt. Dessutom behöver du verkligen ett diskställ med tillräckligt med utrymme för att dina diska lufttorka. Letar du efter de bästa produkterna? Om ja, behöver du inte leta längre, eftersom Romision 2 Tier Large Dish Rack and Drainboard Set kommer att göra jobbet åt dig.

Tillverkad av en ram i rostfritt stål, Romision 2 Tier Large Dish Rack och Drainboard Set har en mängd fantastiska funktioner. De inkluderar följande:

  • Romision 2 Tier Large Dish Rack and Drainboard Set är motståndskraftig mot rost.
  • Produkten levereras med satinbelagda trådar av hög kvalitet, vilket gör den stabil och säker för dina rätter.
  • Det är väldigt enkelt och enkelt att montera.

Du kan se här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

En annat diskställ som du kan överväga att köpa för lufttorknign är KitchenAid Dish Rack i full storlek. Intressant är att den är multifunktionell, vilket innebär att du kan använda den för olika ändamål. Dessutom kommer den med högkvalitativa material, vilket gör den mycket motståndskraftig mot rost och lätt att dränera. Du kan se här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

4- Diskhanddukar

Precis som diskställ, är diskhanddukar också effektiva om du är den typ som gillar att torka din våta disk med handdukar. Därför rekommenderar jag denna fantastiska ”Microfiber Kitchen Towel” från Hyer Kitchen Store till dig. På tal om produkten kommer den med några av de bästa funktionerna i en bra diskhandduk. Dessa inkluderar:

  • Hyer Kitchens handduk är superabsorberande. Detta är möjligt, allt tack vare mikrofibermaterialet som används för att producera produkten.
  • Produkten är tålig och kommer i stor storlek.

Du kan se här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

5- Gummihandskar

Med gummihandskar kommer du att kunna förhindra varmt tvålvatten, som är nödvändigt för att döda bakterier och mögel, från att skada din hud. Även om det finns massor av bra gummihandskprodukter på marknaden, är faktum att det kan vara svårt att hitta den pålitliga. Tja, vi har gjort ganska bra undersökningar åt dig och har kommit med den här produkten – Rubber Kitchen Dishwashing and Cleaning Gloves.

Denna produkt är bra om den finns i tre olika par för ditt kök, badrum och bil. Dessutom har den också fantastiska funktioner, inklusive att erbjuda service av hög kvalitet. Med detta sagt kan du kolla här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

Det finns också roliga diskhandskar för att göra disken lite roligare. Ett par snygga handskar med texten Queen of Clean och en ”diamantring” i plast gör ju vem som helst glad. Läs mer och beställ handskarna här.

6- Skurborste

Skurborstar är mycket viktiga i köket för rengöring av hårda ytor. Eftersom så är fallet rekommenderar jag den här produkten så att du får den bästa upplevelsen – JIGA 2 Pack Floor Scrub Brush.

Dessutom har produkten en mängd fantastiska funktioner, som inkluderar följande:

  • Levereras med ett långt justerbart handtag, vilket gör det enkelt att använda.
  • Produkten levereras med en stel och högkvalitativ borste av PVC. Med det kan du vila och veta att det hjälper dig att enkelt eliminera fläckar, smuts och damm.

Du kan se här för mer information om priset på produkten och hur du kan beställa den.

Hur lång tid tar det för disken att torka?
Rulla till toppen