Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan man tvätta vita med färgade kläder?

När du tvättar är det vanligt att skilja de vita från de färgade kläderna. Det är en effektiv metod för att undvika problem med att kläder färgar av sig. Men tänk om du är väldigt upptagen och inte har tid att dela upp tvätten efter färg? Går det att tvätta kläderna utan att sortera dem?

Att separera tvätt efter färg görs för att undvika färgblödning. Det är möjligt att tvätta vita kläder med färgade kläder, men bara under vissa omständigheter. Tvätta bara dina kläder osorterade om de färgade plaggen är väldigt gamla och inte så benägna att färga av sig. Använd kallt vatten för att minimera risken för färgblödning. 

Med den stressade värld vi lever i idag kan enkla uppgifter som att sortera din tvätt vara tidskrävande. Detta steg behövs dock för att garantera en ren tvätt utan ”färg” -incidenter. Om du verkligen är i nypa är det bästa sättet att tvätta osorterade kläder genom att använda kallt vatten i korta cykler. 

Vad händer om du tvättar vita kläder med färgade kläder? 

Att skilja vita kläder från färgade kan tyckas oviktigt först. När allt kommer omkring rengörs alltid kläder som kommer och går till tvättmaskinen. Varför göra processen mer komplicerad och tidskrävande, eller hur? Även om det verkar irrelevant, hade denna regel hindrat miljontals bra kläder från att förstöras. 

De flesta tvättmedelstillverkare och distributörer skriver om detta steg på förpackningen. Fråga vem som helst från valfri tvättstuga om de sorterar sina grejer, och svaret kommer antagligen att vara ”ja. Det är redan en etablerad regel för människor som tvättar sina kläder. Och det finns en bra anledning bakom det: att undvika missfärgning. 

Mörka eller färgade kläder färgas vanligtvis på fabriken för att få den avsedda färgen. Och eftersom dessa nya kläder inte tvättas ännu läcker färgprocessens rester ut i vattnet. Restfärgen är det som orsakar färgblödning, vilket förstör färgen på de ljusa kläderna. 

Tvätta kläder utan att sortera

Om du lägger till vita kläder med en mängd färgade inuti en tvättmaskin, kommer det att fånga alla läckta färgämnen. Istället för orörda och rena vita kläder kommer det att se grått och smutsigt ut när du plockar ur dem ur tvättmaskinen. Att sortera dina kläder är lättare än att hantera missfärgning. 

För en säkrare och renare tvätt, blanda inte dina vita kläder och färgade kläder när du tvättar. Om du vill hålla dina vita kläder vita och dina färgade kläder fina är det nödvändigt att följa den regeln. Är du ny på att tvätta kommer du sannolikt att få kläm på det efter några tvättar. Detta är en av de viktigaste reglerna när du tvättar.

Finns det ett rätt sätt att sortera kläder på?

Precis som alla andra regler finns det några undantag. Ja, du kan tvätta dina kläder utan att sortera, men bara under vissa omständigheter. Undvik att använda överflödigt tvättmedel eftersom det kan få dina färgade kläder att blekna snabbt. Det är extra viktigt att inte tvätta dina kläder utan att sortera dem om du har hårt vatten där du bor.

Tvätta bara ett par plagg

Tvätta osorterade kläder fungerar bara om du bara behöver tvätta några få plagg samtidigt. Du kan inte blanda lätta och tunga kläder eftersom båda kräver olika tvättprogram. Tunga kläder behöver mer tid i tvättmaskinen för en grundlig rengöring. Då skulle dina lättare kläder blekna och kanske slitas onödigt mycket.

Använd kallt vatten och det kortaste tvättprogrammet

Att använda kallt vatten för tvätt är ett populärt val när det gäller färgade kläder. Det finns tvättmedel som fungerar utmärkt för kallt vatten. Om du tvättar i kallt vatten är det inte lika stor risk att du får missfärgade kläder, använd i så fall det kortaste tvättprogrammet. Då minimerar du i alla fall risken för missfärgade kläder, även om jag inte kan garantera att dina vita kläder förblir vita.

Gör bara detta med gamla färgade kläder

Det är mindre troligt att gamla färgade kläder släpper ifrån sig färg eftersom färgämnet redan är blekt. Men helt nya kläder sannolikt kommer att blöda oavsett vattentemperaturen. 

Kom bara ihåg att bara blanda färgade plagg om de har tvättats tre till fyra gånger. Glöm heller inte att vända dina kläder innan du tvättar för att bevara färgerna.

Observera: om du vill att dina kläder ska kännas rena och ser rena ut, rekommenderas det fortfarande att sortera dina vita och färgade kläder. Men om du inte har något val, och tiden är avgörande, kan du prova den här metoden och hoppas att det på något sätt inte förstör dina vita kläder. 

Tips för att sortera din tvätt

Om du är upptagen och kanske inte kan sortera dina kläder snabbt är det bästa alternativet att använda flera tvättkorgar. Istället för att kasta all din tvätt i en korg, sortera dina kläder när du lägger dem i korgen. På det sättet är dina saker redan sorterade och du behöver bara kasta in en maskin och skynda vidare med dina andra sysslor.

För att spara tid kan du tvätta en mindre tvätt varje dag. Det tar inte så lång stund. Dessutom, om tvätten bara har några få plagg, kan du tvätta den osorterad i kallt vatten. Det kan också frigöra din tid under din lediga dag.

För personer med en stor familj är det bästa alternativet att inte sortera alls. Låt varje familjemedlem lägga sina kläder i separata korgar. Det finns en korg för vita och ljusa kläder, och en för mörka kläder, nya kläder, jeans etc. Den här metoden är också en stor chans att lära dina barn hur de ska skilja sina kläder ordentligt. 

Glöm inte att också sortera dina kläder efter vad det är för tyg, och andra egenskaper. Tvätta de mer känsliga kläderna separat och undvik att kombinera tunga och lätta tyger. Kör tvätten separat när du tvättar smutsiga kläder (t.ex. barnens leriga kläder). Detta för att förhindra att smuts och andra fläckar överförs till andra kläder i tvättmaskinen. 

Hur man tvättar vita kläder? 

Sortera ditt tvätt baserat på hur tjockt plagget är. Tunt vitt tyg är inte avsett att tvättas med varmt vatten. Vita kläder med färgade mönster kan också orsaka färgblödning. Kontrollera din tvättmärkning för att veta om dina kläder kan tvättas på hög temperatur. Etiketten sitter vanligtvis nära nacken eller i sidorna på kläderna. 

Ställ in tvättmaskinen på den varmaste temperaturinställningen som går enligt tvättmärkningen. Detta är särskilt viktigt om du tvättar lakan och handdukar. Lägg din tvätt och tvättmedel på rätt ställen. Undvik att proppa tvättmaskinen överfull, eftersom smuts då lätt överförs från ett tyg till ett annat. Låt tvättmaskinen gå färdigt innan du tar ut kläderna. Torka ditt vita tyg i hög värme för att undvika ludd. 

Observera: kalltvätta dina känsliga vita kläder och tvätta de känsliga underkläderna för hand. Istället för att använda torktumlaren, bör tunna tyger lufttorkas. Behöver du bleka kläderna, var noga med att inte hälla blekmedlet direkt på kläderna. Detta för att undvika att blekmedel förstör vita kläder med färgade mönster. 

Hur man tvättar mörka och färgade kläder?

Precis som att tvätta vita kläder måste du separera de färgade kläderna. Tunt eller ömtåligt tyg kan krympa och kan bli oanvändbart om du inte är noga med att sortera rätt. Efter det, sortera dina kläder efter färg. Detta görs eftersom färgblödning också kan förekomma på färgade kläder. Om du blandar en nyinköpt blå skjorta bland röda kan den senare ha de blå färgresterna. Röda tröjor kommer sannolikt att bli lila efter tvätten. 

Vilka färger kan tvättas tillsammans?

Mörka och ljusa kläder ska tvättas i två separata maskiner. Ljusa färger som röd, orange, gul, lila, ljusgrå och andra pastellfärger kan gå ihop i en enda tvätt. Under tiden kan mörkare färger som blå, grön eller svart gå ihop i en maskin. 

Vad sägs om tyget eller strukturen? 

Om du kollade etiketterna på dina kläder och sedan separerade de tunna, är det troligt det kommer gå bra. Men det är alltid säkrare att dubbelkolla och sortera dina färgade kläder efter struktur också. Jeansskjortor och handdukar anses ofta vara ”tunga” och kräver ett annat tvättprogram. Observera: vissa bomullsprodukter kräver också kalltvätt eftersom de krymper om du tvättar dem varmt.

Se upp för fläckarna

Kontrollera eventuella fläckar som är svåra att ta bort innan du kastar kläderna i vattnet. Om det finns en betydande mängd fläckar på kläderna, förbehandla dem med tvättmedel. Tillsätt bara en liten mängd tvättmedel, eftersom överdriven mängd tvättmedel kan bleka dina färgade kläder. När du är klar med förbehandlingen vänder du nya kläder ut och in för att minska risken för färgblödning. 

Lägg sedan dina kläder och tvättmedel i tvättmaskinen. Använd kallt vatten. Du kan även tillsätta andra produkter som förhindrar missfärgning (som tygbalsam eller färgfångare.) Plocka ut kläderna från tvättmaskinen efter att tvättprogrammet är klart. Lufttorka dina färgade kläder om möjligt! Att använda torktumlaren kan bleka plaggen snabbare. 

Kan man tvätta vita med färgade kläder?
Rulla till toppen