Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan man använda glasputs på en datorskärm?

Alla datorer behöver rengöras då och då. Datorskärmar tenderar att bli smutsiga med tiden från damm, fingeravtryck, oljor och fett. Det är lätt att glömma att rengöra sin skärm. Särskilt när det finns för många saker att göra. En smutsig skärm kan göra det ansträngande för ögonen att sitta framför datorn. Därför du bör göra det till en vana att hålla den ren.

Du bör inte använda glasputs för att rengöra en datorskärm även om det är det enda du har till hands. Skärmtillverkare rekommenderar inte användning av glasputs eftersom många av dem innehåller kemikalier som skadar skärmar. Så använd inte något som inte är särskilt för datorskärmar.

För att ta reda på om du kan använda glasputs på datorskärmen, fortsätt läsa!

Kan du använda glasögonrengöringsdukar på en datorskärm?

Även om vissa använder rengöringsdukar avsedda för glasögon för att rengöra datorskärmen, bör det inte uppmuntras. Anledningen är att dessa rengöringsdukar innehåller någon form av alkohol som varken är idealisk eller att rekommendera för rengöring av skärmar. Om du använder den rengöringsduken till din datorskärm kan du också riskera att repa dina glasögon.

Naturligtvis är det bästa alternativet att använda tvål. Tyvärr är det inte alla tvålvarianter som är lämpliga för rengöring av LCD-skärmen. De kan innehålla ingredienser som kan påverka skärmen. I så fall kan det vara bättre att bara ta en mikrofibertrasa doppad i destillerat vatten. En sådan trasa kan få bort lyfta bakterier och smuts som fastnat på skärmen. Du kan också bara använda en torr mikrofiberduk för att rengöra skärmen. En torr mikrofiber varken skadar skärmen eller lämnar repor på den.

Använda desinficerande våtservetter

Om din bärbara dator har sin skärm skyddad med glas kan du rengöra den med desinficerande våtservetter. Servetterna tar inte bara bort smutsen utan desinficerar också bärbara datorer. Men för att de ska kunna arbeta måste de vara våta på ytan i några minuter. På så sätt kommer de att rengöra skärmen och döda bakterierna och viruset. Om du bara torkar ytan tar du bara bort smutsen och inte de ämnen som orsakar sjukdomar.

Faktum är att LCD-skärmar är ökända för att locka till sig smutspartiklar när de används. Det är därför du måste lära dig hur du kan rengöra dem utan att påverka skärmen. De kan rengöras genom att torka av med en torr trasa. Det bästa sättet att rengöra dem är att stryka över trasan. Men se till att flytta den från topp till botten.

Kan du använda alkoholservetter för att rengöra datorskärmen?

Torkdukar kan vara den bästa produkten att använda för att rengöra datorskärmen. Naturligtvis kan du rengöra CRT-skärmar med fönsterputs. Läs mer och beställ

Rengör aldrig LCD-skärmen med ammoniakbaserade rengöringsvätskor eller alkohol. Problemet är att de är spetsade med alkohol, vilket gör dem olämpliga för rengöring. Istället kan du rengöra skärmen med destillerat vatten med tvål.

Torkdukar innehåller också kemikalier, natrium och alkohol. Nu är natriumlaurylsulfat det största problemet här. Det tar bort smuts okej, men tar också bort den skyddande beläggningen på skärmytan. Precis som vanliga trasor kan våtservetter också fånga upp små partiklar som kan efterlämna repor på skärmen. Så det bästa sättet att rengöra din dator är att använda en mikrofiberduk som rengör skärmen utan att repa.

Vilken hushållsprodukt kan du använda för att rengöra datorskärmen?

Du kan använda både tvål och destillerat vatten för att rengöra datorn. Det är ett husmorstips som ger dig bra resultat utan att du får repor på din dator. Skaffa bara en behållare, lägg i en hårdtvål i den och fyll den med destillerat vatten. Gnugga tvålen mellan händerna upprepade gånger tills det finns tillräckligt med skum. När det destillerade vattnet blir mjölkigt är du redo att starta.

Häll inte lite destillerat vatten på skärmen. Doppa istället en del av trasan i tvålvattnet och krama ur den, så att den inte droppar. Torka av sidorna på datorn och skärmen med trasan. Se till att använda svepande rörelser för att torka av skärmen. Tryck inte hårt på skärmen eftersom detta kan skada den. Det kommer sannolikt att lämna mörka märken på skärmen. Så kom ihåg att torka försiktigt. Och upprepa processen tills skärmen är ren.

Andra husmorstips för att rengöra skärmar

Du kan också välja att göra en hemmagjord lösning för rengöring av skärmar om du har rätt ingredienser. Några av de vanliga hushållsprodukterna du kan använda är:

Bakpulverpasta

Lägg en matsked vatten i en behållare och tillsätt 2 matskedar bakpulver för att göra en tjock blandning. Doppa en tygbit i blandningen innan du applicerar den försiktigt på skärmen. Använd en våt trasa för att ta bort vattnet från skärmen. Bakpulver gör att skärmen ren. I vissa fall kan det göra reporna mindre märkbara.

Läs mer och beställ

Destillerat vatten

Du kan välja att använda destillerat vatten för att rengöra smuts. Allt du behöver göra är att spraya den på skärmen och använda en annan bit tyg för att torka av den.

Läs mer och beställ

Att göra en hemmagjord skärmrengöringslösning

Det kommer att kosta några kronor, men i slutändan har du en hemgjord skärmrengöringslösning som du kan använda för att rengöra din dator.

Det här kan du behöva

  • Maskeringstejp
  • En sprayflaska
  • 2,5 dl isopropryl
  • 2,5 dl destillerat vatten

Det unika med denna hemgjorda lösningen är att den använder destillerat vatten. Använd inte kran- eller källvatten eftersom de innehåller rester som lämnar märken och repor på skärmen.

För att göra lösningen:

  • Kombinera en del alkohol med en del destillerat vatten.
  • Se till att skaka blandningen tills den är klar att användas. Du kan använda vinäger om du inte kan få tag på isopropyl.
  • Observera att blandningen kommer att ge en obehaglig lukt, men det hjälper dig att få ett bättre resultat när du rengör skärmen.
  • Använd maskeringstejp för att märka upp blandningen.

När du väl har din hemgjorda lösning klar kan du börja på rengöringsövningen. Här är ett steg för steg-förfarande som kan hjälpa dig att rengöra din bärbara dator

Stäng av den bärbara datorn och låt den svalna lite. Det hjälper till att optimera kylförhållandena. Om du inte gör detta kommer du att förlora lösningen på grund av avdunstning. Spraya den hemlagade lösningen på skärmen och rengör den med en mikrofiberduk. Använd den våta trasan för att torka av skärmen försiktigt i en cirkelrörelse tills all smuts har försvunnit.

Om du är nöjd med jobbet, använd en torr trasa för att ta bort de återstående strimmorna. Upprepa rengöringen medan du rör trasan i en cirkelrörelse. Använd även den torra sidan av tygstycket för att torka den bärbara datorn.

Kan du använda vinäger för att rengöra datorskärmen?

Absolut, du kan använda vinäger för att rengöra dina datorer. Men du måste se till att du köper vit vinäger eftersom det är en 50-50% blandning av destillerat vatten och vinäger. Hemligheten är att om du väljer att köpa vinäger måste du använda destillerat vatten och inte vatten på flaska. Det kan hjälpa dig att få en lösning som ger utmärkta resultat.

Fyll bara hälften av en sprayflaska med vatten och den andra halvan med vinäger. Du måste sedan blanda och skaka väl så att du får rätt blandning. Spraya blandningen på ett tygstycke och torka över skärmen. Vrid tygstycket en gång till och torka av den återstående delen av skärmen igen. Det rengör skärmen och frigör den från oljor och smuts.

Problemet med att använda koncentrerad vinäger för att rengöra skärmen är att det kan orsaka andra problem. Det tar bort smutsen, men tar också bort den oleofoba beläggningen och gör den mindre känslig. Det betyder att om det är en pekskärm kanske den inte reagerar längre.

Men att använda mikrofiberduken kan ge dig bättre resultat. Det kommer att avlägsna fläckar och skärmen fungerar fortfarande.

Innan du bestämmer dig för att använda något husmorstips för att rengöra skärmen, börja med att bedöma hur smutsig den är. Om den har samlat mycket smuts kan du inte få bra resultat genom att bara torka av dem med en mikrofiberduk. Så det kan vara nödvändigt att rengöra den bärbara datorn med tvål och andra hushållsprodukter.

Att ha en fet och smutsig datorskärm kan faktiskt vara obehagligt. Du kommer att känna dig obekväm att arbeta med det. Dessutom kan det också skada dina ögon. Så se till att göra allt du kan för att det ska vara rent när du ska arbeta vid datorn. Därför rekommenderar jag att du bara använder hemmagjorda lösningar. De kan hjälpa dig att rengöra skärmen och ge dig en trevlig dator att arbeta med.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Kan man använda glasputs på en datorskärm?
Rulla till toppen