Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan man tvätta skor tillsammans med kläder?

Att tvätta dina träningsskor har aldrig varit så enkelt som nu, eftersom många skor idag är gjorda för att tvättas i tvättmaskin. Det betyder att du bara kan kasta dem i tvättmaskinen och hitta lämpliga inställningar som rengör dina skor. Men i praktiken kan det bli dyrt att tvätta dina skor och dina kläder separat eftersom du måste tänka på el- och vattenkostnaderna. Därför kanske du funderar över om det går att tvätta skor tillsammans med kläder?

Du kan visserligen tvätta dina skor tillsammans med dina kläder, men det rekommenderas inte att du gör det. Det beror på att de ständiga kollisionerna mellan dina skor och dina kläder kan leda till slitage på dina kläder. Det kan göra att de skadas under tvätten. Därför skulle det vara bättre att tvätta dem separat.

Tekniskt sett kommer ingen att hindra dig från att tvätta dina skor tillsammans med dina kläder eftersom du faktiskt kan göra det. Men bara för att du kan, betyder det inte att du borde. Du bör inte tvätta dem tillsammans om du är rädd om kläderna. De kommer att slitas ganska lätt om du försöker tvätta dem tillsammans.

Kan du lägga skor i tvättmaskinen med kläder?

Med alla de promenader och löpturer vi gör med våra träningsskor eller sneakers är det oundvikligt att de blir smutsiga, särskilt när vi faktiskt använder dem regelbundet. Men de goda nyheterna här är att du inte behöver handtvätta dina skor när de blir smutsiga eftersom många skor nu mer är utformade för att vara tvättbara i tvättmaskinen. 

Det betyder att du bara kan kasta ett par skor, eller till och med några par, i tvättmaskinen och sedan välja lämpliga inställningar. De bli rena utan att du ens spenderar tid och ansträngning på att rengöra dem.

Eftersom många av oss verkligen lever ett hektiskt liv skulle tiden verkligen bli en tidskrävande faktor om vi skulle vara tvungna att handtvätta inte bara skor utan även kläder. Tvättmaskinen använder vi huvudsakligen till att tvätta kläder. Och det kanske känns lite besvärligt att behöva tvätta kläder och skor i olika tvättomgångar. Låt oss heller inte glömma att det kostar mer pengar att köra flera maskiner. Det kostar både el, vatten och tvättmedel. När man summerar kostnaderna kan det kanske tyckas vara mycket pengar.

I så fall kanske du faktiskt undrar om du kan spara tid och pengar genom att göra båda sakerna samtidigt. Går det att tvätta dina skor och dina kläder i tvättmaskinen samtidigt, så du inte behöver köra flera maskiner?

Tekniskt sett kan du lägga dina skor tillsammans med dina kläder i tvättmaskinen samtidigt och de kommer fortfarande att bli rena efter att du tvättat dem. Men bara för att du kan, betyder det inte att du verkligen borde. Medan du faktiskt kan lägga dina skor tillsammans med dina kläder samtidigt i tvättmaskinen, är verkligen inget jag rekommenderar att du gör. Innan vi kommer till den punkten, låt oss prata mer om vad som händer i en tvättmaskin.

Du måste förstå att det är mycket skvimpande och skvalpande inne i en tvättmaskin, eftersom det är det bästa sättet att ta bort envis smuts på dina skor eller kläder. Det finns en stor risk att du inte tänkt så mycket på det här när du tvättar dina kläder, eftersom kläderna är mjuka och lätta så att du inte hör att de kastas runt så mycket. Men när du tvättar dina skor i tvättmaskinen märker du snabbt hur de kastas runt i tvättmaskinen.

Så om du tänker dig att lägga dina skor i tvättmaskinen tillsammans med dina kläder, kan du lätt föreställa dig att dina skor kastas runt från ena sidan till den andra medan de slår och gnuggas mot dina kläder under processen. Utöver det kommer dina skor också att fastna i kläderna eller till och med att kläderna trasslar in sig i varandra.

När något av detta händer kommer dina kläder att slitas mycket i tvättmaskinen. När skorna gnuggas mot dem eller när de sträcker sig på grund av hur de fastnar i varandra eller med skorna. Så känsliga som dina kläder är, kan detta aldrig vara en idealisk situation för dem att vara i. Vissa typer av tyg kan också vara väldigt känsliga för att sträcktas ut och går därför lätt sönder.

Men dina kläder är inte de enda offren i detta scenario. Så farligt som det är för dina kläder att vara i en tvättmaskin tillsammans med dina skor, dina skor kan också hamna på den dåliga sidan också. Detta händer när luddet på dina färgade kläder kan fastna på skorna och fläcka dem. När du har vita skor i tvättmaskinen, förvänta dig att de kommer ut med fläckar och att du spenderar mer tid på att rengöra dem för att ta bort fläckarna orsakade av kläderna de tvättades med i tvättmaskinen.

Utöver alla detta kräver dina skor och kläder olika inställningar på din tvättmaskin. Det finns tvättcykler som beror på vilken typ av kläder du placerar i tvättmaskinen, till exempel när de med känsliga tyger kräver en mer känslig tvättcykel. Samtidigt kräver skor däremot en annan tvättcykel med tanke på hur de inte är så känsliga som dina kläder är. Du bör också överväga vilken temperatur på vattnet som krävs, som till exempel när dina mörkare kläder kräver kallt vatten.

Så när du tar hänsyn till alla de olika förhållandena som dina skor och dina kläder kräver när du tvättar dem, du kan oavsiktligt skada dem beroende på tvättcyklerna du använder och på vattentemperaturen. Att till exempel kasta in skor tillsammans med kläder, gjorda av känsliga tyger, tvingar dig att använda en snabbare centrifugering för att rengöra dina skor men det skulle skada dina kläder. På samma sätt hjälper det inte att rengöra skorna med en lägre centrifugeringshastighet utan är perfekt för dina känsliga kläder.

Kort sagt, det finns inte någon anledning för dig att tvätta dina skor tillsammans med dina kläder, även om du faktiskt kan göra det. Om du tvättar dem tillsammans kommer du bara att skada skor eller kläder. De mår helt enkelt inte bra av att kastas in i tvättmaskinen tillsammans, på grund av de olika förhållandena som de då utsätts. Därför bör du aldrig försöka tvätta dina skor och kläder i samma tvättmaskin samtidigt, annars skulle du behöva offra endera eller båda bara för att spara tid, el- och vattenkostnader.

Du kanske kan spara tid och pengar genom att tvätta dem tillsammans, men när man väger fördelar och riskerna mot varandra är riskerna alldeles för stora för att du ska försöka kasta dina skor och dina kläder samtidigt i tvättmaskinen. Det klokaste att göra är att tvätta dem i olika tvättomgångar istället för att chansa på att det ska gå bra att tvätta dem ihop.

Hur tvättar du skorna ordentligt?

Så nu när du vet att du inte ska tvätta dina skor tillsammans med dina kläder i en tvättmaskin måste du också veta hur du ska tvätta dina skor ordentligt. Här är saker du behöver göra för att tvätta dina skor i tvättmaskinen:

  1. Läs etiketten på skorna för att veta om du faktiskt kan tvätta dem i tvättmaskinen. Vissa skor kan tyckas vara säkra att tvätta men är faktiskt inte det, och en tvätt kommer att skada dem. Den enda möjligheten då är att borsta och torka av dessa skor. Men för de skor som kan tvättas, kommer etiketten att upplysa dig om hur du tvättar dem i tvättmaskinen.
  2. Om du har beslutat att använda tvättmaskinen för att tvätta dina skor, förbered dina skor. Det innebär att du måste se till att de är säkra för tvätt genom att ta bort snöret, som lätt kan trassla och genom att tvätta bort eventuell lös smuts som kan finnas på skorna. Du kan använda en gammal tandborste för att skrubba bort den lösa smutsen, men de svåra fläckarna kan du lämna kvar till tvättmaskinen.
  3. Naturligtvis är det viktigt för dig att skydda dina skor på grund av hur det kommer att bli mycket kastande och skvimpande inne i tvättmaskinen. Använd därför en tvättpåse i nät som håller dina skor säkra. Har du ingen tvättpåse går det bra att använda ett gammalt örngott. Men se till att binda om örngottet tillräckligt bra för att det ska stänga skorna inne. Tvättpåsen i nät eller örngottet kommer att fungera som skydd för dina skor så att de inte slits när de kastas runt inne i tvättmaskinen.
  4. Nu, efter att du har förberett dina skor, gör samma sak med din tvättmaskin. Du kan göra det genom att välja att använda kallt eller svalt vatten. Varmt vatten kan skada de olika materialen som finns på dina skor. Det kan också få dina skor att blekna. Efter det, fyll på med ett tvättmedel anpassat för färgade plagg. Är dina skor vita är det ingen fara, det kommer inte att lämna några fläckar på vita skor heller.
  5. Låt maskinen göra sitt genom att välja lämpliga inställningar för tungt tyg, t.ex. handdukar. Lämna det i fred och vänta bara tills maskinen är klar innan du nu kan gå vidare till nästa steg, det vill säga att torka dina skor.

Kan du torka skor med kläder?

Normalt sett, när en tvättmaskin kört klart är det dags för nästa steg, nämligen att lägga in kläderna i tumlaren så att de torkar snabbt. Eller kanske brukar du hänga ut dem i solen för att torka? Torktumlare är ganska praktiska och kan torka dina kläder ganska snabbt på grund av de höga temperaturer som de utsätter dina kläder för.

Så, efter att du tvättat dina skor i tvättmaskinen är det då möjligt att spara tid och pengar genom att köra dem i torktumlaren tillsammans med kläder?

När du tvättar kläder och skor tillsammans i tvättmaskinen riskerar du att skada den ena, eller båda. Det är samma sak med torktumlaren. De ska inte torkas samtidigt. Det är bara dina kläder som ska in i torktumlaren, inte skorna. Och nej, jag pratar inte om att du ska stoppa in bara det ena i taget i torktumlaren, utan jag pratar om att du bara ska använda torktumlaren till dina kläder.

Detta leder oss till nästa punkt …

Kan du torka dina skor i torktumlaren?

Nu vet du redan att du inte borde torka dina skor och dina kläder i torktumlaren samtidigt, eftersom bara dina kläder ska gå i torktumlaren. Så, om så är fallet, betyder det att du inte ska stoppa dina skor i torktumlaren för att torka dem snabbt? Kan du torka dina skor i torktumlaren?

Ja, det är rätt uppfattat du ska inte placera dina skor i torktumlaren. Och nej, du kan aldrig använda torktumlaren för att torka dina skor. Anledningen är att torktumlaren bara kommer att skada dina skor under torkningsprocessen.

Dina skor ska aldrig placeras i torktumlaren, på grund av hur de höga temperaturnivåerna kan skada vissa materialet i dina skor. Du bör veta att dina skor inte bara är gjorda av tyg utan också av plast, gummi och lim. Om du utsätter materialen för höga temperaturer kan de eventuellt skada skorna helt och hållet, till exempel när plasten och limet smälter. Under tiden kan torktumlaren också sluta krympa tyget på dina skor.

Du bör aldrig använda torktumlaren för att torka dina skor eftersom det kan bli väldigt dyrt. Det enda sättet att torka skor som just har tvättats är att lämna dem i luften för att torka. Du kan göra det genom att hänga dina skor på en klädstreck utomhus, eller helt enkelt att lämna dem någonstans som är ganska varmt och öppet. Det räcker för att torka ut skorna.

Men tänk på att lufttorkning av dina skor kommer att ta ett tag, särskilt om säsongen är särskilt kall eller om du bor i ett område som inte får mycket solljus. Att vänta ett tag på att dina skor ska torka ut är fortfarande bättre än att skada dem i torktumlaren.

Hur ofta ska du tvätta dina skor?

Slutligen kanske du undrar hur ofta du ska tvätta dina skor? Tja, skor är inte desamma som dina kläder som måste tvättas efter att du har spenderat en hel dag på dem eller efter att de har utsatts för svett och för yttre förhållanden som damm och smuts. Istället kan skor lämnas otvättade ett tag även om de ständigt utsätts för damm och smuts från utsidan.

Se dock till att du tvättar dina skor en gång varannan vecka om du vill hålla dem kritvita. Detta är förstås mycket viktigare för just vita skor eftersom de sannolikt att de ser smutsiga ut jämfört med skor i mörkare färger.

Källor:

https://www.homelization.com/can-you-wash-shoes-with-clothes/

https://www.persil.com/uk/laundry/laundry-tips/fabrics/how-to-wash- skor-i-tvättmaskinen.html

Rekommendderade produkter för att ta hand om skor och kläder

Kan man tvätta skor tillsammans med kläder?
Rulla till toppen