Hur man tar bort maskeringstejp från olika underlag?

Maskeringstejp kan ibland vara en olägenhet eftersom det ofta klibbar eller lämnar rester när det torkar på en yta. När den fäster på en yta och skapar det rester eller blir en utmaning att ta bort, särskilt om maskeringstejpen lämnas för länge. Kanske har du också varit med om att du glömt ta bort tejpen och när man väl upptäcker den så blir det tejprester kvar.

Kanske upplever du detta problem och undrar hur du kan ta bort tejprester utan att skada det underliggande materialet. Då är den här artikeln är för dig.

Artikeln innehåller en steg-för-steg-guide om hur man tar bort maskeringstejp från olika ytor och material inklusive glas, fönsterbräda, plast, tyg och målat trä. Jag har också några tips om det bästa UV-beständiga tejpen från Amazon.com som du kan hitta. Låt oss börja!

Hur man tar bort maskeringstejp från glas – steg för steg

Oavsett om du vill ta bort en nyligen applicerad bit tejp eller en klibbig rest som har funnits på ditt fönster länge är det mycket enkelt att ta bort maskeringstejp från glas. Du kan antingen använda ett kemiskt lösningsmedel eller föremål som du redan har hemma.

Eftersom glaset är ömtåligt är det bästa alternativet att ta bort rester av maskeringstejp från glas att använda ett kemiskt lösningsmedel.

Här är saker du behöver om du vill ta bort maskeringstejp från en fönsterruta:

 • Ljummet vatten
 • Hink
 • Rengöringsmedel
 • Skyddshandskar
 • Rengöring av kläder / mattor
 • Kemiskt lösningsmedel

Steg 1: Förbered en rengöringslösning

Innan du börjar ta bort rester, fyll din hink med ljummet vatten och tillsätt lite rengöringsmedel. Ställ undan hinken. Du använder den senare.

Steg 2: Applicera det kemiska lösningsmedlet tejpresterna

Eftersom du har att göra med en kemisk lösning, använd skyddshandskar. Mätta det tejpade området med ditt valda kemiska lösningsmedel. Doppa en bit ren ren trasa på lösningsmedlet och applicera den på resterna. Du kan också spruta lösningen direkt på tejpen.

Steg 3: Låt lösningsmedlet bryta ner tejpens lim i några minuter

Låt lösningsmedlet stå kvar i några minuter (minst 15 minuter) så att kemikalierna tränger igenom och tejpen börjar lossa.

Steg 4: Rengör resterna från glasytan

Använd en klickskrapa för att torka bort resterna från glaset. Var försiktig så att du inte repar glaset. Alternativt kan du torka av glaset med en ren, luddfri trasa.

Steg 5: Tvätta glaset

Doppa en ren trasa i hinken som innehåller rengöringslösningen och tvätta glaset noggrant.  

Steg 6: Torka fönsterytan

Det räcker oftast inte med att tvätta glasytan eftersom det vanligtvis lämnar fläckar. Använd en torr trasa eller mjukpapper för även att torka glaset.

Hur man tar bort tejpen från fönsterblecket – Steg för steg

På fönsterblecket (alltså fönsterbrädan av metall som är utanför fönstret) samlas ofta smuts om den inte rengörs ordentligt. Tejpresterna hårdnar också, särskilt i soliga fönster där fönsterblecket blir varmt under dagen. Därför måste du rengöra den så snart du tar bort tejpen för att förhindra permanenta fläckar eller skador.

Här är några enkla steg du kan följa för att ta bort tejpen från fönsterblecket;

Saker du behöver

 • En matsked milt flytande diskmedel
 • 1 liter varmt vatten
 • Plastkniv
 • Rengöringstrasor
 • Gnuggningsalkohol

Steg 1: Dra bort tejpen från fönsterblecket

Använd plastkniven för att dra av tejpen från fönsterblecket. Lyft vid behov tejpen genom att sätta in plastknivens spets under tejpen.

Steg 2: Ta bort tejprester från fönsterblecket

Ta en trasa och gnid över tejpresterna så att den bullar ut. Du kan också använda tummen för att ta bort så mycket rester som möjligt.

Steg 3: Fukta tejpen

När återstoden har buktat ut, fukta en trasa med gnuggningsalkoholen. Gnid tejpen med trasan indränkt i alkohol, återfukta den efter behov tills resterna av tejpen har tagits bort helt.

Kom ihåg att testa gnuggningsalkoholen på undersidan av fönsterblecket eller i andra dolda områden för att säkerställa att den inte skadar ytan.

Steg 4: Förbered tvålvatten

Kombinera en matsked med ett milt diskmedel med 1 liter varmt vatten i en sprayflaska eller en hink. Ta en trasa och fukta den i blandningen.

Steg 5: Rengör fönsterblecket

Använd tvålvattnet för att tvätta hela fönsterblecket. Skölj den ordentligt med rent vatten och torka av den med en ren, torr trasa.

Eftersom vatten kan orsaka att resterna häftar mer, tvätta bara med vatten efter att alla rester har tagits bort.

Hur man tar bort maskeringstejp från plast – Steg för steg

De flesta använder endast vatten och svamp eller nagellackborttagare för att ta bort rester av maskeringstejp från plast. Oavsett om det är en plasthandfat eller bara en vattenflaska, kommer vatten och svamp inte att ta bort det klibbiga ämnet. Och nagellackborttagaren skadar bara plasten.

Följ följande enkla steg som hjälper dig att lösa upp tejpresterna snabbt och effektivt och lämna plastytan som ny.

Vad du behöver

 • 1 msk. av vegetabilisk olja eller olivolja
 • Liten behållare
 • Torr mjuk trasa
 • Rent vatten

Steg 1: Häll upp oljan

Häll 1 msk. vegetabilisk olja eller olivolja i en liten behållare.

Steg 2: Lossa tejpresterna

Doppa en del av en ren, torr trasa i behållaren och applicera oljan direkt på tejpresten. Gnid in oljan försiktigt i tejpresterna med trasan. För att effektivt ta bort det kvarvarande tejplimet, gnugga området ordentligt. Applicera mer olja på duken om det behövs.

Steg 3: Låt oljan dra i sig några minuter.

Låt oljan stå i några minuter (minst 10 minuter) så att den tränger igenom och bryter tejpen.

Steg 4: Rengör plastytan

Efter några minuter, torka av ytan med en torr, mjuk trasa.

Steg 5: Tvätta och torka plastytan

När alla resterna har tagits bort, torka av området med en del av en ren, fuktig trasa. Slutligen, torka av plasten med en mjuk, torr trasa.

Hur man tar bort maskeringstejp från tyg – steg för steg

Det är väldigt enkelt att ta bort maskeringstejprester från tyg. Till skillnad från andra ytor kan du använda tre olika sätt att ta bort rester från alla kläder. De tre enkla sätten att hantera resterna är; rengöringsmedel, strykjärn eller Goo Gone All Purpose-rengöringsmedel.

Här är steg för varje metod;

Handdesinfektionsmedel

Vad du behöver

 • Handsprit
 • En handduk
 • Plastkniv / tesked
 • Tvättmaskin

Steg 1: Sprid en handduk på en plan arbetsyta. Lägg kläderna på handduken så att du kan arbeta med de tejprester som finns på tyget.

Steg 2: Skrapa av tejpresterna med kanten på en tesked eller en plastkniv. Tryck inte så hårt att du skadar kläderna. Ta bort så mycket klibbiga rester som möjligt.

Steg 3: Applicera en handdesinfektionsmedel på ytan där resterna är. Använd fingret för att arbeta in handdesinfektionsmedlet i tejpresterna på tyget. Du bör se resterna lossna från tyget när du arbetar med desinfektionsmedlet i tyget.

Steg 4: När resterna börjar lossna plockar du bort dem

Steg 5: Lägg sedan tyget i tvättmaskinen och tvätta det enligt tvättråden på plagget. Kom ihåg att varje typ av tyg har olika värmeinställning.

Steg 6: När resten är borta, torka plagget i torktumlaren. Men om tejpresterna inte är helt borta, torka inte kläderna.

Använda strykjärn

Du behöver

 • En trasa
 • Strykjärn
 • Pappershandduk
 • Rengöringsduk

Steg 1: Lägg en pappershandduk på tyget för att täcka restområdet.

Steg 2: Ställ strykjärnet på lägsta temperaturinställning och värm det sedan. Använd INTE ånga.

Steg 3: När strykjärnet är uppvärmt, kör det över tyget och pappershandduken. Se till att pappershandduken ligger ovanpå plagget uppåt. Återstoden av tejpresterna smälter och fastnar på pappershandduken och frigör dina kläder från den.

Steg 4: Använd rengöringsduken för att torka av området bara för att vara säker på att resterna nu är helt borta.

Steg 5: Lägg plagget i tvättmaskinen och tvätta som vanligt.

Använda Goo Gone All Purpose Cleaner

Goo Gone universalrengöringsmedel rekommenderas starkt för dess effektivitet när det gäller att avlägsna maskeringstejprester från tyger. Du kan hitta den på Amazon.com.

Så här kan du använda det;

Steg 1: Lägg tyget på en plan arbetsyta

Steg 2: Ta en ren trasa och mätta den med Goo Gone. Spraya bara.

Steg 3: Ta den mättade trasan och gnugga den ordentligt över tejpresterna för att applicera Goo Gone på tyget. Återstoden börjar lossna från klädfibrerna.

Steg 4: Lägg klädesplagget i tvättmaskinen för att ta bort eventuella rester och rengöringsmedel.

Ta bort tejp från läder – Steg för steg

Följande steg hjälper dig att ta bort maskeringstejp från läder.

Vad du behöver

 • Smörkniv
 • Bomullstussar
 • Babyolja
 • Vitvinsvinäger
 • Trasor

Steg 1: Ta bort så mycket av återstoden som möjligt med hjälp av mjuka, korta slag med en smörkniv. Du kan också använda kanten på ett kreditkort.

Steg 2: Ta en bomullstuss och fukta med några droppar babyolja

Steg 3: Använd fuktig bomullstuss för att gnugga resterna i en liten och cirkulär rörelse. Upprepa processen tills du har lossat limresterna helt

Steg 4: Ta en bit tyg och fukta med vitvinsvinäger. Babyoljan och resterna har gått helt bort.

Steg 5: Ta en mjuk luddfri trasa och torka läderytan.

Hur man tar bort maskeringsrester från målat trä – olika metoder

Det kan vara en utmaning att ta bort rester av maskeringstejp från vilket målat trä som helst. Flera metoder kan dock användas för att effektivt ta bort resterna utan att skada det målade träet.

Vad du kan behöva

 • Tvål
 • Varmt vatten
 • Bomullsmattor
 • Bomullspinne
 • Gnuggalkohol
 • Olivolja
 • Vitvinsvinäger
 • Aceton
 • Hårtork
 • Trasor

Metod 1: Använd fingret för att gnugga över tejpresterna och flytta det i en riktning. Upprepa åtgärden tills limresterna lossnar från det målade träet. Om det finns några rester kvar, torka bort med en fuktig trasa doppad i tvålvatten.

Metod 2: Ta en bomullspinne och doppa i gnuggalkohol och börja bearbeta den klibbiga ytan. Fortsätt processen tills du inte kan se några rester längre.

Metod 3: Ta lika mycket vatten och vinäger och blanda i en skål. Använd en bomullspinne som doppats i blandningen för att gnugga den målade ytan tills resterna inte längre syns.

Metod 4: Ta en mjuk trasa och fukta den med olivolja och gnugga på resterna. Blanda fettbekämpningsmedel med varmt vatten och torka sedan resterna av olivolja från ytan.

Metod 5: Ta en ny bomullspinne och doppa den i en acetonbaserad nagellackborttagare. Gnid den över resten för att slutligen ta bort limmet.

Metod 6: Använd hårfönen för att rikta varm luft mot tejpresten tills resten blir mjuk och smidig. Ta en ren bit bomullstrasa och gnugga den över resterna. Börja från ytterkanten mot mitten. Torka av det målade träet medan du fortsätter att värma tills tejpresterna är helt borta.

Metod 7: Använd limrengöraren för att blöta en mjuk ren trasa och torka sedan av den målade träytan. Slutligen, använd en fuktig trasa för att ta bort limrester från träytan.

Hur man tar bort maskeringstejp från bilen – steg för steg

De flesta undrar alltid om de lyckas ta bort tejprester från bilen utan att skada lacken.

Följ de enkla stegen nedan för att ta reda på det.

 • Vatten
 • Gnuggalkohol
 • Babyschampo
 • En mjuk trasa
 • WD-40
 • Goo Gone
 • Skyddshandskar

STEG 1: Tvätta bilen först

Innan du kan börja ta bort rester av maskeringstejp från bilen, behöver bilen tvättas noggrant. Blanda 2,5 dl babyschampo med vatten i en stor hink. Ta svampen och doppa den i blandningen och rengör bilen med en mjuk luddfri trasa.

Steg 2: Applicera gnuggalkoholen

När bilen är ren från smuts och skräp, använd den mjuka trasan för att applicera gnuggalkoholen på bilens lack. Till skillnad från de flesta kemiska lösningsmedel kommer inte sprit att skada färgen på karossen.

Steg 3: Gnugga WD-40

Ta bort locket på WD-40 och gnugga filtspetsen över tejpresterna. Tejpen kommer lossa inom en minut eller två. Om du märker att det finns spår av tejprester kvar på bilens kaross, polera området med en torr, mjuk trasa.

Steg 4: Applicera Goo Gone

Goo Gone är inte bara bra för att ta bort tejprester från tyger, det kan också användas på bilar. För att rensa resterna helt, spraya några droppar av universalrengöringsmedlet på resterna. Låt den stanna i några minuter (högst 5 minuter) och torka sedan ordentligt med den mjuka trasan tills resterna och eventuella Goo Gone torkas bort.

Säkerhetstips: Goo Gone kan vara skadligt för huden efter långvarig exponering. Så se till att ha på dig dina diskhandskar under hela processen.

Dessutom kan du ta bort maskeringstejp från en bil med hjälp av värme för att smälta bort rester

Det kan göras om 3 enkla steg

Steg 1: Placera en hårfön över tejpresten och sväva över ett hörn av resterna i ungefär en minut.

Steg 2: Ge tejpresterna lite tid för att mjuka upp

Steg 3: Försök få kanten på tejpresten med ett plastkort eller gummiskrapa.

Steg 4: Ta bort resterna från bilens kaross, använd ytterligare värme och skrapa vid behov.

Bästa UV-beständiga tejpen

Letar du efter den bästa UV-beständiga tejpen för ditt material eller yta? Amazon.com har allt. Det är en av de bästa shoppingplattformarna där du kan få UV-beständighet till ett överkomligt pris.

Nedan följer några av de bästa UV-resistenta tejperna

Gorilla 6009002 Weather Tape

Gorilla 6009002 Weather Tape är ett av Amazons bästa val bland UV-resistenta band. Tejpen tål extrema väderförhållanden. Den motstår torkning, skalning och sprickbildning av solljus, kyla och fukt i både kalla och heta temperaturer.

Denna tejp kan användas på plast, presenningar, tak, ventiler, husbilar, bilar och mycket mer.

T-Rex starkt tejp

Tejpen är tillverkat av polyetenmaterial (PE) som kan hindra UV-strålar från att försvaga tejpens lim. Den är lämplig för tegel, betong, singel, målat och omålat trä och vinylväggar.

Det ger bättre täckning när du skyddar, stöder, reparerar eller förseglar material samtidigt som du får fler tejpremsor vilket sparar tid och pengar.

Du kan kolla T-Rex Ferociously Strong Tape på Amazon.

Hur man tar bort maskeringstejp från olika underlag?
Rulla till toppen