Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Tvätta utan tvättmedel: Allt du behöver veta

Har du slut på tvättmedel och måste tvätta kläderna i bara en nypa tvättmedel? Ingen anledning att oroa dig, för det finns sätt att tvätta dina kläder utan den ingrediens som anses vara helt avgörande.

Det är inte ovanligt att människor får slut på tvättmedel utan att märka det eller att de av misstag startar tvättmaskinen utan att lägga i tvättmedel. Därför är det många som funderar över om det är okej att tvätta kläder utan tvättmedel?

Det är okej att tvätta kläder utan tvättmedel. Om du av misstag har startat din maskin skadar det inte dina kläder. Du kan gärna köra om den igen när tvätten är klar. Vatten är dock 2/3 lika effektivt som vissa tvättmedel, så du behöver inte ens tvättmedel om kläderna inte är väldigt smutsiga.

Ämnet tvättmedel väcker dock några frågor. Om vatten är så effektivt, vad är poängen med att använda tvättmedel? Kan kläder tvättas utan tvättmedel? Vad kan användas som ersättning för tvättmedel?

Det här är alla frågor som vi kommer att svara på i dagens artikel, eftersom vi kommer att fördjupa oss i ämnet maskintvätt och hur det fungerar.

Låt oss börja!

Kan du tvätta dina kläder utan tvättmedel?

Ja, du kan definitivt tvätta dina kläder utan tvättmedel! Uppenbarligen är tvättmedel mycket användbara eftersom de är fulla med kemikalier som kommer att ge dig en ren tvätt och skydda tyget på dina kläder, men det är faktiskt inte avgörande.

Om du av misstag har startat tvättmaskinen utan tvättmedel – kommer det definitivt inte att skada din tvätt. Det är förmodligen det första som alla oroar sig för.

Allt som kommer att hända är att dina kläder blir våta när de åker runt tvättmaskinen. Det som faktiskt är imponerande är att de kommer att bli renare.

Vatten är bra för rengöring om något, och att tvätta dina kläder även utan tvättmedel kommer kunna ge ett ganska bra resultat. När vattnet tränger igenom tyget löser det upp smuts.

Uppenbarligen är det osannolikt att vatten på egen hand kommer att kunna hantera svåra fläckar, men det kommer definitivt att tvätta kläder som inte är jättesmutsiga.

Detta beror naturligtvis på tvättmaskinerna. Maskiner som är bättre och av högre kvalitet åtföljs oftast av bättre vattenfördelning, medan maskiner av lägre kvalitet inte är lika bra på det. Det är därför du kan förvänta dig imponerande resultat med bättre maskiner.

Det finns dock en sak som vatten inte kan ersätta – och det är kemiskt skydd. Rengöringsmedel är utformade för att rensa bort mikroskopisk smuts och allt som inte är tyg. Bara för att din tröja ser ren ut på ytan, finns det ingen garanti för att den är helt ren. Det är vad tvättmedel är till för.

De rengör tvätten helt, både på en mikroskopisk och det vi ser på ytan, och de skyddar den för vidare användning. Vatten berikas inte av kemikalier på egen hand och det kan inte tvätta dina kläder lika bra som vatten med tvättmedel.

Den extra bonusen är att dina kläder kommer att lukta trevligt när de tvättas med tvättmedel, i motsats till att tvätta med vatten utan doft.

Vad kan användas som ersättning för tvättmedel?

Tack och lov finns det många alternativ till tvättmedel! Glöm inte att tvättmaskiner inte är så gamla och att människor brukade tvätta sina kläder för hand för mindre än hundra år sedan.

Bakpulver

Bakpulver verkar vara den bästa lösningen för många problem i hushållet. Jag betonar att detta endast bör gälla för vita kläder – eftersom bakpulver verkligen kan göra ett fantastiskt jobb när det gäller att rengöra din vita tvätt. Bakpulver kan användas på färger, men det är inte lika bra som när det används på vittvätt.

Bakpulver är utmärkt som ersättning för tvättmedel eftersom det gör exakt det jobbet som vi fokuserade på tvättmedel – det kan upphäva effekterna av syror och alla typer av föroreningar. Mat, dryck, kräkningar, urin eller vad som helst egentligen – allt kan tas om hand med bakpulver.

Det är också mycket användbart för din tvättmaskin, inte bara för dina kläder. Om det finns några unkna dofter som kommer från tvättmaskinen kommer bakpulver att suga upp den. Samma effekt uppnås med dina kläder – om något är särskilt illaluktande (till exempel efter ett träningspass), kommer bakpulver att ta hand om det.

Du kan till och med använda det tillsammans med blekmedel (om du använder det), du kan spara på blekmedel på det sättet eftersom bakpulver förstärker dess styrka.

Det är också bra att ta bort fläckar – många tyger har gamla fläckar som inte kan tas om hand. Bakpulver kan ta hand om dessa fläckar utan att skada tyget på något sätt.

Det finns många kommersiella sköljmedel som inte kan göra ett jobb lika bra som bakpulver – de använder hårda kemikalier för att mjuka upp kläderna, medan bakpulver kan göra samma jobb utan att förlita sig på samma kemikalier.

Om du är förälder blir du glad att veta att bakpulver kan ta bort märken av färgkritor mycket enkelt.

Det som är viktigt med bakpulver är att du använder mycket av det och att kläderna tvättas i mycket varmt vatten. En full kopp bakpulver rekommenderas för en normal tvättmängd.

Läs mer och beställ

Borax

Borax är en annan bra lösning för att ta bort fläckar och dofter från dina kläder. Det är särskilt bra mot ammoniak – vilket betyder att det enkelt kan ta hand om urin och kräkningar. Skurpulvret i Borax är mycket bra för din vittvätt och det kommer att se till att de är så vita och så ljusa som möjligt. Nu mer är det förbjudet att sälja till privatpersoner, men det finns ersättningsmedel.

Borax är dock inte bara användbart för att tvätta med. På grund av dess mycket höga pH har det erkänts som mycket användbart i många områden runt hemmet. När du väl har tillsatt den i vatten skapar den en lätt alkalisk blandning, perfekt för att tvätta dina kläder.

På samma sätt som bakpulver är Borax också mycket bra på att skydda din tvättmaskin! Det kan ta hand om alla mögel och svampar som växer i din tvättmaskin. Det kan också mjuka upp hårt vatten, vilket är ett stort plus – detta gör din tvätt renare.

Det kommer också att tvätta bort tvättmedelsrester som var kvar på dina kläder från föregående tvätt, eller om det fanns kvar i tvättmaskinen.

Läs mer och beställ

Citronsaft

Ett annat alternativ till tvättmedel är att använda citronsaft. Det är faktiskt mer användbart för blekning av kläder än för att få en god doft på dem.

Citronsyra gör att den kan användas inte bara på din vita tvätt, utan även på dina färger. Citron är särskilt bra mot rostfläckar! Det finns många fläckborttagare som inte kan göra något mot rost, men citronsaft är en mycket effektiv lösning på detta problem. Var noga med att applicera den på fläcken och kasta den i tvätten.

Du kan också använda citronsaft för att göra en pasta av citronsaft och salt för att behandla problemet med mögel i din tvättmaskin. De flesta tvättmedel är helt ineffektiva mot detta.

En sista sak som är riktigt bra med citronsaft är det faktum att den lätt kan ta bort juicefläckar.

Läs mer och beställ

Vinäger

Det här husmorstipset kanske kan verka lite konstigt, men vinäger är faktiskt ett bra alternativ till tvättmedel. Vinägernas milda syrahalt är mycket användbar för att göra kläder ljusare och vitare. Den milda syran i vinäger kan lätt ta itu med fläckar och smutsiga kläder och rengöra dem. Det kan också ta bort rester från dina mörka kläder.

Det är inte ovanligt att tvättmedlet lämnar rester på mörkare kläder – det här är inte permanent, så du behöver inte oroa dig för det. Vinäger är ganska bra på att bli av med denna rest.

Det är också bra att bli av med mögel som växer på dina kläder. Jag har nämnt mögel som växer i tvättmaskinen några gånger nu, men det är också mycket möjligt för mögel att växa på dina kläder. Vinäger är en naturlig fiende för mögel och den kan hjälpa till att bli av med möglet.

Det är också väldigt användbart om du har husdjur – det kommer att säkerställa att djurets hår inte fastnar i dina kläder, och detsamma gäller ludd. Dessutom, om du är rökare och inte gillar lukten av rök på dina kläder, gardiner, lakan etc. – använd gärna ättika, eftersom det är väldigt effektivt för att bli av med den otäcka lukten av rök.

Vinäger är bra på att ta itu med alla slags dofter, inte bara rök. Sura dofter kan lätt avlägsnas om du använder vinäger, och det mjukar naturligtvis dina kläder utan att lämna några rester på tvätten. Det kan också rengöra tvättmaskinen från mineralavlagringar och tvättmedelsrester.

Läs mer och beställ

Pulveriserat syreblekmedel

Pulveriserat syreblekmedel är mycket bra om du vill bli av med organiska smutsfläckar utan att använda giftiga kemikalier. Även om ordet blekning för tankarna till Klorin och missfärgade kläder, behöver du inte oroa dig för det, eftersom även känsliga föremål kan tvättas med syreblekningspulver.

Det är mycket användbart som desinfektionsmedel – virus och bakterier som kan leva i dina tyger kommer att tvättas bort med den här produkten eftersom det bleker det vita vita utan att använda några giftiga kemikalier. Det är säkert för människor, djur och växter – vilket gör det perfekt för föräldrar med barn, och också en bra produkt om du har husdjur.

Det är också användbart för att tvätta bort gamla fläckar som redan har torkat – det finns många produkter som inte kan ta bort fläckar som redan har satt sig, men syreblekmedel kan ofta ta bort det. Det är också syrebaserat, vilket gör det mycket lättare för tvätten, till skillnad från andra produkter som mest är klorbaserade.

Läs mer och beställ

Tvättnötter

Tvättnötter är en giftfri och helt naturlig lösning på ditt problem. De är särskilt användbara för personer som har känslig hud – de är väldigt mjuka på huden, så de kommer inte att orsaka några problem. Det mjuka tvättmedlet som är tillverkat av dessa nötter gör det säkert för användning på känsliga föremål.

Det är bra för människor som lider av allergier – det kommer inte att förvärra det och du behöver inte oroa dig. Dessa nötter kan användas flera gånger (för flera tvättar) innan de slutar fungera och du måste skaffa nya. De är också helt komposterbara, så de är ekologiska och kommer inte att orsaka några sopor.

Läs mer och beställ

Tvättsoda

Tvättsoda är den äldre varianten av bakpulver. Natriumkarbonat är det verkliga namnet på denna förening, och det används ofta för att ta bort riktigt envisa fläckar vägrar att försvinna. Den här alkaliska föreningen är mycket användbar i detta avseende.

Blötlägg tvätten i den innan du kastar den i tvättmaskinen för maximal effekt. Blanda två skedar tvättsoda i en liter varmt vatten innan du lägger ner kläderna.

Läs mer och beställ

Vodka

Detta är den överlägset coolaste husmorstipset på den här listan. Vi visste redan att vodka ofta används för många andra saker än att dricka – ökända Molotov-cocktails och berömt som ett sårdesinfektionsmedel. Visste du att du också kan använda den för tvätt?

Japp! För att tvätta kläderna med vodka behöver du bara göra en lösning som är en del vatten och en del vodka i en sprayflaska. Spraya det över dina kläder och häng ut dem för att torka. Det kommer att desinficera dina kläder mycket bra och ingen unken lukt eller alkoholdoft kommer att lämnas kvar.

Detta är dock kanske en bättre lösning om du behöver dina kläder uppfräschade – inte tvättas.

Vad bör inte användas som ersättning för tvättmedel?

Det finns, helt uppenbart, några saker som verkar vara smarta att använda, men som faktiskt är skadliga för dina kläder. Det är saker du aldrig bör använda som en ersättning för tvättmedel.

Schampon, duschtvål, diskmedel och bubbelbad är högst upp på den listan. ”Jag tvättar min kropp med det här, så det borde man väl kunna använda för att tvätta kläder också, eller hur?” – fel. Kläder har annan tolerans än våra kroppar, och de kan inte hantera dessa produkter.

De är också för bubblande – det kan tyckas dumt, men om det finns för många bubblor kommer inte tvättmaskinen att kunna skölja ut allt. Om du använder detta ser du att en stor del av schampo / duschgel / diskmedel fortfarande finns på dina kläder.

Kan man använda diskmeddel istället för tvättmedel?

Diskmedel är särskilt farligt i detta avseende – det kan skapa så många bubblor att tvättmaskinens elektroniksystem skadas. Detta täcks inte av garantin på tvättmaskinen. Många antar att det är detsamma som att använda tvättmedel – eftersom de båda är tvättmaskiner. Detta är dock långt ifrån sanningen. Du bör inte använda diskmedel i med tvättmaskinen!

Kan man använda ammoniak?

Rengöringsmedel och ammoniak är vanligtvis det första som man kommer att tänka på när det gäller detta. Många tror att det kommer att fungera tillräckligt bra för kläder att använda ammoniak. Men det gör det inte, eftersom ammoniak kan vara mycket tufft mot tyger och det kommer att göra att de slits ännu snabbare. Det kan också en direkt effekt på dig, bäraren av kläderna. Olika människor har olika tolerans mot ammoniak – det är möjligt att du kan få klåda och hudirritation. Det absolut värsta med att använda ammoniak och andra hushållsrengöringsmedel är risken att kläderna tappar färgen eller blir missfärgade. Tänk dig att använda blekmedel på rött tyg – det är det som kan hända om du använder hushållsrengöringsmedel. Det kan också orsaka skador på tvättmaskinen, som återigen inte täcks av din garanti.

Se till att du är försiktig när du surfar på internet, eftersom det finns många artiklar där ute som faktiskt föreslår användning av ovannämnda produkter.

Litteratur:

www.homestratosphere.com

https://www.homestratosphere.com/laundry-detergent-alternatives/

wigglywisdom.com

Tvätta utan tvättmedel: Allt du behöver veta
Rulla till toppen