Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man läder?

Läder är bra material för allt från kläder och väskor till möbler. Den är hållbar och flexibel och skapas av att garvad djurhud. De flesta läderprodukter håller längre än någon motsvarande produkt, men det betyder att de kräver mer vård än andra material. Eftersom du har dem under en längre tid kommer du att spendera mer tid på att rengöra läderprodukter och underhålla dem. Hur rengör du läder?

Hur du rengör läder beror på vilken läderprodukt du vill rengöra. Det mest universella sättet att rengöra läder är med en blandning av tvål och vatten. Se till att du använder rena, mjuka, ljusa handdukar för rengöring.

Du kan använda en tvål som är speciellt gjord för läder, eller så kan du använda saker som du redan har hemma. Se till att du torkar fläckarna försiktigt, eftersom det kan bli svårare att få bort dem om man gnuggar dem för mycket.. Tänk på att du också ska behandla ditt läder, men se till att du bara använder ett lätt lager läderbalsam. Om allt annat misslyckas kan du alltid färga ditt läder i en mörkare färg så att dina fläckar inte märks.

Hur rengör du läder?

Även om läder är ett mycket slitstarkt och lättskött material, kräver det ibland rengöring och skötsel. Om du märker att ditt läder ser trött eller utslitt ut, försök rengöra det. 

Soffa

För att rengöra läder behöver du sadeltvål, vatten, läderkräm, mjuk trasa, spritalkohol, dammsugare och lite bomullspinnar. 

Börja med att dammsuga allt damm och löst skräp från din soffa. Du kan använda en dammsugare utrustad med ett möbelmunstycke. Glöm inte att suga mellan kuddarna i soffan.

Rengör milda fläckar först. Ta en ren tvättduk och doppa den i varmt tvålvatten. Använd den för att torka bort fläckar på din soffa. För att ta itu med mörkare fläckar, som de från en bläckpenna, doppa en bomullspinne i sprit och den ska ta bort dem. Var försiktig med att applicera den direkt på fläcken, så att alkoholen inte sprider fläcken på mer av lädret.

Torka sedan lädret med en annan ren, torr trasa för att undvika mögel. Om du vill ha bäst resultat bör du låta soffan torka hela natten.

När det är helt torrt återfuktar du materialet genom att applicera läderkrämen med en ren trasa. När den sjunker kan du polera soffan för att få den blank och fin. 

Om du har fettfläckar på soffan, torka av dem med en ren, torr trasa. Se till att du inte tillsätter vatten eftersom vätskan kan hjälpa fettet att suga in i lädret. Om fettet har torkat när du märker det, använd bakpulver och strö det på området för att dra ut fettet. Låt bakpulvret vara på i några timmar och borsta sedan av det med en trasa. 

Det är mycket svårt att ta bort mörka fläckar från vitt och beige läder. För att ta bort dem, försök använda en blandning av lika delar citronsaft och vinsten. Blanda dem till en pasta, applicera den på fläcken och låt den vara på plats i 10 minuter. Torka av den med en fuktig trasa.

Hur gör man rent en skinnjacka?

Om du vill rengöra din skinnjacka behöver du en mjuk svamp, ett milt universalrengöringsmedel, läderrengöringsservetter och läderbalsam. 

Börja med att bara använda vatten och en mjuk svamp. Torka fläcken lätt och se till att du inte gnuggar den. Arbeta från insidan av fläcken till utsidan. Medan du arbetar, se till att du fjädrar ut kanterna så att det inte finns någon ring. Om du märker att en ring har skapats, fukta platsen igen med vatten och fjädra ut kanterna.

Låt din jacka torka helt. För att säkerställa att den är helt torr är det bäst att lämna den över natten. När jackan är helt torr, applicera lätt ett läderbalsam. Arberta med långa och jämna drag. Kom ihåg att om du använder ett läderbalsam så är det bättre att använda lite utav det.

Om du måste rengöra matfläckar, börja med att ta bort överflöd och fukta en ren handduk och torka fläcken. Låt den torka helt så att du kan se om fläcken fortfarande finns där. 

Om vatten inte fungerar, använd något universalrengöringsmedel men se till att späda ut det. Använd en del av universalrengöraren och 20 delar vatten eller läderrengöringsservetter. Torka av området och låt det torka igen.

Hur gör man rent skor av läder?

För att rengöra dina läderskor behöver du en skorengöringsborste, skokräm, sprayskydd för spray, en mjuk trasa, en rengöringsmousse och en borste för att applicera rengöringsmousen.

Ta först bort snören för att förhindra att du får vatten eller polerar på dem. Ibland behöver dina snören också tvättas. Om de är smutsiga, tvätta dem i tvättmaskinen eller helt enkelt byta ut dem.

Ta bort smuts som har fastnat i dina läderskor eftersom det kan försvaga fibrerna i dina läderskor vilket orsakar sprickor som inte kan repareras. Se till att du inte är hårdhänt när du rengör dina skor eftersom du inte vill skapa ytterligare skrapmärken eller skador.

Doppa en mjuk skoborste i en blandning av vatten och tvål. Torka av den yttre ytan på skon. Om du har en läderrengöringsmousse, rengör dina skor genom att skaka burken och gnugga moussen i skon. Se till att du inte blöter lädret för mycket. Det är bättre att använda mindre mängd vatten och tvål och upprepa processen än att använda för mycket på en gång. 

Om du har att göra med svåra fläckar, badda dem. Om det inte tar bort dem, försök ta bort dem genom att försiktigt gnugga platsen och använda lite tryck. 

När fläckarna är borta torkar du av tvålen och rengöringsmossen med en torr trasa. Vänta tills de torkar helt.

När de är helt torra, börja polera dem med skopolishen. Välj ett som är klart eller har en liknande färg som dina skor. Applicera skopolishen i en cirkelrörelse över hela skon. Det hjälper till att skydda din lädersko från fläckar och förbättrar färgen. 

När du är klar, låt skopolishen suga in ett tag. Ta sedan en ny ren, mjuk trasa eller en poleringsborste för att blanka upp skon ordentligt med korta men stadiga svep.

Låt sedan skorna torka utomhus. Se till att du inte lämnar dem i solen eller på ett varmt ställe, eftersom det kan orsaka sprickor och missfärgning. 

När dina läderskor är rena och glänsande, använd en skyddsspray och spraya dem på ett avstånd av cirka 30 cm. Detta gör dina läderskor mjukare och vattentäta. 

Försök att rengöra dina skor så snart de blir smutsiga, för om du rengör dem tidigt har du större chans att undvika bestående smuts och fläckar.

Vilka hushållsprodukter kan du använda för att rengöra läder?

Om du inte har tid att köpa produkter för rengöring av läder, oroa dig inte. Det finns några produkter som du kan använda för att rengöra din favoritläderjacka, skor eller till och med en soffa som du har i ditt hem just nu.

Mild tvål och vatten

En av de vanligaste hushållsartiklarna som du kan använda för att rengöra din skinnsoffa är mild tvål blandad med vatten. Du kan också använda ett milt diskmedel, ansiktsrengöring för känslig hud, tvål för känslig hud eller något flytande tvättmedel för känslig hud. Blanda ett av dessa rengöringsmedel med vatten och doppa trasan i det. Om du använder denna blandning för att rengöra din lädersoffa, se till att dammsuga den först så att du blir av med hår eller smulor.

Isbitar

Det är inte ovanligt att tuggummi, vax eller andra saker hittar vägen på lädret. När dessa klibbiga saker har fastnat i lädret är det omöjligt att bli av med att bara använda tvålvatten. För att rengöra det, lägg några isbitar i en liten påse och placera påsen över det fastnat materialet. Håll påsen i 5-10 minuter och därefter ska det vara lätt att bända upp den.

Vinäger och olivolja

Vinäger och olivolja kan användas till mycket mer än bara sallader. För att rengöra läder, lägg lite vinäger direkt över de färgade områdena och låt det torka en stund. Använd sedan olivolja över den och torka av med en mjuk handduk. Det ska inte bara hjälpa till att rengöra fläcken utan också hålla lädret mjukt och friskt.

Läderstövlar får ofta saltfläckar eller salträndeer. För att bli av med saltfläckar, blanda en del vit vinäger med en del vatten för att skapa en rengöringslösning. Fukta en ren, ljus tygduk och använd den för att försiktigt torka ut de fläckiga områdena på lädret. Detta tar bort saltfläckarna, vilket gör att läder ser ut som nytt igen.

Som alla naturliga material måste läder också behålla lite fukt för att bibehålla dess mjukhet och flexibilitet. Vinäger kan vara ett bra rengöringsmedel, men det kan också torka ut lädervaror. För att underhålla dina läderartiklar, blanda ihop två delar linolja och en del vit vinäger. Applicera denna blandning på lädret med en mjuk, ren, ljus trasa och låt den sitta i cirka 12 timmar. Polera lädret med en ren, torr trasa och den blir renare och mycket mjukare när behandlingen är klar.

Luddig mocka och glänsande lackläder har olika egenskaper, men ättika kan fortfarande appliceras som rengöringsmedel på båda dessa material. Använd en ren, mjuk trasa och outspädd vit vinäger, torka försiktigt vid fläckar på mocka. Du kan använda en borste för att släta mockan när rengöringen är klar. För lackläder, använd en fuktad, ren, mjuk trasa med vit vinäger och gnugga försiktigt över det smutsiga, fläckiga området. Använd sedan en andra, torr trasa för att torka av lädret direkt efteråt.

Alkohol

Du kan använda alkohol för att rengöra ditt läder. Använd en ren handduk och fukta den med alkohol och använd den för att rengöra fläcken. Denna metod är bäst om du har svåra fläckar på ditt läder.

Kan du färga det om det får vita märken?

Om din soffa, jacka eller skor började blekna eller om du bara blev uttråkad av hur de ser ut kan du enkelt färga dem till en annan färg. 

För att färga ditt läder behöver du det läderfärg du väljer, läderolja eller balsam efter eget val, något att applicera färgämnet med och en läderförseglare efter eget val. 

Det kan vara bra att ha vatten och något att torka med nära till hands. Var noga med att täcka golvet och bära handskar om du är orolig för att få färg över hela händerna och golvet. 

Det finns många val av läderfärg, och du kan använda vattenbaserad eller alkoholbaserad. 

Alkoholbaserad läderfärg har en bra penetration av läder. När det tränger in i läderet bär det färgämnena med sig, sedan förångas alkoholen och lämnar färgämnena inuti läderfibrerna. Eftersom alkoholen avdunstar snabbare än vatten är torkningsprocessen mycket snabb jämfört med vattenbaserade produkter. Alkoholbaserade läderfärger har dock inte lika bra impregnering av läderfibrerna. Det är därför som läderartiklar som har färgats med alkoholbaserat läderfärg ofta har problem med att de färgar av sig.

Eftersom torkningsfasen är mycket snabb drar alkoholen vanligtvis med sig en del av läderens återstående fukt, vilket sedan ändrar mjukhetens egenskaper och lämnar lädret ofta torrt och styvt.

Vattenbaserat läderfärg är gjord av en mer komplex blandning. Den innehåller vanligtvis ett harts. Hartset används för att impregnera läderfibrerna och binda färgämnena till dem. Det kan finnas andra delar i blandningen också, såsom vax, fett eller oljor som är nödvändiga för att bibehålla mjukheten hos lädret eller för att göra det glansigt.

Inträngningen av vattenbaserad läderfärger är svårare och torkningstiden är långsammare än alkoholbaserad, det finns en större färgbindning och lädarets ursprungliga mjukhet behålls.

Börja med att förbereda ditt läder. Rengör lädret först, dammsug soffan eller rengör jackan med tvålvatten. Om du vidrör lädret med bara händer, använd sprit för att ta bort fettet från händerna som finns kvar på lädret. Olja lädret med någon form av olja, till exempel jojobaoljor fungerar bra för mjukgörande läder. Applicera oljan lätt med en ren trasa och låt den suga i några minuter. Om du vill ha en dramatisk färgförändring, applicera mer olja. 

Om du vill ha en djärv färg, applicera läderfärgen utan att späda ut den. Men var beredd på att du kanske måste färga in ytterligare en gång.

Om du vill ha en mer antik yta, späd din läderfärg med basen av din färg (vatten för vattenbaserad och alkohol för alkoholbaserad färg). Du måste göra många tunna lager tills önskad mättnad uppnås. 

När du är klar med färg måste du låta ditt läder torka helt. Om du fortsätter arbeta innan det är helt torrt kommer du att orsaka fläckar. 

När ditt läder är helt torrt kan du lägga till ett vaxbaserat balsam eller mer av vilken olja du vill.

Tips på fortsatt läsning

Rengöra skinnsoffa

Husmorstips för att smörja din skinnsoffa

Hur rengör man läder?
Rulla till toppen