Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur bli av med dålig lukt i möbler?

Det är omöjligt att leva utan möbler – det är en viktig del i ett bekvämt liv. Möbler kan dock kräva mycket uppmärksamhet om träbotten eller tyget har börjat lukta illa.

Det bästa sättet att ta bort dålig lukt i möblerna är att använda blandningar med bakpulver. För lädersoffor är citronsaft och vatten det mest effektiva för att ta bort lukten, medan trämöbler bör torkas av med vit vinäger.

En obehaglig lukt kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av mögel. Detta inträffar i dåligt ventilerade rum. Lukten av fukt och mögel från möbler är ibland svårt att bli av med och enbart ventilation räcker inte.

Har du fått fläckar på din tygsoffa vill du kanske även behöver få bort fläckarna på soffan innan du börjar behandla lukten.

Varför luktar mina möbler illa?

Lukten kommer från fukten som finns på de dolda delarna av möblerna. Mögel är giftigt, så det måste upptäcks och elimineras så snart som möjligt. Orsaken till mögel kan vara dålig ventilation i huset. Där det finns överflödig fukt i ditt hem, kommer troligen uppstå mögel.

Om det drabbade området är litet kan det tas bort med tvål och vatten. Speciella mögelborttagare är mer effektiva och ättika kan också användas. Vätskan appliceras direkt på ytan.

Möglig lukt i en lägenhet indikerar hög luftfuktighet. Om så är fallet måste lägenheten först ventileras. Lägg malet kaffe i ett fat som tar upp obehaglig lukt. Om du har doftpinnar kan du placera dem i rummet.

När möglet äntligen har tagits bort är det viktigt att torka det behandlade området noggrant. När allt kommer omkring är det fukt som har gjort att problemet uppstått. Använd en trasa för att torka möbler, öppna fönster eller installera fläktar för att påskynda torkningsprocessen. Undvik att måla mögliga ytor. Detta kan täcka möglet, men det är inte garanterat att det stoppar dess tillväxt och kan senare leda till att färgen lossnar.

Hur får man bort dålig lukt i möbler?

Om det är trämöbler, bör de torkas med en lösning av äppelcidervinäger. För att göra detta, späd en matsked ättika till ett halvt glas vatten. Blötlägg en svamp eller trasa i en skål och torka av alla möbelytor med blandningen. Blötlägg inte trämöblerna med denna blandning. Det kan skada träet och göra att det börjar spricka och ruttna.

Mycket ofta kan orsaken till dålig lukt vara en svamp eller mögel som utvecklas i porerna i en trästruktur. För att bli av med mögel måste du behandla möblerna med svampdödandemeldel och desinfektionsmedel. Att regelbundet bahandla dem med blekmedel spätt i varmt vatten tar bort tecken på mögel.

Om lukten inte kommer från utsidan utan från insidan kan du göra en blandning av bakpulver och vatten och torka den inifrån och ut. Därefter kan du hälla ingredienser som absorberar lukt i en skål, till exempel malet kaffe, kol och bakpulver. Du kan till och med lägga citron- eller apelsinskal i hörnen. De kommer att absorbera lukten och ersätter den med en citrusarom.

Du kan spraya dina fåtöljer och soffor med en blandning av 1 kopp vatten och 1 matsked vit vinäger. Spraya det på soffan och gnugga sedan in det med en trasa. Men ibland kan lukten tränga in i stoppningen. Ta ut kuddarna i solen. Solens värme dödar all lukt och bakterier. Vid kallt väder kan du placera kuddarna på ett varmt element för att få samma effekt.

Dammsug därefter kuddarna för att bli av med dammpartiklar. Om de har avtagbart tyg, ta ut stoppningen ur tyget och tvätta tyget i tvättmaskinen.

Lädersoffor ska torkas av en gång i veckan. Tygsoffor bör dammsugas varje vecka. En gång i månaden kan du även strö över bakpulver innan du dammsuger den. Tvätta soffans överdrag när det behövs. Du kan också använda en ångtvätt för att rengöra dina soffor och bli av med bakterier.

För att få bort lukt ur lädersoffor, blanda 1 kopp vatten och 1 kopp citronsaft i en skål. Doppa en ren trasa i blandningen och gnugga soffans yta. Blötlägg inte lädersoffan med citronsaft och se till att du tar bort överflödet. För mycket vätska kan göra att den spricker i lädret och citron kan bleka möblerna.

Vodka är en populär ingrediens som rengöringsprodukt. Det kan ta bort fläckar, dålig lukt och döda bakterier. Fyll en sprayflaska med vodka och använd den för att spraya möblerna. Du kan också spraya den på mattor och gardiner.

Hur får du lukten av ur möbeltyg?

Det mest effektiva sättet att ta bort dålig lukt från tyget är våtrengöring. Vill du göra det enkelt för dig är det en matt och möbeltvätt du behöver här.

Matt- och möbeltvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en matta hemma är någon form av möbel- och mattvätt. Det ger det bästa slutresultatet. En mattvätt suger upp vattnet ur tyget efter att den har rengjort det. En mattvätt är faktiskt inte så dyr som man kan tro.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta möbleroch har hög sugkraft.

Läs mer och beställ

Vill du istället testa ett husmorstips, så ska tyget ska torkas ordentligt med en svamp blöt i vatten med två matskedar vinäger eller väteperoxid. Låt inte materialet blötläggas för mycket.

Strö sedan salt på alla ytor. Efter 6-8 timmar sopar du upp saltet med en stel borste och dammsuger möbeln ordentligt. Du kan använda bakpulver istället för salt, men i så fall måste du låta den vara på i 12 timmar.

Att rengöra stoppade möbler är lite svårare eftersom lukten tränger djupt in i tyget.

I en skål, späd två glas varmt vatten med flytande tvål, tillsätt en tesked citronsyra och samma mängd vinäger. Använd handskar vid hanteringen. Rör om blandningen väl för att få ett tjockt skum. Lägg blandningen på hela möbeln och låt stå i några timmar i ett ventilerat rum. Rengör sedan ytan med en stel borste.

Kom ihåg att stoppade möbler kräver ständig vård. Glöm inte att dammsuga soffan och behandla den varje månad med en speciell tvål för rengöring av stoppade möbler.

Om du får fläckar på din soffa, rengör fläckarna omedelbart. Om du väntar för länge med att rengöra en fläck kan den sätta sig i tyget, vilket gör det svårare att rengöra. Kontrollera tvättråden eller instruktioner från tillverkaren innan du använder någon rengöringsprodukt. Dessa instruktioner visar vad som är säkert för tyget och hjälper dig att undvika att skada möbeln.

Bakpulver kan också användas för att rengöra tyget. Blanda lika delar bakpulver med vatten och sprid det på tyget. Gnid den med borsten för att rengöra fläckarna och få bort dålig lukt ur tyget. När det är torrt, dammsug överskottet.

Hur tar man bort lukt från gamla trämöbler?

Många bakterier kan tränga in i trämöbler. För att bli av med bakterier, torka av alla ytor med en svamp fuktad med vit vinäger. Låt det torka i ett ventilerat utrymme. För att ta bort lukt från insidan placera en skål fylld med vit vinäger i alla lådor och låt den stå. Du kan också lämna den i solen för att torka ut.

Om lukten inte är borta kan du behöva rengöra och slipa det första lagret av möblerna. Applicera ett nytt lager färg. Polera trämöblerna med bivax. För att förhindra att damm samlas, blanda en tesked vinäger och glycerin och torka av möblerna med denna vätska.

För garderober är citrongräsolja det mest effektiva för att ta bort lukt. Du kan också använda eterisk olja av rosmarin, pepparmynta eller lavendel. Lägg en till två koppar ris i burken. Tillsätt mellan 10 och 20 droppar av den eteriska oljan du väljer, täck sedan och skaka väl för att fördela oljan jämnt över riskornen. Ta bort locket och täck sedan burken med gasbinda och säkra med ett gummiband. Håll burken i garderoben.

För att lufta ut trämöblerna, öppna alla lådor och skåp så att luft kan cirkulera. Torka försiktigt av alla områden med en våt trasa och torka omedelbart med en torr, ren trasa. Låt dem stå öppna så länge som möjligt. Papper är också en bra luktborttagare. Knöla ihop tidningsark och placera dem i lådor och skåp. Stäng lådorna och låt dem sitta i flera dagar. För att få bort lukt ur lådor kan du också använda kolbriketter.

Det är viktigt att torka trämöbler snabbt, eftersom överflödigt vatten kan få mögel att växa igen. Vissa människor använder också avfuktare om rummet har hög luftfuktighet.

Hur bli av med dålig lukt i möbler?
Rulla till toppen