Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man en tygsoffa?

Vi använder soffor varje dag för att titta på TV och äta, ta en tupplur, sitta och ibland till och med äta middag. De är mycket lättfläckade, särskilt om du har en ljusare soffa. Du bör rengöra soffan även om det inte finns några synliga fläckar, eftersom det fortfarande samlar dödaceller, husdjurshår, kroppens naturliga oljor och så vidare. Så, hur rengör du en tygsoffa?

Hur du rengör din tygsoffa beror på vilken typ av soffa du har. Om du kan ta bort en del av klädseln tvättar du den i en tvättmaskin, men om du inte kan måste du rengöra den för hand. 

Rengöring av tygsoffa beror också på tillverkarens rekommendation. Se till att du tittar på tygsoffans etikett för att se vilken lösning som rekommenderas. Om du använder något du inte ska använda för att rengöra din tygsoffa, kan du råka skada den, så var försiktig. Här är en steg-för-steg guide om hur du rengör och sköter om din tygsoffa. 

Hur rengör du en tygsoffa?

Tvätta soffklädsel kan vara en utmaning, men det är viktigt att hålla soffan ren för att förlänga dess livslängd och hålla den fräsch och inbjudande. Med lite omtanke och rätt metoder kan du enkelt tvätta soffklädsel hemma och spara pengar på att slippa anlita en professionell städfirma.

Matt- och soffrengöring

För en traditionell soffklädsel som är fast på soffan krävs det lite mer komplicerade metoder. Där kan det vara enklast om man har en matt- och sofftvätt. (De är faktiskt inte så dyra som jag själv trodde) Läs mer och beställ

Men om soffan har en avtagbar klädsel kan du snabbt ta bort överdragen och slänga dem i tvättmaskinen när du märker smuts och fläckar på din soffa. Om din soffa luktar illa blir det lättare, det är inte samma omfattande process.

Att tvätta ett sofföverdrag ljusar utseendet, förlänger dess livslängd och skyddar dina stoppade möbler från onödigt slitage.

Tvätta sofföverdragen i tvättmaskinen

De flesta avtagbara sofföverdrag går att köra i tvättmaskinen, men vissa tyger kräver professionell rengöring. Kontrollera tvättrådet för att se till att tyget på din soffa inte krymper eller tappar färgen. Om så inte är fallet kan du tvätta det tvättmaskinen. Obehandlade tyger kan blöda färger och krympa när de tvättas i en tvättmaskin. Om skötselrådet saknas eller är otydliga, kan du testa själv om färgen ändras genom att dutta med en fuktig trasa på en dold del av tyget. Testa tex på baksidan av soffan om den står mot en vägg. Om färgen överförs till trasan, tvätta den inte i maskinen, för det betyder att sofföverdraget inte är färgfast.

Steg 1: Börja rengöringen av din soffa genom att förbehandla svåra fläckar. Förbehandling av tyget hjälper tvättmaskinen att prestera bättre. Vissa fläckar är svåra för tvättmaskinen att ta bort på egen hand, till exempel fläckar från lotioner och kroppsoljor. För att förbehandla dina fläckar, applicera en fläckborttagare på fläcken eller smutsiga områden. Du kan också skapa din egen rengöringslösning genom att blanda en kombination av lika delar flytande tvättmedel och vatten. Dutta lösningen på fläcken och gnugga den försiktigt med en svamp eller mikrofiberduk

Steg 2: Låt lösningen sitta på fläcken ett tag innan du tvättar sofföverdragen. Det ger medlet tid att tränga in i fibrerna och lyfta envisa fläckar. Försök att inte dränka fläckarna med vatten, eftersom det kan resultera i vattenfläckar.

Steg 3: Dammsug dina sofföverdrag innan du kastar dem i tvättmaskinen. Att köra dammsugaren hjälper till att avlägsna fint damm och skräp. Det gör det lättare att tvätta det i tvättmaskinen. Om du har en speciell möbeltvätt, använder du den istället.

Steg 4: Tvätta soffklädseln i tvättmaskinen. Undvik att tvätta dem i varmt vatten, eftersom kallt vatten är snällare mot känsliga fibrer, särskilt om du kör det som fintvätt i tvättmaskinen. 

Steg 5: Torka dina soffklädseln. Torka inte klädseln i en torktumlare, eftersom det kan orsaka krympning och blekning. Om din torktumlare har ett program för att köra enbart luft så kan du köra det programme, eller lufttorka dem efter tvätt istället. Tänk på att du inte ska låta tyget torka helt, eftersom det är lättare att lägga tillbaka den på soffan medan den fortfarande är lite fuktig. För att få soffan riktigt ren så tvättar du överdragen i omgångar, utan att köra med någon annan tvätt i maskinen och utan att fylla upp den för mycket.

Steg 6: Rengör resten av soffan. Medan den del av din soffa som kan tas bort tvättas i tvättmaskinen och torkas, rengör du den del av soffan som inte kan tas bort. Börja med att dammsuga soffan för att bli av med hårstrån eller smulor.

Steg 7: Välj en rengöringslösning för din soffa baserat på tillverkarens rekommendation. Gör först ett stickprov för att se till att det inte skadar din soffa. Dutta fläckarna på din soffa med lösningen och låt dem torka i cirka 10 minuter.

Steg 8: Klappa försiktigt bort överflödig fukt med en torr handduk, för att förhindra mögel. 

Steg 9: Strö över lite bakpulver för att bli av med lukt. Låt den sitta i cirka 15-20 minuter.

Steg 10: Dammsug din soffa igen för att städa upp bakpulvret.

Steg 11: Sätt tillbaka dina överdrag på soffan medan de fortfarande är lite fuktiga.

Steg 12: Låt din soffa torka helt över natten. Se till att du inte sitter i soffan medan den fortfarande är våt. Tänk på att rummet i soffan ska vara luftigt, så låt gärna några fönster vara öppna medan soffan torkar.

Tips: 

Om din rengöringslösning inte fungerar kan du prova att använda kolsyrat vatten istället. Häll det kolsyrade vattnet direkt över fläcken och skrubba den med en ren trasa. Kolsyrat vatten bör kunna ta bort fett och oljefläckar från de flesta tyger, även sådana som innehåller polyester eller andra konstgjorda tyger.

Om du har en ljus soffa, håll dina svarta och mörka jeans borta från den. Det mörka färgämnet från dina jeans kan överföras till din ljusa soffa. 

Om du har bråttom och snabbt måste ta bort en fläck från soffan, använd babyservetter. De är förvånansvärt effektiva när det gäller att plocka upp smuts och spill från din tygsoffa. Eftersom den är avsedd för barnets känsliga hud, kommer babyservetten också att vara försiktigt med tyget och kommer inte att skada det. Babyservetter har också en behaglig lukt jämfört med andra fläckborttagare. 

Om du har gäster som kommer snart och du har märkt lite djurhår på din soffa men inte har tillräckligt med tid för att dammsuga det, kom inte i panik. Använd bara en klädroller som du skulle använda på dina kläder. Klädrollern är skonsam så att den inte skadar tyget eller drar ut några fibrer. 

Om du har barn eller husdjur, försök att täcka din soffa med några filtar. På så sätt behöver du inte rengöra soffan så ofta, du tvättar bara filtarna. Filten skyddar också soffan från vissa fläckar som är svårare att ta bort. 

Om du inte gillar tanken att helt täcka din soffa med filtar men du fortfarande kämpar med att ta bort ditt husdjurs hår, prova det här. Lägg en filt på en permanent plats, som bredvid ett armstöd, och lär din hund att den här filten är dess och att om den vill vara i soffan kan den bara vara på filten. Det kan ta några veckor för din hund att tränas att bara lägga sig på filten, men efter det kommer du att ha mycket mindre djurhår i soffan.

Hur rengör du det om du inte kan ta bort tyget och använda en tvättmaskin?

Vissa soffor har klädsel som inte går att ta av. Det betyder inte att den här typen av soffor inte fläckar eller behöver tvättas, det betyder bara att du måste hitta ett sätt att tvätta klädseln utan att ta av den.

Här vill jag passa på att varna för att göra samma misstag som jag gjorde. Jag hade spillt Coca-Cola över mig i bilen och fått fläckar på sätet. Jag var lite snål och köpte en ångtvätt för att göra rent sätet. Nackdelen med en ångtvätt är att den inte suger upp vattnet. Det resulterade i att jag fick en stor vattenring på sätet som såg mycket värre ut än de ursprungliga fläckarna. Så var inte för snål, utan köp en maskin som suger upp vattnet också!

Fläckrengörare för soffan

En fläckrengörare är ett bra alternativ. Den är smidig att använda eftersom den har en riktigt lång slang. Den kombinerar hög sugförmåga med den effektiv djuprengöring.

Läs mer och beställ

Vill du inte köpa en matt- och sofftvätt kanske en fläcktvätt är ett smidigt alternativ för dig.

De flesta soffor har lösningar som rekommenderas av tillverkaren. Kontrollera etiketten för att se vilken lösning du ska tvätta soffan. Ett “W” på etiketten betyder att du kan använda ett vattenbaserat rengöringsmedel, ett “S” betyder att du kan använda ett lösningsmedelsbaserat rengöringsmedel och ett “WS” betyder att du kan använda både och. Om det finns ett ”X” på din etikett, betyder det att du bara ska rengöra det professionellt. 

Hur ofta ska man rengöra soffan?

Hur ofta du ska tvätta soffan beror på hur ofta du använder den. Helst bör du dammsuga den en gång i veckan och tvätta den en gång i månaden. Som sagt, om det finns några fläckar, försök att tvätta dem så snart de dyker upp, vänta inte på din månatliga sofftvätt. 

Kontrollera att din soffa går att rengöra

Innan du använder någon form av tvättlösning på din soffa, se till att du testtvättar någonstans där det inte kommer att märkas om något går fel. 

Se till att du inte använder en färgad trasa när du tvättar din soffa. Med en vit trasa kan du se om någon färg tappar. Om så är fallet, sluta använda produkten omedelbart. Det är därför du alltid bör göra ett litet fläckprov först. 

Vad behöver man för utrustning?

För att rengöra tygsoffan behöver du gummihandskar, en dammsugare med munnstycke för att dammsuga möbler, en mikrofiberduk, en klädborste, en hink, fläckborttagningsmedel för soffklädseln, bakpulver och lite varmt vatten.

Så här gör du rent soffan med bakpulver

Börja med att borsta din soffa. Håll borsten torr och gå över hela soffan med en stel borste med naturliga borst för att hjälpa till att lossa fläckar och föra damm och smuts till ytan.

När du är klar med borstningen, dammsug din soffa. Använd ett handdammsugare för att ta bort smulor och andra lösa partiklar innan du börjar rengöra soffan.

Rengör sedan med bakpulver. Bakpulver kan användas för mer än bara bakning. Det är en effektiv rengöringsbehandling. Om du strör bakpulver på soffan hjälper det till att ta bort lukt och lossa fläckar ännu mer. Du kan använda en hemlagad bakpulverlösning för alla områden med svåra fläckar. 

För att göra lösningen, blanda ihop lika delar bakpulver och vatten. Gnugga blandningen på soffan och låt den sitta i cirka 15 till 20 minuter. När blandningen har absorberat lukten och fläckarna, dammsug upp den. Använd möbelmunstycket till dammsugaren.

Använd den rekommenderade sättet att göra rent på din soffa. Om du inte är säker på att din soffa tål det, testa ett litet område för eventuell missfärgning innan du går vidare med att rengöra hela soffan. Kom ihåg att följa instruktionerna på förpackningen, oavsett om du använder ett vattenbaserat rengöringsmedel eller ett lösningsmedel.

Torka soffan med en torr handduk. Torka alla områden som är våta med en torr handduk för att suga upp kvarvarande fukt. Borsta sedan bort eventuell kvarvarande rengöringslösning.

Slutligen, låt din soffa lufttorka över natten.

Ta bort envisa fläckar på soffan med tvättmedel, vinäger och bakpulver

Det finns ofta envisa fläckar som är mycket svåra att få bort från soffan. Du kanske spillde lite rött vin, ketchup eller bläck som läckt ut ur en penna. Det enklaste sättet att ta bort dessa fläckar är med vit vinäger och bakpulver. Detta beror på att bakpulvret reagerar med ättika för att skapa en sur lösning som försiktigt tar bort fett och smuts.

För att ta bort dessa envisa fläckar behöver du flytande tvättmedel, vit vinäger, bakpulver och lite varmt vatten. 

Börja med att ta en tesked flytande tvättmedel, vit vinäger, bakpulver och varmt vatten och blanda ihop dem till ett skum. När vinägern och bakpulvret reagerar med varandra börjar blandningen skumma upp.

Applicera därefter direkt på eventuella fläckar eller smuts som du ser på din soffa och låt den torka i cirka 10 minuter. 

Torka av ytan med en ren trasa när den är torr för att få bort eventuella rester.

Rengöra soffan med en ångtvätt

Om du har en ångtvätt kan du använda den för att rengöra soffan, men du måste först se till att tillverkarens rekommendationer säger att det är säkert för din tygsoffa. Bara för att din soffa är vattensäker betyder det inte att den också är värmesäker. 

Börja med att läsa manualen och instruktionerna som medföljer ångtvätten.

Dammsug sedan din soffa. Att dammsuga din soffa innan du rengör den gör det mycket lättare att rengöra. Du kommer att ta bort smuts, damm och andra lösa partiklar och de kommer inte i vägen för rengöring.

Se till att hålla luften cirkulerad. Du kan sätta på en fläkt, eller om du inte har en fläkt, öppna alla fönster i rummet för en stark korsdrag. Detta kommer att hålla luftcirkulationen och förhindra ansamling av fukt och rester.

Gör ett spot-test först. Det här steget är väldigt viktigt, så välj en liten dold plats för att testa rengöraren, t.ex. baksidan eller insidan av soffans kjol om den har en. 

När du har ångrengört din soffa, låt den torka. Sitt inte på den förrän den är helt torr. Håll fönstren öppna för att torka ut rummet och torka din soffa. Tänk på att du kan behöva lämna soffan orörd över natten för att den ska torka helt.

Slutligen, dammsug igen. När du har ångat din soffa hjälper du till att smuts som lossades av rengöraren avlägsnas när du dammsuger den igen. Se till att du väntar på att din soffa är helt torr innan du dammsuger den.

Om du behöver desinficera din soffa snabbt, blanda en antibakteriell eterisk olja, såsom tea tree-olja, och lite spritalkohol. Spraya din soffa lätt med blandningen, låt lösningen sitta i några minuter och köra sedan vakuum över soffans yta.

Du bör också överväga att behandla din soffa med ett fläckskydd, vilket är en spray som skyddar tyget från fläckar.

Källor

https://www.merrymaids.com/cleaning-tips/diy/how-to-clean-a-fabric-sofa/

https://www.dfs.co.uk/content/fabric-care

https://www.mollymaid.com/practically-spotless/2018/march/how-to-deep-clean-a-couch/

Hur rengör man en tygsoffa?
Rulla till toppen