Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man tvätten riktigt vit?

Vit tvätt är en av de mest krävande kläderna att tvätta. Efter en tid kan tvätten bli gul eller grå om den inte tvättas korrekt. De flesta kommer att rekommendera dig att använda blekmedel för att få kläderna vita igen. Även om det är en bra lösning är blekmedel en stark kemikalie, och om den inte hanteras korrekt kan den skada både tvätten och människor.

För att få tvätten vit, är det många som använder citron och väteperoxid. Ett syrebaserat blekmedel är också en utmärkt lösning, men som med alla blekmedel, läs instruktionerna för hur du använder den. 

För att se till att tvätten blir vit, ta en stund och fundera på hur du behandlar tvätten och tvättmaskinen.

Hur får du tvätten vit?

Vita kläder är mycket krävande. Det första misstaget vi kan göra är att tvätta kläder dåligt, eftersom smuts som samlas bara skapar nya lager och det är därför det är så svårt att bli av med.

Du kanske inte visste det, men gula fläckar på kläder orsakas av våra kroppsliga sekret. Därför, särskilt på sommaren, bör använda vita kläder tvättas omedelbart. När du tvättar, var uppmärksam på grundläggande grejer som t.ex. att inte överbelasta tvättmaskinen, för då kommer inte kläderna bli riktigt rena.

Rengör tvättmaskinen

Tvätten kan inte bli helt ren om trumman och gummitätningen runt luckan är smutsiga. Dina kläder kommer då ur tvättmaskinen utan att ha tvättas ordentligt och med en konstig lukt.

Använd bakpulver

För att rengöra tvättmaskinen är det bäst att starta med tvättmaskinstrumman. Kontrollera om gummibälgen är ren. Kontrollera att det inte ligger sand, hår och annat skräp där. Rengör den med tvättmedel och varmt vatten. Det bästa sättet att rengöra trumman är att hälla 2 dl alkoholhaltig vinäger och ett glas bakpulver i den. Var försiktig och använd handskar eftersom reaktionen hos dessa två medel är ganska stark.

Läs mer och beställ

Slå sedan på den tomma tvättmaskinen och kör den i 90 ° C-programmen, så blir tvättmaskinen ren inuti.

Använd miljövänliga produkter du redan har hemma

Vinäger

För att få rena och vita kläder, tänk på att inte använda alltför stora mängder tvättmedel. Använd istället vinäger för att ersätta sköljmedel. Dina kläder kommer att vara mjuka, doften av vinäger kommer inte att finnas och du rengör tvättmaskinen samtidigt. Läs mer och beställ

Använd mer naturliga och enkla metoder istället för starka kemiska blekmedel som ofta skadar tygets struktur. Ställ en gryta med vatten på spisen. Tillsätt två färska, skivade citroner. När vattnet kokar, stäng av plattan och lägg tvätten i vattnet i grytan. Låt det stå i ungefär en timme och tvätta sedan tvätten som vanligt.

Blanda inte vit- och kulörtvätt

Den här regeln är så enkel som den låter och det är något som både du och jag fick lära oss för länge länge sedan. Se också efter handdukar och lakan som är ljusare i färg, och du känner att du kan tvätta dem tillsammans med vit tvätt. Tvätta dem snarare separat, för även ljusare färger kan färgen släppa och färga din vita tvätt.

Separera även kläder av olika material. Du kan till exempel tvätta linne och bomull tillsammans men tvätta syntetmaterialet separat.

Om dina vita kläder har blivit gula över tid, eller om du har gula fläckar, tvätta dem först för hand i tvättmedel. Efter att du har sköljt dem väl, blötlägg dem i vatten blandat med ättika och låt dem ligga en stund innan du tvättar dem som vanligt i maskinen.

Lös upp fläcken först och tvätta vid höga temperaturer

Diskmedel på fläcken

Tvätta fläckarna först. Även om det verkar som ett tidskrävande jobb måste du först tvätta den för hand om du vill att fläcken ska försvinna från din vita skjorta. Om du inte har ett fläcktvättmedel kan du också använda ett vanligt flytande tvättmedel eller diskmedel. Applicera den på fläcken, låt den stå en stund, gnugga och skölj i hett vatten. Läs mer och beställ

Bakpulver

En pasta med fyra matskedar bakpulver och fyra matskedar vatten kommer att vara till nytta för att ta bort envisa fläckar. Gnid in pastan i fläcken och låt den stå i ungefär en halvtimme, tvätta sedan som vanligt. Läs mer och beställ

Det är bäst att tvätta kläder vid 90 eller 95 grader Celsius eftersom varmt vatten upprätthåller vithet. Om du inte vill att din tvätt ska bli gul eller grå, tillsätt lite citronsyra, vinäger eller bakpulver i tvättmaskinens trumma. En halv kopp citronsyra, bakpulver eller en kopp alkoholhaltig vinäger hjälper din tvätt att bli vit som ny.

Återställ vitheten

Det finns ett fantastiskt knep som hjälper dig att hålla din tvätt vit, ren och fläckfri för alltid. Börja alltid med att förbehandla fläckar på kläderna genom att gnugga några droppar diskmedel och tvätta det för hand innan du lägger dem i tvättmaskinen. Om du har en stor mängd vita kläder bör de tvättas med en kopp sköljmedel, en halv kopp ammoniak och tvättas utan tvättmedel.

Du kan också kombinera vinäger med det vanliga tvättmedlet. Det kommer också att fungera väl, och det räcker att bara lägga en halv kopp för tvätten. Läs mer och beställ

Använd ättika

Om du ofta märker spår av tvättmedel på dina kläder, löser ättika detta problem. Fyll tvättbollen (som du får med när du köper flytande tvättmedel) halvvägs med ättika, lägg den i trumman tillsammans med kläderna och sätt på tvättmaskinen. Ättika minskar avsättningen av tvättmedel på kläder som kommer att vara utan en enda fläck efter tvätt.

Ättika hjälper också mot statisk elektricitet, som ofta förekommer på ulltröjor som vi gillar att ha på vintern, och det är också effektivt för att motverka att vissa tyger blir skrynkliga.

Kan du bleka all tvätt?

Blekmedel

Alla verkar försöka hitta andra lösningar än blekmedel för när det gäller att få vitare kläder. Eftersom blekmedel är en mycket stark kemikalie är människor rädda för att använda den. De är rädda både för sin egen räkning och för dess miljöpåverkan. Blekmedlet behöver inte utgöra någon fara, i alla fall inte för människor, om du använder det korrekt. Hur det är med miljöpåverkan är jag inte rätt person att uttala mig om. Men själv tänker jag att om jag kan rädda kläder som jag annars skulle kastat så är det också en miljövinst, med tanke på utsläpp och annat från textilindustrin. Men när det gäller blekmedel är det första misstaget som många människor gör att blanda blekmedel med andra hushållsrengöringsmedel, som toalettrengöringsmedel och ammoniak. Eftersom blekmedel är en stark kemikalie kan de reagera med andra ingredienser orsaka dödliga skador på näsan och ögonen. Vid blandning med vissa produkter kan blekmedel frigöra klorgas och allvarligt skada dina lungor.Läs mer och beställ

Vanish 

Du kan använda klorblekmedel eller syrebaserat blekmedel. Klorblekmedel är mycket billigare, men det är också mer aggressivt. En klorbaserad produkt kan inte bara bleka saker, utan även döda bakterier och rengöra maskinen från obehaglig lukt. Läs mer och beställ

Hur bleker man kläderna med blekmedel?

Inspektera dina kläder, ta bort metalldelar om möjligt. Om du inte kan ta bort dem måste du använda en annan blekmedel, inte med klor, för klor kan göra metallen mörkare. Fukta kläderna med kallt vatten och lägg dem i tvättmaskinen.

Om det inte är så mycket kläder, använd sedan en dl blekmedel, annars tar du två dl. När du häller produkten i tvättmaskinen, späd den i en stor mängd vatten. Detta är nödvändigt för att inte bränna tyget.

Tål tvättmaskinen blekmedel?

Blekmedel är en kraftfull kemikalie som kan påverka tvättmaskinens metalldelar och gummi. Det är därför, oavsett tillverkare, säljs klorbaserat blekmedel i plastbehållare. Om tillverkaren av tvättmaskinen tillåter användning av klorblekmedel är troligen rören i en sådan maskin plast och trumman är tillverkad av hållbart material.

Tål kläderna att du använder blekmedel?

För att använda blekmedel på ett säkert sätt, testa dina kläder. Blanda 1 matsked blekmedel och 2 matskedar varmt vatten. Ta en bomullspinne, dopp i blandningen och prick på insidan av en skjorta eller något du vill tvätta med blekmedel. På det sättet kommer du att kontrollera om tyget är färgfast. Låt platsen torka helt och se om färgen har ändrats. Om du ser att färgen har bleknat, tvätta inte tyget med klorblekmedel.

Dessutom hittar du tvättmärkningen på insidan av kläderna, den berättar om du kan använda blekmedel på tyget. Fortfarande, även om taggen säger att du kan använda klor, testa blekmedlet på samma sätt som beskrivits ovan. Även om vi är vana att bara använda blekmedel för vita kläder, kan faktiskt också vissa färgade tyger behandlas med blekmedel.

Syrebaserat blekmedel

Syrebaserat blekmedel är en kostsam produkt, men inte lika stark som klorblekmedel. Syreblekmedel är designade för tunnare och ömtåligare tyger. De kan användas för att tvätta färgade kläder. Syreblekmedel kan användas för att tvätta färgade plagg medan du fräschar upp färgen.

En stor fördel är att den syrebaserade blekmedlet är effektivt vid en temperatur på 30-40 grader. Det är miljövänligt och allergivänligt. Syreinnehållande produkter är nödvändigt för syntetiska produkter. Den viktigaste aktiva ingrediensen i syreblekmedel är natriumkarbonat.

Vid upplösning i vatten sönderdelas denna kemikalie till väteperoxid som frigör aktivt syre. Under inverkan av ett syremedel oxideras ytskiktet på tyget, vilket tar bort fläckar, gråaktig nyans, gulhet och obehaglig lukt.

Syreföreningar kan användas för vita och färgade kläder. De antibakteriella effekterna av sådana blekmedel gör att du kan undvika ytterligare behandlingar när du behöver desinficera dina kläder. Syreprodukter finns i flytande form, pulver och granulat.

Den största nackdelen med syreprodukter är deras höga pris. I flytande form lagras blandningarna relativt korta – cirka sex månader, så det rekommenderas att köpa pulverprodukter om det inte finns behov av regelbunden blekning av saker. Syreblekningspulver behåller sina egenskaper i fem år. Men kvalitetsnivån är mycket hög. Efter sådan tvätt förblir sakerna rena mycket längre och tyget försämras inte.

Syreblekmedel ökar rengöringskraften för ditt vanliga tvättmedel och tillsätts ofta i hemmagjorda tvättmedel. I maskiner med topp- och frontpåfyllning, lägg först tvättmedel i pulverform i den tomma maskinen och lägg sedan på kläder.

Som med alla produkter, ta en stund att läsa instruktionerna eftersom varje märke är lite annorlunda. Följ instruktionerna för hur du ska dosera produkten.

Hur man gör vita kläder vita igen efter att de missfärgats?

Om du undrar varför våra vita tyger blir gula med tiden, beror det på att de aldrig ens var vita. Naturlig bomull är benvit, och för att få en snövit färg blir den oftast blekt eller till och med färgad vit med en liten andel blått i blandningen. Varje gång du tvättar din vita släpper den blå färgen lite. Smuts och naturligt fett gör att tyget också ser mindre vitt ut med tiden.

Klorbaserade blekmedel var länge det enda sättet att ta bort färgspår från den vita tvätten. Men på senare tid har experter upptäckt att det är ett extremt aggressivt medel som skadar tyger, men också vår hälsa om det används slarvigt och i stora mängder.

Istället kan du hitta syrebaserat blekmedel i nästan alla butiker. Blötlägg den färgade tvätten i ett handfat eller handfat fylld med vatten med tillsats av blekmedel. Följ doseringsanvisningarna på produktens baksida vid dosering av blekmedel. Låt tvätten ligga i blöt i ungefär en och en halv timme (eller enligt anvisningarna) och tvätta den sedan i maskinen på ett 90-graders program.

Du kan återställa tvättens vithet med hjälp av citron och väteperoxid, som du kan hitta på apotek. Blanda en halv kopp väteperoxid, en halv kopp citronsaft och 4 liter destillerat vatten och blötlägg tvätten i den. Efter en timme, lägg den i tvättmaskinen vid 90 grader.

När blekmedel misslyckas kan du alltid gå tillbaka till det gamla tricket att koka tvätten. Fyll en gammal gryta med vatten, tillsätt ett tvättmedel och lägg tvätten i vattnet. Sätt på spisen och koka vattnet. Koka tvätten i ungefär en halvtimme eller beroende på hur färgad den är. Efter kokning, låt den svalna, lägg den i tvättmaskinen och lägg den på sköljprogrammet.

Använd citronsaft för att bleka din tvätt och återställa vitheten. Saften av en nypressad citron i kombination med UV-strålar har en vitare effekt. Även om citron inte är lika stark och effektiv som väteperoxid, får regelbunden tvätt med denna citrus den önskade effekten. Citronsyra är en naturlig ingrediens som gör att tyget bleknar och ljusnar och är lika effektivt som konventionella vitblekprodukter.

Tillsätt 1 dl citronsaft i diskmaskinen tillsammans med tvättmedlet för att ljusa upp tvätten eller ta bort gula och grå fläckar. Tänk på att citronsaft löser upp sin färg precis som blekmedel. Så använd inte det husmorstipset på kulörtvätten.

För handtvätt räcker det att tvätta ett klädesplagg i en lösning av 100 ml citronsaft i 3,5 liter vatten och torka i solen.

På varmare dagar kan du använda naturlig blekmedel för att återställa vitheten – solen. När du tvättar dina kläder, häng dem på en tvättlina och lämna dem i solen för att torka. Hoppa över torktumlaren, eftersom solens strålar gör dina kläder blekare utan lukt och utan riskerna som finns med blekmedel. Blekning i solen sker på grund av starka ultravioletta solstrålar som bryter de kemiska bindningarna i fläcken, så fläcken försvinner.

Bakpulver fungerar också som blekmedel. Bakpulver (natriumbikarbonat) liknar kemiskt mycket tvättpulver (natriumkarbonat) så det kan användas på samma sätt. Bakpulver är ett naturligt sköljmedel för obehaglig lukt, så dina kläder blir inte bara lättare, men de kommer också att ha en mycket fräsch doft. Det är också ett milt antiseptiskt medel, så dina kläder och tvättmaskin kommer att skyddas från bakterier. Läs mer och beställ

Relaterade frågor

Hur gör man för att få missfärgad tvätt vit igen? För att få missfärgad tvätt vit, är det många som använder citron och väteperoxid. Det går också få den vit igen med ett syrebaserat blekmedel.

Hur ska man tvätta vita lakan? Vita lakan ska tvättas på den högsta tillåtna temperaturen som står på tvättrådet. Lakan av olika material ska tvättas på olika temperaturer. Häng gärna ut lakanet utomhus för att torka efter tvätt.

Hur tvättar man kläder med Klorin i tvättmaskinen? Om du har en full maskin häller du en dl Klorin i tvättmaskinen och späder med mycket vatten. Kontrollera tvättrådet, eller testa på ett undanskymt ställe av plagget om det tål att klorblekas. Kontrollera även att din tvättmaskin tål klor, inte alla tvättmaskiner gör det.

Hur får man en missfärgad BH vit? Använd citronsaft för att bleka din missfärgade BH. Citron är ett milt blekmedel och det passar bäst för de ömtåliga tyger som en BH ofta är sydd av.

Hur får man tvätten riktigt vit?
Rulla till toppen