Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur fixar man illaluktande avlopp?

Hur fixar man ett illaluktande avlopp

Ibland händer det att det luktar illa från avloppet, men hur gör man egentligen får att få bort lukten och varför uppstår lukten?

Hur får man då bort dålig lukt från avloppet? Du behöver rensa avloppet för att få bort fettansamlingar, hår, matrester eller bakterier. Skruva isär vattenlåset och plocka bort det skräp som du kommer åt. Använd sedan något rengöringsmedel, t.ex. hett vatten, bikarbonat och vinäger.

Här är det viktigt att ha koll på vad man gör så man inte förvärrar situationen. Det är också viktigt att man fixar problemet, för att inte dra på sig större kostnader. Jag tänkte också dela med mig av mitt absolut bästa husmorstips för att rensa avlopp. Men låt mig berätta mer!

Varför luktar avloppet illa?

Problem med avloppslukt? Det är ett vanligt problem att det luktar illa från avloppet och det kan vara svårt att leva med. Att avloppet luktar illa kan bero på flera anledningar.

Om du kommer hem efter en lång semester, eller flyttar in i en ny lägenhet, kan det vara så att vattnet har hunnit dunsta bort när det inte bott någon där. Ett vattenlås är egentligen bara ett rör format som ett S. Tack vare sin form så står det alltid lite vatten i vattenlåset. Det förhindrar att lukter från avloppet kommer ut. Men om vattenlåset torkar ur kommer lukten upp ur avloppet när det inte längre är något vatten i vattenlåset som förhindrar det.

Avloppet kan också lukta illa på grund av att det bildats bakterier där. Det kan vara matrester, fet och hår som samlats och blivit en grogrund för bakterierna. Det är inget konstigt med det, men det kan behöva rengöras för att man ska bli av med lukten.

Men det är inte bara lukten från avloppet som kan bli ett bekymmer. Om man inte gör något åt problemet kan det förvärras och orsaka akut stopp. Det kan leda till att du behöver ringa rörmokare och i värsta fall kan det även orsaka översvämning och vattenskador. Så om du får problem med att det luktar illa från avloppet är det bra att ta itu med problemet ganska snart.

Rensa och rengör

Har det börjat lukta illa från avloppet är det alltså viktigt att du tar hand om problemet. Är det i handfat eller ho så behöver du skruva ner rören. Är det en golvbrunn så behöver den rensas och rengöras. Det gäller att få bort bakterieavlagringar som syns som en brun hinna i rören. Får du inte bort den kommer det snart börja lukta illa igen.

En orsak till dålig lukt kan vara mögel. Mögel trivs ju i fuktiga miljöer och det händer att det får fäste i avloppsrören. Är det mögel du fått i avloppet kan det hjälpa med lite hett vatten och citron som du låter stå.

Men när du ska fixa stopp i rören eller få bort dålig lukt finns det några viktiga punkter att tänka på: att inte spola kokande vatten i rören och att inte använda sig av kaustiksoda.

Spola inte kokande vatten i rören!

När du ska rensa ditt avlopp kanske det verkar vara en smart idé att ta död på bakterierna med hjälp av kokande vatten. Jag vet att det husmorstipset förekommer på många ställen. Tanken är god, men rören är inte gjorda för att klara SÅ varmt vatten. Plaströren under diskbänken kan börja läcka om du utsätter dem för kokande vatten. Så häll inte kokande vatten direkt i rören. Om du häller det kokande vattnet i diskhon eller låter det svalna lite innan du tömmer ner det i avloppet så utsätter du inte avloppsrören för samma höga temperatur.

Använd inte kaustiksoda

Jag har alltid fått lära mig att man ska använda sig av kaustiksoda för att göra rent avloppsröret med. Men det är ett husmorstips som är helt galet. Kaustiksodan förstör rören och kan orsaka stopp i dem. Du riskerar dessutom att få frätskador.

Hur gör jag rent avloppet i köket?

I köket spolar man ju ner matrester och fett. Det är lätt hänt att det blir bakterietillväxt där, så att det luktar illa ur avloppet. Men hur blir man då av med lukten?

När det luktar illa ur avloppet i köket behöver du ta dig en titt i skåpet under diskhon. Ser du kröken där vattnet rinner ut från diskhon? Det är antagligen där som du har orsaken till stanken. För att komma åt att rengöra där behöver du plocka ut lite ur skåpet, för det här kan bli en blöt och stinkande historia! Plocka ur skåpet och ställ en hink under. När du skruvar isär avloppsröret kommer det att rinna ut vatten och smuts, så hinken måste vara där! Det kan även vara praktiskt att ha ett par diskhandskar, trasor, borste mm.

Skruva isär röret och rensa bort alla lösa partiklar och beläggningar. Men spolar du vatten i köket nu kommer allt rinna rätt ner i hinken. Så har du möjlighet kan det vara bekvämare att stå i tvättstugan och rengöra krökarna.

På bilden ovan här ser du hur avloppet i köket ser ut hemma hos oss. Här får man skruva isär dels kröken som är direkt ansluten till hon. Men det kan också sitta beläggningar i de andra krökarna. Så om du också har så här mycket krökar, skruva ner så mycket du kan helt enkelt. Det kan sitta beläggningar i alla krökarna.

Ett tips här är att vädra i rummet samtidigt. Sätt plastfolie över det nedre avloppsröret för att inte få mer avloppslukt i rummet under tiden du jobbar vidare. Doften är inte så angenäm!

Sedan rengör du rören. Det gör du med hjälp av borstarna och det brukar fungerar bra att göra ren med hjälp av bikarbonat eller diskmedel och varmt vatten. Om det krävs kraftfullare saker är Klorin bra eftersom det är bakteriedödande. Men det allra viktigaste här är att gnugga med borsten för att få rent avloppsrören. När allt är rengjort skruvar du tillbaka rörstumparna på plats. Spola lite vatten och se så att rören inte läcker! Läs mer och beställ

Vad gör man åt illaluktande avlopp i badrum?

I badrummet kan lukten komma från flera olika ställen. Ofta kommer lukten från golvbrunnen. Det kan dels vara så att golvbrunnen torkat ur och att luft slinker förbi vattenlåset. Men om du inte varit borta under en längre tid så är det förmodligen så att hår, tvålrester och smuts har samlats i golvbrunnen och bakterier har bosatt sig där.

Här behöver du ett par diskhandskar och en borste. Börja med att med händerna plocka upp hår, damm och skräp som du hittar i golvbrunnen. Har du barn finns även risken att du kan hitta lego och små bilar där. I vissa golvbrunnar finns det lösa delar som du kan plocka bort och rengöra. När du har fått bort så mycket du kan så rengör du brunnen med en borste. Här är det smart att återvinna en gamma diskborste. De funkar utmärkt att ha och städa golvbrunnen med. Skrubba med borsten och lite rengöringsmedel för att få bort alla beläggningar i golvbrunnen. Häll gärna i några droppar Klorin efteråt och låt det stå. Klorin dödar bakterierna effektivt.

Kommer lukten från handfatet så behöver du rensa det röret. Ha du ett skåp under handfatet som här så behöver du plocka ur och rensa bort. Placera sedan en hink under och som du ser här på bilden så finns det längst ner en liten grej som man kan skruva bort. Skruva av den och plocka bort all smuts du kommer åt med fingrarna och en återvunnen tandborste.

Luktar det illa från avloppet trots att du gjort rent handfat och vattenlåset i golvet? Då kan det faktiskt vara så att det luktar från toaletten. Om man har renoverat huset och satt in en effektiv fläkt i badrummet och bytt ut dörren mot en ny, så kan det faktiskt bli så. När luften sugs ut ur rummet bildas ett undertryck. Då och då blir undertrycket så stort att den bubbla luft som finns bakom vattenlåset i avloppet sugs upp som en bubbla. Problemet uppstår eftersom dörren är så tättslutande och fläkten så effektiv. Det finns helt enkelt inget annat ställe som luften kan tas från. Om du istället byter ut dörren mot en toalettdörr med en liten glipa så kan du få bort avloppslukten. Ett annat alternativ för att låta badrumsdörren få stå lite på glänt, eller att borra upp små hål i dörren.

Husmorstips för att rensa avlopp

Nu har vi kommit fram till den delen på sidan där det är dags att dela med mig av mitt bästa husmorstips för att få bort lukt eller stopp i avloppet. Jag är mycket kräkmagad och tar tusen gånger hellre hand om bajsblöjor. Men när det är dags att rensa avloppet håller jag på att kräkas. Så mitt bästa husmorstips är att berätta för sambon att det luktar illa ur avloppet eller är stopp. Sedan tar jag en LÅÅÅÅNG promenad. När jag kommer hem är problemet löst och han har vädrat för att få bort stanken.

Visst har jag rensat avlopp, men jag mår illa och kräks bara jag känner lukten. Det är verkligen inget höjdarjobb här hemma. Så om jag kan leja bort det här jobbet så gör jag det! Om du inte heller är så förtjust i att rensa avlopp så tycker jag att du ska försöka förebygga problemet med stopp och illaluktande avlopp istället. Problemet kan faktiskt skjutas upp länge om man bara vet knepen.

Kan man förebygga illaluktande avlopp?

Ja, det finns faktiskt några saker man kan göra för att förebygga att avloppet ska lukta illa. Ska du åka bort på semester kan du tömma glycerin i vattenlåsen. Det avdunstar inte utan ligger kvar i vattenlåset. En dl glycerin räcker! Läs mer och beställ

Du bör också hålla avloppet så rent som möjligt om du vill förhindra att det luktar illa.

I golvavloppet kan du sätta en sil. Där samlas hår och annat som annars hade lagt sig i avloppet. Det finns även sil för badkar, handfat och diskho.

För att förhindra den lukt som uppstår av bakterietillväxt kan du vara noga med att inte spola ner matrester i avloppet i köket. Om du här noga med att skrapa av tallriken innan du sköljer den blir det mindre matrester. Det finns även silar som man kan sätta i diskhon. De silar bort skräpet och sedan tömmer man bara silen på matrester när man sköljt av sin disk.

Undvik att hälla ut fett i avloppet. Det orsakar ofta stopp och geggar igen rören. Häll bort olja i en burk och lämna in den till återvinningen istället.

Du kan också förebygga dålig lukt från avloppet genom att hälla i 2,5 dl bikarbonat och hälla på lite vitvinsvinäger. Det kommer ta bort den dåliga lukten och är bra att göra för att förebygga problemen.

Relaterade frågor

Vad kan man använda för rengöringsmedel för avloppet? Det finns olika metoder, men ett husmorstips är bikarbonat och vinäger. Hjälper inte detta finns det enzymborttagande medel som du kan använda.

Varför luktar det avlopp från golvbrunnen? Vattnet i golvbrunnen kan avdunsta och då kan det lukta avlopp från golvbrunnen. Det kan också vara smuts och avlagringar i golvbrunnen. Då behöver den rengöras.

Hur gör man om det blir stopp i avloppet? Testa att få bort stoppet med hjälp av hett vatten, Klorin och diskmedel. Ett band för att rensa avloppet kan också komma väl till pass. Om du inte lyckas få bort stoppet i avloppet själv så bör du ringa rörmokare. Fler tips på hur du får bort stopp i avloppet kan du hitta här.

Hur fixar man illaluktande avlopp?
Rulla till toppen