Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tvättar man ett duntäcke?

Sömn är inte bara människans behov utan ibland är det också ett nöje. Finns det något trevligare än att komma hem efter en hård dag och hoppa i din säng? Det kan finnas, men sängen ger oss verkligen lite skydd. På vintern, när du har gjort allt du behöver, kommer du hem till din varma säng. Om du också har världens bästa täcke är det osannolikt att du kommer kunna ta dig upp ur sängen på morgonen. Om du någonsin har sovit med ett duntäcke vet du vad jag pratar om. Det är som att sova under ett fluffigt moln. För att ditt duntäcke ska vara lika mjukt och friskt från år till år, måste det underhållas. Hur tvättar du ditt duntäcke?

Duntäcket måste tvättas i en stor maskin för att ha tillräckligt med utrymme. För att tvätta det, använd en liten mängd enzymfritt tvättmedel och ställ maskinen på ett skonprogram med varmt vatten. När du tvättar, se till att det inte finns något tvättmedel kvar. Låt den torka helt efter tvätt.

Dun är det som finns under anka eller gås. Dunet är lättare än en fjäder, och är det som gör ditt täcke så fluffigt och bekvämt. Dun producerar värme genom en process som kallas lofting. Dunkluster expanderar för att fylla utrymmet och fångar luft för att skapa isolerande fickor. Fler kluster innebär mer värme från duntäcket. Kvaliteten på dunen beror på fågelns ålder. Ju äldre fågeln desto bättre är dunen. Dunet är bättre om det tas från en fågel från kallare delar. Dun är en av de bästa isolatorerna i världen.

Hur tvättar du ditt duntäcke?

1. Lägg duntäcket i en stor tvättmaskin

För att tvätta duntäcken behöver du en stor tvättmaskin. Vanliga tvättmaskiner kommer inte att göra sitt jobb bra, inte heller toppmatade maskiner. Om du inte har en stor maskin, gå till den lokala kemtvätten. Duntäcket måste ha tillräckligt med utrymme i maskinen för att tvättas helt.

2. Två strumpor och två tennisbollar (tillval)

För att tvätta ditt täcke noggrant, behövs några annorlunda tillbehör. Du läste rätt, två strumpor och två tennisbollar. Lägg en tennisboll i varje strumpa och sätt sedan in dem i maskinen. Bollarna förhindrar att fjädrarna samlas på ett ställe och hjälper dig att tvätta ditt täcke noggrant så att all smuts, kroppsolja och kosmetika kommer ut ur täcket.

3. Skonsamt rengöringsmedel

När du sätter in ett duntäcke i maskinen, med eller utan tennisbollar, ska du lägga till ett skonsamt, enzymfritt tvättmedel i tvättmaskinens tvättmedelsfack. Använd gärna samma tvättmedel som du skulle använda för att tvätta babykläder. Det rekommenderas att använda ett naturligt rengöringsmedel. När det gäller mängden tvättmedel, använd halva mängden du brukar använda för tvätt.

4. Fintvätt och varm temperatur

Välj ett tvättprogram som är skonsamt. Använd varmt men inte varmt vatten för tvätt. Varmt eller kallt vatten kan skada dunen. Ställ om möjligt extra sköljcykel på tvättmaskinen. Om detta inte är möjligt, använd sköljprogrammet två gånger. Detta kommer att säkerställa att allt tvättmedel kommer ut ur ditt täcke för att det inte ska lämnas kvar tvättmedelsrester.

5. Kontrollera ditt täcke

När tvättmaskinen kört klart tar du ut tvätten och kontrollera om det finns något tvättmedel kvar på det. Om du upptäcker det, slå på tvättmaskinen igen med samma inställningar, men den här gången utan tvättmedel.

6. Töm tvättmaskinen

Ta ut duntäcket från maskinen, var noga med att inte slita ut den. Täcken blir tyngre och mer skrymmande och det är normalt.

7. Lufttorkning eller torkning

Om du lufttorkar ditt täcke måste du veta att det tar mycket längre tid än att torka i en torktumlare. Fördelen är dock att du definitivt kommer att undvika att det krymper eller skador som kan uppstå i tumlaren. Lägg täcketi solen för att påskynda processen och få det att dofta friskt. Lufttorkning kan kombineras med torktumlare för att påskynda processen.

Om du torkar ditt duntäcke i tumlaren gäller samma regler som för tvättmaskinen. Tumlaren måste vara extra stor. Sprid täcket så mycket som möjligt med händerna. Lägg till tennisbollar i strumpor i tumlaren. Tennisbollar hjälper till att bryta ner alla klumpar som kan uppstå. Om du inte har tennisbollar kan du sätta in en sneaker utan snören. Ställ in torktumlaren på lägsta temperatur.

8. Kontrollera ditt täcke varje halvtimme

Betämmer du dig för att torktumla täcken, kontrollera det en gång i halvtimmen. Ta ut duntäcken och se till att tyget torkar jämnt. Skaka ner duntäcket för att fördela dunet jämnt i det. Om du känner klumpar betyder det att den inte har torkat tillräckligt ännu och att den behöver mer tid i luften eller i torken.

9. Var tålmodig

Att torka ett duntäcke i torktumlaren tar minst 3 timmar, men det kan ta upp till 12 timmar om den lufttorkar. Var tålmodig och låt den torka helt. Om du lägger den på din säng för tidigt kan det få en obehaglig lukt. Du kommer att veta att det är torrt när du känner att det är lätt, puffigt och luftigt, som när du precis köpte det.

10. Lägg duntäcket på sängen och njut av det

När du tvättat, skaka duntäcket väl för att få tillbaka fluffet i täcket och placera det på sängen. Du kommer att känna att du sover i ett fluffigt moln.

Ytterligare tips:

• Även om vissa rekommenderar att använda blekmedel på ett vitt duntäcke, är det onödigt. Förutom att vara onödig finns det en möjlighet att du kommer att skada det.

• Använd inte sköljmedel. Även om mjukgörare har en mycket trevlig doft kan deras användning tynga ner dunen och minska fluffen.

Obs! Om tvättråden på ditt dundäcke innehåller instruktioner om att inte tvätta i maskinen, gå till en kemtvätt innan du tvättar det. Rådfråga dem om hur du kan tvätta ditt duntäcke för att förhindra skador.

Kan man tvätta duntäcke utan tennisbollar

Många människor använder tennisbollar i tvättmaskinen för att få sina duntäcken att fluffa upp sig igen och behålla sin form. Men det finns flera andra sätt att tvätta duntäcken utan att använda tennisbollar.

För det första är det viktigt att tvätta duntäcken på rätt sätt. Använd en mild tvättmedel utan blekmedel och tvätta på en låg temperatur. Se till att använda en stor tvättmaskin för att duntäcket ska få tillräckligt med utrymme att röra på sig. Det kan också vara en bra idé att tvätta duntäcket tillsammans med några handdukar eller lakan för att hjälpa till att balansera tvättmaskinen och förhindra att duntäcket klumpar ihop sig.

Ett annat sätt att fluffa upp duntäcket är att ta ut det ur tvättmaskinen när tvätten är klar och ge det ett par goda ruskningar. Detta hjälper till att sprida ut dunet och ge duntäcket sin form tillbaka.

Du kan också torka duntäcket i en torktumlare för att hjälpa till att fluffa upp dunet och behålla dess form. Men det är viktigt att använda en låg värme och att kontrollera duntäcket regelbundet för att undvika att det överhettas eller skadas.

Om du vill undvika att använda tennisbollar, kan du använda tennisskor eller tygskor istället. Placera tennisskorna eller tygskorna i tvättmaskinen tillsammans med duntäcket för att hjälpa till att fluffa upp dunet. Se till att tennisskorna eller tygskorna är rena och att de inte har några metallbitar eller skarpa kanter som kan skada tvättmaskinen eller duntäcket.

Det är viktigt att notera att det kan ta längre tid att tvätta och torka ett duntäcke utan tennisbollar eller andra hjälpmedel. Men med rätt tvättmetoder och torkningstekniker kan du ändå få ett rent och fluffigt duntäcke utan att använda tennisbollar.

Hur ofta ska duntäcke tvättas?

De goda nyheterna: Du behöver inte tvätta ett täcke ofta. Dessutom, om du tvättar det ofta kan du skada dunen. Frekvent tvätt kan leda till förlust av dess naturliga oljor vilket gör den mindre effektiv när det gäller att behålla värmen.

Tvätta duntäcket en gång om året.

Hur underhåller du duntäcke utan att tvätta det?

Innan du börjar tvätta ditt duntäcke finns det något viktigare än att tvätta. För att ditt duntäcke ska behålla sin mjukhet och fluffighet måste du lufta det regelbundet. Var 4: e till 6: e vecka, lämna ditt duntäcke i direkt solljus. Solen avlägsnar all fukt som har samlats i täcket. Regelbunden luftning hjälper till att återställa fluffigheten i ditt duntäcke.

Ett annat sätt att få duntäcket så där luftit och fint är att skaka det ofta. Var inte rädd för att ta i för hårt mot ditt täcke. Skaka det varje morgon för att fluffa upp det. Skaka tills du fått det så där luftigt och fint. Lita på mig, du får se när du är klar.

Om du märker att dunen flyger från täcket under skakningen är det ett tecken på att tyget har slitits ut. Kontrollera om det finns några hål eller tecken på slitage. Om du hittar ett hål, ta en nål och tråd och sy helt enkelt ihop det igen. Om detta fortsätter att upprepas och du inte längre har orken att lappa hålen, finns det proffs som byter ut tyget med ett nytt som lämnar in det. Ta reda på var du kan byta ut tyget i ditt närområde och du får ett nytt duntäcke med det gamla dunet.

Om du inte har tid att tvätta ditt duntäcke, besök en kemtvätt var 12-18 månader. Kemtvätt möjliggör grundlig rengöring av dunet från döda hudceller, svett, kosmetika eller andra ansamlingar som har samlats i det. Det kommer också att rengöra ditt täcke från alla ytfläckar.

Behöver nytt duntäcke tvättas?

Lämna det nya duntäcket i solen. Skaka det också för att få tillbaka sitt fluff. Du behöver inte tvätta det, sätt bara på sängkläderna. Sängkläder håller det renare och du kommer att undvika fläckar på det.

Källor

https://www.fairydownbedware.co.nz/guide-to-feather-down-bedding-care

https://www.thespruce.com/how-to-wash-down-filled-bedding-350482

Hur tvättar man ett duntäcke?
Rulla till toppen