Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur fixar man gnisslande dörrar?

Gnisslande dörrar är det vanligaste problemet i varje hem. Detta problem förekommer särskilt i äldre hus eller gamla lägenheter som inte har underhållit dörrarna. Med rätt smörjmedel och metoder kan det vara väldigt enkelt att lösa detta problem.

För att fixa knarriga dörrar måste du smörja gångjärnen eftersom de slits ut. Du kan använda hushållsartiklar som vax och tvål för att snabbt åtgärda problemet. I butikerna kan du hitta specifika produkter avsedda för knarrande gångjärn.

Knarrande dörrar förekommer ofta när det är stift på dörrgångjärnen. Om du långsamt öppnar och stänger dörrarna och lyssnar noga kan du hitta ljudet. På grund av den ofta förekommande användningen av dörren under många år slits smörjmedelskiktet av och metall gnuggar nu mot metall. Det är det som orsakar gnisslandet.

Vad får en dörr att gnissla?

När dörren knarrar är det ett problem som man kan lösa snabbt. Eftersom det inte finns något smörjmedel kvar på gångjärnet måste du applicera ett nytt lager smörjmedel. Eftersom dörren gnisslar hela tiden och inte kommer att sluta på egen hand måste problemet lösas så snart som möjligt.

Beroende på vilken dörr du har kan orsakerna till knarrandet vara olika. En felaktig montering kan leda till att gångjärn knakar om de inte sitter ordentligt på plats. I det här fallet kan gångjärnen också svetsas felaktigt, och för att lösa problemet kommer det att bli nödvändigt att helt byta dörrkarm och dörr.

Brist på smsmörjfett är dock den vanligaste orsaken. Efter att dörren monterades har kankse ingen smort gångjärnen. Då måste du köpa ett smörjmedel och smörja gångjärnen. Det är viktigt att veta att det inte får finnas några kemiska ingredienser i smörjmedlet. Med tiden blir partiklarna slipande, vilket kan skada gångjärnen.

På grund av konstant exponering för fukt kan dörren svälla upp, vilket resulterar i friktion på dörrkarmen, vilket sedan orsakar knarrande. Denna situation innebär att man måste ta ned den gamla dörren helt och montera en ny. Innan du utför denna procedur måste du bli av med fuktkällan så att problemet inte återkommer.

Kontrollera att alla delar av dörren och dörrkarmen ser bra ut. Om någon av dem är defekt måste de bytas ut över tiden. Om delarna inte fäster korrekt kommer du troligtvis att behöva byta monteringsskruvar.

En av de vanligaste orsakerna till att gångjärn börjar knaka är man målar dem. När färgen torkar begränsar den gångjärnens rörelser och lämnar dem mottagliga för rost på platser där färgen har lagt sig och där den fortfarande är våt.

Om du märker att gnisslet kommer från en metalldörr, är det oftast orsaken till detta lösa gångjärn. Metallkonstruktionen är tung, vilket kan orsaka obehagliga ljud vid långvarig användning.

Gångjärn kan försvagas snabbt. Denna anledning är typisk för de typer av gångjärn som inte är svetsade men fästa vid en dörr eller ram. Med tiden kan bultarna lossna och krypa ur hålen. Som ett resultat kommer träet att svälla och orsaka knarr.

Fel valt fett är en av anledningarna till att knarrande metalldörrar. Det händer att smörjmedlet börjar tjockna snabbt, och några dagar senare börjar de smorda öglorna att krypa igen. Detta problem uppstår oftast när man använder fast olja. Använd rätt smörjmedel för metalldörrar.

För att förhindra att dörren börjar knaka bör du vidta förebyggande åtgärder. Några minuters vård om året räcker faktiskt. När dörrarna utsätts för förändrade temperaturer är det bättre att utföra en mer frekvent undersökning.

Därför bör dammet från gångjärnen avlägsnas med en dammsugare. Om dörren inte rör sig lika lätt, som vanligt, kan du tillsätta lite smörjmedel redan innan dörren börjar knaka.

Hur fixar jag gnisslande dörrar?

Gångjärnens knarrande påskyndar deras slitage. Med korrekt dörrvård kommer dörren hålla för använding även lång tid framåt. Men om man inte tar hand om sina dörrar kan det leda till att man båste byta ut dem. Det är mycket lättare och billigare att ta hand om dem i tid. Regelbunden smörjning hjälper till att undvika problem och förlänger deras användning under en längre period.

Att bestämma ljudkällan med örat kan vara mycket svårt, men i de flesta fall kommer det att hjälpa att förstå källan till hela problemet. För att avgöra exakt var oljudet kommer ifrån måste du lyssna noga och förstå om det är ett metallljud eller ett träljud. Detta hjälper dig att förstå vad du har att göra med.

I vilket fall som helst uppstår ljudet av flera skäl: det kan komma antingen från gångjärnen eller för att dörren vidrör ramen eller under varje gång den rör sig.

För att fixa knarriga dörrar måste du först ta av dem. Gångjärnen kan endast smörjas när dörren tas bort. Du kan bara ta av dörren när de är helt öppna, annars hindrar dörrkarmen dem från att tas bort.

Det är bäst att vara två personer när man tar ner en dörr. Beroende på dörrtyp kan de vara ganska tunga. Olika typer av dörrar plockas ner på olika sätt. Dörrar med vanliga gångjärn där man lyfter av dörren öppnar du dörren och tar tag i den på sidorna. Lyft den försiktigt tills den lossnar från gångjärnen och placera den på sidan. Sedan finns det andra dörrar där du klämmer på gångjärnet och drar dörren ut i sidled.

Att använda tvål är det enklaste sättet att förhindra att dörrgångjärnen knarrar. Men använd inte tvål som innehåller glycerin. Glycerin drar till sig fukt som orsakar rost på metallen. Med tiden kommer metallstiftet i gångjärnen att fastna i ramen och det kommer att krävas mycket ansträngning för att öppna dörren.

Gnugga bara tvålen över gångjärnen tills du täcker dem helt. Tvålen håller gångjärnen smidiga och förhindrar att de gnisslar under lång tid. Detta är ett billigt och enkelt alternativ att fixa ett knarrande gångjärn eftersom du kan använda det med några månaders mellanrum.

Vax är ett billigt och utmärkt smörjmedel för knarriga gångjärn. För att reparera de knarrande dörrgångjärnen är det bättre att använda ett vitt ljus, eftersom färgen inte kommer att vara så framträdande. Du kan applicera vaxet på gångjärnen på två sätt: Du kan applicera ljuset på fogarna eller ta ut stiftet med en hammare och täcka det helt genom att lösa upp vaxet på det.

För det mesta, om dina dörrgångjärn har stift, är de källan till knarrandet. För att ta bort stiften behöver du vissa verktyg, till exempel en hammare och en skruvmejsel. De flesta dörrar har stift på gångjärnen och du kan ta bort dem genom att stänga dörrarna. Placera skruvmejseln längst ner på stiftet och slå på skruvmejseln med en hammare för att knäppa ut den.

Ta bort stiften och lägg dem på en pappershandduk. Du kommer att märka att stiftet är mycket smutsigt. Använd stålull för att rengöra smutsen. Om det behövs, använd lite vatten och tvål. Torka tapparna helt innan du gör nästa steg.

Lägg de torra stiften på pappershandduken och smörj dem. När du har smörjt alla tappar, placera dem tillbaka i dörrgångjärnen. Använd hammaren för att sätta dem på plats.

Du kan också täcka stiften med vaselin, inklusive fogarna. Om stiftet glider försiktigt är ditt jobb klart. Se till att det finns lagom mycket beläggning på gångjärnen, så att Vaselinet verkar på lederna varje gång du öppnar och stänger dörren.

När du har använt smörjmedlet på stiften och när du sätter tillbaka stiften, flytta din dörr så att smörjmedlet från stiften kommer in i andra områden.

Om dina knarrande dörrgångjärn är målade är det första steget att ta bort färgen. Koka vatten och häll det i en hink. Sätt in dörrgångjärnen i skopan och vänta tills färgen har tagits bort. Rengör resten av färgen och sätt tillbaka gångjärnen på dörren.

Du kan också lösa knarrandet i dörren genom att spruta fogarna med rakskum. Det är viktigt att inte använda salladolja eller smör för smörjning, eftersom det här är fetter som bryts ner snabbt och som inte kommer att ha en långvarig effekt. Och inte bara det, de kan förstöra dem och med tiden får de också en obehaglig lukt.

Ytterdörrar av trä kommer alltid att bli föremål för temperaturförändringar. Skillnaden mellan temperaturerna kan utan tvekan orsaka att dörren knakar.

Temperaturskillnaden inne och utanför lägenheten är ungefär lika med tio grader, särskilt under vintern. Det är inte möjligt att eliminera orsaken, men det är möjligt att påverka konsekvenserna. Grafitpulver eller en enkel penna hjälper i denna situation genom att sätta dem på gångjärnen.

Som smörjmedel kan du också använda vilken olja som helst för motorfordon eller smörjmedel för symaskiner.

Den bästa lösningen är att använda aerosololjor. Idag är det mest populära alternativet WD-40, som inte bara används för att smörja dörren. Det är bekvämt genom att det har ett extra tunt munstycke, med vilket du kan tränga in i hålen på öglan. Applicera lösningen direkt på gångjärnet och försök att öppna och stänga dörren. Det gnisslande ljudet bör försvinna omedelbart.

Om din dörr inte har slutat låta efter att du applicerat smörjmedel kan problemet vara i smutsiga eller rostiga gångjärn. Smörjmedel är ineffektiva mot rost, smuts eller fett. Inspektera gångjärnen försiktigt. Om du ser att det finns mycket smuts, rost eller fett, försök först rengöra dem med stålull.

Stålull som är extremt fin är bäst för att rengöra stiften noggrant. Ta bort rost, smuts eller färgrester. För att ta bort fläckar hjälper det att gnugga i en cirkelrörelse. Du kan också använda en utspädd lösning av hushållsrengöringsmedel tillsammans med stålull för att ta bort envisa rostfläckar.

Kan jag använda olivolja på gångjärn?

Att använda olivolja eller någon annan matolja är inget jag kan rekommendera på gångjärn. Men vissa människor svär på att att det fungerar. Nackdelen med att använda olivolja är att det är en tillfällig lösning. Efter en tid blir oljan klibbig, och för att rengöra den ordentligt måste du ta av dörren.

Om du ändå bestämmer dig för att använda olivolja på gångjärnen för att hindra dem från att gissa behöver inte ta av dörren eller ta bort stiften. Lägg bara en liten mängd olivolja på toppen av gångjärnen och låt den glida ner. Flytta dörrarna fram och tillbaka för att sprida oljan över gångjärnen. Det kommer inte bara att stoppa gnisslan utan kommer också att hjälpa dörren att röra sig mer fritt.

Kan du använda vaselin på dörrgångjärn?

För att belägga gångjärnen med vaselin korrekt måste du ta bort dörren från dörrkarmen. Vaseline fungerar bra på gångjärn med stift i.

Ta av stiften från dörren och täck den med vaselin. Om stiftet glider in llätt, så är ditt jobb klart. Se till att det finns lämplig beläggning på gångjärnen så att Vaseline verkar på lederna varje gång du öppnar och stänger dörren.

Det är ganska bekvämt att vaselin inte luktar, och till skillnad från maskinsmörjmedel fläckar det ingenting (till exempel kläder om det är en garderobsdörr). Vaseline anses vara ett av de bästa smörjmedlen för dörrar. Det bildar också en skyddande film som minskar slitaget på metalldelar och stöter bort fukt, men dess livslängd är begränsad till 2-3 veckor.

Vad är det bästa smörjmedlet för dörrgångjärn? 

Den bästa och mest populära produkten är WD-40. WD-40 är ett amerikanskt företag som producerar hushållskemikalier, och den mest kända produkten är en sprayvätska som används för smörjning, avfettning, men också flera andra saker.

WD-40 är en universell spray. Produkten förhindrar knarrande och smörjer gångjärn, hjul, fjädrar och vattenkranar. Det hjälper också med handtag, fönster, dörrar och lådor. Det lossar skruvarna; släpper och smörjer lås. Nackdelen med denna produkt är att den inte är långvarig. Efter en tid måste du använda den igen.

Pluset här är att WD-40 har ett tunt 8-tums munstycke med vilket du kan smörja dörrgångjärnen utan att ta av dörrarna. Munstycket hjälper också till svåråtkomliga platser.

Du kan använda WD-40 på de flesta material. Tillverkarna svär att produkten inte innehåller klorfluorkolväten, silikon, grafitvattnet, vilket ibland kan vara skadligt. Produkten är också 100% återvinningsbar.

Multi smörjolja är en av de bästa oljorna som används för att smörja gångjärn. Den är utformad för att hjälpa till med knarriga gångjärn, samtidigt som den rengör och skyddar dem mot rost och korrosion. Det har ett droppande munstycke på toppen som tjänar till att droppa olja utan att stänka eller spruta över.

Du kan använda den på hjul, verktyg, muttrar och bultar, fläktar och många fler områden. Oljan verkar direkt och kan tränga igenom de minsta sprickorna.

Hur fixar man gnisslande dörrar?
Rulla till toppen