Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur putsar man fönster?

Hur gör man egentligen för att putsa fönstren? Finns det något sätt att göra rent fönstren utan att behöva massa rengöringsmedel? Ja, det gör det faktiskt!

Måste man ha fönsterputsmedel?

Man behöver faktiskt inte ha fönsterputsmedel för att de ska bli rena. På de flesta ställen i landet är faktiskt vattnet inte så hårt och då räcker det alldeles utmärkt med hett vatten och några droppar diskmedel i. Att undvika kemikalier är förstås bra för miljön. Det är också bättre för vår hälsa om vi inte utsätter oss för så mycket kemikalier.

Ett tips här kan vara att använda lite lime eller citron i fönsterputsvattnet ifall det varit någon som rökt i rummet.

När ska man tvätta fönstren?

Undvik att putsa fönster när det är direkt solsken i fönstret. Då torkar de för snabbt och det blir fula ränder på fönstren. Det bästa tillfället att tvätta fönstren på är en molnig eller mulen dag när solen inte lyser på fönstren hela tiden.

Det brukar heller inte bli så bra att tvätta fönstren när det är för kallt ute. I minusgrader fryser vattnet och slutresultatet brukar inte bli så bra. (Men det finns faktiskt en lösning på det problemet.)

Så här putsar du fönster

Plocka fram en hink som du fyller med hett vatten och droppar i några droppar diskmedel. Det kan också vara bra att ha en fönsterskrapa, en trasa eller svamp och några kökshanddukar.

Börja med att doppa svampen eller trasan i hinken och gnugga hela rutan. Svampen/trasan ska vara fuktig, men se till att det inte rinner på golvet. Om det behövs så upprepar du det hela.

Dra av vattnet från fönstret med fönsterskrapan. Dra uppifrån och ned utan att stanna på vägen. Torka av skrapan på en kökshandduk efter varje draga. Skrapa inte hela vägen ner utan lämna en liten bit i botten på fönstret motsvarande en skrapbredd. När du skrapat torrt uppifrån och ned över hela fönstret drar du ett sista drag längst ner på fönstret.

Torka sedan fönstrets kanter med den torra och rena kökshandduken.

Få hjälp med fönsterputsningen

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen och fönsterputsning ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Hur gör man på vintern för att tvätta fönster?

Om det är vinter kan det bli lite svårare att tvätta fönstren. Men det går faktiskt att göra ändå. Då tillsätter man lite T-röd i vattnet. Lagom dosering brukar vara en dl till en hink vatten. Genom att tillsätta rödspriten förhindrar man att vattnet fryser till is när man ska tvätta fönstret.

Hur får man bort fläckar på fönstret?

Har du målat och fått färg på fönsterrutan eller har det blivit kvar rester av maskeringstejp? Det händer också att man får fågelspillning på rutan. Det tar du lättast bort om du blöter fläcken och sedan skrapar med ett rakblad. Använd ett nytt rakblad för att undvika att fönstret repas.

Tips för fönsterputsning

Fönster putsningen går lättare om du använder en speciell fönsterskrapa och inte duschskrapa.

Har du höga fönster finns det fönsterskrapor med teleskopskaft, det gör det lättare att komma åt de översta delarna.

Marléne Eriksson visar på Nyhetsmorgon på TV 4 hur man putsar fönster och tipsar om hur du inte bör göra.

Relaterade frågor

Hur gör man rent ugnen? Det finns många olika husmorstips för att göra rent. De vanligaste är såpa, bakpulver, ättika och diskmedel. Vill du använda såpa gnider du in ugnen och alla galler i såpa och sätter den på 100 grader i 15 minuter. Slå sedan av och låt svalna. Sedan torkar du ur med en svamp. Läs fler tips för att göra rent ugnen här!

Hur tar man bort fläckar på marmor? För enklare fläckar räcker det med ljummet vatten på en svamp och att eftertorka med en torr trasa. För svårare fläckar kan du använda väteperoxid. Läs mer om att rengöra marmor här.

Hur avkalkar man en kaffebryggare? Enklaste sättet att avkalka en kaffebryggare är att använda ättika som man blandar med vatten. Man häller blandningen i vattenbehållaren och brygger igenom blandningen. Sedan kör du igenom kaffebryggaren med rent vatten 3-4 gånger. Läs mer om avkalkning av kaffebryggare här.

Hur putsar man fönster?
Rulla till toppen