Hur kan man rengöra en diskmaskin

Idag är de flesta hem beroende av en diskmaskin och den används ofta dagligen. Istället för att ägna långa stunder åt att handdiska möjliggör den mer tid för saker du faktiskt vill göra – spendera tid med familjen, träna eller bara koppla av. Diskmaskinen är en fantastisk uppfinning, men även den behöver lite extra kärlek och omsorg ibland för att fungera som den ska.

De flesta vet att diskmaskinen ska rengöras regelbundet, men det är någonting som lätt glöms bort när den fungerar som den ska. Men med dagligt smuts, fett och matrester är det lätt att diskmaskinen börjar fungera sämre eller rent utav slutar fungera helt och hållet. Och kanske är det först då många av oss påminns om att den behöver sin regelbundna rengöring för att kunna avlasta oss i vardagen och se till att disken är ren och fräsch.

Att rengöra diskmaskinen kan verka krångligt och omständigt. Och visserligen kan det vara så om man inte riktigt har koll på hur man gör. Efter att ha läst denna text känns rengöringen av diskmaskinen förhoppningsvis inte lika skrämmande och du kommer inse att det faktiskt är en väldigt lätt procedur!

Vad kan man göra rent diskmaskinen med och hur gör man?

Innan du börjar rengöringen är det viktigt att du avlägsnar den värsta smutsen först. Börja med att avlägsna matrester och annat smuts i botten av diskmaskinen, sedan doppar du en liten borste i varmt såpvatten och gör rent bland spåren i maskinen. Dra sedan ut den nedre korgen och undersök runt avloppet. Se till att det inte finns någonting som kan täppa igen avloppet, orsaka skador på pumpen eller repa disken.

Sedan kontrollerar du om du ser diskmedel eller skräp i filtret. Om filtret inte kan dräneras ordentligt kommer det leda till mögel och dålig lukt. Detta är en enkel sak att förebygga bara genom att göra rent filtret regelbundet. Efter att du gjort detta är du redo att rengöra diskmaskinen ordentligt för att få
en väldoftande diskmaskin med fantastiskt skinande och ren disk.

Givetvis kan du köpa specialprodukter som är anpassade för att rengöra din diskmaskin. Men i de flesta fall har du redan perfekta städprodukter ståendes i skafferiet. Dessa är dessutom är mycket mer miljövänliga än de du köper i affären eftersom de oftast innehåller stora mängder miljöfarliga kemikalier. Nedan ser du vad du kan använda istället för färdig diskmaskinsrengöring och hur du gör för att rengöra diskmaskinen med dessa.

Bakpulver

Bakpulver är ett helt naturligt rengöringsmedel som löser upp både fett och smuts. Dessutom är det någonting som de flesta redan har i skafferiet! Gör såhär: Strö en matsked bakpulver i botten av din tomma diskmaskin och kör ett kort program. Läs mer och beställ

Bikarbonat

Bikarbonat i kombination med ättika är en riktig husmorsklassiker som med sina avkalkande och fettlösande egenskaper passar utmärkt för att rengöra diskmaskinen. Gör såhär: Häll en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i diskmaskinen och kör ett kort program i den tomma diskmaskinen. Om du inte har tillgång till ättika kan du utesluta den och istället starta en diskmaskin på hög temperatur tillsammans med en deciliter bikarbonat i botten av maskinen. Läs mer och beställ

Ättika

En vanlig myt är att ättika är skadligt för din diskmaskin, men det stämmer inte. Ättika är perfekt för att desinfektera och är mycket bra för att döda bakterier. Dessutom är det en mycket effektiv avkalkning för diskmaskinen som även tar bort dåliga lukter. Ättika fungerar dessutom som spolglans för din diskmaskin och ger ett vackert glans till ditt porslin, samtidigt som den är snällare mot både miljön och din plånbok än det traditionella spolglansen. Gör såhär: Häll 1-2 dl ättika i diskmedelsfacket eller i botten av din tomma diskmaskin och kör ett kort program. Läs mer och beställ

Citronsyra

För den som inte har ättika hemma funkar citronsyra lika bra. Citronsyran påminner väldigt mycket om ättikan med sina rengörande egenskaper som desinfekterar, avkalkar och tar bort dålig lukt. En fördel med citronsyra som får mång att välja just den är att det inte luktar lika starkt som ättika, men ändå lämnar en fräsch doft efter rengöring. Gör såhär: Häll ett par matskedar citronsyra i botten av din tomma diskmaskin och kör ett kort diskprogram. Läs mer och beställ

Vinäger

Även vinäger är effektivt för att ta bort smuts och fett, samtidigt som den har en desinfekterande effekt. Gör såhär: Tillsätt 1 dl vinäger i diskmedelsfacket och kör på ett kort program, så får du en ren och desinfekterad diskmaskin. Läs mer och beställ

Vanliga frågor och svar

‘’Disken blir inte ren efter att jag använt min diskmaskin’’

De vanligaste problemen när det kommer till diskmaskiner går ofta att koppla till bristande rengöring. Om disken inte blir ren är det bästa att börja med att kolla om filtret är smutsigt eller om det har täppts igen. Diskmaskinens avloppsfilter måste rengöras och det gör du enkelt genom att dra ut den undre korgen ur diskmaskinen. Sedan tar du bort filtret från botten av diskmaskinen och tvättar det under kranen. Detta måste göras regelbundet för att vattnet ska kunna dräneras och förhindra dålig lukt.

Men om det inte räcker med att göra rent filtret kan det vara så att spolarmens hål är smutsiga eller igentäppta. Om dessa är igentäppta kommer armarna inte släppa ut tillräckligt med vatten i diskmaskinen, vilket leder till att diskmedlet inte kan lösas upp och disken inte kan sköljas ordentligt. Det låter komplicerat, men det är inte alls svårt att göra rent spolarmarna.

För att rengöra den övre spolarmen vrider du muttern moturs och plockar bort både muttern och spolarmen. Den undre spolarmen får du loss genom att dra den uppåt.

Skölj båda armarna under vatten och använd en borste för att göra rent hålen. Det är viktigt att hålen blir riktigt rena och inte har någon smuts som täpper till. Om det inte räcker med vatten och en borste kan du försiktigt använda en tandpetare för att rengöra hålen. Om du gör så är det viktigt att du är försiktig, så inte tandpetaren går sönder och fastnar i spolarmen. När du sätter tillbaka armarna måste du se till att muttern på den övre spolarmen är ordentligt åtdragen. Den undre sätter du på plats med ett tryck nedåt tills du hör ett klick.

Det kan också vara bra att kontrollera om det finns fukt i diskmedlet eller i diskmedelsfacket. Fuktigt diskmedel fastnar i facket och kommer därför inte kunna släppas ut i maskinen ordentligt. Det kan leda till att disken inte rengörs som den ska och du får både smutsig disk och diskmaskin. Varje gång du diskar bör du också kontrollera att locket till diskmedelsfacket är ordentligt stängt när du startar ett program. Om luckan lämnas öppen när du diskar kommer diskmedlet frigöras för tidigt och kommer inte rengöra disken ordentligt.

Det är små detaljer som är enkla att åtgärda, men om det inte görs kan konsekvenserna bli tråkiga. Om problemet ändå kvarstår kan det vara så att det är något maskinfel på din diskmaskin, exempelvis att värmeelement eller termostaten inte fungerar. Det du bör göra om du misstänker att så är fallet är att kontakta en servicetekniker.

‘’Hur ofta ska jag rengöra diskmaskinen?’’

En bra riktlinje är var fjärde månad, men ibland behövs det göras oftare än så. Det hela beror på hur ofta man använder diskmaskinen och vilken typ av matrester som finns på disken. Några ‘’röda flaggor’’ som signalerar att det är dags för rengöring är om disken inte blir helt ren, om din diskmaskin börjar lukta eller om du ser att det sitter fast matrester i olika delar av diskmaskinen. Det är viktigt att komma ihåg att med regelbunden rengöring ökar du livslängden på diskmaskinen och maximerar på så sätt maskinens värde.
Några vardagstips för att underlätta rengöringen av diskmaskinen

  1. Skrapa av så mycket mat som möjligt innan du placerar den i diskmaskinen för att minska risken för att stora mängder matrester fastnar i filtret.
  2. Kontrollera diskmaskinen efter varje gång du har diskat och ta bort de matrester som inte sköljts undan.
  3. Se till att inte placera disken alltför tätt. Det är viktigt att vattnet kan komma åt alla delar av sakerna du diskar.
  4. Spara din citrusfrukt! Om du har överbliven citron från middagen kan du lägga klyftor och skal i bestickkorgen för att fräscha upp diskmaskinen. När du öppnar maskinen kommer du mötas av en fantastiskt härlig och fräsch doft!
  5. Rengör filtret varje vecka om du använder din diskmaskin flera gånger i veckan. Du gör det enkelt genom att skruva loss filtret i nedre delen av maskinen. Diska den för hand innan du stoppar tillbaka filtret.
  6. Kolla upp vilken hårdhet du har på vattnet där du bor och anpassa dosen diskmedel utifrån det. Om du använder för mycket diskmedel kan maskinen få svårt att skölja bort allting.
  7. Lämna alltid luckan till diskmaskinen på glänt efter att diskprogrammet har avslutats. Diskmaskinen kommer torka bättre och du slipper bakterier som frodas och risken för mögel minskar markant.

Nu har du koll på vad som gäller när det är dags att göra rent diskmaskinen och kanske är detta din påminnelse att ge din diskmaskin lite kärlek. Om du underhåller diskmaskinen håller den längre och du får renare. För det lilla extra vill jag lyfta fram tipset om att använda ättika som spolglans. Det är ett perfekt sätt att motverka större kalkavlagringar, samtidigt som du får glänsande, vacker och ren disk. Lycka till med städningen!

Hur kan man rengöra en diskmaskin
Rulla till toppen