Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur städar man badrummet?

Hur rengöra man badrummet

Badrummet används flera gånger under dagen och därför är det kanske ett av de svåraste rummen att hålla rent. Oavsett om du bor ensam eller delar ett hus med andra, finns det ofta ansamling av kalk, smuts, bakterier och svamp i ditt badrum. Utöver detta kan det finnas oönskade lukter. Det är därför som det är så viktigt att städa ett badrum. Att att städa badrum är nog det de flesta tycker sämst om och det kan vara en svår och skrämmande uppgift. Med tanke bakterier och smuts är det säkert att badrummet ofta kräver en ordentlig rengöring.

Du kan rengöra badrummet med hjälp av vinäger som är effektiv för de flesta ytor. Så för att rengöra ditt badrum, häll vinäger över ytor som handfatet, kakelplattorna, badkaret och duschen och börja skrubba. För toaletten, använd toalettrengöring och skrubba noggrant. 

Ingen gillar jobbet med att städa badrummet, men genom att hålla efter det ordentligt kommer jobbet bli mycket lättare och mindre plågsamt. Men bekymra dig inte. Om du undrar hur du ska rengöra ditt badrum hittar du svaret här. Den här artikeln är en omfattande guide för hur du städar badrummet. Följ tipsen här för att effektivt rengöra ditt badrum utan att slösa mycket tid och energi. Så luta dig tillbaka, koppla av och läs vidare för att ta reda på mer. Detta kommer säkert att vara en nyttig läsning för dig.

Hur rengör jag handfatet?

Ett av de första ställena som du hittar smuts på är handfatet. Det rymmer massor av bakterier. Det beror på att det vanligtvis inte tar lång tid innan det täcks av tandkräm, tvål, smink och kalkavlagringar. Handfat används så ofta och för att förhindra ansamling av dessa bakterier, skräp och smuts är det alltid viktigt att rengöra det. Den goda nyheten är att det inte tar mycket tid att göra det. I genomsnitt tar det cirka 20-30 minuter att göra det helt rent.

Att rengöra handfatet är en av de enklaste sakerna att göra. Det kräver bara några specifika material för att du ska vara redo. Vi ska diskutera hur du effektivt och grundligt rengör ditt handfat med olika material och metoder så läs definitivt vidare.

Använda vinäger

I den första metoden kan du använda vinäger. Vinäger är ett av de bästa rengöringsmedlen eftersom det är lätt att använda, har antibakteriella egenskaper och är billigt. Det har inte heller några otäcka kemikalier som kan påverka handfatet eller dig vid rengöring. Du måste ha en disksvamp till hands.

1. Så vad du gör först är att hälla vinäger i handfatet.

2. Efter att ha hällt det i handfatet, blötlägg pappershanddukar i vinägern och täck handfatet med dem.

3. Därefter låter du den vila i 20 minuter och tar sedan bort pappershanddukarna efteråt. Fortsätt att skrubba handfatet med disksvampen och skölj den sedan noggrant med vatten.

Efter detta är du klar med att rengöra handfatet. Om det finns någon kvarvarande lukt och skräp torkar du bort det och handfatet kommer att bli glasande rent.

Om ditt handfat är tillverkat av färgat porslin, undvik att använda vinäger eftersom det kan skada ytan och missfärga den. Du bör inte heller använda vinäger på marmor eftersom dess sura egenskaper kommer att dämpa glansen och fräta på stenen. Läs mer och beställ

Använda bakpulver

Bakpulver gör också ditt handfat rent. Den har alkaliska egenskaper som hjälper till att ta bort alla fula fläckar och smuts från handfatet. Det är relativt enkelt att använda denna produkt för detta ändamål. Följ dessa enkla steg göra rent ditt handfat med bakpulver:

1. För att rengöra ett handfat av porslin eller rostfritt stål måste du först fukta handfatet yta med varmt vatten. Detta kommer att lossa det mesta av smutsen och lossa eventuellt skräp som sitter på ytan.

2. Strö sedan bakpulver över ytan på handfatet och fortsätt med att använda en trasa för att gnugga den och en pasta kommer att bildas. Du kan skopa en del av denna pasta på en gammal tandborste och använda den för att komma in på svåråtkomliga platser som runt kranarna och avloppshålet för en noggrann skrubbning.

3. Fortsätt att skölja handfatet för att ta bort resterna av bakpulver. Torka av ytan med en mjuk trasa så sitter du kvar med ett glänsande rent handfat. Läs mer och beställ

Att använda citron och salt

En av de vanligast förekommande fläckarna på handfat är rost. Så om du har detta i ditt badrum är den goda nyheten att det är relativt enkelt att ta bort dessa fläckar från handfatet. Du behöver bara citron och salt.

Allt du behöver göra för att ta bort rost är att hälla salt på en citronskiva och gnugga den över rostfläckarna. När fläckarna lossnar, torka av dem med en mjuk trasa och skölj sedan med vatten. På det sättet kommer du bli av med rostfläckarna på handfatet.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Använda rengöringsmedel

De flesta kemikalier som används i rengöringsmedel kan vara skadliga för människors hälsa. Kemikalierna klassificeras ofta som irriterande och allergiframkallande. Så om du bestämmer dig för att rengöra tvättstället bör du vara mycket försiktig. Även om de inte rekommenderas, så fungerar de fortfarande perfekt för att rengöra handfatet. Följ dessa enkla steg för att rengöra tvättstället med rengöringsmedel.

1. Häll först varmt vatten över handfatet för att lossa eventuellt skräp på handfatet.

2. Fortsätt att hälla rengöringsmedlet över ditt handfat.

3. Låt stå i ca 5 minuter och efter detta skrubba noggrant. Se till att du bär skyddshandskar när du gör detta.

4. När du har gjort detta skölj tvättstället och det blir glänsande.

Som du kan se är rengöring av handfatet ganska enkelt. Jag rekommenderar att du använder de tre första metoderna eftersom rengöringsmedel kan vara skadliga för din hälsa.

Hur rengör jag kaklet?

Kanske ett av de mest synliga ställen för smuts i badrummet är kaklet och fogarna mellan dem. Ibland kan det vara ganska besvärligt att rengöra.

Det enklaste sättet är att köpa ett fogrengöringskit. Det får fogarna rena på nolltid! Och sedan kanske ett kalkborttagningspaket.

Men det finns också hemmagjorda alternativ. Jag förberett några enkla steg som du kan följa för att rengöra dem. Så följ dem så får du skinande kakelplattor på nolltid.

Det första steget är att göra din hemlagade kakelrengöringslösning. Du kan välja att göra en bakpulverblandning, citronblandning eller vinägerblandning. Jag rekommenderar bakpulvermetoden eftersom den är väldigt effektiv för att ta bort smuts från kakel. Följ dessa steg för att rengöra kakelplattorna med bakpulver:

1. Blanda 2 delar bakpulver med en del flytande tvål och en del vatten. Häll lösningen i en tom sprayflaska.

2. Häll varmt vatten över plattorna. Detta mjukar upp smutsen och gör det lätt att rengöra.

3. Ta sprayflaskan och spraya lösningen på plattorna och låt den sitta i flera minuter för att helt lösa upp smutsen.

4. Fortsätt att skrubba plattorna med en borste eller torka av plattorna med en mikrofiberduk. Efter detta häll vatten för att skölja. Dina badrumskakel blir skinande rent.

Hur rengör jag toaletten?

En av de minst lockande sysslorna i huset är att städa toaletten. I motsats till vad de flesta tror är det inte så komplicerat att rengöra toaletten. Sanningen är dock att det är lätt att göra fel. Det finns ett rätt sätt att rengöra toaletten – en metod som kan förhindra uppbyggnad och spridning av bakterier som trivs i ditt badrum. Rätt rengöringsteknik ger dig inte bara överlägsna resultat utan sparar också tid och energi.

Några av de du kan behöva för att städa toaletten riktigt ren är:

Börja med att sätta på dig handskarna för att inte behöva komma i direktkontakt med bakterierna. Använd gärna handskar som går en bit upp på armen.

 1. Om det är lätt att ta av toalettsitsen så brukar det vara smidigt att göra det, så man kommer åt att rengöra toalettstolen bättre. Det är också smidigare att rengöra toalett sitsen om den är bortplockad från toaletten.
 2. Sedan sprutar du rengöringsmedlet under kanten till bräddavloppet och låter det stå en stund.
 3. Spraya toalettsitsen och ringen med sprayrengöringsmedlet och torka rent med trasan. Torka tills den är ren och dammfri. Torka sedan av med en torkduk eller lite toalettpapper.
 4. Sedan är det dags att gå loss på själva toalettstolen. Här kan du ta ett par droppar Vim eller Jif på en svamp. Tvätta tills toalettstolen är ren och dammfri. Tänk på att det även behöver rengöras i springorna under vattentank-delen på toaletten. Använd kanten på svampens skrubbdel för att rengöra springan eller en tandborste som du har speciellt till toalettstolen. Det är effektivt att rengöra med Vim/Jif, men det tar en stund att torka bort det från toaletten sedan. Enklast brukar vara att få rent toaletten från Vim/Jif med en fuktig trasa eller genom att skölja ur och blöta svampen igen. Torka toaletten torr med torkdukar eller lite toalettpapper.
 5. Många toalettstolar brukar även ha en utbuktning längst ner där skruvarna sitter fast i golvet, där brukar det samlas damm. Ibland finns det även mycket damm på utsidan av toalettstolen vid kröken. Rengör och torka även dessa ställen.
 6. Nu är det dags att ta insidan av toalettstolen använd toalettborsten och det rengöringsmedel du började med att hälla i toaletten. Skrubba tills insidan på toastolen blir ren. Är det svårt att få det riktigt rent kan du använda några droppar Vim eller Jif här också för att skrubba med.
 7. Montera till sist tillbaka toalettsitsen på toalettstolen.

Fler husmorstips för att rengöra toaletten och rekommenderade produkter för att städa badrummet hittar du här!

Hur rengör jag duschen?

När du går in i en dusch förväntar du dig att du kommer ut fräsch och ren. Men vart går all den tvålen och den borttvättade smutsen vägen? Det mesta landar vanligtvis på ytorna i duschen där det lockar bakterier, mögelsporer, smuts och skräp. Hår är också en stor olägenhet när det samlas i duschen. Därför är det så viktigt att rengöra duschen.

Det låter kanske enkelt, men att lära sig att rengöra en dusch handlar inte bara om rengöring. Det handlar också om att minimera tillväxten av mögel och hålla bakterier borta. Detta är det bästa sättet att rengöra en dusch.

En dusch bör rengöras noggrant varje vecka eller till och med oftare om möjligt. Duschdraperier bör också tvättas regelbundet. Om du inte har mycket tid att lägga ner på städningen, överväg att istället göra snabb rengöring efter att du har duschat. Rensa avloppet från hår och torka av väggar och dörrar med en gummiskrapa.

Du kan följa dessa enkla steg för att rengöra din dusch effektivt:

1. Ta bort alla duschtillbehör och produkter innan du börjar. Torka av dem med en trasa doppad i varmt vatten för att avlägsna all smuts. Fortsätt att öppna dörren och sätt på badrumsfläkten.

2. Därefter rensa avloppet. Det här är kanske den svåraste delen för många människor. Det är många som blir illamående, men det är något som verkligen måste göras. Det finns många saker på marknaden som kan användas för detta ändamål. En uträtad trådhängare kan också användas.

3. Därefter skölj duschväggarna och applicera rengöringsmedlet. Ge det cirka 10 minuter för att bryta ner smuts och smuts i väggarna. För tvålskum och smuts kan du använda en naturlig lösning gjord av lika delar vit vinäger och varmt vatten. Vinäger är säkert för användning på keramiska plattor och glasfiber. Om din dusch är gjord av marmor, använd inte vinäger eftersom det minskar glansen. Använd en borste med mjuk borste eller svamp för att skrubba plattorna. Efter detta skölj väggarna helt.

4. För golvet kan du använda samma blandning av vinäger och varmt vatten. Stänk lite bakpulver för extra skrubbhjälp. Låt detta sitta i minst 10 minuter och skölj sedan.

5. Skura golvet med ett verktyg du väljer. Det kan behövas lite mer tid för de områden där smuts tenderar att samlas. När ytan är ren, skölj den helt.

6. Om du har en duschdörr, skölj den med vatten och belägg den sedan med samma rengöringsblandning. Torka av det efter cirka 10 minuter och skölj det sedan. Torka av dörren med en skrapa.

7. Om du har duschdraperi plockar du ner det. Det går utmärkt att köra i tvättmaskinen, om det inte står något annat i tvättråden för duschdraperiet. Släng in det i maskinen, och häng det gärna att torka utomhus.

8. Om ditt duschhandtag är igensatt, ta en fryspåse och fyll den med 2 tsk bakpulver och en halv kopp vinäger. Fäst detta på ditt duschhandtaget och se till att det är helt nedsänkt i rengöringslösningen. Lämna den över natten och ta bort den på morgonen. Sätt på varmvattnet på full styrka. Detta kommer att bli av med all uppbyggnad.

Om du har fläckar som rost kvar i duschen, applicera en pasta med citronsaft och bakpulver. Låt den stå i några minuter och skrubba den och skölj den sedan. Om fläcken kvarstår kan du använda kommersiella rengöringsmedel som innehåller oxalsyra.

Sammantaget är det bästa sättet att rengöra duschen om du ser till att den är ren varje gång du lämnar den. Följ stegen ovan så går du bra.

Hur rengör jag badkaret?

Något som de flesta av oss älskar är ett varmt bad. Det har en lugnande inverkan på kroppen efter en lång och stressig arbetsdag. MEN… badkar är kända för att dra till sig smuts och mögel. För att inte tala om envisa fläckar som orsakas av rost och hårt vatten. Att ta ett avkopplande bad i ett smutsigt badkar är inte att tänka på. Att ignorera att badkaret är smutsigt kommer dessutom bara göra det svårare att få rent. Så det är viktigt att ha en regelbunden rutin för städning av badkaret.

Men att rengöra ett vanligt emaljbadkar är inte så svårt som det kan tyckas. Några av de saker du behöver är:

För att rengöra ditt badkar med bakpulver, följ dessa enkla steg så får du ett glänsande badkar på nolltid.

1. Fyll en hink med varmt vatten och häll den över badkaret. Detta kommer att lossa allt skräp och smuts vilket gör det lättare för dig att rengöra badkaret.

2. Stänk sedan bakpulver på alla ytor på badkaret. För extra smutsiga badkar, använd badkar och kakelrengöring istället.

3. Fyll en hink med lite varmt vatten och några matskedar diskmedel. Doppa en svamp eller styv nylonborste i skopan och skrubba badkarets ytor. Om badkaret är särskilt smutsigt, strö bakpulver direkt på svampen eller borsten och använd den för att skrubba hårt.

4. Fortsätt att rengöra kran, avlopp och handtag. När du är nöjd med att den är ren, skölj badkaret. 

Var noga med avloppet och skura det.

Om fläckarna är hårda, gör en badrengöringspasta av en del väteperoxid och två delar bakpulver. Gnid pastan på fläckarna och låt den stå i 30 minuter. Efter detta torka och skölj det och upprepa vid behov. Fler tips på hur du rengör ditt badkar oavsett om det är emalj eller akryl, bubbelbad eller vanligt badkar kan du hitta här.

Hur får du ditt badrum att lukta gott?

Ditt badrum är möjligen det enda rummet i ditt hus som tenderar att lukta hemskt. Med våra späckade scheman är det ganska svårt att rengöra badrummet dagligen. Vi tvingas därför komma på olika sätt att hålla lukten borta ändå.

Den naturliga frågan är därför hur får du ditt badrum att lukta gott? Det finns en hel del saker du kan göra för att uppnå detta och jag kommer att prata om dem i den här artikeln. Så här får du badrummet att dofta gott!

 1. Vädra

En av de olyckor som drabbar ett fuktigt badrum är att det kan utveckla en mögellukt. Låt badrumsfläkten gå eller öppna ett fönster efter att du tagit en dusch, så att ditt badrum luktar friskt. Detta gör det möjligt för ånga att spridas och hålla dina väggar och golv torra.

 1. Använd luktneutraliserande toalettgrejer

Toaletter är den största stanken i badrummet. Du kan undvika detta genom att använda olika doftgejer. Dessa hjälper till att hålla toaletten rengjord, desinficerad och deodoriserad. Det finns droppar som man droppar i tanken och doftgrejer att hänga under toalettsitsen.

 1. Använd väldoftande luftfräschare för badrum

Fräsch luft i badrummet kan i bästa fall vara svårt, men med en automatisk luftfräschare är du säker på att ditt badrum alltid kommer att lukta gott. Några av dessa fräschare innehåller eteriska oljor och andra naturliga ingredienser och det är de jag rekommenderar.

 1. Uppgradera dina tvålar

Att ha kvalitetstvålar med behagliga dofter i ditt badrum kan göra mycket för att ditt badrum ska lukta gott. Så investera i dem istället för bara normala luktfria tvålar.

 1. Håll dina avlopp rengjorda

Badrumsavlopp är en vanlig orsak till problem med dålig lukt i badrummet. Så det är ofta en bra idé att rengöra avloppet om du vill det ska dofta bättre i badrummet.

 1. Torka upp fukt

Häng alltid upp handdukar och badrumsmattor för att torka och tvätta dem regelbundet. Detta säkerställer att ditt badrum alltid luktar friskt.

 1. Använd avfuktare

En avfuktare är också ett bra alternativ om du vill att ditt badrum ska dofta gott. Det kommer att minska fukten i ditt badrum och förhindra att det doftar illa.

Hur ofta ska du rengöra badrummet?

Badrummet kanske är det ställe i huset som du tycker minst av allt om att rengöra. Men sanningen är att den verkligen behöver uppmärksamhet. Om du vill undvika mögel i ditt badrum, se till att fuktnivån förblir på ett minimum.

Frågan kvarstår dock hur ofta du ska rengöra badrummet. Det finns inget direkt svar på denna fråga. De flesta hävdar att en rengöring varje vecka är mest idealisk. I ett sådant fall är det viktigt att hålla efter lite varje dag, så att smutsen inte byggs upp.

Om du att städa en gång i veckan väljer du en dag som är bekväm för dig och som du har tillräckligt med tid för att hinna städa ditt badrum. Om du håller badrummet fuktfritt och plockar bort från handfatet, borde du inte behöva göra mycket. Du måste bara fokusera på toaletten, handfat, golv och badkar. Glöm inte bänkar, handfat och kranar.

Hemligheten med att göra en ordentlig rengöring varje vecka lätt är att hålla ditt badrum så rent och snyggt som möjligt hela tiden. I slutet av dagen, plockar du undan och rengör lite i badrummet. När veckostädningen kommer kommer du inte att ha så mycket att göra.

Hur ofta byter du handdukar?

Det har alltid varit en debatt om hur ofta badhanddukar ska bytas. Vissa människor tycks tro att de kan låta det gå i flera veckor utan att byta ut sin badhandduk. Sanningen är dock att det är ganska viktigt att tvätta badhanddukar.

När du torkar dig med en handduk blir de ganska fuktiga. Denna porösa och fuktiga miljö är vanligtvis den perfekta grogrunden för bakterier. En vanlig badhandduk kan ha jäst, mögel och E. coli. som växer på den utan din vetskap.

Så hur ofta ska handdukar bytas? De flesta är överens om att badhanddukar ska bytas ut efter var tredje till fjärde användning. Inte ”dagar” utan ”användning”. Om personen som använder handduken är sjuk ska den kastas i tvätten efter en användning för att förhindra spridning av bakterier. Och varje familjemedlem bör så klart ha sin egen handduk.

Se alltid till att handdukarna torkar väl för att förhindra ansamling av fukt och byt handdukarna efter var tredje till var fjärde användning.

Som du kan se kan det vara enkelt att rengöra badrummet. Allt du behöver göra är att se till att du verkligen städar ditt badrum ofta, för att förhindra ansamling av skräp och smuts. Följ stegen som diskuteras i den här artikeln så går du bra.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur städar man badrummet?
Rulla till toppen