Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man med en mikrofiberduk?

Mikrofiberduk har blivit en favorit för människor runt om i världen, eftersom de till synes kan rengöra allt. De är vanligtvis de mest oumbärliga föremålen i städutrustningen. Men det finns faktiskt många människor som inte använder mikrofiberduk. All mikrofiber består av superfina syntetiska fibrer som har en asteriskliknande struktur. Mikrofiberduk är extremt absorberande och kan absorbera upp till sex gånger sin egen vikt i vatten.

Eftersom friktionen mellan de enskilda fibrerna skapar statisk elektricitet, fungerar detta som en magnet och drar åt sig damm. Det faktument gör den till en verkligt bra rengörare. Men vad kan man använda en mikrofiberduk till och hur kan man rengöra den. I dagens artikel kommer vi att ta en titt på mikrofiberdukar, lära oss hur de fungerar, vad som gör dem så bra och vad du kan rengöra med dem.

Låt oss börja!

Fördelar med att använda mikrofiberduk

Mikrofiberdukar är mycket effektiva – de kan användas för att polera upp metallytor för att ta bort damm och smuts från utrymmen som är svåra att nå. Deras mångsidighet vid användning gör dem till ett väldigt praktiskt verktyg. Plus det faktum att de är så effektiva. De städar nästan allt de kommer i kontakt med. Du förstår säkert varför jag tycker att de är så fantastiska produkter.

De är också miljövänliga – du kan använda en mikrofiberduk i alla situationer där du använder en pappershandduk eller en trasa. Den enda skillnaden är att du inte kommer att kasta bort mikrofiberduken. Du tvättar den bara. På så sätt tar du hand om miljön och de är även bra för din plånbok.

Eftersom man kan tvätta mikrofiberduken blir den också mycket billigare. Även om den är dyrare i inköp om man jämför med en pappershandduk så är det mer lönsamt i längden. Du kommer inte behöva köpa ett nytt paket varannan vecka. Detta gör dem mycket, mycket billigare på lång sikt. Du kommer också att spara pengar på rengöringsprodukter – det finns många saker du inte behöver rengöringsprodukter till när du har mikrofiberduk och du ser att du tömmer flaskorna mycket långsammare när du använder en mikrofiber trasa. En torr eller lite fuktig mikrofiberduk är allt du behöver för många olika rengöringsuppgifter, som att damma, rengöra fönster och speglar och glänsande rostfritt stål.

Men även när du ska använda en rengöringsprodukt för ett område, till exempel badrummet, kommer du att använda mindre av det på grund av mikrofiberdukens absorberande egenskaper.

De är också väldigt mångsidiga och du kan använda dem för många olika uppgifter. Och i denna mångsidighet kan vi hitta skillnader mellan mikrofiberdukar.

Till exempel dessa mikrofiberdukar är ett utmärkt alternativ för dina dagliga uppgifter, inklusive att torka av bänkskivor, väggar, apparater och mer. De har en yta som känns lite plyschaktig och luddig, och du kommer att märka att de är tätt packade med mikrofibrer. Du kan använda dem för torrdamning eller fukta dem.

Du kan också använda mikrofiberduk för att ta bort smink – One Fresh Face Microfiber Makeup Remover Cloths är ett bra alternativ om du letar efter något som hjälper dig att ta bort din makeup. Dessa dukar är snabba, effektiva och de kan definitivt återanvändas. Om du har känslig ansiktshud – kommer du definitivt att känna dig fräsch och du behöver inte oroa dig för att irritera huden i ditt ansikte.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Hur man rengör med en mikrofiberduk

Du kan använda din mikrofiberduk för att damma, torka av duschen, torka disken, rengöra speglar och fönster och i stort sett allt annat.

Städa köket med mikrofiberduk

När du rengör bänkskivorna kan du i princip få bort alla fläckar från bänkskivan. De fungerar lika bra som pappershanddukar för att rengöra bänkskivan. Men att använda en mikrofiberduk är ju mer ekonomiskt, eftersom du inte kastar bort den efter varje användning. Du kan bara skölja trasan när du är klar.

Tygets unika fiberstruktur plockar upp 99% av bakterierna med bara vatten. Så det finns inget behov av någon städspray.

Rengör fönster och speglar med mikrofibertrasor

Fönster, metall och andra reflekterande ytor kan också rengöras med denna trasa. Eftersom mikrofiberduken inte gör ränder på ytan, så är de geniala att använda på reflekterande ytor. De funkar bra när du vill få bort fingeravtryck och få bort fett på speglar och andra blanka ytor.

Att städa med mikrofiberduk

Trasorna är statiskt laddade så att de drar till sig smuts och andra saker som djurhår, dammpartiklar och mikropartiklar. Smutsen förblir fast i spåren på själva duken, så att du inte sprider partiklarna runt rummet, som du skulle göra med andra dammtrasor. Du behöver inte tvätta trasan efter varje damning, så den kan återanvändas ett tag innan du behöver tvätta den.

Det rekommenderas att du inte använder mikrofiberduken för våt. Eftersom mikrofibrerna gör själva rengöringen – vattnet finns där bara för att hjälpa trasan att lyfta upp svår smuts och fläckar, men mikrofibrerna får den största delen av jobbet gjort. Fukta bara området eller fukta din trasa lätt innan du börjar rengöra den. Du kan också använda den med giftfria eller kemiska rengöringsmedel som inte innehåller blekmedel.

Innan du använder trasan fuktig för första gången, låt ligga i blöt i varmt vatten i tio minuter. Detta kommer att säkerställa bästa möjliga resultat och luddfria ytor.

Tänk också på att du kan använda bara en trasa för att rengöra och polera hela ditt hem! Fukta ena halvan av trasan medan du håller den andra halvan torr – det gör att du kan damma med den torra sidan och rengöra och polera hela ditt hem med den andra, fuktiga sidan.

Om du använder en ny trasa, försök använda den när den är fuktig för att torka bort smuts från frukt och grönsaker – men gör det bara om du tänker använda den trasan speciellt för det ändamålet.

Hur gör man rent med en mikrofiberduk?

När du rengör glas och speglar, fukta trasan med vatten eller använd en sprayflaska fylld med vatten för att fukta området, bara då bör du fortsätta med rengöringen. Du kan också använda tekniken för att fukta ena sidan av trasan medan du lämnar den andra sidan torr. Torka av speglarna med trasans fuktiga sida och torka sedan med den torra sidan. Detta säkerställer att inga ränder lämnas kvar.

Rengöra möbler med en mikrofibertrasa

Du kan också använda denna trasa för att ta bort svaga fläckar. Dessa fläckar kan ofta förekomma på mattor, mattor, soffor, och till och med kläder, och allt du behöver göra för att rengöra det är att ta en våt trasa och torka platsen tills fläcken är borta.

Städa badrummet med mikrofiberduk

Du kan rengöra i princip vilken yta som helst i badrummet med denna trasa. Kranar, duschmunstycken, diskar och allt annat i badrummet kan bli smutsiga mycket snabbt. Det är viktigt att ha ett verktyg till hands för att torka bort det snabbt. Du bör behålla en separat uppsättning mikrofiberdukar för badrumsrengöring, bara av hygieniska skäl, och du bör byta ut det oftare än du byter ut ditt vanliga set (återigen av hygieniska skäl).

Du kan rengöra din dusch (eller badkar) efter varje användning, eftersom de våta ytorna torkas ordentligt med en mikrofiberduk. Det är inte så stor ansträngning. Det är lätt att torka bort vattendropparna och du kommer inte att se några strimmor på din duschdörr. Du kan också använda en 50/50 väteperoxid och vattenlösning på ytorna innan du torkar av dem med din trasa, vilket bara förbättrar rengöringen.

Även om du låter det vara en stund och inte torkar av duschdörren varje gång du tar en dusch kan du bara strö över lite bakpulver och få bort smutsen. Läs mer och beställ

Du kan också använda den för att torka av handfatet, för att ta bort damm, tandkrämsrester, skägghår och allt annat som gör handfatet smutsigt. Du kan bara hänga en trasa bakom dörren eller bredvid handfatet så att den är nära till hands. Det här tar inte lång tid och du kan få ett smutsigt handfat att se ut som om den är helt ny – det här kan vara till nytta om du väntar gäster och inte har tid att städa. Du kan också använda 50/50 väteperoxid och vattenlösning på din trasa för en ordentlig rengöring, och den polerade kranen kommer att se glänsande ut.

Jag skulle inte rekommendera att du rengör dina toaletter eller golv med mikrofiberduk. Det är inte så att den här superduken inte kommer att göra ett bra jobb, det är bara att du inte vill ha toalettbakterier på en trasa som du kommer att använda för att torka av din bänkskiva med. Jag rekommenderar att du har separata trasor – en för ditt kök, en för ditt vardagsrum och matsal och en separat trasa för ditt badrum.

Att rengöra elektroniska prylar med en mikrofiberduk

När du rengör din elektronik behöver du inte heller något annat än den här trasan. Våra LCD-skärmar smartphones och bärbara datorer kan bli smutsiga ganska lätt, och människor tenderar att förbise det. Men sanningen är att dessa väsentliga delar av våra liv ibland kan bli lika smutsiga som våra toaletter (enligt viss forskning). Mikrofiber är tillräckligt mjuk för att rengöra de ömtåliga skärmarna och du behöver oftast ingen rengöringslösning. Läs mer och beställ

Det är inte mycket som mikrofibrer inte kan rengöra, för att vara helt ärlig. De är också väldigt praktiska när du rengör din bil, särskilt instrumentbrädan och interiören, och de är lika användbara när du rengör något annat. Rostfritt stål, skåp, bänkskivor i granit och marmor, kromarmaturer, fönster och speglar, badkar och duschar, dammiga ytor, elektronik, det finns verkligen inget objekt som mikrofibrer inte kan rengöra.

Men efter att ha rengjort allt detta – måste du rengöra din mikrofiberduk!

Tvätta mikrofiberduken

Du kommer att behöva hålla din mikrofiberduk ren om du vill att den ska fortsätta att rengöra ditt hem effektivt. De flesta mikrofiberdukar kan dock tvättas i maskin, så det här är inte en svår uppgift.

Det är bäst att lägga den i tvättmaskinen, men du ska inte lägga den i en torktumlare. Det är vanligt att duken har slipande och gripande egenskaper efter att ha gått igenom torken, så det är bäst att hänga ut dem för att torka. Du bör också separera dina disktrasor från din mikrofiberduk.

Vanliga disktrasor kan läggas i torktumlaren, och de behöver faktiskt maskintorkning eftersom de behöver värmen för att lukta bättre, och deras struktur är radikalt annorlunda än en mikrofiberduk.

Tvätta dem aldrig vid höga temperaturer! Mikrofiber ska inte tvättas i hett vatten, eftersom de är plastiska och de kan faktiskt smälta (bara lite, men tillräckligt för att förstöra trasan.

Du bör inte tvätta dem med handdukar, eftersom luddet från handdukarna tenderar att fastna i mikrofiberduken – detta kommer att påverka deras absorptionsförmåga.

Men om du inte har en tvättmaskin (vilket är mycket osannolikt), eller om du inte vill tvätta dina mikrofibrer i den av någon anledning – kan du tvätta dem i varmt eller varmt vatten med tvättmedel. Mikrofiberduken expanderar och släpper ut smuts och mikropartiklar.

Du kan också tvätta din mikrofiber i diskmaskinen, vilket är något som de flesta tycker är udda, men det är inte omöjligt. Lägg bara trasan platt på diskmaskinens översta rack och häng den över din kran tills den är torr.

Något som är ännu konstigare är att du faktiskt kan rengöra din mikrofiberduk i mikrovågsugnen. Fukta bara din trasa och kör den i mikrovågsugnen i 60 sekunder. Låt den svalna innan du tar ut den. När det är torrt är det klart att använda igen!

Alternativ till mikrofiberdukar

Den andra sidan av myntet är det faktum att mikrofiberdukar till stor del är gjorda av plast, vilket innebär att de inte är så miljövänliga. Även om du kan återanvända dem, i all oändlighet, är materialen som används vid tillverkningen av dessa dukar inte så miljövänliga.

Av den anledningen letar många efter alternativ till mikrofiberduk, och vi har också några förslag till dig.

Att återanvända material är något alla kan göra. Gamla bomullsskjortor eller strumpor är fantastiskt bra som rengöringsutrustning. De kommer att få jobbet gjort på de flesta ytor. Det kan krävas lite mer arbete än med en mikrofiberduk, men det är definitivt mer miljövänligt. Du kan också använda gamla babyfiltar – du kan använda dem i den storlek de är, eller så kan du klippa upp dem i en storlek du vill ha.

Istället för att kasta, eller ge bort gamla kläder, kan du gärna återanvända dem som en trasor. Bomull, hampa och ull kan alla användas i detta avseende. Det kan vara bra att ha en hög med trasor i tvättstugan om någon spiller, vatten svämmar över någonstans osv. När trasorna ut utslitna kan man använda dem som naturliga ogräsdukar i trädgården – de bryts ner naturligt över tiden.

Du kan också göra din rengöringsduk effektivare genom att använda en miljövänligt rengöringslösning. Eftersom många rengöringsprodukter innehåller giftiga kemikalier som inte är riktigt bra för miljön, eller för dig, kan du göra ditt eget rengöringskoncentrat. Det finns många recept för att göra egna rengöringsmedel online, som är naturliga, biologiskt nedbrytbara, icke-GMO – mineralbaserade rengöringsmedel.

Du kan använda dem som universalrengöringsmedel, till tvätt, för att rengöra bänkskivor och på nästan vilken yta som helst i ditt hem. Den lägre miljöpåverkan som garanteras med dessa ämnen garanterar att du inte skadar naturen. Dessutom kan en enda flaska hålla i många månader och lämnar bara en återvinningsbar flaska – detta gör den både kostnadseffektiv och miljövänlig.

Det finns ännu fler alternativ där ute om du är villig att leta efter dem.

Litteratur:

https://www.merrymaids.com/cleaning-tips/diy/how-to-clean-microfiber-cloth/

https://www.kitchenstewardship.com/how-to-use-microfiber-cloths-cleaning/

Hur rengör man med en mikrofiberduk?
Rulla till toppen