Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Städschema – Hur ofta ska man rengöra vad i hemmet?

Hur ofta ska man rengöra vad i hemmet

Det är alltid bekvämare att vistas i rena och snygga utrymmen. Dessutom är rengöring av bostaden viktigt för vår hälsa. För att skydda oss mot sjukdomar och bakterier måste vårt hem alltid vara rent och snyggt. Ibland är det dock svårt att avgöra hur ofta saker måste rengöras i huset. Vissa utrymmen behöver rengöras dagligen, andra varje vecka och andra bara några gånger i månaden eller till och med några gånger om året.

Hur ofta vi behöver rengöra beror inte bara på våra vanor utan också på rummet vi städar. Så hur ofta ska man rengöra vad i hemmet? Ibland kanske du vill städa snabbt, men att säda noga bör man göra ofta.

1. Disk

Låt oss börja med något enkelt. Om du diskar utan att använda diskmaskin, försök att diska disken varje dag och ställa in den på rätt plats i skåpen. Smutsiga tallrikar kan locka insekter, särskilt myror. Tallrikarna kan börja lukta illa, och det är också svårare att duska när matresterna får torka in. Att diska dagligen förhindrar också bildandet av bakterier. Om du använder en diskmaskin till disken räcker det faktiskt med att diska varannan dag eftersom diskmaskinen diskar vid höga temperaturer. Det har en bakteriedödande effekt som man inte uppnår genom handdisk.

2. Diskmaskin

Om du använder diskmaskin varje dag bör du rengöra diskmaskinens filter och tömma diskmaskinen minst en gång i månaden. Detta hjälper din diskmaskin att fungera smidigt och håller dina disk ren.

3. Dammsug

Golven behöver dammsugas ofta. Om du har mattor måste de dammsugas minst en gång i veckan för att få bort damm, smuts och allergener. Om du har ett husdjur bör du dammsuga oftare för att ta bort hår som säkert kommer att finnas runt om i huset.

4. Städa golv

Du bör städa golven flera gånger i månaden för att ta bort smuts som har fastnat på det. Köksgolv bör tvättas lite oftare men för att vi vet att de blir smutsiga mycket snabbare. Vi får med oss mycket smuts och bakterier utifrån. Matbakterier kan också spridas på dina golv, så att de behöver tvättas för att ta bort bakterier. Det räcker med att våttorka golven några gånger i månaden.

Har du husdjur ökar också behovet av att städa golven i huset.

5. Mattor

Det är lätt att dammsuga rengöra fläckar på dina mattor, men under ett år kommer många batterier och smuts in i mattan och måste tas bort genom djuprengöring. Det måste rengöras grundligt var 12 till 18 månader. Du kan ta det till en professionell kemtvätt eller tvätta dem själv.

6. Gardiner

Som allt i ditt hem samlar gardiner damm och absorberar lukt över tiden, så de måste tvättas var tredje till sjätte månad.

7. Köksbänk & bord

Torka köksbänken och bordet med en fuktig trasa minst en gång i veckan för att rengöra dem från smuts och fläckar. Varje dag när du gör något på dem, torka dem efter dig, så att det inte finns några smulor kvar som kan locka insekter.

8. Badrumsytor

Badrummet är den plats där bakterier växer snabbast och lättast, så det måste rengöras ofta, minst en gång i veckan. Under veckan ackumuleras resterna av vårt hår, hud och smuts på badrumsytorna. Det blir lättare för dig om du torkar badrummet efter dig varje dag. Då kommer veckostädningen av badrummet gå väldigt enkelt.

9. Toalett

Toaletten är ett av de mest bakteriefyllda områdena i hemmet. Om du inte visste, blandas avfallet på toaletten med vatten varje gång du spolar vatten och skickar mikrober i luften. Dessa bakterier kan landa över hela ditt badrum (toalettstol, tandborste eller andra ytor). Torka av toalettsitsen och sidorna med några blekmedel emellanåt. Det är också en god idé att använda blekmedel på hela toalettstolen då och då för att verkligen få bort alla bakterier. Läs mer om att rengöra toaletten här.

10. Handfatet

Torka av handfatet flera gånger i veckan. Du borstar tänderna varje dag så att resterna av pastan kan samlas i handfatet, liksom hårstrån och vattenfläckar. Skölj ur tandkräm varje dag och ta bort håret från handfatet, så att du inte behöver bry dig om fasttorkade fläckar senare.

11. Dusch och badkar

Det räcker att rengöra badet och duschen en gång i veckan när du städar hela badrummet. Om du har duschdörrar av glas, torka av dem varje gång efter duschen. Även om det inte är nödvändigt att vara så noga, så undviker du tvålfläckar som brukar bildas efter att man duschat hela veckan.

12. Duschdraperi

Om du har duschdraperi bör du tvätta den minst en gång i månaden. Även om du badar i rent vatten blir draperiet smutsigt med tiden och kan till och med börja mögla, så det är viktigt att byta ut det regelbundet och hålla det rent.

13. Badrumsmatta

Eftersom badrummet är en grogrund för bakterier, bör du tvätta badrumsmattan varje vecka. Det är bra att tvätta den på höga temperaturer, men se till att titta på tvättmaskinens tvättinstruktioner.

14. Speglar

Som med handfatet kan vattendroppar, damm eller tandkrämrester förekomma på spegeln. För att hålla din spegel alltid ren, torka bara av den varje dag när du kommer ut ur duschen medan det finns ånga på den och den kommer alltid att vara ren och fläckfri.

15. Handdukar för händerna

Varje dag efter att vi tvättat händerna torkar vi händerna på handduken. Ibland tvättar vi inte händerna ordentligt så vi lämnar ett litet antal bakterier på handduken. För att vara säkra på att inte få händerna fulla av bakterier när vi torkar dem, måste handdukar bytas varannan dag.

16. Handdukar i duschen

Varje dag när vi kommer ut ur duschen torkar vi av oss med en handduk som lämnar döda hudceller på den. Samma celler innehåller bakterier och om du känner en konstig lukt på handduken är det faktiskt bakterier som har börjat växa på din handduk. För att slippa lukta lika illa som handduken måste handdukar bytas efter tre eller fyra användningar. Tvätta alltid handdukar vid höga temperaturer för att döda de bakterier som finns på dem.

17. Sängkläder

Eftersom vi ligger i sängen varje natt så blir vår säng full av döda hudceller, kvalster och bakterier. För att undvika att mikroorganismer skadar oss måste vi byta sängkläder regelbundet. Kuddar måste tvättas var tredje månad. För att säkerställa att du har tagit bort alla mikroorganismer, tvätta sängkläder i 60 grader.

Sängkläder ska bytas varannan vecka och oftare på sommaren. Svett, kroppsoljor och resterna av olika kosmetiska produkter samlas på dem.

Madrasser måste rengöras två gånger om året eller ännu bättre, en gång om året. Att rengöra madrassen är inte så svårt. Dammsug den, rengör fläckar, deodoriserar den och vänd sedan på den.

18. Damma möbler

Var noga med att torka bort damm från möblerna en gång i månaden. Var tredje till sjätte månad, torka av damm på svåråtkomliga platser som höga hyllor, tak eller dörrkarmar. Flytta möbler och ta bort damm för att inte orsaka hälsoproblem. För att alltid minnas när du senast dammade över hela huset kan det vara smart att göra det i början av varje säsong. Vill du ha fler husmorstips mot damm, så hittar du det här.

19. Mikrovågsugn

Även om det inte finns några regler som avgör hur ofta mikrovågsugnen ska rengöras, är det bäst att rengöra mikrovågsugnen en gång i veckan. Om du använder den mindre ser du helt enkelt när den är smutsig, lägg sedan en skål med vatten och citronsaft i den och lägg den i mikrovågsugnen i 3 minuter. Låt svalna, torka sedan av insidan av mikrovågsugnen med en svamp.

20. Kylskåpet

Kylskåpet är den mest använda apparaten i köket så det måste rengöras regelbundet. Var tredje månad, ta ut all mat och tvätta ur kylskåpet. Kasta regelbundet bort mat som är dålig. Om något skulle läcka i ditt kylskåp torka omedelbart bort alla fläckar så att det inte stinker. Läs mer om hur man rengör kylskåpet här.

21. Ugn

Vi vet att en ugn kan göra våra liv enklare, men det kan också vara ganska fet. För att vara ren måste den rengöras grundligt minst två gånger om året. Läs mer om att rengöra ugnen här.

22. Spishäll

Spishällen måste rengöras efter varje tillagning så att den inte täcks av olja, fett och mat som du råkar spilla av.

23. Diskhon

För att förhindra obehaglig lukt från avloppet, rengör du diskhon ordentligt minst en gång i veckan. Du kan enkelt göra detta med 1/2 kopp vinäger i kombination med 1/2 bakpulver.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Städschema – Hur ofta ska man rengöra vad i hemmet?
Rulla till toppen