Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man toaletten?

Att städa toaletten är kanske trist, men viktigt för att hålla bakterier och lukt borta. Toaletten är det stället i hemmet där flest bakterier samlas och det gäller att vara noggrann med städningen.

Men hur städar man då toaletten? För att rengöra toaletten behöver du toalettborste, trasa, svamp, handskar, pappersdukar/toalettpapper och något allrengöringsmedel. Vill du göra det enkelt så kan även en tandborste, vinäger, ättika, bikarbonat, vaskrensare eller Coca-Cola komma väl till pass.

Jag ska berätta allt om husmorstipsen du behöver för att rengöra din toalett!

Varför är det så viktigt att rengöra toaletten?

Toaletten är det stället i hemmet där det fastnar flest bakterier. Det finns mängder av vinklar och vrår på toaletten och att bara torka av den med en trasa är inte tillräckligt. Inte nog med att den kan stinka, man riskerar också att sprida sjukdomar om man inte rengör toaletten ordentligt.

Det samlas lätt både smuts och damm runt toalettsitsens gångjärn och under kanten i toaletten. Ibland stänker det urin under toalettringen. Det är helt enkelt väldigt otrevligt att behöva städa toaletten!

Om du har hårt vatten där du bor så bildas det kanske även kalkavlagringar längst ner i toalettstolen och under toalettens bräddavlopp. Om du inte tar bort kalkavlagringarna kommer toaletten alltid att se ostädad ut, hur mycket du än har rengjort den. Hur du får bort kalkavlagringarna i toaletten kommer jag att berätta om lite längre ner på sidan.

Att städa toaletten är lite viktigare än många andra områden i hemmet för att inte sjukdomar ska spridas. Det är också viktigt för allas trevnad att inte ha ett område i huset som känns äckligt eller som luktar illa.

Att städa toaletten är ofta något som vi drar oss för att utföra. Det känns jobbigt att göra bara för att det är så smutsigt och äckligt. Men behöver det egentligen vara så? Om man istället håller efter lite varje dag och städar oftare så behöver det inte bli lika äckligt att åta sig den delen av städjobbet.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Vad behöver man för utrustning för att rengöra toaletten?

Hur städar man toaletten?
Hur städar man toaletten?

Basutrustningen för att rengöra toaletten är:

 • Diskhandskar
 • Toalettborste
 • Ett allrengöringsmedel. (gärna ett med svängd hals på så man kan spruta in under kanten på toaletten.
 • Rengöringsspray
 • Trasa
 • Tvättsvamp

Det underlättar också mycket om du har:

 • En speciell tandborste för att städa just toaletten
 • Torkdukar (eller toalettpapper)
 • Vaskrensare
 • Tom sprayflaska

Rengöringsmedel som kan vara bra att ha några av:

Men jag ska komma in på hur du använder all utrustning när du städar toaletten!

Hur gör man för att städa toaletten riktigt ren?

Börja med att sätta på dig handskarna för att inte behöva komma i direktkontakt med bakterierna. Använd gärna handskar som går en bit upp på armen.

 1. Om det är lätt att ta av toalettsitsen så brukar det vara smidigt att göra det, så man kommer åt att rengöra toalettstolen bättre. Det är också smidigare att rengöra toalett sitsen om den är bortplockad från toaletten.
 2. Sedan sprutar du rengöringsmedlet under kanten till bräddavloppet och låter det stå en stund.
 3. Spraya toalettsitsen och ringen med sprayrengöringsmedlet och torka rent med trasan. Torka tills den är ren och dammfri. Torka sedan av med en torkduk eller lite toalettpapper.
 4. Sedan är det dags att gå loss på själva toalettstolen. Här kan du ta ett par droppar Vim eller Jif på en svamp. Tvätta tills toalettstolen är ren och dammfri. Tänk på att det även behöver rengöras i springorna under vattentank-delen på toaletten. Använd kanten på svampens skrubbdel för att rengöra springan eller en tandborste som du har speciellt till toalettstolen. Det är effektivt att rengöra med Vim/Jif, men det tar en stund att torka bort det från toaletten sedan. Enklast brukar vara att få rent toaletten från Vim/Jif med en fuktig trasa eller genom att skölja ur och blöta svampen igen. Torka toaletten torr med torkdukar eller lite toalettpapper.
 5. Många toalettstolar brukar även ha en utbuktning längst ner där skruvarna sitter fast i golvet, där brukar det samlas damm. Ibland finns det även mycket damm på utsidan av toalettstolen vid kröken. Rengör och torka även dessa ställen.
 6. Nu är det dags att ta insidan av toalettstolen använd toalettborsten och det rengöringsmedel du började med att hälla i toaletten. Skrubba tills insidan på toastolen blir ren. Är det svårt att få det riktigt rent kan du använda några droppar Vim eller Jif här också för att skrubba med.
 7. Montera till sist tillbaka toalettsitsen på toalettstolen.

Husmorstips för att rengöra toaletten

Ibland tycker jag själv att det är svårt att andas när man använder starka rengöringsmedel i badrummet. Det är faktiskt inte helt nödvändigt att göra det. Det finns några husmorstips för att rengöra toaletten som både är bättre för oss människor och för miljön.

Det första husmorstipset jag tänkte berätta om är ättika och bikarbonat. (vill du att det ska dofta gott också kan du även droppa i någon väldoftande olja) Fyll den tomma sprayflaskan med ättika och spraya ordentligt i toalettstolen. Droppa i några droppar eterisk olja om du vill det ska dofta gott. Strö sedan över bikarbonat och se hur det börjar bubbla. Skrubba med toalettborsten tills det blir rent.

Nästa husmorstips (som jag inte provat själv) är att tömma en stor flaska Coca-Cola i toaletten och se till att man tömmer på alla kanter. Låt det stå i några minuter och ta sedan toalettborsten och gnugga överallt.

Hur får man rent toaletten från kalk?

Är det hårt vatten där du bor kan det hända att du får kalkavlagringar i toaletten. De kan sätta sig både i botten på toastolen och under kanten på toaletten. Det ser jätteäckligt ut även om toaletten är renstädad. Det är dessutom väldigt ohygieniskt eftersom det fastnar bakterier i den skrovliga ytan.

Beroende på hur mycket avlagringar det är kan det ta olika lång tid att få bort. För riktigt mycket kalkavlagringar bör du först avlägsna allt vatten i botten på toaletten. Här kan det vara bra att ha en vaskrensare och trasor. Putt bort så mycket vatten du kan med hjälp av vaskrensaren. Återstående vatten suger du upp med hjälp av trasorna som du sedan kastar. Fyll sedan toaletten med ättika eller vinäger.

Ta små bitar av toalettpapper som du fuktar med vätskan du hällde i toaletten. Krama fast pappersbitarna in under bräddavloppet på toaletten. Låt sedan toaletten stå med ättikan/vinägern till nästa dag. Då borstar du ur toaletten med en toalettborste.

Upprepa behandlingen om du inte fick bort alla kalkavlagringarna!

Hur ofta bör man städa toaletten?

Hur ofta man behöver städa toaletten verkar det finnas väldigt olika åsikter om. Men till vanligt hyfs tillhör ju att inte lämna spår efter sig i toalettstolen. Så ta i alla fall några tag med toalettborsten innan du lämnar toaletten.

Det är många som rekommenderar en lite lättare städning av toaletten varje vecka och en grundligare städning av toaletten en gång i månaden.

Men det är förstås också en fråga om hur många det är som delar på toaletten och om man har små barn eller inte.

Om du har hårt vatten kan det också vara bra att förebygga lite varje dag för att undvika att det bildas nya kalkavlagringar. Då kan det vara smidigt att ha en sprayflaska färdigblandat med ättika och vatten och spraya över toaletten på kvällen innan du går och lägger dig. Det förhindrar att kalkavlagringarna får fäste och kommer bespara dig mycket framtida arbete.

Relaterade frågor

Hur får man badkaret rent? Här är det viktigt att veta vilken form av badkar du har. Till ett akrylbadkar behöver du ett milt rengöringsmedel och du behöver vara försiktig så du inte repar det. Ett emaljbadkar är lite tåligare och till det kan du t.ex. använda Jif eller Vim. Läs mer om hur du får badkaret skinande rent på den här sidan.

Hur städar man med bikarbonat? Bikarbonat kan användas för en hel massa saker i hemmet, mattor, madrasser, soffan, kakel, till tvätten osv. För material som mattor, madrasser och soffan strör du pulvret över föremålet. För att göra rent kakel med bikarbonat behöver du göra en smet av bikarbonatet och smeta på fogarna. Har du tvätt som luktar väldigt illa kan du lägga en i blöt i en blandning av vatten och bikarbonat innan du tvättar. Läs mer om att städa med bikarbonat här.

Hur städar man med citron? Citron kan användas för att lösa upp kalk och det har en desinficerande effekt. Du kan rengöra både kök och badrum genom att gnugga en citron mot ytan. Lär dig mer om hur du kan städa med hjälp av citron på den här sidan.

Hur putsar man fönster? Enklaste sättet att putsa fönster är att använda varmt vatten med några droppar diskmedel. Börja med att torka av fönstret med en trasa eller svamp som du blött i hinken. Använd sedan en fönsterskrapa och skrapa fönstret uppifrån och ned. Torka skrapan mellan varje gång du skrapar. Läs mer om fönsterputs här.

Dela gärna sidan!

Hur rengör man toaletten? Varför är det så viktigt att hålla rent på toaletten?
Hur rengör man toaletten? Varför är det så viktigt att hålla rent på toaletten?
Hur rengör man toaletten?
Rulla till toppen