Hur får man bort stopp i toaletten?

Det är lätt att få panik när man ser vattnet stiga upp mot kanten på toalettstolen när man spolar. Det är då som i alla fall jag börjar fundera över om innehållet i toaletten kan rinna över kanten, behövde jag verkligen använda SÅ mycket papper och hur får jag bort stopp i toaletten?

Hur får man då bort stopp i toaletten? Spola inte en gång till! Det finns andra bra sätt. Testa att köra toaborsten upp och ner några gånger. Det kan få stoppet att släppa eller häll i en dl diskmedel och låt stå en stund. Häll sedan vatten från en hink ner i kröken. Funkar inte det så finns det tekniska hjälpmedel att ta till. I värsta fall behöver du ta dit hjälp för att spola rent avloppen.

Toaletten kan faktiskt rinna över kanten, så spola inte en gång till utan gör så här istället:

Vad beror stoppet i avloppet på?

Stoppet i toan kan bero på flera orsaker: toapapper, någon grej som ligger där, kattsand, nedspolade bindor osv. Är det en grej som ligger i avloppet kan man behöva montera ner toaletten för att komma åt det. Är det papper och avföring som orsakat problemet kan man öka trycket och använda lösningsmedel.

Här är några sätt att göra detta. De olika sätten är olika bra och vissa metoder som till exempel rensbandet riskerar att skada toaletten. Så börja med toalettborste, diskmedel eller vaskrensare.

Få hjälp snabbt när något händer

Innan vi kommer in på vad du kan göra själv vill jag börja med att berätta om HemGaranti som fungerar som din livlina när problem och oförutsedda händelser uppstår i hemmet med till exempel:
El
– Värme
– Vatten
Avlopp

Med ett telefonnummer – dygnet runt årets alla dagar – löser vi dina problem. Är det akut kan de vara på plats inom tre timmar. Perekt om det är så att din toalett håller på att svämma över.

Nu, låt oss fortsätta med vad du kan göra själv.

Använd toaborsten

Använde du liiite för mycket papper när du torkade dig? Sedan står man där och ser vattnet stiga upp mot kanten på toalettstolen. I den stunden är det lätta att drabbas av panik. Kommer vattnet att rinna över? Vad händer om vattnet rinner över? Kommer bajsvattnet rinna ner till grannen då?

Risken finns faktiskt att vattnet rinner över kanten. Vissa toaletter är konstruerade för att vid varje spolning spola ett visst förutbestämt antal liter. Den mängden vatten ryms i toaletten. Men blir det stopp i toaletten och du spolar fler gånger så kan det faktiskt rinna över kanten. Så nöj dig med den första spolningen och spola inte igen.

Det första du kan göra när du står där inne på toaletten och upptäcker att det blir stopp när du spolar är att vänta lite och se om det inte sjunker undan av sig självt. Skulle stoppet vara kvar kan du testa att använda toaborsten. Du behöver faktiskt inte nå ner ända ner till där stoppet sitter med borsten. Det kan räcka med att bara skapa lite rörelse på vattnet för att få stoppet i toaletten att släppa. Toalettborsten kanske behöver bytas ut efter, men det brukar i alla fall lösa de flesta stopp i toaletten. Läs mer och beställ

Är det barnen som varit inne på toaletten när stoppet uppstod? Då kan det vara en bra idé att kontrollera så det inte ligger leksaker, handdukar eller ljusstakar eller något annat i toaletten. Äckligt, ja! Räcker inte längden på diskhandskarna till? Ta då en soppåse att trä in armen i. Det gör att du kan få ner armen lite längre för att känna efter så att det inte ligger leksaker nere i toaletten och orsakar stoppet. Det är faktiskt vanligare än man tror.

Skulle det inte funka att vänta eller att använda toalettborsten så finns det fler sätt att försöka få bort stoppet på.

Vaskrensare

Något som är bra att ha i hemmet är vaskrensaren. Skulle det bli stopp i toaletten tar du vaskrensaren och siktar mot kröken i toaletten, suger fast sugkoppen och drar den upp och ner, så släpper proppen. Det finns både den klassiska med ett trähandtag och en sugpropp av gummi och den här lite mer avancerade avloppsrensaren. En vaskrenseare får stoppet i toaletten att lossa genom att man använder vattentrycket. Genom att fylla pumpen och toaletten med vatten skapar pumpen ett vattentryck som löser upp stoppet. Se till att sugkoppen sluter tätt mot porslinet och sedan drar du i handtaget. Kör sedan vaskrensaren upp och ner i toaletten. Läs mer och beställ

Diskmedel, Klorin och vatten

En väldigt enkel metod att få bort stopp i toaletten är att ta vatten i en hink och hälla det högt uppifrån. Stå gärna på en stol för att få håg fallhöjd på det hela. Sikta på kröken. När häller vattnet högt uppifrån får det lite mer kraft när det kommer ner och chansen finns att stoppet löser sig och att vattnet rinner undan. Läs mer och beställ

Ett beprövat husmorstips för att få bort stopp i toaletten är att hälla på en deciliter diskmedel, schampo eller flytande tvål i toaletten och fylla på med varmt vatten. Inte kokande eftersom kokande vatten kan göra att porslinet i toaletten spricker.

I soppan med diskmedel och vatten kan du även blanda i lite Klorin i fall du har det hemma. Läs mer och beställ

Sedan låter man det stå minst 20 minuter. På den stunden brukar vattnet ha sjunkit undan lite. Då går det att tömma på mer varmt vatten högt uppifrån. Försök sikta på kröker. Det brukar göra att proppen släpper.

Galge

Nöden har ingen lag. Funkar inte ovanstående så kan du ta till galgen. Alltså inte hänga dig då utan du tar en kemtvättsgalge som du viker till och trär ner i toaletten och använder kroken för att rensa i kröken på toaletten. Var försiktig så du inte skadar emaljen på toaletten bara. Läs mer och beställ

Avloppsrensare

En pryl som kanske borde finnas i hemmet är ett rensband. Ett rensband är en ståltråd med en fjäder i toppen. Du trycker helt enkelt in rensbandet i stoppet. Sedan pumpar du fram och tillbaka och så småningom kommer stopet i toaletten att lösa upp sig. Men även här bör du vara försiktig så du inte skadar toaletten. Porslin är ganska ömtåligt och en rensvajer är av stål. Det är lätt gjort att skada porslinet. Det är en balansgång här. Man måste ju ta sig igenom stoppet för att det ska funka. Läs mer och beställ

Enzymbortagande medel

I större byggvaruhus kan du hitta enzymborttagande medel. De används vanligtvis i septiska system för att bryta ned avfall. De löser upp organiskt material. Men är det en leksaksbil som hamnat i toaletten kommer det tyvärr inte funka. Läs mer och beställ

Ring en rörmokare

Om inget av ovanstående fick stoppet att släppa i toaletten behöver du ringa en rörmokare. Om stopp i toaletten är ett problem du ofta har kan det vara ett tecken på att rören kan behöva spolas eller att ett stambyte behöver göras.

En rörmokare spolar avloppen under högt tryck, vilket gör att beläggningarna i avloppsrören minskar och avloppsvatten kommer att kunna flyta på bättre i fortsättningen. Det kan ju vara så att stoppet i toaletten egentligen sitter mycket längre ner i avloppsröret.

På vissa sorters toalettstolar uppträder problemen också mer frekvent. Utformningen av kröken på toaletten kan göra att spolvattnet har mer eller mindre fart när det spolas ut också.

Hur undviker man stopp i toaletten?

Se till att du inte använder så mycket papper och använd inte toaletten som soptunna. Spola inte ner bindor, tops eller pappershanddukar i toaletten. Undvik att lägga ljusstakar, leksaksbilar och annat i toalettstolen.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en översvämning, vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Relaterade frågor

Vad kostar det med en rörmokare? Att ringa anlita en rörmokare brukar kosta mellan 1500-2500 kr beroende på om det är vardag, kvällstid eller helg.

Vilken sorts toalett blir det minst stopp i? Det finns två olika anslutningar till avloppet för toaletter. De kan ha s-lås och p-lås. På s-lås går anslutningen ner i golvet. P-lås in i väggen. S-lås är att föredra eftersom vattnet har mer fart när det passerar kröken. På ett p-lås ska avloppsvattnet rinna rakt i kröken. Med ett s-lås blir det mindre stopp eftersom vattnet flödar enklare.

Kan man använda kasutiksoda när man har stopp i toaletten? Nej, det är ingen bra ide. Man får som regel inte bort stopp med det. Du riskerar bara att skada rörmokaren och att det bildas stenar i rören av kaustiksodan.

Hur undviker man stopp i avloppet? Se till att inte spola ner fett i avloppet. Torka av stekpannor och tallrikar med en bit papper innan du sköljer av dem. Skölj inte ner matrester och fett i avloppet. Spola ur diskhon med varmt vatten och diskmedel ibland.

Hur fixar man ett illaluktande avlopp? Skruva isär vattenlåset och plocka bort det skräp som du kommer åt. Använd sedan något rengöringsmedel, t.ex. hett vatten, bikarbonat och vinäger. Fler tips kan du få här!

Hur får man bort stopp i toaletten?
Rulla till toppen