Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Stopp i toaletten – Så löser du problemet snabbt

Det är lätt att få panik när man får stopp i toaletten, man ser hur vattnet stiger upp mot kanten på toalettstolen när man spolar. Kommer toaletten att rinna över? Var det för mycket papper? Hur får man bort stopp i toaletten?

Hur tar man bort ett stopp i toaletten egntligen? Här ska du få mina bästa tips. Spola inte igen!! Använd toaborsten upp och ner några gånger för att lossa stoppet. Prova också att hälla i en deciliter diskmedel och vänta en stund, följt av vatten från en hink. Om detta inte fungerar, kan tekniska verktyg behövas. I värsta fall, anlita professionell hjälp för att fixa stopp i avloppet.

Vad beror stopp i toaletten på?

Stoppet i toaletten kan bero på toapapper, kattsand, leksaksbilar, ljusstakar eller nedspolade bindor. Om ett föremål orsakat stoppet kan toaletten behöva monteras ner. Om stoppet beror på papper och avföring kan tryck och lösningsmedel hjälpa.

Bonustips från en läsare: Har man en toalett med snålspolning ska snålspolningen endast användas efter en ”etta”. Detta därför att den lilla mängden vatten som snålspolningen ger inte räcker för att spola ut papper och ”tvåan” till stammen, vilket ofta blir orsaken till stopp. Med andra ord var försiktig med den förrädiska snålspolningen.

Nu, låt oss fortsätta med vad du kan göra själv.

Bild som visar ett stopp i toaletten

Hur kan man fixa stopp i toaletten

Toaletten kan faktiskt rinna över, så spola inte igen utan gör så här istället:

Använd toaborsten

Använde du liiite för mycket papper? När vattnet stiger mot kanten på toalettstolen kan paniken komma. Kommer vattnet att rinna över? Vad händer om det gör det?

Risken finns att vattnet rinner över, särskilt om du spolar flera gånger. Många toaletter är konstruerade för att spola en viss mängd vatten, men blir det stopp och du spolar igen kan det leda till översvämning. Nöj dig med den första spolningen och spola inte igen.

Om det blir stopp när du spolar, vänta lite och se om vattnet sjunker undan av sig självt. Om stoppet kvarstår, använd toaborsten.

Du behöver inte nå hela vägen ner till stoppet; ibland räcker det att skapa lite rörelse i vattnet för att lösa problemet. Toalettborsten kan behöva bytas ut efteråt, men detta löser oftast stoppet.

Kolla att barnen inte slängt något i toaletten

Barn har en fantastisk förmåga att hitta på problem. Mina tre små utforskare har mer än en gång försökt ”simma” leksaker i toaletten. Själv försökte jag som barn spola ner ljusstakar i toaletten. Och glöm inte hårstrån som trasslar in sig i vad som nu ligger i avloppet!

Mitt bästa råd? Håll toaletten stängd och övervaka små barn. Om stoppet uppstod efter att barnen varit på toaletten, kontrollera om det ligger leksaker, handdukar eller annat i toaletten.

Om diskhandskarna är för korta, använd en soppåse på armen för att nå längre ner. Det är vanligare än man tror att sådana föremål orsakar stopp.

använd diskhandskar för att plocka bort om det är föremål som orsakar stopp i toaletten

Häll vatten från hög höjd

En enkel metod för att lösa stopp i toaletten är att hälla vatten från en hink högt uppifrån. Stå gärna på en stol för extra fallhöjd och sikta på kröken. Det ökade vattentrycket kan hjälpa till att lösa stoppet.

Diskmedel, Klorin och vatten för att fixa stop i toaletten

Ett beprövat husmorstips för att fixa stopp i avloppet är att hälla en deciliter diskmedel, schampo eller flytande tvål i toaletten och fylla på med varmt, men inte kokande, vatten. I blandiningen med diskmedel och vatten kan du även blanda i lite klorin i fall du har det hemma.

Låt det stå i 20 minuter så att vattnet sjunker undan. Häll sedan mer varmt vatten från höjd, siktande på kröken, för att lösa stoppet.

Använd en vaskrensare

En vaskrensare är bra att ha hemma. Om toaletten blir stoppad, använd en vaskrensare riktad mot kröken, sug fast och pumpa upp och ner för att lösa stoppet.

Det finns både klassiska modeller med trähandtag och mer avancerade avloppsrensare. Fyll pumpen och toaletten med vatten för att skapa tryck, se till att sugkoppen sluter tätt mot porslinet, och pumpa sedan upp och ner.

vaskrensare mot stopp i toaletten

Galge för att fixa stop i toaletten

Om inget annat fungerar, använd en kemtvättsgalge. Vik till galgen och trä ner kroken i toaletten för att rensa kröken. Var försiktig så du inte skadar emaljen.

Avloppsrensare

En bra pryl att ha hemma är ett rensband, en ståltråd med fjäder i toppen. Tryck in rensbandet i stoppet och pumpa fram och tillbaka tills stoppet löser sig. Var försiktig så att du inte skadar det ömtåliga porslinet, eftersom rensbandet är av stål.

Enzymbortagande medel mot stopp i avloppet

På större byggvaruhus kan du hitta enzymborttagande medel, vanligtvis för septiska system. De löser upp organiskt material men fungerar inte på föremål som leksaksbilar.

Ring en rörmokare om du fått stopp i toaletten som du inte klarar åtgärda själv

Om inget fungerar, ring en rörmokare. Återkommande stopp kan tyda på att rören behöver spolas eller bytas. Rörmokaren använder högt tryck för att rensa avloppen och förbättra vattenflödet. Stoppet kan sitta längre ner i avloppsröret.

Vissa toalettstolar har design som orsakar fler problem, beroende på hur kröken påverkar spolhastigheten.

Toalettdesignens påverkan på spolningseffekten

Toalettens design spelar en viktig roll i hur väl den hanterar avfall och förebygger stopp. Här är några viktiga designfaktorer:

Skålform: Rundade eller avlånga skålar med brant sluttning leder effektivt vatten och avfall ner i avloppet.

Spolsystem: Moderna toaletter har enkel- eller dubbelspolning och kraftfulla system som ökar spolhastigheten för effektiv avfallshantering.

Avloppsdesign: Större avloppshål och speciell inre konstruktion kan minska risken för stopp.

Toaletthöjd: Högre toaletter kan ge större vattenfall och ökad spolkraft.

När du köper en ny toalett, överväg dessa aspekter. Läs recensioner, konsultera rörmokare och besök butiker för att välja en effektiv och stoppfri toalett.

Rekommenderade produkter

Jag har genom åren testat en mängd produkter. Från toaborstar till ekologiska rengöringsmedel. Jag rekommenderar alltid att göra lite forskning, läs recensioner och välj produkter som matchar dina värderingar och behov.

Relaterade frågor

Vad kostar det med en rörmokare? Att ringa anlita en rörmokare brukar kosta mellan 1500-2500 kr beroende på om det är vardag, kvällstid eller helg.

Vilken sorts toalett blir det minst stopp i? Det finns två olika anslutningar till avloppet för toaletter. De kan ha s-lås och p-lås. På s-lås går anslutningen ner i golvet. P-lås in i väggen. S-lås är att föredra eftersom vattnet har mer fart när det passerar kröken. På ett p-lås ska avloppsvattnet rinna rakt i kröken. Med ett s-lås blir det mindre stopp eftersom vattnet flödar enklare.

Kan man använda kasutiksoda när man har stopp i toaletten? Nej, det är ingen bra ide. Man får som regel inte bort stopp med det. Du riskerar bara att skada rörmokaren och att det bildas stenar i rören av kaustiksodan.

Hur undviker man stopp i avloppet? Se till att inte spola ner fett i avloppet. Torka av stekpannor och tallrikar med en bit papper innan du sköljer av dem. Skölj inte ner matrester och fett i avloppet. Spola ur diskhon med varmt vatten och diskmedel ibland.

Hur fixar man ett illaluktande avlopp? Skruva isär vattenlåset och plocka bort det skräp som du kommer åt. Använd sedan något rengöringsmedel, t.ex. hett vatten, bikarbonat och vinäger. Fler tips kan du få här!

Stopp i toaletten – Så löser du problemet snabbt
Rulla till toppen