Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur länge håller maten i frysen?

Jag har hört att fläskkotletter, lax osv bara håller några månader i frysen. Kan det verkligen stämma? Vad händer om man äter det ändå, blir man matförgiftad då? Jag bestämde mig för att ta reda på ur det ligger till, egentligen.

Hur länge kan man då för vara maten i frysen utan att den blir dålig? Enligt livsmedelsverket håller maten i frysen så här länge om den är djupfryst (-18° C eller kallare):

Köttfärs och charkvaror ca 1 månad
Fetare kött t.ex. högrev, lamm ca 6 månader
Fet fisk t.ex. lax ca 6 månader
Magert kött t.ex. kyckling, fläskkotlett och vilt ca 1 år
Mager fisk t.ex. torsk ca 1 år
Grönsaker ca 2 år
Bröd ca 1 år
Kakor, tårtor och bullar ca 3 månader
Räkorca 3 månader

Blir man sjuk av mat som legat för länge i frysen?

När man fryser in mat bör frysen hålla -18° C eller lägre. Det gör att det inte bildas bakterier i maten. Oavsett hur länge maten förvaras. Men om du förvarar maten längre än rekommenderat kan du märka att fettet i den härsknat, och den smakar inte längre gott. (Källa)

Hur länge håller maten i frysen?
Hur länge håller maten i frysen?

Var noga med att maten kyls ned snabbt innan du fryser in den och att den inte står och tinar på bänken för länge. När maten står i varmare än -18 grader börjar ju bakterietillväxten i maten. Så låter du den stå framme hela dagen på köksbänken innan du stoppar in den i frysen kan maten hinna bli dålig. När du sedan tinar upp maten finns ju bakterierna kvar och börjar föröka sig igen, så snabbt in med maten i kyl eller frys om du vill att den ska hålla länge.

Det är viktigt att komma ihåg att maten inte blir dålig av att vara länge i frysen. Så du kommer inte bli matförgiftad om du äter mat som legat länge i frysen. Teoretiskt skulle den hålla hur länge som helst, men kan få en tråkig smak om den lagras för länge.

Hur gör jag för att maten inte ska bli dålig?

Även om maten inte blir dålig i frysen, så finns det många faror som lurar på vägen om man inte vill bli matförgiftad.

På vägen hem från butiken värms maten upp, vilket ger en ökad bakterietillväxt och är en fara man bör se upp med.

När du tinar kött ska du inte låta det ligga på bänken i köket i många timmar. Det kan ge ett segt kött och bakterietillväxt. Tina istället fryst kött i kylskåpet. Lägg ut det på köksbänken en stund innan det ska tillagas. Köttet bör hinna bli rumstempererat. Hygien är förstås viktig. Allt som ska komma i kontakt med köttet behöver vara ordentligt rent.

Ska man kasta mat som legat länge i frysen?

Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt och få tråkig färg eller konsistens om man fryser det länge. Men det innehåller inte fler bakterier.

I frysen klar inte bakterierna att föröka sig i maten. Så du kan titta hur maten ser ut och smaka på den. Men har det bildats mycket iskristaller i påsen brukar den smaka lite trist.

Påsarna längst ner i frysen. Påsarna där man inte längre ser vad det är man har frusit in och som har legat där i många år. Risken är att de kommer smaka illa när de tillagas. Det kan vara bra att märka upp förpackningarna med innehåll och datum innan man fryser in dem.

Enligt Naturgårdsverket kastar vi 19 kilo mat per person om året. (Källa) Det kanske inte skulle behöva vara så mycket? Om vi fryser in och märker upp maten. Om man vet när man la in maten i frysen så är det lättare att tillaga den innan den börjar smaka tråkigt efter att ha varit i frysen för länge.

Mat som tinat vid strömavbrott

Om du får strömavbrott eller om frysen går sönder så är det viktigt att du inte öppnar frysen. Då kan maten hållas kall, utan att tina. När du sedan fått tillbaka strömmen igen behöver du gå igenom maten för att se vad som kan sparas, vad som behöver tillagas och vad som måste kastas.

Är maten fortfarande frusen eller kylskåpskall kan man tryggt frysa in den igen eller tillaga den. Känsliga matvaror så som kött, fisk eller kyckling som varit i högre temperatur än 8° C i några timmar eller mer kan börja lukta och smaka illa. De bör då kastas! Källa

Hur vet jag om köttet är dåligt?

När man äter kött ska man alltid vara noggrann med att köttet inte är dåligt. Det bästa rådet när det gäller att undvika dåligt kött är att använda sunt förnuft. Man brukar kunna se på köttet om det ser gammalt ut och det börjar lukta lite illa. Så använd ögon och näsa för att se om köttet är dåligt.

Kan man göra något för att maten ska hålla längre i frysen?

Ja, det finns faktiskt några saker du kan göra för att påverkar hur maten håller i frysen:

  • Kylvarornas hållbarhet förkortas ju betydligt om de värms upp. Det gör de ju faktiskt på vägen hem från affären redan, i alla fall den varmare årstiden. Så när du handlar, ta med en kylväska och kylklampar till maten.
  • Bär, bröd och grönsaker blir torrt och tråkigt i frysen. Men förpacka gärna maten i lufttäta förpackningar, så kommer den inte att torka ut så fort.
  • Även kött får mycket längre hållbarhet om man väljer att vakuumförpacka det.

Relaterade frågor

Hur länge håller tillagad mat i frysen? Har du en matlåda i frysen så brukar den som regel hålla 3-6 månader innan den börjar smaka tråkigt.

Hur sänker man sina matkostnader? Man kan sänka matkostnaderna både genom att köpa maten billigare, men genom att handla mat efter säsong, göra storkok, köpa mat som är på extrapris och frysa in, baka eget bröd osv.

Dela gärna sidan!

Hur länge håller maten i frysen?
Rulla till toppen