Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur avkalkar man en kaffebryggare?

Om det är mycket kalk i kaffebryggaren kan kaffet smaka illa. Om du inte avkalkar kaffebryggaren regelbundet riskerar du även att den går sönder när kalken täpper igen flödessystemet.

Hur gör man för att avkalka en kaffebryggare? För att avkalka en kaffebryggare behöver du någon form av syra så som ättika, eller Melittas anti calc som blandas med vatten. Häller blandningen i vattenbehållaren och brygg igenom kaffebryggaren med blandningen. Sedan kör du igenom kaffebryggaren rent med vatten igen 3-4 gånger.

Men fortsätt läsa innan du drar igång, för alla kaffebryggare tål inte att avkalkas med alla husmorstipsen!

Hur gör man för att avkalka en kaffebryggare?

Det finns lite olika husmorstips på hur man gör för att avkalka en kaffebryggare. Det finns flera alternativa avkalkningsmedel. Du kan dels använda färdiga avkalkningsmedel från butiken, men det går även att avkalka kaffebryggaren med ättika, citronsyra eller bikarbonat. Vad du ska välja för avkalkningsmedel beror både på vilken kaffebryggare du har och kanske har du redan något avkalkningsmedel hemma och föredrar att använda det.

Om du har en Melitta kaffebryggare som du vill avkalka rekommenderar de att du avkalkar den med deras egen Melitta Anti Calc lösning eftersom deras maskiner kan skadas av ättika. I Melitta kaffebryggare blir tätningarna sköra av att avkalkas med ättika. Deras avkalkningsmedel innehåller citronsyra istället. Melittas Anti Calc brukar kosta från 50 kr och uppåt.

Är det mycket kalkbildning så kan du behöva avkalka din kaffebryggare flera gånger, men oftast brukar det räcka med en gång. När du har kört igenom kaffebryggaren med syran behöver du också brygga några omgångar med rent vatten för att kaffet inte ska ta smak.

Men låt mig berätta hur du gör för att avkalka kaffebryggaren med några olika medel.

Så här gör du för att avkalka kaffebryggaren med Melitta Anti Calc:

 1. Blanda avkalkningsmedlet med vatten enligt doseringsanvisningen. Doseringen av anti calc medlet är lite olika för olika sorter, så följ instruktionen på förpackningen.
 2. Häll i blandningen i vattenbehållaren på din kaffebryggare.
 3. Om kaffebryggaren saknar avkalkningsfunktion kör du igenom hälften av blandningen och sedan stänger du av bryggaren under 10 minuter. Därefter startar du bryggningen igen.
 4. När Melittas Anti Calc lösning runnit igenom kör du rent vatten i kaffebryggaren. Brygg sedan med rent vatten i minst tre omgångar för att få ut bort Anti Calc medlet.

Så här gör du för att avkalka kaffebryggaren med ättika:

 1. Blanda 1 dl 24 % ättika med 6 dl vatten, alternativt 2 dl 12% ättika med 6 dl vatten
 2. Häll blandningen i vattenbehållaren på kaffebryggaren.
 3. Saknar just din kaffebryggare en avkalkningsfunktion kör du igenom hälften av blandningen och stänger sedan av bryggaren. Låt den stå i 10 minuter. Därefter startar du bryggningen igen.
 4. Efter avkalkningen brygger du rent vatten minst tre gånger för att få ut ättikan ur kaffebryggaren.

Så här gör du för att avkalka kaffebryggaren med citronsyra:

 1. Blanda 3 tsk citronsyra i 6 dl ljummet vatten och rör om tills det löst upp sig i vattnet. (citronsyra hittar du i matbutiken i små påsar vid kryddhyllorna)
 2. Häll blandningen i kaffebryggarens vattenbehållare.
 3. Om din kaffebryggare saknar avkalkningsfunktion brygger du hälften av blandningen och stänger sedan av bryggaren. Låt den stå i 10 minuter innan du trycker igång bryggningen igen.
 4. Efter avkalkningen brygger du rent vatten minst tre gånger för att få ut citronsyran ur kaffebryggaren.

Så här gör du för att avkalka kaffebryggaren med bikarbonat:

 1. Blanda 4 msk bikarbonat i 6 dl ljummet vatten och rör om tills det löst upp sig i vattnet. (det går även utmärkt att använda bakpulver istället för bikarbonat, men använd då 12 matskedar bakpulver istället)
 2. Häll blandningen i vattenbehållaren.
 3. Om din kaffebryggare saknar avkalkningsfunktion kör du igenom hälften av blandningen och stänger sedan av bryggningen. Låt den stå i 10 minuter. Sedan startar du bryggningen igen.
 4. När vattnet har runnit igenom och svalnat häller du det på nytt i behållaren och upprepar avkalkningen en andra gång.
 5. Efter avkalkningen brygger du rent vatten minst tre gånger för att få ut bikarbonaten ur kaffebryggaren.

Nu har du avkalkat din kaffebryggare!

Varför blir det kalk i kaffebryggaren?

I vanligt kranvatten finns det kalk. Kalken sätter sig i rören i våra kaffebryggare och täpper igen dem lite i taget. Till slut får vattnet svårt att rinna igenom. Det tar längre tid att brygga kaffet och vattnet blir inte lika varmt som det borde. Kaffet smakar inte längre lika gott som tidigare.

Om man inte avkalkar kaffebryggaren kommer det till slut ta helt stopp och kaffebryggaren kommer att förstöras.

Hur vet man att kaffebryggaren behöver avkalkas?

Det första tecknet på att din kaffebryggare behöver avkalkas är att kaffet inte längre smakar riktigt lika gott. Det kan också vara så att kaffebryggaren börjar ånga mer när du brygger kaffet eller att den låter mer än den vanligtvis brukar.

Hur ofta behöver man kalka ur en kaffebryggare?

Hur ofta du behöver kalka ur din kaffebryggare är lite olika beroende på hur mycket kaffe du gör och vart i landet du bor.

Vattnet har olika mycket kalk i sig och bor du på ett ställe med mycket kalkrikt vatten kommer du behöva avkalka kaffebryggaren oftare. Om du har mycket kalk i vattnet där du bor brukar du ofta se det i duschen. Det blir då prickar efter vattnet i duschkabinen. De flesta områden i landet har mjukt vatten, alltså har lite kalk. Men i områden med kalkhaltiga bergarter brukar det finnas mycket kalk i vattnet. Vill du undersöka hur det är just där du bor så har Enterproduker en lita här. Källa

Melitta rekommenderar att man avkalkar sin kaffebryggare en gång i månaden eller senast efter 40 bryggningar.

Relaterade frågor

Är kalk i vattenkokare farligt? Det är inte farligt att få i sig för mycket kalk eftersom den inte går att överdosera. Men däremot så är beläggningarna i kaffebryggaren grogrund för bakterier.

Hur gör jag för att avkalka en vattenkokare? Koka upp avkalkningslösningen (vatten + ättika alternativt bikarbonat) i vattenkokaren och låt stå en stund. Koka sedan minst tre omgångar rent vatten innan du använder vattnet ur vattenkokaren.

Hur avkalkar jag en perkulator? För att avkalka en perkulator blandar du ättika med vatten alternativt bikarbonat med vatten som du kör i perkulatorn. Efter avkalkning av perkulatorn bör du köra den med rent vatten minst tre omgångar.

Tips på fortsatt läsning

Dela gärna sidan!

Hur avkalkar man en kaffebryggare?
Rulla till toppen