Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur städar man snabbt?

Så gästerna anländer och du har bara några timmar på dig att städa hela huset innan de står innanför dörren? Oroa dig inte, jag har många tips på hur du ska rengöra huset på halva tiden mot vad du brukar. Jag tänkte berätta om det här. Det finns nog ingen som gillar städning, det är en tråkig aktivitet, men är något som måste göras för att upprätthålla hygienen.

Här ska vi ta en titt på olika husmorstips som du kan använda för att städa hemmet både snabbt och effektivt.

Låt oss börja!

1. Ha ett system

Många städar ganska kaotiskt, men det är mycket bättre att städa ditt hem ett rum i taget, istället för en aktivitet i taget. Experter säger att om du först dammsuger hela hemmet, sedan moppar över allt och fortsätter städa med olika aktiviteter snarare än rum, så kommer du att spendera mer tid på att få jobbet gjort.

Så det är faktiskt bättre att städa ett rum helt innan du går vidare till nästa, snarare än att städa hela huset på en gång. Arbeta ett rum i taget, börja och avsluta på samma plats i ett rum. Utveckla en rutin för städningen.

2. Städa varje vrå

Många tenderar att hoppa vissa delar av sitt rum när de städar. De dammsuger och moppar mitten av rummen, men de rör inte ens hörnen. Du bör alltid börja längst upp i rummet och sedan arbeta dig ner mot golvet. Resonemanget bakom detta grundar sig i hur dammpartiklarna beter sig. Damm flyger alltid ner, vilket betyder att det så småningom kommer att landa på golvet. Det är inte så meningsfullt att dammsuga hela rummet och rengöra bordet, bara för att allt detta ska täckas av damm några minuter senare.

Arbeta alltid från toppen först och gå senare till botten.

Rengör vänster till höger, i en imaginär rak linje, så att du verkligen täcker allt. Detta gäller damning, dammsugning, moppning och alla andra aktiviteter. Så arbeta alltid först uppifrån och ner och sedan från vänster till höger.

3. Köp en fönsterskrapa

Du kommer definitivt inte att uppnå fantastiska resultat med pappershanddukar. När du putsar dina fönster måste du ha ett professionellt verktyg. Dessa är inte för dyra och de kommer göra ett stort hål i hushållskassan. De kommer emellertid definitivt att se till att dina fönster är skinande varje gång du rengör dem.

Allt du behöver göra är att tillsätta en droppe diskmedel i en liter vatten och torka fönstret med en trasa. Använd sedan fönsterskrapan för att få bort det. Du kommer att märka att ditt fönster inte har ett enda fläckar sedan.

Om du har bråttom och inte har den typen av verktyg finns det andra saker du kan använda, till exempel ett glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk. När du använder en trasa, flytta från topp till botten i horisontella streck, rengör aldrig fönstret genom att gnugga i cirklar – detta lämnar ränder. Använder tidningar eller pappershanddukar kommer de att lämna rester.

4. Lös problemen innan de uppstår

Många rengöringsproblem kan faktiskt lösas innan de ens uppstår. Du kan till exempel använda en duschrengöring, som kostar mindre än 40 kr för en sprayflaska. Använd den för att förhindra smuts och kalkavlagringar. Detta är ett väldigt enkelt verktyg som du bara sprayar på efter en dusch och sedan sköljer av, det finns ingen anledning att göra något annat.

Saker som mögel och beläggningar kan tas om hand utan extrema åtgärder, och detta sparar mycket tid, eftersom du inte behöver städa bort det när du städar.

5. Damma torrt

Det är bättre att använda dammvippa gjord av fjädrar, som är bra för persienner, skrymslen och vrår, än att använda en dammtrasa som kräver vätska. Dessa dammvippor fungerar bra för rutinmässig damning, men för om det är väldigt mycket damm måste du kanske dammsuga eller använda en trasa. Torrdamning är mycket bättre än att spruta något på området innan du dammar, och det är också mycket snabbare, så du behöver inte oroa dig för tiden.

6. Bra städutrustning kan spara mycket tid

Att rengöra med rätt städutrustning är inte bara mer effektivt, det går också mycket snabbare. Du behöver inte slösa tid på att gå fram och tillbaka till städskåpet. Du kommer inte heller att behöva improvisera, så du kommer att få jobbet gjort mycket snabbare.

När man städar kan det vara praktiskt att bära ett förkläde eller ett verktygsbälte för att få med sig alla viktiga saker man behöver för att städa. Det kan vara smart att hälla över vätskor från större flaskor till mindre sprayflaskor som är lätta att bära i sitt verktygsbälte.

Att ha en bra uppsättning städverktyg är inte heller dyrt, men det säkerställer att du alltid städar effektivt och att du inte behöver oroa dig för att det inte blir riktigt rent. Det är också mycket snabbare att rengöra med verktyg, som fönsterskrapan, än att improvisera, till exempel: använda tidningar för att rengöra dina fönster.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Att komma hem till ett rent och fräscht hem är verkligen en lyx som kan göra vardagen mycket enklare och mer avkopplande. Om du befinner dig i Stockholm och letar efter professionell hjälp med hemstädning, kan jag varmt rekommendera att anlita Hello Clean.

Hello Clean är ett pålitligt städföretag som erbjuder omfattande hemstädning i Stockholm och dess omgivningar. Med deras hjälp kan du avlasta dig själv från bördan av att ständigt behöva städa och istället fokusera på andra viktiga saker i ditt liv.

7. Du kan lösa upp fett i köket

Fett är ett stort problem i alla kök, och det kommer inte bara att hamna på spisen och i ugnen, utan det kommer också att byggas upp på bänkarna och ovanpå köksskåpet. Det finns några alternativ för att lösa detta, du kan köpa en lösning med apelsinolja eller använda ett vanligt fettlösande diskmedel.

Diskmedel kommer faktiskt att lösa fett på skåpen. Precis som med disk, så kan du vara säker på att det inte blir något fett kvar i köket. Du bör blanda en matsked flytande diskmedel med en liter vatten och torka av det på en ren svamp eller trasa – detta är bara för att se till att det inte skadar eller missfärgar ytan. Skölj bort det med en annan ren svamp.

Du kan också tillsätta bakpulver till vatten om fläcken är särskilt tuff och inte lossnar.

8. Använd citron som rengöringsmedel

Detta kan spara mycket tid, eftersom du inte behöver springa till butiken för att köpa rengöringsmedel, utan kan använda citroner som du redan har hemma. Använd denna metod för att rengöra rost, eftersom syran i citronsaften löser upp rost. Pressa hälften av citronen på en rostfläck och låt den blötläggas i 10 minuter. Om fläcken har funnits där i flera månader, måste du också borsta den kraftigt med en hård borste.

Rengör sedan allt med rent vatten och du bör se att din rostfläck tas bort.

Läs mer och beställ

9. Använd väteperoxid

Att använda väteperoxid är ett snabbt sätt att bli av med mögel i badrummet. Sådan påväxt uppstår på grund av dålig ventilation i badrummet och att vattnet finns kvar på väggarna.

Spruta helt enkelt väteperoxid från en sprayflaska och låt den sitta tre till fem minuter på mögel för att döda all svamp.

10. Kalk på vattenkranen

Hårt vatten är alltid ett problem, eftersom det kommer att orsaka kalkavlagringar på dina vattenkranar. Du bör undvika att rengöra detta med hårda borstar eller vassa skrubbsvampar, eftersom det kan skada kranen. Försök istället att lösa upp kalken genom att använda vit vinäger på en trasa. Läs mer och beställ

11. Fläcksuddare

Magic Erasers, eller fläcksuddare är en produkt som inte kostar mer än speciellt mycket, men de är verkligen magiska. Dessa tar bort fläckar från platser där inget annat rengöringsverktyg kommer att göra det. Du bör alltid ha några hemma när du städar. Detta är perfekt för rengöring av praktiskt taget alla ytor – trä, laminat etc. Läs mer och beställ

12. Fortsätt göra det regelbundet

Snabbstädning är en färdighet i sig, och om du vill bli bättre på det (dvs snabbare) behöver du lite övning. Du kan storstäda ditt hem med några månaders mellanrum och snabbt rengöra det en gång i veckan, det är allt som krävs för att ditt hem ska vara helt rent och du kommer att bli mycket bättre och mycket snabbare med tiden.

Du kommer också att lära dig nya saker och ta reda på saker på egen hand, så att du faktiskt kan lägga till tips i den här listan!

Hur städar man snabbt?
Rulla till toppen