Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör jag filtret i köksfläkten?

Rengöring är en av de viktigaste delarna av hushållsarbetet. De flesta har en regelbunden rutin och städar en eller två gånger i veckan för att hålla hemmet rent och snyggt. Men av någon anledning finns det delar av hemmet som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar och lämnas smutsiga under långa perioder.

En av dessa ställen är köksfläkten. Mer exakt, vi pratar om filtret som i dessa fläktar. När rensade du senast ditt filter? Om svaret är för mer än en månad sedan är den här artikeln något för dig. Du kommer att lära dig de viktigaste stegen för att rengöra en av de smutsigaste delarna i ditt kök och utan tvekan hela ditt hem. Om du är intresserad, läs vidare för mer!

Steg 1: Analysera situationen

Precis som med andra komplicerade grejer, bör du ägna ett par minuter åt att utvärdera situationen. Faktum är att folk vanligtvis tar fläktfiltret för givet, de böjer sig inte ens ner för att titta upp på det oljiga, motbjudande filtret och vet kanske inte ens att det sitter där.

Dessa filter ska vara metallfärgade och inget annat. Det borde inte finnas någon annan färg eller konsistens där. De är mestadels gjorda av aluminium eller rostfritt stålnät (det finns andra typer, men metallfärgade det är det vanligaste fallet). Du ser en gulaktig, orange, brunaktig, klibbig substans ansamlas på dessa filter när de inte rengjorts på väldigt länge.

Så varför är det viktigt att rengöra dessa filter, kanske du undrar? Så vad händer om det blir en lätt missfärgning? Bortsett från att det är helt motbjudande och kan bli ganska illaluktande också, är det också farligt. Dessa filter är avsedda att samla upp oljegaser och andra smutsiga, klibbiga ämnen, för att förhindra att de hamnar i själva fläkten. En av de viktigaste anledningarna till att det är viktigt att rengöra dessa filter är brandsäkerhet. 

Om du inte rengör fläkfiltret, kommer fettet att ackumuleras så mycket över tiden. Fläkten får då arbeta hårdare och det blir svårare för den att kunna driva ut luften. Detta kan överhetta fläktmotorerna och kan till och med orsaka bränder (även om det finns inbyggda system för att förhindra detta). Även om det inte orsakar brand kan det leda till att fläkten orsakar kortslutning och till ökad effektbelastning på motorn. 

Är det så att du inte rengjort ditt köksfläktfilter på länge så bör du överväga att göra det. Men naturligtvis, om du inte lagar mat och inte har rengjort filtret på många månader kan det fortfarande vara i perfekt form och det är onödigt att göra rent det. Men så brukar oftast inte vara fallet.

När du bedömer situationen måste du ta hänsyn till ett par saker: 

 • Hur mycket fett finns det i filtret? 
 • Vilken form är filtret i? 
 • När har du senast rengjort det? 
 • När har du ett par timmar på dig att rengöra det om det behövs? 

Svaren på dessa frågor avgör om du ska köpa ett nytt filter eller inte, om du behöver mycket tid eller bara 30 minuter, och även den potentiella kostnaden för ditt försök.

Steg 2: Dags att bli praktisk

När du har konstaterat att ditt fläktfilter måste göras rent kan du börja förbereda dig för det hela. I denna artikel har jag antagit att det fall du har att göra med är relativt extremt, och att det finns mycket smuts och fett att ta bort från ditt filter. Om så inte är fallet kan du bara använda tipsen, men du kan minska ner tiden och använda färre kemikalier och skrubba mindre. Konceptet är ändå detsamma. 

Här är några av de viktigaste sakerna du behöver: 

 • Maskindiskmedel, helst i pulverform (inte handdiskmedel)
 • En tandborste, diskborste eller något verktyg som du effektivt kan skrubba smuts med.
 • Diskho eller behållare du kan fylla med varmt vatten och som filtret passar i.

Det första och förmodligen det viktigaste du behöver är maskindiskmedel. Det är viktigt att detta inte är det vanliga diskmedlet som du använder för att diska disken för hand. Skillnaden mellan maskindiskmedel och vanligt diskmedel är att maskindiskmedel inte bubblar. Det här verkar trivialt, men det faktum att diskmedel bubblar är bra för att sprida en liten mängd av det över mycket disk, men i det här fallet behöver vi maskindiskmedlets koncentrerade kraft. Maskindiskmedel är också ofta mer kraftfulla och bra att ta bort fett eftersom de inte är avsedda att användas med bara händer utan i diskmaskin. 

Steg 3: Ta bort filtren

Börja med att lägga ut tidningar på spisen om du har en glashäll, så att du skyddar den lite ifall filtret oväntat skulle falla ned på den.

Vanligtvis är det väldigt enkelt att ta bort filtret. Du måste antagligen trycka på någon knapp eller dra i någon spak för att låsa upp låsmekanismen. Vanligtvis är det bara några skruvar i en skåra eller något liknande. Det finns vissa fall där det är svårare att ta av filtret, i det fallet kanske du måste ta reda på exakt hur man gör för just din köksfläkt, eller kanske ringa en professionell firma. 

När du har tagit bort filtret är det dags att börja rengöra det. 

Steg 4: Rengöring

Vi delar upp den här delen i fler ”delsteg” så att den blir lättare att följa. 

 • Steg 1: Antingen i din behållare eller i diskbalja, blöt filtret i varmt vatten (eller kokande vatten om du kan göra det utan att samtidigt nudda filtret). Detta tar bort en minimal mängd guck (ju varmare vattnet desto mer avlägsnas det så klart) och gör att maskindiskmedlet kan fördelas jämnare. 
 • Steg 2: Ta på dig diskhandskar. Placera filtret i en behållare utan vatten (eller i din diskho) och häll maskindiskmedel över det. En rimlig mängd som du kan sprida jämnt räcker, du behöver inte överdriva. 
 • Steg 3: Ta din diskborste och sprid diskmaskinmedlet så gott du kan i varje hörn och spricka i filtret. Se till att få sidorna, hörnen och allt du kan nå. Lämna inte en kvadratcentimeter tomt utrymme. Vid denna tidpunkt behöver du inte nödvändigtvis skrubba hårt, men se till att du skrubbar så att du sprider ut maskindiskmedlet effektivt.
 • Steg 3: Låt det vila i 10-60 minuter. Beroende på mängden smuts måste du låta maskindiskmedlet verka en stund nu. Det löser upp fettet långsamt, så att du kan rengöra det med varmt vatten. 
 • Steg 4: När du har låtit filtret ligga en sund i vattnet, använd en stark stråle med varmt vatten för att tvätta av diskmedlet och fettet. Naturligtvis, ju varmare vatten du kan använda, desto bättre. Men ofta måste du hålla i filtret medan du gör det, så du kanske inte alltid kan använda kokande vatten. 
 • Steg 5: Upprepa processen 2-4 gånger om det behövs. Detta beror på mängden ackumulerat fett. Du bör sluta med ett helt rent metallfärgat nät och ett komplett filter. 

Steg 5: Sätt tillbaka filtren 

Nu, efter att ha låtit det rengjorda filtret torka helt, så sätter du tillbaka det i din fläkt så är du klar. Du har förlängt livslängden för din köksfläkt med en avsevärd tid och du har också minskat risken för brand eller dålig lukt. 

Det är viktigt att upprepa denna process en gång i månaden, särskilt om du lagar mat ofta. Efter en tid kanske du till och med måste byta ut filtren, men du kan ett filter under många år med rätt vård. 

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Extra tips

 • Försök använda kokande vatten eller riktigt hett vatten för så många delar av processen som möjligt. På egen hand tar den bort och lossar redan mycket fett och smuts, så ju varmare vattnet desto bättre. 
 • Du kan också använda speciella rengöringsmedel och vätskor för denna process om du inte har maskindiskmedel hemma, men de är ofta inte lika effektiva och kan också vara dyrare att köpa.
 • Du kan också prova att blötlägga filtret i en blandning av kokande hett vatten, bakpulver och något diskmedel (tvål, tvättmedel, kapsel, spelar ingen roll) innan du skrubbar på tvättmedlet. De är inte lika effektiva, men du kanske inte har maskindiskmedel hemma.
 • Använd alltid gummihandskar när du hanterar sådana starka kemikalier och rengöringsmedel för att undvika brännskador, irritation eller skada. Din säkerhet bör vara din främsta prioritet.
Hur rengör jag filtret i köksfläkten?
Rulla till toppen