Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur man rengör bakom element

Rengöring är en av de saker som de flesta människor har ett kärlekshat-förhållande till. De flesta gillar inte att städa eftersom det är en tråkig syssla som måste göras om och om och om igen, men de kan inte heller leva utan den, eftersom det är ett av våra mest grundläggande sanitära behov. Städning är väldigt tillfredsställande (speciellt när det är klart). Det finns vissa delar av den som kan vara väldigt frustrerande. En av dessa är att rengöra ett element och utrymmet bakom den. 

Det är den typ av aktivitet som inte verkar så viktig, så många människor brukar skjuta upp den och gör det aldrig, men det bör göras en gång i månaden för att undvika ansamling av för mycket damm och andra ohälsosamma partiklar. I dagens artikel kommer vi att gå igenom hur man ska rengöra bakom elementen i en steg-för-steg-guide. Vi kommer också att ge några tips för att göra processen något enklare att genomföra. Om du vill veta mer om hur du rengör en av de mest frustrerande delarna i ett hem, läs vidare!

Steg 1: Analysera situationen

Först och främst måste du vara medveten om den situation du står inför. Det finns så många variabler när det gäller rengöring av element, att det faktiskt är ganska svårt att skriva en omfattande guide för det, eftersom varje element, installation, bostadsutrymme, utrustning och verktyg etc. är olika. 

Ta en titt på vilken typ av element du har. Hur nära är det väggen? Vilken form har elementet? Hur smutsigt är det? Hur känslig är väggen bakom den? Dessa frågor är sådana du bör ställa dig innan du börjar göra någonting. Detta kommer att avgöra vilka verktyg och tekniker som du kan använda för att få bort smutsen bakom ditt element så bra som möjligt. 

Att analysera situationen innebär också att man analyserar de verktyg du har. Har du en dammsugare? Kanske ett borstmunstycke på den? En lång borste kanske? Den utrustning du har kommer också att spela en enorm roll (möjligen den viktigaste) för att bestämma hur framgångsrikt du lyckas göra rent bakom elementen.

När du ska rengöra elementen är det bra att först ha slagit av dem, så du inte bränner dig eller att det blir för varmt att städa på grund av värmen.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Steg 2: Samla de tillbehör du behöver

Okej, så du har analyserat din specifika situation och vilka verktyg och utrustning du har. Nu är det dags att fylla i luckorna och skaffa de saker du inte har. Här är en kort lista över saker som vanligtvis behövs för att rengöra utrymmet bakom ett element (du behöver inte alltid alla, men det här är en bra påminnelse om du behöver något): 

  • Dammsugare
  • Ett par rengöringsdukar
  • En lång, tunn mikrofiber- eller borste eller en kylborste
  • Ett par av rengöringssvampar
  • Skruvmejslar

Beroende på dina omständigheter kan du behöva dem alla, eller bara några av redskapen.

De två viktiga sakerna på denna lista är dammsugaren och borsten. Dessa två ensamma räcker för att göra det mesta av städningen, men om du vill göra ett riktigt grundligt jobb behöver du förmodligen en majoritet av sakerna på den här listan. 

Steg 3: Om du kan, ta bort eventuella elementskydd

Många äldre värmare är i princip bara bitar av metall där någon form av gas eller varmt vatten rinner, men i modern tid har människor ett mycket skarpare öga för estetik. Det är därför de flesta värmeelement är utrustade eller kan utrustas med elementskydd, som tjänar både ett estetiskt och ibland också ett säkerhetsändamål. 

Har du modernare element är det troligtvis sådana du måste ta bort. Att ha en tunn borste och ett tunt munstycke för din dammsugare kan räcka för att få ut det mesta av smutsen bakifrån eller till och med inuti elementet, jag antar att du vill göra en grundlig rengöring, och det är också det jag lovade berätta mer om. Smuts kan byggas upp i flera månader bakom en värmeelement och med värmen kan partiklarna drivas ut i luften, vilket förvärrar astma eller allergisymtom. 

För det mesta hålls elementskydd på plats med ett par skruvar här och där eller kanske någon form av en låsmekanism. Du måste analysera din specifika situation och få de nödvändiga verktygen (om det finns några), och du måste ta bort dem. Det tar vanligtvis ett par minuter men möjliggör mycket bättre rengöring. 

Steg 4: Börja rengöra

Nu är det dags att börja rengöra. Alla elementskydd som kan vara i vägen har du tagit bort. Kanske till och med vikt ut själva elementen (detta beror verkligen på vilken elementtyp du har), och du är redo att rengöra. 

Först bör du lägga en rengöringsduk eller någon trasa under elementet. Detta kommer att fånga upp allt damm som faller ner under rengöringen. Nu kan du ta din långa borste och börja borsta av elementets baksida utan vatten eller rengöringsmedel. Detta är bara för att ta bort merparten av dammet, så se upp att inte borsta för hårt för att skada ditt element eller väggen. 

Om du inte har en borste kan du försöka få bort dammet med en hårtork, med vilken du kan blåsa luft bakom elementet eller mellan springorna, som kommer att få ut majoriteten av dammet. Detta är dock mycket bökigare, så det rekommenderas att investera i en borste. 

När huvuddelen av dammet har tagits bort kan du avlägsna dammet som landade på trasan under elementet, så att du inte av misstag sprider det över rummet. 

Ta sedan ditt borstmunstycke, fäst det på din dammsugare och försök att få ren varje vinkel och vrå bakom ditt element. Om det finns lösa dammpartiklar som du inte lyckades få bort med borsten eller hårtorken, kommer din dammsugare förmodligen att ta hand om det. Vi rekommenderar att du lägger mycket ansträngning på den här delen eftersom du verkligen kan rengöra damm effektivt med en dammsugare eftersom den inte sprider dammet, utan snarare samlar in det. 

När du är klar med dammsugaren kan du också välja att torka med en fuktig trasa eller använda en fuktig borste. Om du har et elektriskt element och du inte är säker på det, eller i allmänhet om din situation inte tillåter detta steg, undvik det och försök bara vara noggrann med borstning och dammsugning. Men om du kan är det bra att använda en fuktig borste eller trasa för att rensa bort de sista partiklarna av damm.

Du kan antingen rengöra och sedan blöta borsten som du använde tidigare, till och med använda någon form av rengöringsmedel på den för att skrubba baksidan av ditt element tills det är helt rent. Eller så kan du ta ett långt, rakt och robust objekt (som en linjal) och binda en trasa i änden på den och gör detsamma. 

Se till att rengöra torka av allt rengöringsmedel från ditt element, vägg, gångjärn eller golv. Om det finns några droppar vatten kvar, oroa dig inte för dem, men ett rengöringsmedel av något slag kan eventuellt missfärga eller skada vad den än är på, så gör ditt bästa för att ta bort det. 

Steg 5: Montera ditt element

Om du har tagit bort några delar av ditt element är det nu dags att börja placera tillbaka dem på ditt element. Det vore jättebra om du låter fukten torka innan du sätter tillbaka elementet och elementskyddet.

Se till att du har placerat tillbaka alla delar av elementet, för att undvika framtida olyckor och för att undvika att skada någon del av elementet. När du har lyckats montera ditt element och (om det behövs) sätta på den igen har du nu ett helt rent element, som inte kommer att bidra till att förorena din luft på länge. 

Se till att rengöra elementen minst en gång i månaden. Att göra det oftare behövs inte, om du inte har väldigt dammigt i ditt hem. Men försök göra detta till en vana, eftersom det förlänger livet på elementet och gör miljön bättre för människorna som bor i hemmet.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Hur man rengör bakom element
Rulla till toppen