Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man rent ugnen?

Att städa ugnen är nog det tråkigaste man kan göra. Smutsen sitter alltid hårt fast och det är ett tungt jobb att få rent den.

Du kan göra rent ugnen med hjälp av såpa och vatten. Det är dumt att använda starkare medel än vad som behövs och du riskerar dessutom att skada ugnen om du använder frätande syror eller verktyg som repar den. Det är viktigt att du gör ugnen utan att skada den.

Jag tänkte berätta hur du plockar isär delarna när du ska rengöra ugnen. Det finns också några smarta husmorstips som gör att ugnsrengöringen går lättare som jag tänkte berätta om här.

Ugnsrengöring

När man lagar mat är det lätt hänt att det skvätter eller droppar utanför och hamnar på väggar och botten i ugnen. Om du inte ser det eller om du inte hinner ta hand om det direkt så bränner lätt fast där. Nästa gång du ska grilla något i ugnen börjar det ryka och lukta bränt. Det är inte någon trevlig upplevelse. När det väl är fastbränt och intorkat kan det vara mycket jobb att städa ur ugnen. Så när man känner den där lukten av bränt vet man att det väntar mycket arbete.

Hur gör man då rent ugnen på bästa sätt? Det finns förstås lika många svar på frågan som det finns husmödrar. Men några vanliga husmorstips är att använda:

Det finns starka medel och Svinto att köpa för ugnsrengöringen. Men det är inte säkert att ugnen klarar det. Då riskerar du istället att skada ugnen och göra repor. Det leder till att ytan i ugnen både blir ful och kommer bli ännu svårare att rengöra i framtiden. Ta gärna en titt i manualen för just din ugn för att se vad de rekommenderar.

De starkare medlen som finns att köpa är definitivt inte bra för oss att andas in. De är dessutom dåliga för miljön. Därför är det bättre att börja med något av de mer skonsamma och miljövänliga alternativen. De flesta av oss vill ju varken skada miljön eller oss själva, därför tänkte jag berätta om de miljövänliga alternativ som finns för att städa ugnen. Men bara för att du städar miljövänligt behöver det inte vara svårare eller ta längre tid. Det finns faktiskt husmorstips som gör det jättelätt att rengöra ugnen. Dem kommer jag berätta mer om.

När du gör rent ugnen kan du välja lite olika ambitionsnivå. Det går att plocka ner ugnens delar och göra rent dem riktigt noga eller så kan du välja en snabbare, inte fullt så noggrann rengöring av ugnen. Då låter du galler och skenor sitt kvar i ugnen och rengör allt på plats. Det går lite fortare men ger inte ett helt fläckfritt resultat.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Välja rengöringsmetod

Det finns flera riktigt bra och miljövänliga rengöringsmetoder för att få rent ugnen. Här är några av de knep som finns att välja mellan.

Diskmedel och vatten

För att göra rent ugnen med diskmedel tar du 2,5 dl vatten och tömmer ut på botten av ugnen och tillsätter några droppar diskmedel. Sätt värmen på 60 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så låter du den vara en timme. Sedan stänger du av ugnsvärmen. När ugnen svalnat kan du suga upp vattnet på botten med en svamp. Ta en svamp som inte repar och rengör nu ugnen med vatten och diskmedel. Genom att du tillsätter vatten och värme gör du att fläckarna blir lättare att lossa och ugnen kommer bli mycket mer lättstädad.

Ättika

Du kan också rengöra ugnen med hjälp av ättika. Då behöver du en ugnsfast skål som du häller ättika i. Ställ in den i ugnen och värm upp ugnen till 50 grader. Låt det stå och verka en timme. När ugnen svalnat kan du lätt torka ur den med såpa och vatten.

Gör rent ugnen med såpa

För att göra rent ugnen med såpa tar du en svamp som inte repar häller på såpa och gnider in ugnen och alla delar med ett generöst lager. Sätt ugnen på 100 grader. När ugnen nått sin temperatur låter du den gå i 15 minuter till. Sedan slår du av temperaturen och låter ugnen svalna av. Sedan torkar du ur den med en svamp och rent vatten. Glöm inte att ge galler och sidoskenor en omgång såpa också. Det gör dem mycket mer lättstädade sedan.

Gör rent ugnen med bakpulver

Det går också att rengöra ugnen med hjälp av bakpulver. Då häller du några deciliter vatten i en skål. Häll sedan på bakpulver så att det blir lite som en smet. Då vet du att du har fått i tillräckligt. Bred ut smeten över glaset i ugnsluckan och låt stå i 20 minuter innan du torkar rent. För resten av ugnen kan du hälla ut bakpulver-krämen och låta det verka i 12 timmar.

Starkare medel för ugnen

De starkare medel som finns i butikerna är dåligt både för dig själv och miljön och bör undvikas. Om du ändå bestämmer dig för att ta till det tunga artilleriet när du ska göra rent ugnen tänk på att vädra ordentligt. De är starka och själv får jag andningsproblem ifall jag använder dem.

Som om inte det vore nog så kan de även vara så frätande att din ugn blir förstörd. Det kan därför vara bra att kontrollera med din ugnstillverkare vad de skriver om saken, så att du inte förstör ugnen. Du bör också undvika skrubb-svampar och Svinto eftersom det repar ytan, vilket gör den både ful och mer svårstädad i fortsättningen.

Redskap och förberedelser

Det viktigaste av förberedelserna när du ska göra rent ugnen är nog att se till att täcka ordentligt under, eftersom det ofta rinner smutsvatten ner efter kanten på spisen. Så för att undvika mer arbete kan du lägga ut några tidningar på området framför spisen.

Det kan också vara skönt att ha ett par diskhandskar när du gör rent ugnen. Det kan ta en stund och vara ett smutsigt arbete. Med ett par diskhandskar undviker du både torra händer och svarta kanter under naglarna.

Det kan också vara skönt att ha en liten plastbalja med vatten att ha bredvid sig när man jobbar. Då kan du skölja ur svampen när du sitter där på golvet och behöver inte resa dig upp för att gå till diskbänken efter varje drag du gjort med svampen.

Så här plockar du isär delarena

Vill du ge ugnen en ordentlig rengöring behöver du plocka isär den. Att ta ut ugnsgallret är den lätta biten. Men det går även att ta ut sidoskenorna och tvätta dem separat. Tar man ut skenorna går det dessutom enklare att komma åt väggen bakom dem. De flesta skenorna går att dra rakt ut eller snett uppåt för att få dem att lossa. Skulle dina sidoskenor inte lossa när du drar behöver du läsa på lite i din manual för olika ugnar är ju lite olika konstruerade.

Relaterade frågor

Hur gör man rent ett ugnsgaller? När du gör rent ugnen med såpa eller någon annan av husmorstipsen ovan så smetar du helt enkelt in även ugnsgallret. Det finns också speciella skrapor att använda på just gallret. Gallret är tåligare än ugnen i övrigt och på gallret kan du även använda ett väl löddrat Svinto.

Hur gör man rent ugnsplåtar? Precis som med ugnsgallret kan du köra med plåtar i ungen när du använder någon av husmorstipsen för ugnsrengöring ovan. Eller om du använder bakpulver-knepet kan du även ge ugnsplåten en omgång.

Hur gör man rent ugnen snabbt? Det snabbaste sättet jag har hittat att rengöra ugnen är att spraya in lite såpvatten och vrida upp den till 100 grader och låta ugnen stå på i 20 minuter. När ugnen sedan svalnat torkar man ur med en fuktig svamp.

Hur gör man rent mellan glasen på ugnen? På vissa ugnar samlas det smuts även mellan glasen på ugnsluckan. Det går att ta isär dem för att rengöra. Men alla ugnar är olika konstruerade, så här behöver du läsa på hur just din modell fungerar ifall du vill dela på ugnsluckan och rengöra mellan glasen.

Hur gör man för att inte bränna fast i ugnen? Det går faktiskt göra städningen lättare av ugnen! Du kan lägga en bit aluminiumfolie på botten och när det läckt över så tar du helt enkelt ut folien och kastar den. Det är lättare att rengöra ugnen om du gör det ofta. Då hinner inte fläckarna bli så ingrodda.

Hur får man rent ugnen?
Rulla till toppen