Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får du badkaret skinande rent?

Visst är det otrevligt när badkaret börjar kännas strävt! Att ta ett bad då är inte precis något som lockar!

För att badet inte ska vara direkt ohygieniskt eller skadligt bör du hålla både smuts, kalk, fett och andra avlagringar borta. Men det är faktiskt inte så svårt att hålla badkaret rent. Det finns flera metoder att rengöra badkaret: rengöringsmedel, ättika eller citron på en svamp. Men det är viktigt att välja rätt metod för att inte skada badkaret!

I badkaret samlas tvål, kroppsavlagringar och kalk. Det kan vara trevligt att göra rent det ibland. Men innan du börjar rengöra badkaret är det viktigt att ta reda på vilket material badkaret är gjort av. Kanske har även tillverkaren några tips också.

Om du bor på ett stället där det är hårt vatten har du förmodligen problem med kalk, medan du på andra ställen i landet inte märker så mycket av det.

Akrylbadkar

Det har kommit många snygga och lite mer designade badkar på marknaden nu för tiden. De är fota tillverkade i någon form av plast. Det finns både mindre badkar och större där många får plats att bada samtidigt som är tillverkade av plast. Det finns många fördelar med att använda just plast: det känns inte iskallt när man kryper ner i karet, kanterna är inte lika skarpa som på emaljbadkar och de är inte riktigt lika hala när de är blöta. Men det som uppskattas mest är kanske hållbarheten, som gör det möjligt att designa snyggare badkar helt enkelt.

Men det finns också nackdelar med det nya materialet. Det är inte lika hållbart som emaljen. Plast kan både repas och förändras i strukturen så att smutsen lättare fastnar.

Rengöra plastbadkar

För att inte repa ytan rekommenderar jag att du följer instruktionerna från tillverkaren.

Bra rengöringsmedel till plastbadkar

Använt ett milt och skonsamt rengöringsmedel till ditt badkar. Ett vanligt handdiskmedel och en mjuk borste brukar fungera bra. Spola rent badkaret med vatten. Om det finns missfärgningar kvar kan du använda apotekets citron eller vinsyra för att få bort dem. Ta en fuktig trasa och gnid in fläcken. Har det bildats kalkfläckar i badkaret tar du enkelt bort dem med vanlig ättika som du har i skafferiet. Gnid in fläcken och skölj med vatten efteråt.

Rengöringsmedel som du inte ska använda i plastbadkar

Använd inte slipande rengöringsmedel, stålull, svampar med slipeffekt, medel som innehåller Klorin eller fosfater av något slag. Maskindiskmedel och vanligt tvättmedel kan också skada badkaret. Du ska alltså inte använda rengöringsmedel som vare sig är frätande eller som repar badkaret.

Rengöra bubbelbadkar

Hur gör man rent ett bubbelbadkar? Det är inte så svårt som du kanske tror. I alla fall inte om du gör det till en vana. Det vill säga om du gör det ofta, så kommer det inte att bli så besvärligt. Så här ska du få några tips som gör det lätt att hålla rent ditt bubbelbadkar:

Rengör bubbelbadkaret för hand

Det gör du enklast med ättika. Fyll en sprayflaska med vatten och ättika och spruta i badkaret. Låt det verka en stund och torka rent med en torr trasa. Finns det smuts kvar runt t.ex. kranar och ventiler så testa att gnugga lite med en repfri svamp. (har oftast vit gnuggyta)

Köp rengöring för bubbelbadkar

Det finns speciella rengöringsmedel avsedda för bubbelbadkar. Men här gäller det att kolla med just din badkarstillverkare vad de rekommenderar för medel, så att ditt badkar inte skadas. Du ska inte använda rengöringsmedel för vanliga badkar eftersom de innehåller slipmedel!

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Regelbunden rengöring

Just när det gäller bubbelbadkar så måste man rengöra det ofta om det inte ska bli bakterietillväxt. Även om du inte använder bubbelfunktionen så fylls ju systemet med vatten när du badar. Smutsen samlas då i rören och du kommer att få en mindre trevlig överraskning när det flyter ut svarta grejer, alltså fett, bakterier och avlagringar som samlats i rören. Genom att rengöra ofta kan du undvika överraskningar av den här typen.

Du bör också djuprengöra rören minst en gång i kvartalet. Den rengöringen hittar du hos återförsäljarna av bubbelbadkar.

Rengör emaljbadkar

Emaljbadkar har en glaserad yta och rengörs med ett milt rengöringsmedel. Emaljen kan visserligen få svåra fläckar, men var ändå försiktig med vad du väljer att använda för medel.

Ett starkt eller frätande rengöringsmedel kan göra att du skadar ytan så att den förlorar sin glans. När du ska städa badkaret bör du välja ett milt och effektivt rengöringsmedel som t.ex. Jif tillsammans med en svamp som inte repar.

Städa badkaret giftfritt

Vill du inte använda så mycket kemikalier när du städar finns det alternativ. Har du marmor i badrummet bör du vara försiktig eftersom syran är frätande.

Ättika

Är det envisa fläckar som inte försvinner kan du använda lite ättika när du gör rent badkaret. Ättikan kommer lösa upp kalkavlagringarna.

Gör så här: Värm ättikan till 40-50 grader. Blanda 2-3 matskedar ättika med 5 dl vatten i en sprayflaska. Spraya blandningen över badkaret och låt det stå en stund. Nu kan du gnugga lite på fläcken igen. När du fått bort fläckarna i badkaret spolar du med rent vatten och torkar torrt.

Citron

Du kan också använda dig av citron för att göra rent badkaret. Syran i citronen tar bort eventuella missfärgningar i badkaret och du får en god doft i badrummet.

Så här gör du rent badkaret med citron: Skär citronen i två halvor och salta halvorna. Sedan är det bara att gnugga badkaret. Avsluta med att skölja med rent vatten och torka torrt.

Rengöra badkar med bikarbonat

Istället för citron eller ättika kan du även använda bikarbonat på en fuktig trasa eller svamp när du gör rent badkaret.

Rengöra rostigt badkar

Har du lyckats få rostfläckar i badkaret kan det vara svårt att få bort dem. Även om det är ett emaljbadkar så bör du undvika att använda Svinto. Testa istället med citron, Jif eller Ajax skurpulver.

Förebygg kalk i emaljbadkar

Om du vill förebygga att det lagras kalk i ditt badkar är det ett bra tips att torka ur badkaret med en torr trasa varje gång du använt det. Du kan också ha en färdig flaska med vatten och ättika som du sprayar över badkaret efter att du har badat, så att det görs regelbundet. Det kommer ge dig mindre arbete den dagen du väl städar.

För dusch, badkar och kranar finns det silar som man monterar på munstycket. Dessa silar filtrerar bort kalkavlagringarna och förhindrar att de fastnar.

kakel och väggar kan du spraya bilvax, men se till att du inte får på golvet eftersom det kan bli ganska halt.

Hur får du badkaret skinande rent?
Rulla till toppen