Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur städar man med citron?

Hur städar man med citron

Vi läser ofta i media om hur farligt det är med alla kemikalier som vi utsätter oss för. Så det finns alla anledning att ta en titt på citronen som alternativ när vi städar.

Så hur städar man med citron? Du kan städa med citron genom att ta bort kalk. Citron har också en mild desinficerande effekt. Rengör kök och badrum genom att gnugga en halv citron mot ytan. Citroner kan också rivas och användas som rengöringsspray, och användas som ett naturligt blekmedel.

Citronen kommer bli din nya vän i hemmet. Den både tar bort otrevliga lukter, ingrodd smuts, kalk och envisa fläckar. Men det är också viktigt att känna till när du inte kan använda citron för att städa med.

Vad kan man städa med citron?

Citron inte bara doftar gott utan har en mängd användningsområden när vi ska städa våra hem. Den är svagt desinficerande så den passar bra även för kök och badrum. Här är några områden där du med fördel kan städa med hjälp av citron.

I badrummet

I badrummet kan du använda citronen till flera saker:

Du kan använda det för att rengöra kaklet. Dela citronen i två halvor strö över lite vanligt salt över ena halvan och gnugga in kaklet. Använd mjuka cirkelformade rörelser. Citronen tar bort kalken och rengör kakel och fogar. Saltet ger det en gnuggande effekt. Torka efter med en svamp eller fuktig trasa.

Även i handfatet och badkaret kan du använda citronen på genom att hälla på en liten skvätt såpa på citronen och gnugga bort avlagringarna. Låt gärna citronen och såpan vara kvar på badkaret över natten så är det lätt att bara spola av alla avlagringar på morgonen.

Nederkanten på duschdraperiet brukar se solkig ut rätt fort. För att få duschdraperiet fräscht igen kan du använda en blandning av citronsaft, bikarbonat och såpa. Gnugga in draperiet ordentligt och låt det ligga en stund. Spola sedan rent med varmt vatten.

Har du en duschvägg så kan du gnida in den med en halv citron och lite såpa. Det löser upp kalken och smutsen. Låt det gärna stå en stund och spola sedan av duschväggen och torka torrt med en trasa.

Städa köket med citron

Citron i köket är fantastiskt du kan använda det till en hel massa!

Du kan rengöra mikron med hjälp av citron för att få bort ingrodd smuts och feta matrester. Ta då en djup tallrik och fyll den med vatten tillsätt saften från en citron. Så sätter du mikron på full effekt några minuter. Det ska vara så länge att det börjar bildas ånga på luckan. Stäng då av mikron och utan att öppna den. Låt den sedan stå fyra minuter. Sedan tar du ut tallriken och torkar rent mikron med en trasa med ett par droppar diskmedel på. Får du inte allt att lossa kör du citronvattnet en stund till och torkar sedan igen.

Du kan även rengöra ugnen med citron. Placera då en ugnsfast form med vatten och citronsaft i ugnen och värm till 250 grader. Vänta tills ugnen svalnat innan du påbörjar rengöringen.

Börjar dina hushållsapparater se gulnade och tråkiga ut kan du göra dem snygga igen genom att gnida utsidan med citron. Låt det stå ett par minuter och torka sedan av med en trasa med vatten och en droppe diskmedel.

För att göra skärbrädan fräsch igen kan strö över salt och ta en citron som du kramar ur över saltet och gnuggar skärbrädan med. Låt det sedan stå i ca fem minuter. Sedan tar du en degskrapa och skrapar av vätskan med. Du kommer bli förvånad hur mycket smuts det faktiskt lossar från en skärbräda som du trodde var ren.

Du kan också använda citron för att putsa mässing genom att först strö över lite salt och sedan gnugga dina mässingsföremål med en svamp du doppat i citronsaft. Skölj dem sedan i vatten och låt dem torka.

Har du som jag råkat ställa gjutjärnsstekpannan intill knivarna någon gång så att knivarna har rostat? Och fått en lite gnällig sambo? När jag skulle skriva och berätta om allt man kunde använda citron hittade jag ett husmorstips om hur man får bort rostfläckar på knivar med citronsaft. Jag tänkte att det kommer ALDRIG att fungera. Men även tips som inte fungerar kan ju vara bra att berätta för er om tänkte jag, så sagt och gjort så tog jag min kniv som rostat och en halv citron. (Den andra halvan av citronen drack jag upp…för det ska tydligen vara hälsosamt också) Men nu skulle kniven få en omgång. Jag gnuggade lite men fick inte bort det. Tråkigt att ha kastat bort en citron i onödan tänkte jag, så jag städade diskbänken också. För att få bort kalk vet jag att citron funkar jättebra för. Men under tiden jag fixade diskbänken lät jag kniven ligga i citronsaften. Så när diskbänken var ren gnuggade jag kniven lite. Och titta! Rostfläcken är nästan helt borta. Sedan orkade jag inte vänta längre utan gick upp och skrev färdigt det här blogginlägget istället. Men kniven ligger fortfarande i citronsaften.

Här ser du hur kniven såg ut innan jag började

Det blev väldigt kladdigt!
Men det mesta av rosten försvann faktiskt.

Uppdatering – efter en timme i citronsaft är fläcken helt borta. Ledsen att du inte fick se slutresutlatet…men att vänta är inte min bästa gren.

Man kan också använda citron för att göra rent diskbänken. Men det är JÄTTEJOBBIGT!! Det blir väldigt kladdigt runt kranarna och svårt att få bort. Förut har jag alltid använt koncentrerad citronsaft till det, men nu hade jag ju en uppskuren citron som jag inte ville kasta. Den var ju bara halvanvänd efter att jag hade gnuggat kniven. Att använda citron på diskbänken gör den ren, fin och kalkfri. Men det tar en bra stund att skölja bort alla citronrester man får överallt. Jag tror att jag håller mig till citronsaften i fortsättningen faktiskt.

I tvättstugan kan du också använda dig av citron

Citron har ju en svag blekande effekt också. På svåra fläckar kan du gnugga in lite citron innan du tvättar plagget som vanligt. Har du vita lakan, handdukar eller dukar som gulnat med åren, eller har plaggen fått gula svettfläckar under armarna. Då kan du lägga dem i blöt i en blandning av citronsaft, vitvinsvinäger och varmt vatten några timmar innan du tvättar dem som vanligt.

Har du svåra fläckar på vita textilier kan du blanda lite citronsaft och salt till en gröt och badda över fläcken. Låt det verka ungefär en timme och skölj sedan plagget med i en blandning av vinäger och varmt vatten.

Har din tvättmaskin gulnat lite med åren kan du gnida in den med citron och låta det stå en stund. Torka sedan rent tvättmaskinen så ser den mycket vitare ut. Ja, och så doftar den underbart också förstås.

Du vet ibland luktar det ganska illa ur tvättmaskinen. Då kan det vara bra att rengöra tvättmaskinen inuti. Det gör du genom du blandar en halv påse askorbinsyra med en halv påse citronsyra i hett vatten. Häll med en hink eller vattenkanna in flera liter vatten i tvättmaskinen. Häll sedan in ditt hopkok. Sätt på högsta temperatur och längsta program. Kör sedan samma tvättprogram igen men lägg fyra tabletter med diskmaskinsmedel i tvättmedelsfacket och kör igång tvättmaskinen. När den är klar behöver du torka ur gummiringen med en fuktig trasa med lite handdiskmedel på.

Städa med citron

Kasta inte dina gamla citronskal, de kan faktiskt också komma till nytta, även om du inte bakar en kaka av dem. Dem kan du använda för att städa. Här ska du få lära dig att göra ett giftfritt rengöringsmedel som fungerar att ha istället för sprayrengöringsmedel. Riv citronskalen i en glasburk. Häll sedan över vinäger. Ställ burken mörkt i ungefär två veckor. Peta bort citronskalen, späd med vatten och häll upp vätskan i en sprayflaska. Nu har du en bra spray för att torka bord och bänkytor.

Citronvatten biter på det mesta. Häll det i toaletten när du går och lägger dig så kommer den vara skinande ren när du spolar på morgonen.

Det här visste du inte att du kan använda citron till!

Upptäckten av citron har förändrat mitt liv. Du vet när man plockar blåbär om hösten. Då är man blå om munnen och händerna är blå i flera dagar. Inte sedan jag upptäckte vad citron kan göra. Med några droppar citronsaft får man bort spåren av blåbär nästan helt. Det är fantastiskt. Även blåbärsfläckar som kommit på kläderna när man plockade blåbären går att få bort med citronsaft. Citronsaft är verkligen helt magiskt för att få bort blåbärsfläckar!

När man har lagat mat så luktar man ofta lök länge om händerna. Men även löklukten får citronen bort väldigt effektivt.

använda citron för rengöring
använda citron för rengöring

När du ändå står där i köket med fingrarna i en citron…låt dem sitta kvar en lite längre stund. Att ha naglarna i citron tar bort fula missfärgningar och om du är rökare kommer du att kunna se stor skillnad. Naglarna kan också missfärgas om du har använt ett mörkt nagellack. Låt naglarna vara kvar i citronen 10-15 minuter och använd sedan en mjuk tandborste eller en nagelborste för att skrubba bort missfärgningen.

Har du hosta kan du dricka varmt citronvatten med honung i två gånger per dag. Det sägs lindra både halsont och hosta.

Förr i tiden kunde man även skrubba sig under armarna för att bli av med lukten av svett. Citronen både luktar gott och stoppar bakterier.

Vad kan man inte städa med citron?

När jag ändå stod där i köket testade jag att göra rent spishällen med citronen…jag ville ju få så mycket nytta av den som möjligt. Men till spishällen funkade det inte alls. Den blev bara kladdig och inte renare. Till spishällen är det bättre med diskmedel på en svamp.

Den stora faran med citron är att man tror att den funkar till allt. Det gör den verkligen inte. Citron är en syra. Material som till exempel marmor tål inte att utsättas för syra eftersom det är så poröst. Citron, vinbär och andra syror kan göra gropar i marmorn. Så har du fönsterbänkar i marmor eller marmor i kök och badrum är det säkrast att inte använda citron alls.

Det är heller inte jättebra att använda citron på laminatgolv. De består ju av olika lager som limmats ihop och vatten kan få dem att lösa upp sig, bli buckliga och delas. Citron kan dessutom göra att ytan skadas om du använder det många gånger.

Du vet blåbärsfläckarna jag berättade om tidigare. Dem kan man få bort med citronsaft. Min syster råkade få blåbär på sitt köksgolv som var av linoleum. Så jag berättade mitt revolutionerande husmorstips med citronen. Nog fick hon bort sina blåbärsfläckar alltid…en hel del gammal ingrodd smuts också som inte försvinner vid normal städning. Så hon fick en ljusare fläck mitt på golvet. Det slutade med att hon fick knäskura hela golvet med citroner för att få det jämnrent. Det är heller inte jättebra för ett linoleumgolv att städa det med citron. Men om man väljer mellan blåbärsfläckar och inte blåbärsfläckar så är ju valet ganska enkelt.

Att städa med citron

Citron är inget mirakelmedel. Men det är ändå att föredra i jämförelse med de kemikalier som vi kanske annars skulle använda för att städa rent hemma. I en studie som gjorts visade det sig att det är lika farligt att arbeta som städerska som att röka 20 cigaretter om dagen. Med citron blir det lite kladdigare och vi får vänta lite längre. Men vi slipper utsätta oss för massa kemikalier som är skadliga för våra kroppar och det tycker i alla fall jag känns riktigt bra.

Relaterade frågor:

Är citron samma sak som citronsyra? Nej, råvaran till citronsyran är inte citroner. Oftast görs citronsyran av någon sockerlösning där svampar av svartmögel tillsätts. När svamparna äter socker producerar de bland annat citronsyra.

Hur städar man med citron?
Rulla till toppen