Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad betyder tvättsymbolerna

Så du står där, med din korg full av kläder som du planerar att återuppliva till sin forna glans. Du har listat ut tvättsymbolerna – ja, det betyder ”sådär”, och det där innebär att du måste handskas med plagget som om det vore gjort av glas. Det är själva livsnerven i denna trådiga tango, men låt mig berätta en hemlighet för dig: det finns så mycket mer att utforska när det gäller dessa små grafiska gåtor.

Det är inte helt lätt att förstå sig på tvättsymbolerna. Vissa är lätta att förstå medan andra känns helt ologiska.

Så vad betyder då tvättsymbolerna? Symbolerna med baljor anger hur hög temperatur och hur plagget ska tvättas. De fyrkantiga tvättsymbolerna berättar hur plagget får torkas. Strykjärnen hur varmt de ska strykas. Sedan finns även symboler för kemtvätt och blekning.

Så låt oss då prata lite mer om tvättmärkningen och vad tvättsymbolerna egentligen betyder! Innan vi börjar, registrerar du dig för nyhetsbrevet från Husmorstipset får du en förteckning över tvättsymbolerna med i det första nyhetsbrevet, helt gratis. Bara att skriva ut och hänga upp på väggen i tvättstugan. Men om du föredrar finns den även att köpa!

Varför har vi tvättråd?

Du kanske tänker att tvättsymboler är som solfjäderdans i en textilvärld. Men här är grejen – detta är inte bara en vanlig schottis, det är en fullskalig salsakavalkad! Förutom de grundläggande betydelserna som du redan känner till – som att undvika att blanda färger med vita – finns det en värld av intriger som väntar på att avtäckas.

Det är tråkigt när ett helt nytt plagg blir förstört redan i första tvätten. Men om man tittar på tvättråden innan så kan man tvätta kläderna på rätt sätt och undvika att förstöra dem.

Tvättar man fel så kan plaggen missfärgas eller krympa. Vissa plagg tål inte att tvättas för hårt eller för varmt. Tvättråden är till för att plagget ska hålla längre och behålla sin passform.

Vad betyder tvättsymbolerna med tvättbalja?

Tvättsymbol med balja

Det som brukar finnas i alla plagg är symbolen med en tvättbalja. Den betyder inte att du måste tvätta i tvätthon, utan den symboliserar tvätt i största allmänhet.

tvättsymbol balja med hand i

Alla plagg tål inte att maskintvättas, utan måste tvättas förhand. Tvättsymbolen för det är en balja med en hand i. Nu tänker du kanske med fasa på att tvingas tvätta förhand? Hur besvärligt det är att få tvättmedlet att lösa upp sig i vattnet och på att man bör skölja plagget 7 gånger för att få ut alla rester av tvättmedel. Men handtvätt behöver faktiskt inte vara så jobbigt som det låter. De flesta moderna tvättmaskiner har ett program för handtvätt. Använder du det kan du faktiskt handtvätta i tvättmaskinen. När du kör tvättmaskinens skonprogram tar den in mer vatten än vanligt. Det gör att fallhöjden för plagget inte blir lika hög och att plagget inte bearbetas lika hårt som annars. Du kommer kanske att märka skillnad när du plockar ut plagget ur tvättmaskinen. Det kommer vara blötare än annars eftersom maskinen heller inte kommer centrifugera det lika hårt som annars.

tvättsymbol med överkryssad balja

Ibland kan det även vara så att plagget inte alls tål att tvättas i vatten. Då är det uppmärkt med den här symbolen med en överkryssad tvättbalja.

Tvättsymbolerna kan också ha symboler för olika temperaturer. Vissa material tål inte att tvättas så varmt, medan andra tål nästan hur hög temperatur som helst. I plaggen du hittar i butiken finns det två sätt att märka ut temperaturen på kläderna. Det kan dels vara genom att ange temperaturen med siffror och dels kan den anges med prickar. Prickarna ska tolkas så här:

1 prick = 30 ℃
2 prickar = 40 ℃
3 prickar = 50 ℃
4 prickar = 60 ℃
5 prickar = 70 ℃
6 prickar = 95 ℃

tvättsymboler balja med streck under

Sedan finns det även tvättsymboler med tvättbaljor som har ett streck under. Ett streck betyder att det ska tvättas i halvfull maskin med kort centrifugering. Två streck betyder att det ska tvättas i halvfull maskin och mycket skonsamt. Den märkningen används oftast på ull eller silke. Jag har lärt mig av egen erfarenhet att när man tvättar kläder gjorda av ylle så kan man inte köra på det vanliga tvättprogrammet. Även om man följer tvättråden i övrigt. Ylle behöver ha ett skonsammare tvättprogram, annars blir koftan tovad och i något mindre storlek än innan. Det kan förstås heta lite olika namn på olika tvättmaskiner, men de flesta moderna maskiner har ett program för ylletvätt. Det som händer där är att vattennivån i maskinen blir högre. Det gör att tvätten inte får samma fallhöjd och den bearbetas inte lika hårt.

Symboler för torktumling

Tvättsymbol för ej torktumlilng

Symbolen för torktumling är en fyrkant som ibland även har en cirkel inuti. Här ser du symbolerna för att plagget inte tål att torktumlas.

  • Tvättsymbolerna för torktumling kan se lite olika ut. Den första symbolen i den här samlingen betyder att plagget tål att torktumlas.

Sedan kommer torktumlarsymbolerna med prickar i. Prickarna står för vilken temperatur plagget tål att tumlas i.

  • Torktumling med en prick betyder att plagget endast tål att tumlas på låg temperatur.
  • Torktumling med två prickar betyder att det kan tumlas på medelhög temperatur.
  • Torktumling med tre prickar betyder att det tål att tumlas i hög temperatur.
  • Den sista symbolen betyder att den kan tumlas med utan värme.

Symboler för torkning

Symbolerna för torkning kan vara lite knepiga! Det luriga här tycker jag är skillanden mellan hängtorkning och dropptorkning. Tyget i vissa plagg kan vara väldigt ömtåligt och plagget kan sträckas ut och ändra form om man hänger det fel. En stickad tröja till exempel mår inte så bra av att centrifugeras. Så när man tar ut den ur tvättmaskinen är den dyblöt. Om man hänger upp den på tvättlinan är tröjan så tung att den riskerar att sträckas ut och ändra form. Men låt oss nu titta närmre på tvättsymbolerna och deras betydelse!

tvättsymboler för att torka tvätt

Den första symbolen med en fyrkant med en del av en cirkel i betyder att plagget tål att hängtorkas. Hängtorkning är när plagget endast är lite fuktigt och har centrifugerats innan.

Tvättsymbolen med tre lodräta streck i innebär att plagget tål att dropptorka utan att centrifugeras först. Det är då mycket fuktigare eftersom det inte har centrifugerats innan.

Symbolen med det horisontella strecket innebär att plagget ska plantorkas. Det kan till exempel vara stickade plagg som riskerar att tappa formen annars. För att plantorka ett plagg kan du dels köpa en speciell ställning som har ett nät uppspänt där du placerar plagget. Men du kan också lägga det på en handduk. Lägg handduken på en tvättställning eller liknande. Placera sedan det stickade plagget ovanpå handduken. Lägg ut tröjan i den form som den faktiskt ska ha när den ser rätt ut, se till att ärmar inte är utdragna osv.

Den sista symbolen för torkning betyder att plagget ska torkas i skuggan. En del plagg (baddräkter till exempel) tål inte solljuset så bra utan förstörs om de får hänga för länge.

Symboler för kemtvätt

Grundsymbolen för kemtvätt är en cirkel. Om plagget du håller i handen har ett kryss över cirkeln betyder det att det inte tål att kemtvättas.

I lite äldre plagg kan du hitta den här märkningen ibland. F står för kolvätelösningsmedel, något som är förbjudet idag. Så om du lämnar in plagget till kemtvätt så väljer de att tvätta på annat sätt.

Kemtvättsymbolen P betyder att plagget ska tvättas med perkloretylen. Det finns även ett streck under den här tvättsymbolen ibland. Det betyder att den ska tvättas varsamt.

Tvättsymbol W kemtvätt

Symbolen med ett W inuti cirkeln betyder att plagget kan tvättas med vatten hos en kemtvätt. (Men det är inte samma sak som att tvätta den i den egna tvättmaskinen där hemma).

Symboler för blekning

Så här ser symbolerna för blekning ut.

Trianglar på tvättmärkningen vad betyder de?
Trianglar på tvättmärkningen vad betyder de egentligen?

Den första triangeln innebär att du kan använda alla sorters blekning på plagget.

Hittar du en överkryssad triangel på tvättråden så betyder den att plagget inte kan blekas.

En triangel med två diagonala streck innebär att du kan bleka plagget, men att klorin inte kan användas.

Symboler för strykning

Tillhör du dem som gärna stryker din tvätt finns det några olika symboler du kan stöta på.

tvättråd strykning vad betyder symbolerna?
Tvättråd strykning vad betyder symbolerna?

De tre första och vanligaste symbolerna betyder att plagget får strykas och anger temperaturen som är lämplig.

En prick = 110 ℃ (=230 ℉)
2 prickar = 150 ℃ (=300 ℉)
3 prickar = 200 ℃ (=390 ℉)

Tvättrådet med strykjärn med två streck och ett kryss under är inte så vanlig, men stöter du på den så betyder den att plagget inte ska strykas med ångstrykjärn.

Du kan även hitta symbolen med ett strykjärn (utan prickar). Den betyder att plagget kan strykas.

Ibland hittar du även ett överkryssat strykjärn, den symbolen står för att plagget inte kan strykas.

Det kan vara praktiskt med att ha en tavla på väggen i tvättstugan med en förklaring till vad alla tvättsymbolerna betyder. Smidigt att ha den nära till hands!

Räcker det att följa tvättsymbolerna när man tvättar?

Nej, tyvärr inte! Även om du tvättar enligt instruktionerna i plagget kan de bli förstörda. Du behöver även ha kunskaper om material och hur plagg ska sorteras för att de inte ska förstöras.

Att sortera tvätten

Sorteringen av tvätten är inte ett sätt för oss kvinnor att få tillfälle att skälla på våra män och sambos. Faktiskt! Jag lovar!

Sorteringen av tvätten går ut på att plaggen inte ska missfärga varandra. Starkt färgade plagg kan släppa ifrån sig färg och andra plagg kan ta upp färgen. Extra viktigt är det att vara noga med tvättsorteringen när du har köpt ett nytt plagg. Nya kläder är ofta starkt infärgade och släpper ifrån sig mycket färg.

Bara för att färgerna påminner om varandra eller heter samma namn betyder inte det att de inte missfärgar plagg som har en ljusare nyans i samma färg. Till exempel kan röda eller mörkrosa plagg kan missfärga ljusrosa plagg. Man behöver helt enkelt tvätta ljusa plagg för sig och mörkare plagg för sig.

Mer att lära om att tvätta

Så här är grejen – om du strävar efter att klä dina plagg med omsorg och elegans, måste du förstå deras personligheter djupare än ytan. Därpå öppnar sig en bokstavskodad värld av vård och underhåll. Här är några guldkorn som kan förvandla din tvättresa till en episk resa:

  1. Tvättmedelsmagi: Däremot är det inte bara tvättsymbolerna som har rollen här. Valet av tvättmedel spelar en likaså stor roll. Eftersom olika tyger har olika karaktärer, måste du använda rätt tvättmedel för att brygga den ultimata formulan för att hålla dina kläder i toppskick.
  2. Strategisk temperatur: Exempelvis kan varmt och kallt vatten tyckas vara svartvitt när det kommer till tvätt, men låt mig blanda i lite färg i detta. Vissa plagg trivs i en varm omfamning medan andra njuter av den kalla axeln. Följaktligen kan valet av temperatur göra underverk för att bevara dina kläder och färger.
  3. Skonsam centrifugering: Medan tvättsymbolerna ofta ger dig en inblick i hur du ska tvätta kläderna, kan de också vara tysta vittnen till den svängiga dansen i tvättmaskinen. Förutom att veta när du ska ”skaka loss” är det likväl viktigt att förstå hur mycket ”snurr” dina kläder kan tåla, för att inte tappa sin livslust.

Så där har du det, min vän. Tvättsymboler är inte bara rader av kryptiska tecken, de är ledtrådar till en värld av textilhemligheter som bara väntar på att avslöjas. Efteråt, när du står där med dina plagg som skinner som juveler, kommer du att känna dig som en mästare i konsten att ta hand om din garderob. Så nu är det upp till dig att omfamna denna kunskap och släppa loss din inre tvättguru.

Relaterade frågor

Hur tvättar man sängkläder? Tvätta sängkläderna enligt tvättrådet välj den högsta tillåtna temperaturen. Toppfyll inte tvättmaskinen och var sparsam med tvättmedlet. Läs mer om att tvätta sängkläder här!

Hur får man bort oljefläckar på kläder? När fläcken är ny suger du upp så mycket som möjligt med en torr servett. Strö sedan över potatismjöl, majsmjöl eller babypuder och låt stå över natten. På morgonen gnuggar du fläcken med diskmedel eller såpa. Tvätta sedan som vanligt enligt tvättråden i plagget. Läs mer om oljefläckar på kläderna här!

Hur får man bort chokladfläckar på kläderna? Behandla fläcken så snart som möjligt. Om du kan, skölj fläcken i kallt vatten. Behandla med flytande tvättmedel, alternativt diskmedel. Lägg den i blöt några timmar och tvätta sedan som vanligt. Mattor, soffor och bilsäten baddar du med kolsyrat vatten. Läs mer om chokladfläckar här!

Hur får man bort blåbärsfläckar på kläderna? Får du blåbär på kläder så kan du gnugga fläcken med ljummet vatten och lite diskmedel. Skulle fläcken inte gå bort testa med lite glycerin från apoteket och låt verka en stund. Läs mer om blåbärsfläckar på kläder här!

Hur ser torktumlarsymbolen ut? Torktumlarsymbolen är fyrkantig med en cirkel. Den kan vara ifylld, en tom ring eller prickar i ringen.

Varför ska man plantorka? Vissa plagg, som t.ex. stickade tröjor, blir väldigt tunga vid tvätt. Om man hänger upp dem på en tvättställning tappar de formen eftersom de är så tunga.

Vad är ylletvätt? En tvättsymbol med ett streck under betyder ylletvätt. Då ska plagget tvättas extra skonsamt.

Dela gärna sidan!

Vad betyder tvättsymbolerna
Rulla till toppen